Και σφαλιάρα και φιλί

Και σφαλιάρα και φιλί
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το μεγάλο όπλο και πλεονέκτημα του Καρέρα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αλήθεια δεν θέλω να ασχοληθώ με την ιστορία του CAS και την επιστροφή των βαθμών στον ΠΑΟΚ. Ούτε έτσι το θέλαμε, ούτε έτσι δεν το θέλαμε, ούτε πιο γλυκό, ούτε πιο αλμυρό, ούτε τίποτα. Η ΑΕΚ έχει μια συγκεκριμένη δουλειά να κάνει. Πρώτα να καρφιτσώσει σε σημείο εμφανές μέσα στα αποδυτήρια τον επίλογο της δήλωσης του Κούγια. Μετά να κερδίσει πρώτα τον ΠΑΟ και μετά τον ΠΑΟΚ και να βάλει στο τσεπάκι της το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσου – Λου. Και να αφήσει τους άλλους να ασχολούνται με τα CAS και τα MAS και να έχουν μόνο να πανηγυρίζουν για φέτος τη νίκη τους σ’ ένα δικαστήριο. Και ούτε καν απέναντι στην ΑΕΚ. Παρεμπιπτόντως, να υπενθυμίσω πως από την πρώτη στιγμή που έσκασε αυτή η ιστορία, η ΑΕΚ δεν ασχολήθηκε και δεν ενεπλάκη. Ήμουν μάλιστα ακόμα στο ράδιο, όταν πολλοί έλεγαν γιατί δεν εμπλέκεται η ΑΕΚ που έχει έννομο συμφέρον. Ούτε τότε ασχολήθηκε, όπως δεν θα ασχοληθεί και τώρα.

Ας αφήσουμε όμως τα Μίκυ Μάους και ας πάμε στα σοβαρά, τα ποδοσφαιρικά. Ταμείο ακόμα για τον Καρέρα δεν έχει γίνει. Η μάχη της δεύτερης θέσης είναι ακόμα σε εξέλιξη, αλλά βεβαίως έτσι όπως εξελίχθηκε το πράγμα αν τελικά την πάρει, θα είναι μια τσαγανάτη ανατροπή. Και εκκρεμεί και η κούπα του κυπέλλου. Στα δυο do or die παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα πάντως ο Καρέρα, έχει βγει νικητής και σε προσέγγιση και σε αποτέλεσμα. Αλλά το κανονικό ταμείο, θα γίνει σε περίπου δυο εβδομάδες.

Αυτό που σίγουρα έχει φανεί μέχρι τώρα, είναι πως ο Καρέρα είναι ένας προπονητής με προσωπικότητα. Επίσης είναι ένας προπονητής που το ψάχνει πολύ στο κομμάτι της τακτικής. Ενώ σίγουρα είναι ένας προπονητής, που δεν διστάζει να εμπιστευτεί τυφλά συνεργάτες που θεωρεί πως ξέρουν καλά το αντικείμενο τους. Εν λευκώ έχει παραδώσει τους παίκτες του στο Ιταλό γυμναστή – καθηγητή και η ΑΕΚ τρέχει μέχρι το 95’ μήνα Ιούλιο. Ακούει προσεκτικά και ακολουθεί όλα όσα του λέει ο Παναγιωτάρας, που δεδομένα, ακόμα και επτά μήνες μετά, ξέρει καλύτερα και τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ενώ ξέρει και από μπάλα και ο Καρέρα το έχει αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή. Σπάνιο πολύ για ξένο προπονητή και μάλιστα του επιπέδου του Ιταλού.

Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα, είναι ο τρόπος που ο Καρέρα διαχειρίζεται τα αποδυτήρια. Γενικώς, αυτό δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Σε οποιαδήποτε ομάδα. Και είναι ζητούμενο για όλους τους προπονητές. Αλλά κακά τα ψέματα, στα αποδυτήρια της ΑΕΚ υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα δύσκολοι και περίεργοι χαρακτήρες. Δεν λέω κακοί. Επιεικώς όμως, δύσκολοι. Ο Καρέρα ωστόσο, όλους τους χαρακτήρες, είτε τους δύσκολους, είτε τους κανονικούς, έχει καταφέρει να τους διαχειριστεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να παίρνει απ’ όλους, το 100% μέσα στο γήπεδο. Κάποιες φορές ακόμα και παραπάνω.

Από πού να αρχίσω; Πάρτε την περίπτωση του Λιβάγια. Θυμάστε πως ήταν στο πρώτο μισό της σεζόν. Παρότι είχε ξεκινήσει φουριόζος, μετά ξέχασε πως είναι να σκοράρει και θυμήθηκε πως είναι να του φταίνε όλα. Θυμίζω πως στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ στον πρώτο γύρο, ο Λιβάγια χειροκροτούσε ειρωνικά τον πάγκο της ΑΕΚ, ο οποίος χειροκροτούσε τον Ολιβέιρα, για να τον εμψυχώσει επειδή έχασε μια ευκαιρία. Δείτε πως είναι τώρα ο Κροάτης και τι κάνει μέσα στο γήπεδο αλλά και πως αντιδρά.

