Έστω και τώρα η ΑΕΚ... να το φρενάρει

Έστω και τώρα η ΑΕΚ... να το φρενάρει
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης στο enwsi.gr για την επανάληψη φαινομένων του τέλους του 2019, την στιγμή που οι «κιτρινόμαυροι» βρίσκονται στο πιο κρίσιμο κομμάτι της σεζόν

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ευκαιρία που δίνει η δεύτερη θέση φέτος, μπορεί και να είναι μοναδική τουλάχιστον για την επόμενη τριετία. Με δεδομένες τις ειδικές συνθήκες (μονά παιχνίδια) που δημιουργεί η πανδημία,αλλά και τις δύο ευκαιρίες που σου δίνει για θέση στον όμιλο του Champions League. Στην τελευταία σεζόν που οι ελληνικές ομάδες μπαίνουν με τα περίπου γνωστά δεδομένα των αμέσως προηγούμενων σεζόν στα προκριματικά.

Από αυτή την άποψη θα περίμενε κανείς πως τίποτε δεν θα είχε θέση στην ατζέντα της καθημερινότητας της ΑΕΚ, πέρα από τον στόχο που βρέθηκε μπροστά της και της δίνει μια ευκαιρία που με κάθε τρόπο, πρέπει να την κερδίσει. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Η ΑΕΚ την περίοδο που διεκδικεί αυτόν τον στόχο, ενισχύει η ίδια την δημιουργία κλίματος «off season».

Παίκτες στους οποίους είναι αναγκασμένη έτσι κι αλλιώς να στηριχθεί και σε επίπεδο βασικών, κοσμούν τα πρωτοσέλιδα για τις αυξημένες πιθανότητες που έχουν να φύγουν, ενώ τονίζεται – κι όχι τυχαία – πως και η ομάδα ευνοεί αυτό το ενδεχόμενο.

Το «συννεφάκι» της αμφισβήτησης πάνω από τον Βέρντε

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Βέρντε. Ο μοναδικός ακραίος επιπέδου ενδεκάδας που διαθέτει αυτή την στιγμή η Ένωση, παίζει συνεχώς με το «συννεφάκι» της αμφισβήτησης από πάνω του. Με την ομάδα να ενισχύει ή και να προωθεί την άποψη, πως δεν ανταποκρίνεται στα χρήματα που έχει κοστίσει και συνεχίζει να κοστίζει και είναι προτεραιότητα να βρεθεί ένας συμφέρων τρόπος για να φύγει.

Το ίδιο έχει γίνει και με τον Σιμόες, που εννοείται η ΑΕΚ θα τον χρειαστεί και πολύ μάλιστα στα ματς που απομένουν. Το ίδιο και με τον Παουλίνιο, που εν μέσω play offs, είναι αναγκασμένος να απαντάει σε ερωτήσεις για το πως αισθάνεται από το γεγονός πως παρουσιάζεται προς αποχώρηση.

Και …τσουπ, νάτος ο Παουλίνιο τώρα, με την ανησυχία για τον Μπακάκη.

Οι παίκτες είναι επαγγελματίες και είναι υποχρεώση τους να δίνουν το 100%, ό,τι και να λέγεται, ό,τι και να γράφεται. Επιπλέον η ΑΕΚ είναι μια ομάδα, της οποίας οι παίκτες πρέπει να ξέρουν να ζουν και με την αμφισβήτηση συνεχώς. Πρέπει να αποδέχονται το γεγονός πως αυτό το club, πάντα είναι υποχρεωμένο να ψάχνει την βελτίωση.

Ακόμη και μέσα από την αμφισβήτηση, πρέπει να βρίσκουν κίνητρο, αλλιώς δεν μπορούν να είναι σε ομάδα με τέτοιες απαιτήσεις.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι΄αυτό.

Αλλά το πρόβλημα εδώ είναι πως εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων κρίσιμων, δημιουργείται ένα κλίμα, όπως είπα και πριν «off season». Όχι μόνο με βάση παίκτες των οποίων τα συμβόλαια τελειώνουν και υπάρχει θέμα έτσι κι αλλιώς.

Όταν σε αυτές τις τρεις – τέσσερις περιπτώσεις, προσθέτεις στην ατζέντα άλλες τόσες και περισσότερες, παικτών που έχουν συμβόλαιο, τότε δημιουργείς μια κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής.

Κι από αυτή δύσκολα μένει ανεπηρέαστο το γενικότερο κλίμα. Ειδικά σε μια ομάδα σαν την ΑΕΚ, που πλέον το οποιοδήποτε μη θετικό αποτέλεσμα, σε επίπεδο φιλάθλων δημιουργεί αμφισβήτηση του δυναμικού σε απίστευτα επίπεδα.

