Το όνειρο του Γιάννη Σπάθα, το «αριστουργηματικό έπος» του Ηλία Σπάθα και ο... Παρθενοκυνηγός!

Το όνειρο του Γιάννη Σπάθα, το «αριστουργηματικό έπος» του Ηλία Σπάθα και ο... Παρθενοκυνηγός!
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δεν συνηθίζω να το κάνω, αλλά επειδή θεωρώ ότι αξίζει αφενός για να το κρατήσετε στο αρχείο σας και αφετέρου για να θυμηθούν οι πιο παλαιοί σε ηλικία και να μάθουν οι νεότεροι, θα σας συμβούλευα, όσους δεν το κάνετε δηλαδή, να πάρετε την «ΩΡΑ» τις επόμενες τρεις ημέρες (Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη). Έχω… σπάσει την αρθρογραφία-αναδρομή που κάνω σε τρία μέρη (αφού είναι πολλές οι λέξεις) σε ένα σχόλιο-μαμούθ, με τίτλο: «Οι αμέτρητες και ασύλληπτες κλοπές, όταν τα ματάκια μας, ήταν η καλύτερη απόδειξη».

Με αφορμή τα σκάνδαλα που βγαίνουν ξανά και ξανά στο φως της δημοσιότητας, με την… μπάλα να οδεύει ξανά και ξανά προς τις δικαστικές αίθουσες κι επειδή πραγματικά κουράστηκα να περιμένω να μπει… βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο και να.. λάμψει η δικαιοσύνη, θέλησα να αναδείξω πέρα από το τι θα γίνει, αν θα γίνει και πότε θα υπάρξει κάποια τιμωρία σε δικαστικό επίπεδο όσων ασέλγησαν συστηματικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, βιάζοντας τη νοημοσύνη του κάθε υγιώς σκεπτόμενου Έλληνα φιλάθλου, πως η καλύτερη απόδειξη για το τι γινόταν, ήταν τα ματάκια μας!

Γιατί ακόμα κι αν κάποια στιγμή βρεθεί δικαστήριο σε αυτή εδώ τη χώρα που θα αποδώσει δικαιοσύνη για τα όσα έχουν συμβεί στο ποδόσφαιρο (που μακάρι να βρεθεί, αλλά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος), το σίγουρο είναι πως η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει παραχαραχτεί. Εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Στην σελίδα 24, λοιπόν, της αυριανής «ΩΡΑΣ» θα θυμηθείτε τις «σφαγές» της ΑΕΚ στα ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ. Από τον Μποροβήλο, τον Τεβεκέλη, τον Βαλλιάνο, τον Δημητρόπουλο, τον Αγγελάκη, τον Καλύβα, τον Ποντίκη, τον Τσαγκαράκη, τον Παπαδόπουλο, τον Χέλη, τον Μπριάκο και άλλους τα πρώτα χρόνια της «παράγκας Νο 1», μέχρι τον Καλόπουλο, τον Δαλούκα, τον Τριτσώνη, τον Παμπορίδη και τον Σιδηρόπουλο στα τέλη της «παράγκας Νο 1», αρχές… Νο 2 και την πτώση της ΑΕΚ το 2013.

Μακράν το μεγαλύτερο θύμα…

Την επόμενη μέρα (Τρίτη) θα διαβάσετε λεπτομερώς, γεγονότα, στοιχεία, αποδείξεις και αριθμούς, που επιβεβαιώνουν με εντυπωσιακό τρόπο ότι η ΑΕΚ υπήρξε μακράν το μεγαλύτερο θύμα εκείνων των καταστάσεων. Αριθμούς και στοιχεία, που επιτρέψτε μου να μιλήσω προσωπικά, μου βγήκαν τα… μάτια για να τα καταγράψω με κάθε ακριβή λεπτομέρεια το 2017.

Και στο τρίτο και τελευταίο μέρος, στην «ΩΡΑ» της Τετάρτης, θα διαβάσετε συμπεράσματα και… όχι μόνο, για τη συνολικότερη κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ελπίζω ότι καταλαβαίνετε και ότι με συγχωρείτε για την προτροπή μου, αλλά δεν το κάνω για λόγους διαφήμισης, αλλά γιατί πραγματικά θεωρώ ότι κάθε ΑΕΚτζής, πρέπει να θυμάται, να τα έχει στο αρχείο του και να τα μαθαίνει και στους νεότερους.
Φυσικά, δεν είναι μόνο η ΑΕΚ που υπήρξε θύμα αυτών των «μαύρων» καταστάσεων. Πολλές ομάδες αδικήθηκαν (άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο). Αλλά η ΑΕΚ κατά πρώτο λόγο και ο ΠΑΟ κατά δεύτερο, υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά και έχασαν τίτλους που άξιζαν. Ειδικά από την «παράγκα Νο 1», η ΑΕΚ υπέφερε όσο κανείς, τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο, από το 1997 και ως το τέλος της δράσης της.

