Μορέιρα: O παίκτης που έλειπε από την περσινή ΑΕΚ

Μορέιρα: O παίκτης που έλειπε από την περσινή ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για το τι θα προσφέρει ο Ανγκολέζος σέντερ στο παιχνίδι της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Γιανίκ Μορέιρα (29, 2.11) είναι ο παίκτης που επιλέχτηκε από το προπονητικό επιτελείο για την θέση του βασικού πενταριού για την επόμενη σεζόν στην Βασίλισσα.

Μπορεί να άργησε 6 μήνες και να μην ήρθε τον Ιανουάριο αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ. Αναμφισβήτητα είναι ένας παίκτης που τον ξέρει καλά ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αλλά και ο ίδιος ο παίκτης ξέρει τις απαιτήσεις και τον τρόπο δουλειάς του προπονητή της ΑΕΚ οπότε θα μπει κατευθείαν στο σύστημα της ομάδας. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι θα προσφέρει στην ΑΕΚ η παρουσία του στο γήπεδο εκτός απο την εκπληκτική ομοιότητα που έχει εμφανισιακά με τον Κέβιν Ντουράντ.

Πόλος στην επίθεση ο Μορέιρα

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Μορέιρα είναι ο σέντερ που θα θέλαμε πέρσι να είναι ο Γκραντ. Φυσικά μιλάμε για έναν πολύ πιο ποιοτικό παίκτη, πιο ντελικάτο με εμπειρίες και σε καλή ηλικία. Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε, ότι μετά τον Μάικλ Έρικ είναι ο πρώτος ψηλός της ΑΕΚ που θα ξεπερνάει τα 2.10, ένα κομμάτι που πάντα είχε πρόβλημα η ομάδα απέναντι σε ψηλούς παίκτες.

Επιθετικός σκόρερ

Αγωνιστικά ο Μορέιρα είναι ένας πολύ καλός πικ εν ρολ ψηλός, με μεγάλη ικανότητα στα τελειώματα μετά το ρολάρισμα του στο καλάθι. Είτε πάει δυναμικά για κάρφωμα, είτε για κάποιο χουκ ή σουτάκι απο τα 4 μέτρα μπορείς να δεις από την πρώτη στιγμή ότι έχει πολύ καλή επαφή με το καλάθι. Τα νούμερα του πέρσι σε μισή σεζόν στο Περιστέρι(27 ματς), ήταν 12,7 πόντοι, 6,7 ριμπάουντ, 1 ασιστ και 1 μπλοκ. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει έναν πόλο σκοραρίσματος από την ρακέτα και να αποφορτίσει την περιφέρεια της ΑΕΚ που έκανε την ομάδα να σκοράρει μονόπατα. Θυμίζω ότι πέρσι οι όλοι οι ψηλοί της ΑΕΚ έπαιρναν κατά μέσο όρο 9 προσπάθειες ανά αγώνα και σκόραραν 13 πόντους περίπου. Καταλαβαίνει κανείς, ότι αυτά είναι νούμερα που μπορεί να τα πιάσει μόνος του ο Μορέιρα γιατί έχει αυτήν την ικανότητα αρκεί να πάρει και τις αντίστοιχες μπάλες στην επίθεση. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να διαφοροποιηθεί λίγο το παιχνίδι της ομάδας και είτε μέσα από το πικ εν ρολ είτε μέσα από το ποστ να στοχεύσουν στον Ανγκολέζο σέντερ. Στην ομάδα του Περιστερίου ο Μορέιρα, όποτε βρισκόταν στο παρκέ, ολοκλήρωνε το 29% των επιθέσεων, που είναι ένα μεγάλο νούμερο αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου το ίδιο είχε και ο Κιθ Λάνγκφορντ στην ΑΕΚ. Δεν περιμένω κάτι αντίστοιχο και στην ΑΕΚ, αλλά σίγουρα σε μέρες που οι περιφερειακοί δεν θα είναι σε καλή μέρα, θα μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τρόπο επίθεσης.

Χρησιμοποιεί το ύψος και τα χέρια του

Αμυντικά ο Μορέιρα δεν είναι αυτό που λέμε εξολοθρευτής, στυλ Σλότερ, αλλά είναι αρκετά τίμιος σε συγκεκριμένα είδη άμυνας. Το μεγάλο του κορμί και τα μακριά του άκρα τον βοηθάνε ώστε να κάνει αρκετά κοψίματα ερχόμενος σε βοήθεια, ενώ δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα απέναντι σε αθλητικούς σέντερ. Η αδυναμία παρουσιάζεται όταν βρει απέναντι του ψηλά και δυνατά κορμιά, στυλ Παπαγιάννη-Βουγιούκα, αφού ο κορμός του είναι λεπτός και αδύναμος και δεν μπορεί να τον βάλει για να σπρώξει τέτοια μεγέθη. Είναι αρκετά καλός ριμπάουντερ (μαζεύει περίπου το 20% των διαθέσιμων ριμπάουντ όταν είναι

στο παρκέ) ενώ δεν μπορείς να τον πεις καλό πασέρ αφού συνηθίζει να τελειώνει τις φάσεις. Βέβαια αυτό θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να το βελτιώσει στην ΑΕΚ, αφού είναι στην φιλοσοφία του κόουτς Παπαθεοδώρου, οι ψηλοί να δημιουργούν από μέσα προς τα έξω. Το μεγάλο του μειονέκτημα είναι το ποσοστό των βολών που δεν ξεπερνάει το 60% ειδικά για παίκτη που κερδίζει αρκετές βολές σε κάθε ματς. Αν το συνδυάσουμε και με το 56% του Σλότερ καταλαβαίνει κανείς ότι η καλύτερη άμυνα στους ψηλούς της ΑΕΚ θα είναι το φάουλ για να τους στείλουν στις βολές.

Ιδανικό δίδυμο

Με την απόκτηση του Μορέιρα η Ένωση θα έχει ένα δίδυμο ψηλών (ο Σλότερ είναι κοντά στην ανανέωση) που είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ αλλά και τόσο χρήσιμοι για μια ομάδα καθώς έχουν ακριβώς τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται. Αμυντικός ογκόλιθος ο ένας, σκόρερ με καλή επαφή με το καλάθι ο άλλος, έτσι ώστε να μοιράζονται τα 40 λεπτά της θέσης 5.

ΥΓ. Σε επόμενο κείμενο μέσα στο Σαββατοκύριακο θα διαβάσετε αποκλειστικά από το enwsi.gr όλα τα μεταγραφικά δεδομένα και το πλάνο για την διαμόρφωση του ρόστερ της νέας σεζόν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X