Σάκοτα: «Το γήπεδο στα Λιόσια αξίζει περισσότερο από πολλά τρόπαια για την ΑΕΚ»

Nτράγκαν Σάκοτα: «Εκεί έξω υπήρχε ένα... χρέος, ήταν η σειρά της ΑΕΚ φτάσει στην κορυφή»
Photo Credits: INTIME

Όσα είπε ο Ντράγκαν Σάκοτα

Ο Ντράγκαν Σάκοτα παραχώρησε συνέντευξη αναφορικά με την ΑΕΚ.

Η σχέση του με την ΑΕΚ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με δύο λέξεις: Διαχρονική και σταθερή. Για τον Ντράγκαν Σάκοτα, άλλωστε, η Ένωση αποτέλεσε τεράστιο κεφάλαιο της καριέρας του, έχοντας βιώσει μερικές από τις σπουδαιότερες στιγμές της προπονητικής καριέρας του.

Αναλυτικά:

Κεφάλαιο ΑΕΚ. Είναι η ομάδα που έχει «σημαδέψει» την ζωή και την καριέρα σας;

«Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Για κάποιο λόγο, δεν ξέρω, την δεκαετία του ’70, βλέποντας και γνωρίζοντας κάποια πράγματα, ποδοσφαιρικά, μου είχε κολλήσει η ΑΕΚ. Πολλοί παίκτες από την πρώην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία είχαν περάσει από την ΑΕΚ και κοιτούσαμε πάντα με μεγάλη συμπάθεια τα αποτελέσματα της ΑΕΚ. Έμαθα και την ιστορία της ομάδας. Δεν είχα στο μυαλό μου ότι θα ζούσα στην Ελλάδα, αλλά από τότε είχα μεγάλη συμπάθεια στην ΑΕΚ. Έτυχε να βρεθούμε στον ίδιο δρόμο κατά το 2000 και ήταν μοιραίο πιστεύω. Η ΑΕΚ είχε να πάρει πρωτάθλημα για 32 χρόνια, εγώ είχα βάλει στο μυαλό μου το να κατακτήσω το πρωτάθλημα. Η εξέλιξη ήταν φοβερή και γι αυτό το έζησα πολύ έντονα. Ήταν μια εκδίκηση για πολλά πράγματα».

Η σχέση σας με την ΑΕΚ κρατάει 20 χρόνια περίπου και συνεχίζει. Τι είναι αυτό που την κάνει τόσο ιδιαίτερη;

«Όταν τα παιδιά μου ξεκινάνε να παίζουν μπάσκετ, ακολουθώντας την δική μου πορεία, έπαιξαν στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ. Ο Ντούσαν πήρε το πρώτο πρωτάθλημα σαν έφηβος και ήταν και ο καλύτερος παίκτης. Στον τελικό πέτυχε 44 πόντους. Ήταν μια ένδειξη πως πολλά σπουδαία πράγματα συνέβαιναν στην ΑΕΚ. Όμως δεν μπορείς πάντα να προγραμματίζεις ορισμένα πράγματα. Ήταν να φύγω εγώ, έπρεπε να φύγει και ο Ντούσαν μαζί μου. Ποτέ όμως δεν βγήκε από το μυαλό μας η ΑΕΚ. Το 2010 κάναμε ένα πρώτο σχέδιο για αναγέννηση της ΑΕΚ με τα νέα δεδομένα. Μετά ήρθε η οικονομική κρίση. Εγώ είχα καταθέσει το σχέδιο στον Φιλίππου. Λίγες εβδομάδες αργότερα όμως εγώ πήγα στην Τουρκία, διότι μου προσφέρθηκε μια δουλειά, η ομάδα υποβιβάστηκε και έτσι παγώσαμε τα σχέδια. Όταν όμως εμφανίστηκε ο Μάκης Αγγελόπουλος και εγώ σε μια συζήτηση του διάβασα τα σχέδια, του άρεσαν και η χημεία ήταν θετική. Ο Μάκης σαν ΑΕΚτζής που είναι είδε τη φωτιά μέσα μου για την ΑΕΚ και τα πράγματα προχώρησαν σε ένα δρόμο που ήταν γραμμένο να συμβεί. Δεν είχαμε στο μυαλό μας πως θα συνέβαιναν τόσο γρήγορα οι επιτυχίες αυτές, αλλά με υπομονή τα πράγματα συμβαίνουν. Τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ κατέκτησε 4 τρόπαια».

