Αρση μέτρων: Πώς ταξιδεύουμε από σήμερα με αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία -Υποχρεωτική η μάσκα

Αρση μέτρων: Πώς ταξιδεύουμε από σήμερα με αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία -Υποχρεωτική η μάσκα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Από σήμερα οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια είναι και πάλι ελεύθερη, καθώς είναι σε ισχύ το τρίτο στάδιο άρσης των μέτρων.

Οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα σε όλη τη χώρα πλην των νησιών, από τα οποία εξαιρούνται η Εύβοια, αλλά και η Κρήτη, όπου τα δρομολόγια των πλοίων θα υποδέχονται και πάλι κόσμο, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αρση μέτρων: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις με πλοία

Από σήμερα ως τις 15 Ιουνίου, θα μπορούν να μετακινούνται οι πολίτες με τα πλοία στην Κρήτη, με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να έχει ήδη ανακοινώσει σειρά μέτρων για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις. Οι οδηγίες για την ακτοπλοΐα (αφορά επιβατηγά και στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλόων) προβλέπουν τα εξής:

-Στον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών, στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου ή στο 55%, αν διατίθενται καμπίνες.
-Στη θερμομέτρηση και στη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και την διατήρηση του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
-Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.
-Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς δηλαδή πρώτου βαθμού, οπότε μπορεί να είναι ως 4 άτομα ή άτομο με ειδικές ανάγκες με το συνοδό του.
-Τη χρήση μάσκας. Συνιστάται η υφασμάτινη από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
-Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.
-Τη θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας πριν την αναχώρηση για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
-Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς και με ενημερωτικά σποτ και ηχητικά μηνύματα.
-Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
-Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.
-Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.
-Τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού, απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείρισή του και ιχνηλάτηση των επαφών του.
-Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών, δηλαδή στα μπαρ, στα εστιατόρια και στις τραπεζαρίες.

Αρση μέτρων: Τι ισχύει για τις αεροπορικές πτήσεις

Από σήμερα επίσης, οι πτήσεις εσωτερικού σταδιακά αυξάνονται καθώς μπορούν να γίνουν ελεύθερα μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Εκτός των επιβατικών αεροσκαφών, κανονικά γίνονται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με πλήρωμά του (Ferry Flights), οι κρατικές πτήσεις, οι πτήσεις που αναφέρονται ότι βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, στρατιωτικές πτήσεις, οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις ανεφοδιασμού, οι πτήσεις προς στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι πτήσεις επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών και οι πτήσεις του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Για τις αερομεταφορές ισχύουν τα εξής μέτρα:

-Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
-Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
-Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
-Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.
-Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου
-Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

Παράταση απαγόρευσης πτήσεων στο εξωτερικό

Επίσης, σε σχέση με τις αεροπορικές πτήσεις, σε ισχύ είναι η παράταση της απαγόρευσης πτήσεων για συγκεκριμένους προορισμούς στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από και προς την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Παραμένει επίσης σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Ποιο αναλυτικά:

-Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 τα μεσάνυχτα, η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
-Παρατείνεται ως τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα, η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
-Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την ελληνική επικράτεια, όσον αφορά την Τουρκία, επεκτείνεται ως τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα.
-Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας, οι αφίξεις-αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων και συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει ως τις 31 Μαΐου 2020 τα μεσάνυχτα.
-Παραμένει σε ισχύ ως τις 31 Μαΐου 2020 τα μεσάνυχτα, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.

Ποιες οι εξαιρέσεις στην απαγόρευση πτήσεων

Επίσης, για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών, ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών Συνθήκης Σένγκεν, υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια VISA σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικά, διπλωματικά, στρατιωτικά, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και όσοι μη Ευρωπαίοι πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από τα ελληνικά Προξενεία.

Ξεκινούν τα δρομολόγια στα τρένα

Από σήμερα ξεκινούν και πάλι τα δρομολόγια και στα τρένα. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ήδη ποια δρομολόγια θα ξεκινήσουν, αναφέροντας πως στο πιο συχνό δρομολόγιο (Αθήνα- Θεσσαλονίκη) θα κυκλοφορούν από σήμερα οι αμαξοστοιχίες IC 50, IC 52, IC56 και IC 58, από την Αθήνα με προορισμό την Θεσσαλονίκη, καθώς και οι αμαξοστοιχίες IC 51, IC 53, IC 57 και IC 59, από την Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα.

Oι επιβάτες, οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ταξίδι με επιστροφή εντός της ίδιας ημέρας, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα πρώτα πρωινά, express δρομολόγια IC 50 & 51, από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, να μεταβούν γρήγορα και με ασφάλεια στο κέντρο της πόλης και να επιστρέψουν με τις απογευματινές αμαξοστοιχίες IC 58 & 59, αντίστοιχα. Επίσης, επανακυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες 81, 83, 84 και 86 στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Φλώρινα και αντίστροφα, καθώς και τα τοπικά δρομολόγια στη γραμμή Λάρισα – Βόλος – Λάρισα.

Οσον αφορά τα μέτρα μέσα στα τρένα, έχουν ως εξής:

-Το προσωπικό χρησιμοποιεί τον απαραίτητο εξοπλισμό.
-Σημεία με αντισηπτικό σε κάθε βαγόνι όλων των αμαξοστοιχιών.
-Συνεχής εισροή φρέσκου αέρα σε όλες τις αμαξοστοιχίες.
-Διαρκής αλλαγή φίλτρων αέρος σε όλες τις αμαξοστοιχίες.
-Καθημερινή απολύμανση όλων των αμαξοστοιχιών.
-Ελεγχος στις επιβιβάσεις.
-Όλα τα εισιτήρια εκδίδονται ηλεκτρονικά.

Αρση μέτρων: Σε λειτουργία τα ΚΤΕΛ- Τι προβλέπεται

Με αφορμή την έναρξη των μετακινήσεων εκτός Νομού, τα ΚΤΕΛ ξεκινούν την πλήρη λειτουργία τους. Τόσο στα τρένα, όσο και στα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία, επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου. Ισχύουν και εδώ, όπως και με όλα τα μεταφορικά Μέσα, οι τρεις βασικοί κανόνες που είναι οι εξής:

-Να ενημερώνονται τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
-Να εφοδιάζεται το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
-Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά, όπως γράφει το iefimerida.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X