Το πιο κρίσιμο καλοκαίρι

Το πιο κρίσιμο καλοκαίρι
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Βγαίνουμε ξανά στον αφρό. Περιμένω με ανυπομονησία τον πρώτο καφέ της Δευτέρας, έστω και με αποστάσεις. Αυτά είναι καλά νέα. Επίσης, καλά νέα είναι πως μιλάμε πάλι για ποδόσφαιρο. Πως μπορούμε να συζητάμε όχι για θεωρίες, αλλά για πραγματική ζωή. Εχουμε κάνει πολλές αναλύσεις επί χάρτου, αλλά σε λίγο ο λόγος θα δοθεί εκ νέου στους πρωταγωνιστές και όσα θα κάνουν εντός γηπέδου. Αυτό το καλοκαίρι μάλιστα, για την ΑΕΚ είναι κομβικό. Τέτοιας σημασίας, που δεν έχει υπάρξει όμοιο στη σύγχρονη εποχή της Ενωσης.

Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω ιδιαίτερα τη σκέψη σας: άπαντες, πιστεύω πως έχουν αντιληφθεί πως βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Δηλαδή, ξεκινάμε για την ολοκλήρωση μιας σεζόν που ακόμα δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα γίνει και άμεσα, για την έναρξη μιας άλλης που ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το πότε θα αρχίσει. Μόνο εκτιμήσεις καταγράφονται για το τελικό φορμάτ που θα λάβουν τα ευρωπαϊκά κύπελλα, αλλά και οι ημερομηνίες που θα διεξαχθούν αγώνες.

Η επιτυχία να διατηρήσει δυνάμεις

Συν τοις άλλοις, πρόκειται για ένα καλοκαίρι με πολύ διαφορετικά δεδομένα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία. Οι συμφωνίες που είχαν υπάρξει προ κρίσης είναι υπό αίρεση, ο πήχης σε όλα τα επίπεδα φαίνεται πως θα πέσει αρκετά και οι σύλλογοι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους. Κυρίως, επειδή διακυβεύονται πολλά και σε άμεσο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και βλέπετε πως κυριαρχεί στην ΑΕΚ η άποψη, πως εάν διατηρήσει τις δυνάμεις της και ενισχυθεί με 2-3 καλές μεταγραφές, θα είναι εξαιρετική συνθήκη.

Είναι σημαντικό για κάθε ομάδα, να εμφανιστεί συμπαγής και ομοιογενής στην επανεκκίνηση. Να δώσω ένα παράδειγμα. Η ΑΕΚ, με τους παίκτες που βρίσκονται τώρα στο δυναμικό, θα πρέπει να διεκδικήσει το επόμενο δίμηνο την έξοδο στο Champions League και το Κύπελλο. Για το τρόπαιο, δεν υπάρχει μεγάλη κουβέντα. Απαντες αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει για μια ομάδα του μεγέθους της ΑΕΚ, να προσθέτει κάθε χρόνο μια κούπα στη συλλογή της.

Η αβάντα για το Champions League

Για την ευρωπαϊκή προοπτική και δη τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League πάντως, αξίζει να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις. Για την ΑΕΚ θα αποτελεί τεράστια επιτυχία και πρόκληση, να βρεθεί στα προκριματικά της διοργάνωσης. Και αυτό γιατί με μια και μόνο πρόκριση, στον 2ο προκριματικό γύρο, εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή της παρουσία. Ο,τι και αν συμβεί από εκεί και πέρα, ακόμα και αν καταφέρει να βρει άκρη με τους αντιπάλους του Champions League, θα έχει παρουσία στο Europa League.

Ειδικά στον 2ο προκριματικό μάλιστα, είναι απίθανο να βρεθεί κάποιο μεγαθήριο ως αντίπαλο. Σε αυτήν τη φάση θα συμμετέχουν οι δευτεραθλητές Ελλάδας, Τουρκίας, Ολλανδίας, Κροατίας, Αυστρίας και Τσεχίας. Δεν μπορεί κάποιος τώρα να προδικάσει ποιοι θα είναι οι αντίπαλοι. Ούτε καν αν θα είναι τρία τα ζευγάρια, δεδομένου πως αν προκύψει νικητής από τους «συνήθεις υπόπτους», τότε δεν συμμετέχουν στη διαδικασία Τούρκοι και Ολλανδοί.

Η ΑΕΚ δηλαδή, θα έχει ένα δρόμο αρκετά όμοιο με εκείνον που διάβηκε ο Ολυμπιακός στην περυσινή διοργάνωση. Με ομάδα επιπέδου Βικτόρια Πλζεν, που δεν είναι φόβητρο, η ΑΕΚ μπορεί να καταφέρει το στόχο της. Οσο πιο συμπαγές σύνολο διαθέτει, τόσο αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Διότι, απαραίτητη η μεταγραφική ενίσχυση για τη νέα περίοδο, αλλά την πρώτη πρόκριση εκτιμώ πως θα την πάρουν αυτοί οι παίκτες που υπάρχουν τώρα.