Στα 3 εξ αυτών είχατε καθοριστική συμβολή. Πέραν των 2 που κατακτήσατε τη σεζόν 2017-18, είχατε σημαντική συμβολή και στο Διηπειρωτικό, με τον Λούκα Μπάνκι να κάνει ειδική μνεία.

«Αν δεν υπήρχε το Champions League, δεν θα υπήρχε και το Διηπειρωτικό. Υπό αυτή την έννοια. Ο Λούκα είναι έξυπνος άνθρωπος. Έδειξε έναν σεβασμό και το χάρηκα πάρα πολύ. Επίσης, η κατάκτηση του Κυπέλλου δείχνει μια συνέχεια. Με τον προπονητή που έχει η ομάδα, τον Ηλία Παπαθεοδώρου, έναν προπονητή που τον πιστεύαμε και είχαμε συζητήσει πολλές φορές πριν έρθει και όλοι ήμασταν θετικοί να έρθει. Εγώ διάλεξα να γίνει sport director βάσει του συμβολαίου μου με την ομάδα και έκρινα ότι σαν προπονητής ήταν καλύτερο να είναι κάποιος πιο νέος και μέσα από τη συζήτηση με τον Μάκη σκεφτόμουν πως αν είχα μια ευκαιρία στο εξωτερικό να πάω, είτε Ευρωλίγκα, είτε σε οικονομικό επίπεδο. Ο Μάκης το δέχτηκε και το σέβομαι πάρα πολύ. Είπε “οποιαδήποτε στιγμή θες, επειδή είσαι ΑΕΚ μπορείς να επιστρέψεις”. Αυτή η κουβέντα έγινε και έτσι έφυγα από ένα πόστο που είναι ευκαιρία να προσφέρεις στο χώρο».

Αναφερθήκατε στον προπονητή της ΑΕΚ, τον Ηλία Παπαθεοδώρου. Από την εμπειρία σας και απ’ όσα είδατε από την ομάδα, θεωρείτε πως είναι ο κατάλληλος για να «χτίσει» την ΑΕΚ για τα επόμενα χρόνια;

«Κάθε προπονητής πρέπει να έχει την κατάλληλη ευκαιρία για να δείξει πόσο αξίζει. Με ορισμένα άτομα στην ομάδα όταν συζητούσαμε, είχαμε την ίδια γνώμη. Και ο Μάκης Αγγελόπουλος και ο Γιώργος Χήνας και εγώ είχαμε ίδια άποψη για τον Ηλία Παπαθεοδώρου. Συζητάγαμε και έναν χρόνο πριν να έρθει, αλλά δεν μπορούσε γιατί είχε συμβόλαιο και ήρθε την επόμενη χρονιά. Έτσι ήρθε ο Λούκα. Δεν μπορούσε να έρθει ο Ηλίας, ήρθε ο Μπάνκι αλλά με την πρώτη ευκαιρία που μπορούσαμε να πάρουμε τον Ηλία τον φέραμε. Εγώ θυμάμαι μια συζήτηση που είχαμε με τον Ηλία στο σπίτι μου, που του είπα προσωπικά ότι ήταν η ώρα να δείξει όσα αξίζει και πιστεύω ότι είναι ικανός. Τα πράγματα πάνε ακριβώς όπως τα περίμενα».

