Τουρισμός: Ολα τα μέτρα «θωράκισης» της χώρας

Team ONE: Beach Volley για όλες τις ηλικίες, από 10 έως 65 ετών -Μάθε να παίζεις και εσύ αυτό το καλοκαίρι (ΦΩΤΟ)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με την πρόσκληση που απηύθυνε χθες από τη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα ξεκινήσει να δέχεται σταδιακά τουρίστες από 29 χώρες. Οι χώρες αυτές είναι:

Αλβανία
Αυστραλία
Αυστρία
Βόρεια Μακεδονία
Βουλγαρία
Γερμανία
Δανία
Ελβετία
Εσθονία
Ιαπωνία
Ισραήλ
Κίνα
Κροατία
Κύπρος
Λετονία
Λίβανος
Λιθουανία
Μάλτα
Μαυροβούνιο
Νέα Ζηλανδία
Νορβηγία
Νότια Κορέα
Ουγγαρία
Ρουμανία
Σερβία
Σλοβακία
Σλοβενία
Τσεχία
Φινλανδία

Για τις χερσαίες αφίξεις, ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία, εκτός των απαραίτητων αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων, ενώ ανοίγουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Τουρισμός: Το σχέδιο «θωράκισης» των νησιών

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια έχει εκπονηθεί ένα λεπτομερές σχέδιο για την προστασία των νησιών. Ο κ. Κικίλιας έχει επισημάνει ότι έχουν δεσμευτεί 446 απλές κλίνες και 19 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 στα νησιά, οι οποίες, αν χρειαστεί, μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ.

Επιπλέον, τα κέντρα και οι δομές σε όλα τα νησιά έχουν εξοπλιστεί και είναι σε θέση να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, ενώ έγιναν ασκήσεις ετοιμότητας και εκπαιδεύσεις του υγειονομικού προσωπικού. «Έχουμε 11 κάψουλες (αρνητικής πίεσης) για αεροδιακομιδή, θα προμηθετούμε κι άλλες», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε ότι «οι πλωτές διακομιδές θα γίνονται από τα διαθέσιμα πλωτά μέσα ή από ιδιώτες, αν χρειαστεί».

Απαγόρευση κατάπλου από το εξωτερικό

Να σημειωθεί ότι ένας από τους βασικούς άξονες του σχεδίου αποτροπής διασποράς του κορωνοϊού είναι η διασύνδεση των μονάδων των νησιών με τα μεγάλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας. Για παράδειγμα, ασθενείς από Σάμο, Σαντορίνη και Τήνο θα μεταφέρονται στο Τζάνειο νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ ασθενείς από Νάξο στο Αττικόν κ.ό.κ.

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες μετακινήσεις, υπάρχει απαγόρευση κατάπλου (αφίξεων) πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.

Τα τεστ

Το πλάνο για την επανεκκίνηση του τουρισμού προβλέπει προληπτικούς ελέγχους στις εισόδους της χώρας και στις αφίξεις στα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία» από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου.

Oσοι δεν προέρχονται από χώρες της «πράσινης» λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ, ενώ θα προβλέπεται και μια μίνι, 24ωρη «καραντίνα» σε ξενοδοχείο, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε ο ασθενής θα περιορίζεται για 14 ημέρες.

Ελεγχοι θα γίνονται από τις Κινητές Μονάδες Υγείας και στα νησιά. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι οι εν λόγω μονάδες «θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση», ενώ «οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ». «Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι’ αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά», υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας και ανακοίνωσε ότι «επιπλέον μοριακοί αναλυτές (PCR testing) θα εγκατασταθούν και σε άλλα νησιά».

Μέτρα για τις πτήσεις

Οι τουρίστες που έχουν «ρότα» για την Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώνουν μια φόρμα με τα στοιχεία επαφής τους (Passenger Load Factor/PLF). Σύμφωνα με τον κανονισμό του EASA, οι αερομεταφορείς και οι διαχειριστές αεροδρομίων πρέπει να ενημερώνουν τους μελλοντικούς επιβάτες ότι αν έχουν συμπτώματα κορωνοϊού δεν θα τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν. Συμπτωματικοί επιβάτες θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να μην εμφανίζονται στο αεροδρόμιο και να έχουν τη δυνατότητα ακύρωσης/αλλαγής εισιτηρίου ακόμα και 6 ώρες προ της πτήσης, με ένα έγγραφο από γιατρό.

Επιπλέον, θα γίνονται θερμομετρήσεις σε επιβάτες που αναχωρούν αμέσως μετά την είσοδό τους στο αεροδρόμιο. Οσοι έχουν θερμοκρασία μεγαλύτερη των 38 βαθμών θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η θερμομέτρηση. Αν επιβεβαιωθεί ο πυρετός τότε θα πρέπει να οδηγούνται σε άλλο θάλαμο, δίχως να παραβιάζεται η ιδιωτικότητα.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X