Γιατί δεν ήταν μόνο οι κλοπές μέσα στις τέσσερις γραμμές των γηπέδων, αλλά και οι αποφάσεις της δήθεν αθλητικής δικαιοσύνης και των κέντρων αποφάσεων και φυσικά η μεγάλη κλοπή του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας εν μια νυκτί για να πάρει τη θέση του, το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και να μπει στον φάκελο των έργων του 2004.

Ο ΠΑΟ και ο ΠΑΟΚ…

Και ο ΠΑΟΚ φυσικά υπέστη αδικίες και υπάρχουν παιχνίδια που έχει «σφαγιαστεί» σε παιχνίδια με τον ΟΣΦΠ εκείνα τα χρόνια, τόσο μέσα στην Τούμπα, όσο και εκτός, με τη διαφορά ωστόσο ότι δεν έχασε κάποιον τίτλο από αυτές τις αδικίες, όπως συνέβη πρωτίστως με την ΑΕΚ και ακολούθως με τον ΠΑΟ.

Το ποδόσφαιρο έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια μετά το 2017, με την ΑΕΚ, τον ΠΑΟ και τον ΠΑΟΚ, να βάζουν και οι τρεις από ένα… λιθαράκι για να σταματήσει ο ΟΣΦΠ να «παίζει» μόνος του και να είναι ο μόνιμα ευνοούμενος. Μπορεί ο Αλαφούζος να το… γύρισε στην πορεία για πολιτικούς λόγους, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι συνέβαλλε τα μέγιστα για να βγουν πολλά στην επιφάνεια.

Ο ΠΑΟΚ είχε επίσης καθοριστική συμβολή στο γκρέμισμα του πρώην ποδοσφαιρικού κατεστημένου, αλλά η νοοτροπία του και (δυστυχώς) τα πεπραγμένα του, τον έκαναν τα τελευταία τρία χρόνια να γίνεται θέμα παγκοσμίως, όχι για την πολύ καλή ομάδα που δημιούργησε, αλλά κυρίως για αρνητικούς λόγους και σκάνδαλα. Κάπως έτσι, ο ΟΣΦΠ που τις τελευταίες ημέρες, έγινε και πάλι… διάσημος στα Μέσα του εξωτερικού, έχει αποκτήσει πλέον τα τελευταία χρόνια στην αρνητική διασημότητα και… παρέα από τον βορρά.

Στην ιστορία, λοιπόν, δεν μένουν μόνο οι τίτλοι. Μένουν σίγουρα κι αυτοί, αλλά μένει και ο τρόπος και υπάρχει και η υστεροφημία. Και μάλιστα εδώ και δύο δεκαετίες και κάτι, υπάρχει και η προχωρημένη τεχνολογία κι έτσι μένουν και τα βιντεάκια στο youtube!

Οι μνήμες… μένουν

Μα πάνω απ’ όλα, μένουν οι μνήμες. Ξέρετε κάτι; Στα είκοσι χρόνια που είμαι στην «ΩΡΑ», πρέπει να έγραψα πύρινα άρθρα για τις «παράγκες» και αναλύσεις για τις «σφαγές» της ΑΕΚ και τους κλεμμένους τίτλους, που αν τα βάλεις όλα μαζί, άνετα φτιάχνεις βιβλίο.
Δεν χρειάστηκα ποτέ, ούτε να ακούσω από τις κασέτες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ότι σκοπός της «παράγκας 1» ήταν… «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και όλοι οι άλλοι να πάνε να γ…ουνε», ούτε τους διαλόγους για την «παράγκα 2» προκειμένου να εξάγω τα συμπεράσματά μου για τα όσα έγραφα.

Οι καλύτερες αποδείξεις ήταν τα ματάκια μου! Πάντα προσπαθούσα να είμαι δίκαιος και να μην δίνω ίχνος υπερβολής στα όσα κατέγραφα. Αλλά, παράλληλα και κανένας δεν μπορούσε και δεν θα μπορέσει ποτέ να με κάνει να… μην βλέπω ή να με πείσει ότι συμβαίνει κάτι άλλο από αυτό που βλέπω.