Η ΑΕΚ έδειξε συνέχεια και κατέκτησε και έναν τίτλο κατά τη διάρκεια της σεζόν, μέχρι να διακοπεί λόγω κορωνοϊού…

«Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το αποτέλεσμα βγαίνει από δουλειά. Έγιναν καλές επιλογές. Ειδικά όσον αφορά τον Σαντ Ρος, που είναι παίκτης που ξεχωρίζει. Έπρεπε να φύγει και όλοι ξέρουμε τους λόγους. Η ομάδα κατάφερε να πάρει το Κύπελλο και αυτό είναι σημαντικό. Δείχνει τη συνέχεια. Η πορεία θα ήταν εξίσου καλή. Δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα, αλλά γινόταν πολύ καλή δουλειά μέσα στην ομάδα».

Πώς περιμένετε τη νέα σεζόν για την ΑΕΚ;

«Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ο στόχος για την κατάκτηση είτε του Κυπέλλου είτε του Champions League. Αν ήσουν λίγο ρεαλιστής καταλάβαινες πως με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα δεν υπήρχε πιθανότητα κατάκτησης πρωταθλήματος. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και από του χρόνου η ΑΕΚ θα κυνηγάει τον στόχο του πρωταθλήματος. Τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα, αυτό του 2002. Ίσως ήρθε η ώρα για ένα ακόμα».

Είναι ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ο προπονητής που μπορεί να οδηγήσει την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, μετά τον Ντράγκαν Σάκοτα το 2002;

«Ναι, έτσι πιστεύω».

Την προσπάθεια για το γήπεδο την ζήσατε από πολύ κοντά όλα αυτά τα χρόνια. Τι σημαίνει για την ΑΕΚ να έχει το δικό της γήπεδο και τι περιμένετε;

«Έβλεπα κάποια highlights της πορείας με τα γήπεδα και αυτό που διαπίστωσα είναι πως έπαιξα σε όλα αυτά τα γήπεδα. Από το Γεώργιος Μόσχος ως το ΟΑΚΑ. Είναι πολύ συναισθηματικό να το βλέπεις. Όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε με τον Μάκη για το γήπεδο υπήρχε προσπάθεια για το Γαλάτσι. Και θεωρώ πως θα ήταν καλύτερη λύση γιατί είναι πιο κοντά στη Φιλαδέλφεια. Για άγνωστους -σε μένα- λόγους η προσπάθεια αυτή έμεινε στη μέση. Στη συνέχεια συζητήσαμε για το γήπεδο του τένις, το ποδηλατοδρόμιο. Και αυτά δεν προχώρησαν. Το κλειστό των Λιοσίων έμοιαζε εξ αρχής η πιο έτοιμη λύση. Όταν πήγα και το είδα μου άρεσε πάρα πολύ. Με κάποιες διορθώσεις, όσον αφορά μετακίνηση του κόσμου σε αυτό, πιστεύω ότι είναι ιδανικό γήπεδο για την ΑΕΚ».

Πώς περιμένετε το πρώτο παιχνίδι της ΑΕΚ στο νέο της σπίτι;

«Είχα μιλήσει κάποιες φορές με τον Μάκη για το θέμα αυτό και του είχα πει ότι ίσως το γήπεδο αξίζει περισσότερο από κάποια τρόπαια. Επειδή είναι «σπίτι» και δεν μπορούσες να πεις ότι η ΑΕΚ είχε… σπίτι στο ΟΑΚΑ. ΄Όσο θετικό ήταν να μαζεύεις 20.000 κόσμο, άλλο τόσο ήταν αρνητικό από οικονομικής πλευράς και συντήρησης στο γήπεδο. Όσο για το πρώτο παιχνίδι στα Λιόσια, θα έρθει και εκείνη η μέρα. Ελπίζω να έχω καλό εισιτήριο (γελάει)».

