Γι' αυτό είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ: Από το Βελιγράδι ως τα δελτία του ΠΑΟΚ (VIDEO)

Γι' αυτό είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ: Από το Βελιγράδι ως τα δελτία του ΠΑΟΚ (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Η ΑΕΚ αποδεικνύει συνεχώς τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μια φράση που γυρνά από χείλη σε χείλη και από γενιά σε γενιά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ!

Κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει και άλλες ομάδες να προβάλλουν μια δήθενα διαφορετικότητά, αλλά παγιδεύονται από τα κίνητρα που έχουν κατά καιρούς. Η Ενωση, από την πλευρά της, προσπαθεί συνεχώς να το αποδεικνύει. Η απόφαση για τη μη ένσταση στην υπόθεση των δελτίων του ΠΑΟΚ είναι ένα ακόμα παράδειγμα μιας μακράς λίστας. Παρότι με μια απλή ένσταση θα μπορούσε να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League, δεν προχώρησε. Αλλες ομάδες δεν θα είχαν κάνει δεύτερη σκέψη. Θα είχαν υποβάλλει από το ίδιο βράδυ την ένσταση. Καλώς ή κακώς, η ΑΕΚ είναι διαφορετική. Ιδού -μερικές- από τις αποδείξεις.

ΑΕΚ: Σκόρπισε Ειρήνη στο βομβαρδισμένο τοπίο 

Στις 7 Απριλίου 1999, η ΑΕΚ αψήφησε τον πόλεμο και ταξίδεψε στο Βελιγράδι που βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ, για να παίξει φιλικό παιχνίδι με την Παρτιζάν και να φωνάξει «Όχι στον πόλεμο». Εμπνευστής εκείνης της ιδέας ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Και με τη σύμφωνη γνώμη του ποδοσφαιρικού τμήματος, η ΑΕΚ πραγματοποίησε ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους.  Όσος φόβος όμως κι αν υπήρχε, τα πέντε πούλμαν της ελληνικής αποστολής, που ταξίδεψε μέσω Βουδαπέστης, ήταν γεμάτα.  Η αποστολή της ΑΕΚ έφτασε στην πρωτεύουσα της Σερβίας εν μέσω συγκινητικών εκδηλώσεων από τους Σέρβους που πρόσφεραν στους Έλληνες ψωμί και αλάτι, σύμβολο της σερβικής φιλοξενίας.

Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων μπήκαν μαζί στο γήπεδο, κρατώντας ένα πανό που έγραφε «NATO stop the war, stop the bombing». Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε στο 68΄ καθώς οι Γιουγκοσλάβοι φίλαθλοι εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο με ελληνικές και σερβικές σημαίες και φωνάζοντας «Ελλάς, Ελλάς, ΑΕΚ, ΑΕΚ». Οι παίκτες του Δικεφάλου πνίγηκαν στις αγκαλιές του κόσμου και οι στιγμές ήταν εξαιρετικά συγκινητικές και φυσικά έκαναν το γύρο του κόσμου.

Η «χάρη» της ΑΕΚ στον Παναθηναϊκό που της στέρησε το Πρωτάθλημα

Το 1996 μια ακόμα ιστορία… διαφορετικότητας έλαβε χώρα. Με την κούρσα του τίτλου να είναι καυτή η ΑΕΚ δέχθηκε να αλλάξει η ημερομηνία ο αγώνας που θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό το πρωτάθλημα κόντρα στον Παναθηναϊκό ώστε να εξυπηρετήσει τους «πράσινους» που είχαν τον αγώνα με τον Αγιάξ.

Η αναμέτρηση ορίστηκε Μεγάλη Τετάρτη, στις 10 Απριλίου 1996. Η ΑΕΚ (67 βαθμοί) είχε εκμεταλλευτεί το στραβοπάτημα του ΠΑΟ (65 βαθμοί) με τον Ιωνικό και είχε περάσει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και οι δύο τους θα «διασταύρωναν» τα ξίφη τους στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο Μπορέλι με κεφαλιά -ψαράκι πέτυχε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης και έκρινε σε μεγάλο βαθμό την κατάκτηση του Πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό.

Το υψωμένο χέρι-σύμβολο του Fair-Play από τον Ντέμη 

Ο Ντέμης Νικολαϊδης δεν υπήρξε ποτέ μια απλή προσωπικότητα για την ΑΕΚ. Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του ίδιου αλλά και της ΑΕΚ ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου 2000.

Τότε που η ΔΟΕ τίμησε τον επιθετικό της ΑΕΚ με το βραβείο Fair Play, για την κίνηση του να δείξει πως σκόραρε με το χέρι στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος απέναντι στον Ιωνικό στις 10 Μαϊου 2000 και ενώ το σκορ ήταν ακόμα στο 0-0. Ήταν η παγκόσμια αναγνώριση μιας σπουδαίας κίνησης που είχε προκαλέσει αίσθηση σε όσους την είχαν βιώσει.

Βλέπετε, στο σαθρό σύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τους «βουτηχτές» και τα «στημένα», φάνταζε παράταιρο πως ένας αθλητής παραδεχόταν μόνος του πως χρησιμοποίησε παράνομο τρόπο για να σκοράρει. Ο Νικολαϊδης είχε χρησιμοποιήσει το χέρι του για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα και ο διαιτητής Δούρος δεν είχε αντιληφθεί την παράβαση.

Πριν οι ομάδες φτάσουν στη σέντρα, ο Νικολαϊδης πήγε στον διαιτητή και ζήτησε να ακυρώσει το γκολ αποδεχόμενος το λάθος του. Η κίνηση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, από τη στιγμή που δεν έγινε σε χρονικό σημείο που η ΑΕΚ βρισκόταν μπροστά στο σκορ, αλλά όταν το ματς ήταν ακόμα στο 0-0.

ΑΕΚ: Η μεγάλη ιστορία του 2008

Η χρονιά 2007-2008 θα μπορούσε να γίνει ταινία, βιβλίο, σειρά, ντοκιμαντέρ. Μια απίστευτη χρονιά από την αρχή μέχρι το τέλος. Η ομάδα του Ριβάλντο, του Μπλάνκο, του Λυμπερόπουλου, του Δέλλα, του νεαρού Παπασταθόπουλου είχε τρελάνει την Ελλάδα με την μπαλάρα που έπαιζε. Βαθμολογικά τερμάτισε πρώτη, αλλά το Πρωτάθλημα κατέληξε στον Ολυμπιακό που εκμεταλλεύτηκε την υπόθεση Βάλνερ. Ετρεξε στα δικαστήρια για τον παίκτη του Απόλλωνα που αγωνίστηκε αντικανονικά, δικαιώθηκε και πήρε στα χαρτιά το πρωτάθλημα.

Εκείνη τη χρονιά, ο Δικέφαλος απέδειξε δις τι σημαίνει ΑΕΚ. Αρχικά δεν προσέφυγε ποτέ στο (επίκαιρο) CAS για την απόφαση που δικαίωσε τον Ολυμπιακό.  Ενώ, στη συνέχεια, η Ενωση είχε επίσης τη δυνατότητα να προσβάλλει το κύρος του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης κάνοντας ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Σωκράτη Φυτανίδη. Φυσικά, δεν το έκανε και το βιβλίο της ιστορίας γράφτηκε όπως όλοι το ξέρουμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X