Γυάλιζε το μάτι των παικτών της ΑΕΚ

Αλλωστε, για να μην πάμε μακριά, ο κορμός της πρωταθλήτριας του 2018 ήταν εκείνος που έβαλε την ΑΕΚ και στους ομίλους του Champions League. Με μοναδική προσθήκη τον Οικονόμου που είχε καλύψει το κενό του Βράνιες, η ΑΕΚ είχε ξεπεράσει τα εμπόδια της Σέλτικ και της Βίντι και είχε περάσει στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Είναι οι ίδιοι παίκτες που έχουμε χιλιοματαπεί και χιλιοτσακωθεί για την αξία και τις ικανότητες τους, αλλά είναι εκείνοι που έφεραν τις επιτυχίες.

Πως; Όταν αποτελούσαν ομάδα. Όταν βρίσκονταν σε τέτοιο επίπεδο ψυχικής, ψυχολογικής και αγωνιστικής κατάστασης, που δεν μπορούσε να τους καταβάλει κανένας. Επειδή το μάτι τους γυάλιζε, ο ένας έπαιζε για τον άλλον, άπαντες ήταν μια γροθιά. Ενδεχομένως σε κάποιους αυτά να φαίνονται τετριμμένα, ωστόσο είναι ένα απλό μυστικό επιτυχίας. Όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά για κάθε ομάδα. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στα αφιερώματα που πραγματοποιεί το συνδρομητικό αυτές τις μέρες στο πρόσφατο παρελθόν.

Πρώτα η ομάδα

Αναλογιστείτε μόνο, πως η ΑΕΚ της περιόδου 1995/96 έχασε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό. Κατά τη γνώμη μου, ήταν η καλύτερη ομάδα εκείνων των ετών, η αποκορύφωση της δουλειάς του Μπάγεβιτς. Οι λόγοι που δεν την έκαναν πρωταθλήτρια, αφορούσαν την αλλοπρόσαλλη διοίκηση Τροχανά – όπου σύμφωνα με τη συνέντευξη του Δημήτρη Μπουρουτζίκα, είχε ως στόχο εξ αρχής να απομακρύνει τον Μπάγεβιτς – και η αδυναμία να προστατευθεί η ομάδα από το παρασκήνιο.

Απέναντι της, η ΑΕΚ δεν είχε μια θεαματική ομάδα, αλλά ένα συμπαγές σύνολο που με το περίφημο τσούκου τσούκου μπολ, έφτασε μια ανάσα από τον τελικό του Champions League. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε ούτε κατά διάνοια τους παικταράδες εκείνης της ΑΕΚ, αλλά είχε πιο σφιχτή και ομοιογενή ομάδα. Και εν τέλει, αυτό μετρά. Και δεν είναι μόνο αυτό. Δείτε τον Ολυμπιακό. Η πιο καλή στιγμή του ευρωπαϊκά, έγινε με τους Πουρσανίδη, Πασσαλή, Ανατολάκη βασικά στελέχη.

Τι θέλω να πω με άλλα λόγια; Πως είναι λάθος σε ένα ομαδικό άθλημα όπως στο ποδόσφαιρο να μετρά κάποιος τη δυναμική μιας ομάδας μόνο με βάση την ατομική αξία των παικτών. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα, με ομάδες που αποτελούνταν από παικταράδες, αλλά δεν κόλλησαν και δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν τίτλους. Η ΑΕΚ έχει μια καλή βάση, πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία με τον Καρέρα στον πάγκο και μπορεί αυτή η νέα πρόκληση να είναι το όραμα που θα δώσει κίνητρο σε όλους.

ΥΓ: Οσα συμβαίνουν στο μπάσκετ σε κάνουν να απορείς για το πώς αυτό το άθλημα έχει τέτοιες επιτυχίες επί χρόνια. Μετέφερε η ΑΕΚ την πρόταση για επανεκκίνηση, ώστε να κριθούν τα πάντα εντός αγωνιστικού χώρου και ούτε που το έβαλαν στο τραπέζι. Απλά βιάστηκαν να απονέμουν το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό και εκείνος να κομπορρημονεί πως μειοψήφισε. Δηλαδή, το πράσινο αφήγημα είναι πως δεν ήθελαν το πρωτάθλημα, αλλά τους πίεσαν οι υπόλοιποι. Και αμέσως μετά, ολοκλήρωσαν το σκάνδαλο, διατηρώντας από το παράθυρο ΠΑΟΚ και Αρη στη μεγάλη κατηγορία. Δηλαδή επικυρωσαν τη βαθμολογία προς τα πάνω, αλλά βρήκαν νέα ιστορία προς τα κάτω. Ξεφτίλα δίχως αρχή, μεση και τέλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X