Σε αυτό το πρώτο παιχνίδι θα είναι και ο Ντούσαν στην ΑΕΚ, καλώς εχόντων των πραγμάτων;

«Δεν ξέρω σε ποιο επίπεδο βρίσκεται αυτή η συζήτηση. Γνωρίζω πως έχει υπάρξει συζήτηση με τον Μάκη Αγγελόπουλο για το θέμα επιστροφής του Ντούσαν. Υπήρξε ενδεχόμενο επιστροφής ακόμα και κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Λένε για την επιστροφή. Με τον Ντούσαν δεν έχω μιλήσει για το θέμα αυτό. Θα ήταν δίκαιο, πιστεύω, να τελειώσει την καριέρα του στην ΑΕΚ».

Ο Μάκης Αγγελόπουλος, σε παλιότερη συνέντευξή του, είχε πει πως θα κρεμάσει το σακάκι σας στην οροφή του γηπέδου. Αυτό πώς ακούστηκε στα δικά σας αυτιά;

«(Γελάει) Είναι μεγάλη τιμή να το ακούω! Δεν ξέρω πώς θα το κάνει. Η Μέγκα Μπέμαξ κρέμασε την γραβάτα του Μιλόγεβιτς. Δεν ξέρω πώς το σκέφτεται ο Μάκης Αγγελόπουλος».

Η κίνηση αυτή δείχνει και τι σημαίνετε εσείς για την ομάδα. Έχετε εισπράξει την αγάπη και τον σεβασμό της ομάδας προς το πρόσωπό σας;

«Κάποια πράγματα ανάμεσα σε μένα και την ομάδα, αλλά και τον Μάκη Αγγελόπουλο, προσωπικά, είναι δεδομένα. Η αγάπη για την ομάδα και η προσφορά σε αυτή. Εγώ ως προπονητής και ο Μάκης σαν πρόεδρος και μεγαλομέτοχος, έχοντας βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο Μάκης και ο κάθε Μάκης στην Ελλάδα θέλει βοήθειες. Θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι να στηρίζουν οικονομικά, για να βοηθάνε έναν άνθρωπο που σε κρίσιμες στιγμές της ομάδας έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δεν υπάρχουν πολλοί τόσο πλούσιοι που συνέχεια βάζουν και συνέχεια χάνουν. Κάθε άνθρωπος έχει οικογένεια και κάθε ομάδα θα πρέπει να αλλάζει τρόπο οργάνωσης και χτίσιμο ομάδας πάνω σε ένα διαφορετικό σχέδιο».

Έχετε αναφερθεί στην αγάπη σας για την ΑΕΚ. Θέλω να σας γυρίσω μερικά χρόνια πίσω, στο ταξίδι που είχε κάνει η ομάδα ποδοσφαίρου στο Βελιγράδι, το 1999. Εσείς πώς είχατε δει εκείνη την κίνηση;

«Έχουμε μιλήσει με τον Μάκη Αγγελόπουλο γι αυτό και μου είπε πως είχε ταξιδέψει και εκείνος τότε. Εκείνη την περίοδο είχαμε λάβει μεγάλη βοήθεια από την Ελλάδα γενικώς. Ήμουν στο προξενείο μερικές φορές και έβλεπα την αντίδραση του κόσμου, τις βοήθειες που έστελναν, φορτηγά, νταλίκες που πήγαιναν στο Βελιγράδι. Όταν πήγε η ομάδα ποδοσφαίρου για φιλικό με την Παρτιζάν το έμαθα μετά και η ευχαρίστηση ήταν πολύ μεγάλη γιατί πας με μια πτήση δεν ξέρεις αν θα σε ρίξει κάποιος. Άξιζαν πάρα πολλά συγχαρητήρια και δείχνει πόσο ίδιοι είμαστε σαν λαοί. Πάντα υπήρξε ένας σεβασμός στον αθλητισμό. Η Γιουγκοσλαβία είχε τεράστια παράδοση στον αθλητισμό όπως πόλο, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ. Η αναγνώριση ερχόταν πρώτα -σχεδόν πάντα- από την Ελλάδα. Πολλοί αθλητές έφτιαξαν μεγάλη ιστορία. Όλα αυτά είναι πράγματα που μας δένουν και η συνέχεια θα είναι πάντα ίδια».

 

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X