Κορωνοϊός-Αρση μέτρων: Πού είναι υποχρεωτικό να φοράμε μάσκα από σήμερα

Κορωνοϊός: Οι ηλικιωμένοι σε καραντίνα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η «νέα κανονικότητα» με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού καθιστά από σήμερα υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Πρόκειται για δύσκολη φάση που επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή. Όπλο μας η ευλαβική τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας, υγιεινής, αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο, είτε όπου αυτό συνιστάται. Τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα, δεν φεύγουμε εκτός του Νομού και των ορίων που επιτρέπονται, δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες άνω των 10 ατόμων. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί ο ιός είναι εδώ και το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο και εξαιρετικά σημαντικό. «Να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χρόνο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί».

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, ασανσέρ, νοσοκομεία, ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, στα super market, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λ.π. δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.

«Παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις», δήλωσε στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό ο αντικαταστάτης του Σωτήρη Τσιόδρα, ο λοιμωξιολόγος υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Επίσης, ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μάσκα, είτε είναι αυτοσχέδια, είτε έχει αγοραστεί από το φαρμακείο, και εξήγησε πως η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά για να είναι από αύριο ένα συμπληρωματικό μέτρο σε εκείνα που ήδη γνωρίζουμε και είναι σημαντικά για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. «Αυτά είναι η απόσταση πάνω από 1,5 μέτρο, η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα και οι μάσκες για την κάλυψη μύτης και στόματος» κατέληξε.

Οι οδηγίες ΕΟΔΥ για την κατασκευή αυτοσχέδιας υφασμάτινης μάσκας

Ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά που καλό θα ήταν να έχει μια αυτοσχέδια μάσκα, τονίζοντας πως καλό είναι το ύφασμα να αποτελείται από 100% βαμβάκι. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πυκνότητα της ύφανσης, αλλά και τις στρώσεις που πρέπει να έχει η μάσκα για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε νωρίτερα οδηγίες στις οποίες τόνιζε πως μια μάσκα καλό θα ήταν να κατασκευαστεί από βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση (π.χ. καπιτονέ, σεντόνια, μαξιλαροθήκες, πετσέτες κουζίνας, βαμβακερά T-Shirt). Επιπλέον συνιστάται διπλό στρώμα για κάθε μάσκα, ιδιαίτερα εάν η ύφανση είναι αραιή, καθώς και διπλό στρώμα λινού ή μεταξωτού υφάσματος.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X