90 χρόνια «Στάδιον ΑΕΚ»! (ΦΩΤΟ)

90 χρόνια «Στάδιον ΑΕΚ»! (ΦΩΤΟ)
Photo Credits: INTIME

Στις 2 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 90 χρόνια από τα εγκαίνια του «Στάδιον ΑΕΚ»

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δεν είναι μακριά η ημέρα που θα συμπληρωθούν 90 χρόνια από εκείνο το απόγευμα που το γήπεδο της ΑΕΚ «έλαμψε» στα εγκαίνιά του.

Ηταν 2 Νοεμβρίου του 1930 όταν σε φιλικό παιχνίδι της «Ενωσης» με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, δύο γκολ του Ηλία Ηλιάσκου για την ΑΕΚ και επιπλέον τόσα από τον Βασίλη Ανδριανόπουλο διαμόρφωσαν το τελικό 2-2, σε ένα παιχνίδι που διεξήχθη υπό το βλέμμα χιλιάδων προσφύγων της Νέας Φιλαδέλφειας, οι οποίοι από το 1926 έως τότε, χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο χώρο για αθλοπαιδιές. Εκτοτε, το μετέπειτα Στάδιον ΑΕΚ και αργότερα «Νίκος Γκούμας», άλλαζε διαρκώς μορφή στο πέρασμα των δεκαετιών, μέχρι να πάρει την τελική του στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με την κατασκευή της σκεπαστής εξέδρας.

Ο ευλογημένος αυτός χώρος, στον οποίο η «Ενωση» γιόρτασε τεράστιες επιτυχίες και ο οποίος πατήθηκε τις τάπες τεραστίων μορφών της ομάδας αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα, έμελλε να μείνει «ορφανός» την αποφράδα 3η Μαΐου του 2003, όταν η προσφυγοπούλα ΑΕΚ έπαιξε για τελευταία φορά στο σπίτι της, απέναντι στον Αρη. Ακολούθησαν τα «πέτρινα» χρόνια της περιπλάνησης, της εγκατάστασης στο πάντοτε αφιλόξενο και «παγωμένο» Ολυμπιακό Στάδιο, έως την ημέρα που εμφανίστηκε ο άνθρωπος που θα έδινε υπόσταση στο μεγάλο όνειρο.

Πλέον, αυτό που η κιτρινόμαυρη γειτονιά ζει καθημερινά, είναι η χαρά της δημιουργίας ενός γηπέδο που όμοιό του δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Ενός ποδοσφαιρικού κομψοτεχνήματος που πέραν της σπουδαίας αθλητικής σημασίας του, θα αποτελεί έναν φάρο πολιτισμού λόγω των δύο Μουσείων που θα θα φιλοξενεί και πολύ περισσότερο εκείνου του προσφυγικού ελληνισμού, με το κωδικό όνομα «η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης». Το ταξίδι στο χρόνο είναι πάντα νοσταλγικό.

Πηγή: SportDay

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X