Με τον Καρέρα ο Λιβάγια πείστηκε να παίξει ως αριστερός ακραίος. Και από την θέση του αριστερού ακραίου, κάνει την πιο παραγωγική σεζόν στην καριέρα του. Ακόμα τάκλιν στην περιοχή της ΑΕΚ γυρίζει και κάνει, για να «ντουμπλάρει» το αριστερό μπακ. Ο Καρέρα (και ο Ιταλός γυμναστής) του έχει ρίξει του Λιβάγια δεκάδες «σφαλιάρες» στα Σπάτα, σαν αυτή όταν που του έριξε όταν έβγαινε από το γήπεδο στο ματς που πήρε επίτηδες κόκκινη. Αλλά του έχει δώσει και πολλά πατρικά φιλιά, σαν αυτό την περασμένη Τετάρτη, όταν βγήκε αλλαγή.

Προφανώς και η διαχείριση ενός ποδοσφαιριστή όπως ο Λιβάγια, μόνο εύκολη δεν ήταν. Και έχει περάσει και από διάφορα στάδια. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το ματς με τον Άρη για τα πλέι οφ στο ΟΑΚΑ, όταν ο Λιβάγια στράβωσε που έγινε νωρίς αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο. Αλλά ακολούθησαν τα δυο γκολ που έβαλε στο Χαριλάου και οδήγησε την ΑΕΚ στον τελικό του κυπέλλου. Αυτό είναι το μυστικό της διαχείρισης που κάνει ο Καρέρα. Και όχι μόνο στον Λιβάγια.

Ο Σιμόες έδειχνε να κάνει την χειρότερη σεζόν της καριέρας του στην ΑΕΚ. Στο ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής των Πλέι οφ με τον ΠΑΟ, είχε «στραβώσει» τόσο όταν «θυσιάστηκε» ως γρήγορη αλλαγή για να αλλάξει τον σχηματισμό, που δεν έδωσε καν το χέρι στον Καρέρα. Και πήγε «καρφί» στα αποδυτήρια. Από τότε όμως και μετά, ο Σιμόες κάνει ματσάρες και έχει ξαναγίνει ο παίκτης που ήταν στην πρωταθληματική σεζόν.

Με τον Μάνταλο πέτυχε ο Καρέρα, αυτό που πάντα σκεφτόντουσαν αλλά ποτέ δεν υλοποιούσαν, σχεδόν όλοι οι προηγούμενοι προπονητές της ΑΕΚ. Του έδωσε τον ρόλο του οκταριού, που του ταιριάζει γάντι. Και ο Μάνταλος κάνει ματσάρες. Περίπου κάτι ανάλογο έκανε ο Καρέρα με τον Κρίστιτσιτς. Δεν είχε προσφέρει σχεδόν τίποτα μέχρι τον Δεκέμβρη και είχε ιλίγγους στο ημίχρονο του ντέρμπι. Ο Ιταλός όμως, βρήκε τρόπο να κάνει τον Σέρβο, το κλειδί της λειτουργίας της μεσαίας γραμμής και συνολικά του παιχνιδιού της ΑΕΚ. Ακόμα και τον τρελό – Βράνιες, ο οποίος είχε κοντέψει να πιαστεί στα χέρια με τον Χιμένεθ, τον διαχειριζόταν μια χαρά ο Καρέρα. Τύπος και υπογραμμός ήταν στο γήπεδο και στα Σπάτα ήταν από τους πρώτους που έκαναν πλάκα με τον Ιταλό.

Προφανώς ο Καρέρα δεν τα κάνει όλα σωστά, ούτε είναι ο τέλειος προπονητής. Έχει κάνει λάθη, έχει αποτύχει σε αγωνιστικά πειράματα. Ενδεχομένως και κάποιες περιπτώσεις παικτών, να μην τις έχει διαχειριστεί εντελώς σωστά. Αλλά η γενική εικόνα είναι, πως το μεγάλο όπλο του Ιταλού, είναι ο τρόπος που έχει ως προσωπικότητα, να διαχειρίζεται χαρακτήρες, αποδυτήρια, ακόμα και συνεργάτες. Και αυτό είναι κάτι που ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, διότι όλα μπορούν να συμβούν στο ποδόσφαιρο, βγάζει υγεία στην ομάδα. Και αυτό είναι πολύτιμο και μεταξύ μας, όχι εύκολο να το βρεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X