Το ίδιο λάθος με το τέλος του 2019

Η μεταγραφική περίοδος αρχίζει στις 3 Αυγούστου. Η ΑΕΚ μέχρι και λίγες μέρες πριν από αυτή την ημερομηνία, έχει στόχο να διεκδικεί την δεύτερη θέση και το κύπελλο. Όπως το πάμε, σε λίγο καιρό τα 3/4 της σημερινής ενδεκάδας θα παρουσιάζονται ως φευγάτοι, με το club να βγάζει προς τα έξω πως πάνω – κάτω συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Είναι το ίδιο λάθος ακριβώς που γινόταν στο τέλος του 2019 κι έλεγα ακριβώς τα ίδια πράγματα. Μην ενισχύετε, έλεγα τότε κι εδώ κι όπου έγραφα, την άποψη πως τα 3/4 του ρόστερ δεν κάνουν. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα πρώτον, είναι καταστρεπτική για τους στόχους που έμεναν και ήταν σοβαροί (αυτοί που τώρα κυνηγάει η ΑΕΚ …) κι επιπλέον η ΑΕΚ χρειάζεται …μαγικά, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που θα δημιουργηθούν, αν η ίδια περάσει προς τα έξω πως πάει να φάει το 60 ή 70% των παικτών της.

Παρά το γεγονός πως το αποτέλεσμα της έλευσης του Καρέρα, έδειξε πως ήταν λάθος η απόλυτη απαξίωση του ρόστερ, μάλλον δεν βάζουμε μυαλό. Και το κάνουμε τώρα, που η ομάδα έχει στόχους προσιτούς, που στο τέλος του 2019 δεν φαινόταν πως θα προκύψουν.

Δυσκολεύουμε το έργο του προπονητή, που τον αναγκάζουμε να γίνεται και …ψυχοθεραπευτής, για να διαχειρίζεται αυτά που προκαλούν σε κάθε παίκτη ξεχωριστά όσα διακινούνται δημόσια και πολλές φορές πηγάζουν μέσα από την ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ είναι φυσικά πολύ καλύτερη από τον Αρη

Τα σημειώνω όλα αυτά και για έναν λόγο ακόμη. H AEK μεθαύριο παίζει μια πρόκριση στον τελικό κυπέλλου, απέναντι σε έναν σημαντικό αντίπαλο. Στο πρωτάθλημα από τον Άρη την χωρίζουν 18 βαθμοί διαφορά.

Παρόλα αυτά, μεγάλο μέρος του κόσμου της, ενώ στην σύγκριση ΟΣΦΠ – ΑΕΚ χρησιμοποιούν εύλογα ως επιχείρημα την διαφορά στην βαθμολογία, στην σύγκριση ΑΕΚ – Άρη, βγάζουν τον Άρη στα επίπεδα της ΑΕΚ και το παρουσιάζουν ως αποτυχία της Ένωσης πως είναι κοντά σε δυναμικότητα με τον αντίπαλο της. Δεν είναι κοντά σε δυναμικότητα, είναι φυσικά πολύ καλύτερη.

Μπορεί κάποια συγκεκριμένα στοιχεία του αντιπάλου της, που στα ματς φέτος με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ τα έχει βγάλει περισσότερο, να την έχουν δυσκολέψει, αλλά σε κάθε περίπτωση σε τέσσερα ματς δεν έχει ήττα από τον Άρη και τον έχει κερδίσει δύο φορές. Την μία στην έδρα του με κόσμο και με τον Καρέρα να κάνει κι ευρύ rotation.

Ωστόσο, είναι ένας ημιτελικός κυπέλλου, με ρευστό αποτέλεσμα από τον πρώτο αγώνα, με έναν αντίπαλο που στην καλή του βραδιά ξέρει να βγάζει πράγματα στο γήπεδο και ως μέγεθος δεν παύει να είναι μια από τις πέντε ομάδες, που ιστορικά αποτελούν σημείο αναφοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στο χείλος του γκρεμού

Με όλη την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί κι ενώ όλα είναι στο πρόγραμμα ενόψει ενός τέτοιου παιχνιδιού, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εφόσον κάτι στραβώσει, την άλλη μέρα να επικρατήσει …χαμός και να πρέπει να μετράμε πόσοι δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να περάσουν την πύλη στα Σπάτα την επόμενη μέρα.

Ενώ θα μένει ο στόχος της δεύτερης θέσης, που η ΑΕΚ έχει μεν «πουλήσει» πολλές από τις ελπίδες της, αλλά σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να είναι δυνατά μέσα.

Οπότε καλό είναι να τελειώσουν την ιστορία πριν καν από αυτό το παιχνίδι. Η ΑΕΚ δεν μπορεί να διώξει κανέναν αν δεν βρει προτάσεις για να γίνει αυτό με συμφέροντες όρους. Και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν καλώς ή κακώς θα έχουν φύγει κάποιοι μετά το τέλος της σεζόν, αν δεν δούμε τους αντικαταστάτες τους.

Τίποτε από όλα αυτά δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί μέσα στον επόμενο 1 με 1,5 μήνα και γι΄αυτό πρώτο απ’ όλους το ίδιο το club έχει την υποχρέωση να αφοσιωθεί στην ομάδα που διαθέτει και να την στηρίξει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X