Για να φέρω δύο άλλα παραδείγματα εκτός ΑΕΚ, δεν νομίζω ότι χρειαζόταν ας πούμε, στο αλήστου μνήμης παιχνίδι… «κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη», να ακούσει μετά τις κασέτες και τους ευγενείς… διαλόγους του τύπου «τέτοιο γ… σι, ήθελαν τα μ…ια, στο ’92», για να καταλάβει το ρόλο της διαιτησίας σε εκείνο το ντέρμπι μεταξύ ΟΣΦΠ-ΠΑΟ. Ούτε οι φίλοι του ΟΣΦΠ χρειάστηκαν αποδείξεις για να καταλάβουν τι… παίχτηκε στον τελικό Κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης, όπου προτίμησαν να τρέξουν για να προλάβουν τον ηλεκτρικό!

Γέλιο μέχρι δακρύων…

Και μιας και αναφέρθηκα σε ματς ΟΣΦΠ-Αστέρας Τρίπολης… Είδα ότι στο κατηγορητήριο της εισήγησης του μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, περιλαμβάνονται έξι παιχνίδια. Και μπορεί το ματς, για το οποίο γίνεται ο μεγάλος ντόρος, να είναι αυτό του ΟΣΦΠ με τον Ατρόμητο, το οποίο ομολογουμένως δεν το πολυθυμάμαι (ίσως και να μην είχε τύχει να το δω), αλλά το παιχνίδι που αποτελεί ένα «αριστουργηματικό έπος» είναι αυτό του Αστέρα Τρίπολης με τον ΟΣΦΠ στις 1/11/2014, με πρωταγωνιστή τον Ηλία Σπάθα!

Ήταν ένα ματς, το οποίο το θυμάμαι σαν τώρα να το παρακολουθούμε όλοι μαζί στα γραφεία στην εφημερίδα και μετά από τα κλασικά πρώτα συμπτώματα αντιδράσεων στα παιχνίδια του ΟΣΦΠ εκείνη την εποχή (έντονος εκνευρισμός, νευρικό γέλιο, μπινελίκια, σπάσιμο τηλεκοντρόλ), από κάποια στιγμή και μετά, είχαμε λιώσει στο γέλιο γιατί η κατάσταση ήταν μόνο κωμωδία!

Το «αριστούργημα» του Σπάθα εκείνο το βράδυ αποκτά διαστάσεις «έπους» στο τέλος, γιατί ο ΟΣΦΠ δεν καταφέρνει να σκοράρει και ο Αστέρας παίρνει το 0-0. Και δεν καταφέρνει να σκοράρει γιατί δεν μπορεί να πατήσει μέσα στην αντίπαλη περιοχή, να… βουτήξει κάποιος χριστιανός ώστε να δώσει ο Σπάθας το πέναλτι!

Αλλά στο συγκεκριμένο ματς, ο Σπάθας και οι βοηθοί του, δεν κάνουν ούτε διάλειμμα στο «σπρώξιμο» υπέρ του ΟΣΦΠ, με τα φάουλ, με μια αποβολή-παρωδία στον Μάσα (σ.σ. για την οποία, ο τότε αρχιδιαιτητής, Χιού Ντάλας, του είχε πει: «δεν έχω ξαναδεί πιο γελοία αποβολή στη ζωή μου») και τα ανύπαρκτα οφσάιντ που σταματάνε τους γηπεδούχους. Υπάρχει στο youtube, αξίζει να το δείτε ολόκληρο!

Αφού το δείτε, πατήστε μετά στο youtube «Μουστάκας διαιτητής», για να θυμηθείτε τη διαιτησία του αείμνηστου σπουδαίου ηθοποιού μας στην ταινία «Παρθενοκυνηγός». Τύφλα να ‘χει ο Σωτήρης Μουστάκας μπροστά στον υιό του Γιάννη Σπάθα, που θα έβλεπε τον… κανακάρη του από την τηλεόραση κι όταν θα έληξε το ματς 0-0, θα νόμιζε πως θα έβλεπε εφιάλτη, χειρότερο κι από το περίφημο όνειρό του, που είχε γίνει μοναδικό σκετσάκι στους τρομερούς «ΑΜΑΝ» της εποχής.

Και για να κλείσω με αυτό που ξεκίνησα, όταν έχουν δει τα ματάκια μας, τέτοια διαιτητικά «αριστουργήματα», τι αποδείξεις να περιμένεις, ρε παιδιά! Για να καταλάβεις… τι;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X