Παγκόσμια αποθέωση για την ΑΕΚ: «Σύλλογος που αποτελεί παράδειγμα επιβίωσης -Δείχνει τον δρόμο»

ΑΕΚ: «Και αυτό το Πάσχα η ζωή θα νικήσει τον θάνατο!» (ΦΩΤΟ)
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Βασιζόμενο στην οικονομική κρίση που έπληξε την ΑΕΚ και την οδήγησε στην καταστροφή το 2013 και την επιστροφή της, το δημοσίευμα της Indian Express εξηγεί πως θα παραμείνουν ζωντανοί μεγάλοι σύλλογοι και πρωταθλήματα και ποιοι θα έχουν προβλήματα, λόγω της κρίσης που θα φέρει ο κορωνοϊός σε όλο τον κόσμο.

Η ιστοσελίδα «theindianExpress», κάνει μια μεγάλη ανάλυση για το πως θα διαμορφωθεί το μέλλον που ποδοσφαίρου και αναφέρει την ΑΕΚ ως παράδειγμα για το πως στάθηκε ξανά στα πόδια της έπειτα από δύσκολα οικονομικά χρόνια. «Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα επιβιώσει, το IPL (πρωτάθλημα κρίκετ Ινδίας) θα επιβιώσει, το ΝΒΑ θα επιβιώσει. Είναι ειδικοί στον αθλητικοί κλάδο», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος το οποίο τονίζει στον πρόλογό του:

«Το καλοκαίρι του 2013 όταν οι Έλληνες αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου υπέβαλαν στην ΟΥΕΦΑ τον κατάλογο με τις αδειοδοτήσεις των ποδοσφαιρικών τους συλλόγων στην πρώτη κατηγορία, έλειπε το όνομα ενός από τους πιο ιστορικούς και διακεκριμένους συλλόγους: της ΑΕΚ Αθηνών. Δεν ήταν λάθος. Η αύξηση χρεών, η αμφισβήτηση από τους χορηγούς και το κόστος του γηπέδου, οδήγησε την ΑΕΚ στην κήρυξη πτώχευσης, αποφασίζοντας να ξεκινήσει από το μηδέν, επιλέγοντας να παίξει στην τρίτη κατηγορία. Η ΑΕΚ δεν ήταν η μόνη που παρέλυσε λόγω της οικονομικής κατάρρευσης στην Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τους New York Times, έγινε το «κέντρο της κρίσης χρέους της Ευρώπης μετά την κατάρρευση της Wall Street το 2008». Οι μισθοί των παικτών σε αρκετές χώρες μειώθηκαν κατά το ήμισυ και σε άλλους συλλόγους. Όμως η ΑΕΚ δέχθηκε τα χειρότερα χτυπήματα», γράφει το δημοσίευμα που φέρει την Ένωση ως τρανταχτό παράδειγμα που επλήγει στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και το οποίο ξεπέρασε.

Η ΑΕΚ του σήμερα δείχνει τον δρόμο

Πάμε και στο σήμερα, με το δημοσίευμα να αναφέρει: «Τώρα, σε μία άλλη οικονομική κρίση που εμφανίζεται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, υπάρχει φόβος ότι αυτή τη φορά ενδέχεται να επηρεαστούν πολλές άλλες ομάδες, πρωταθλήματα και χώρες. Ο Σίμον Τσάντγουκ, διευθυντής του Κέντρου Ευρασιαστικής Αθλητικής Βιομηχανίας στο Emlyon Business School που εδρεύει στη Λυών, προβλέπει ένα μετά-πανδημικό σενάριο όπου «μεγάλα, εμπορικά, επιτυχημένα αθλήματα θα επιβιώσουν, αλλά όλοι οι άλλοι θα υποφέρουν».

Τρανό παράδειγμα φέρνουν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Τα έσοδα του αγγλικού γίγαντα το 2008 ανήλθαν σε 324 εκατ. λίρες. Την δεκαετία που ακολούθησε, ενώ πολλά κλαμπ πέρασαν από ταραχώδεις φάσεις, τα έσοδα της Γιουνάιτεντ αυξήθηκαν στα 676 εκατ. λίρες το 2017. Το γεγονός ότι η Γιουνάιτεντ παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει απώλεια εισοδήματος ύψους 116,4 εκατ. λιρών, εξακολουθεί να σκέφτεται να πληρώσει 200 εκατ. λίρες στην Τότεναμ για να αγοράσει τον Κέιν. Αυτό δείχνει πως οι ελίτ σύλλογοι και οι μεγάλες αθλητικές οντότητες ενδέχεται να μην επηρεαστούν από την τρέχουσα κρίση. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν διεθνή αθλήματα στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η παγκόσμια ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία έχει ζητήσει διάσωση από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για να σωθεί.

Το χόκεϋ επίσης και πολλά άλλα ολυμπιακά αθλήματα χαμηλού προφίλ. Με άλλα λόγια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα επιβιώσει, η Ινδική Πρέμιερ Λιγκ θα επιβιώσει, το ΝΒΑ θα επιβιώσει. Μία έκθεση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του 2018 υπολόγισε ότι η παγκόσμια αξία του αθλητικού κλάδου ήταν 471 δισ. δολάρια, αύξηση 45% από το 2011. Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες σε αυτή την άνοδο: τα τηλεοπτικά έσοδα, τα οποία έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο, οι χορηγίες, οι διαφημιστικές προσφορές και τα έσοδα ημέρας από τα εισιτήρια. Το ξέσπασμα του κοροναϊού έχει σπάσει αυτήν την αλυσίδα επειδή δεν υπάρχει καθόλου άθλημα, γεγονός που οδήγησε ορισμένους ειδικούς να πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε μία «οικονομική επανάσταση», στον αθλητικό κλάδο. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις πως να μην επηρεάσουν ομάδες της ελίτ».

Παγκόσμια αποθέωση για την ΑΕΚ: «Σύλλογος που αποτελεί παράδειγμα επιβίωσης -Δείχνει τον δρόμο»

Κλείνοντας την ανάλυση σημειώνεται πως ακόμη και μέσα στην πανδημία του κοροναϊού υπάρχει η Σουηδική Αραβία η οποία έχει δαπάνες και μάλιστα αγοραστές με επικεφαλής το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας θέλει να πάρει τη Νιουκάστλ. Το 2008 μετά την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση η Μάντσεστερ Σίτι και η ΠΣΖ βρήκαν επενδυτές σε κράτη του Κόλπου και τους άλλαξε ως συλλόγους. Ανακεφαλαιώνοντας, τονίζεται στο δημοσίευμα πως τώρα, συγκριτικά με την προηγούμενη οικονομική κρίση, η διαφορά είναι πως δεν υπάρχει άθλημα να παίζεται. Εν αντιθέσει με παλιά. Τώρα, μετά τον κοροναϊό θα έρθει κρίση οικονομική, την οποία πολλές ομάδες και αθλήματα δεν θα αντέξουν.

Η ΑΕΚ, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα στο ξεκίνημά του, πληγώθηκε από την οικονομική κρίση το 2013, έπεσε και σηκώθηκε. Το ερώτημα είναι πόσοι σύλλογοι και πόσα αθλήματα θα πληγούν στην οικονομική κρίση που θα φέρει ο κοροναϊός και πόσοι σύλλογοι και πόσα αθλήματα απ’ αυτά θα σηκωθούν ξανά γερά στα πόδια τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X