Θέλουμε Μαχαίρες, "αντέχουμε" Μαχαίρες;

Θέλουμε Μαχαίρες, "αντέχουμε" Μαχαίρες;
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Παίρνω πάσα από το πόνημα του Καζαντζόγλου για τις Ακαδημίες. Είναι άλλωστε και ο μοναδικός τρόπος για να πάρω πετυχημένη πάσα, από τον μακρινό συγγενή της μπάλας. Σε πολλά εξ όσων έγραψε για την διαχείριση του κομματιού των Ακαδημιών θα συμφωνήσω και με κάποια άλλα θα διαφωνήσω και μάλιστα κάθετα. Όμως θα βάλω στο τραπέζι της συζήτησης περί της τροφοδοσίας της πρώτης ομάδας με πιτσιρικάδες, μια άλλη παράμετρο. Παράμετρο που όχι μόνο είναι σημαντική, αλλά θαρρώ πως είναι και το κλειδί.

Να γίνει σωστή οργάνωση και σωστή δουλειά στο κομμάτι των Ακαδημιών. Με οργανόγραμμα και πλάνο. Να βγουν πιτσιρικάδες για την πρώτη ομάδα. Το ερώτημα είναι, αντέχει η πρώτη ομάδα να αξιοποιήσει τους πιτσιρικάδες που θα βγουν από τα σπλάχνα της ή που ενδεχομένως θα έρθουν ως μεταγραφή από Ακαδημίες κάποιας άλλης ομάδας; Και εξηγούμε με παράδειγμα, διότι μου αρέσει να μιλάω με παραδείγματα. Να πάρουμε την περίπτωση του Μαχαίρα.

Όσοι έχουν δει τον Μαχαίρα στα Σπάτα, λένε πως το κατέχει το άθλημα. Έχει και ταχύτητα, έχει και έκρηξη και ξέρει τι να κάνει με την μπαλίτσα στα πόδια του. Το διαπίστωσε και ο Καρέρα, ο οποίος από ένα μόνο δίτερμα της Κ19 με την πρώτη ομάδα, «τσίμπησε» κατευθείαν τον Μαχαίρα και τον έβαλε αποστολή και 3η αλλαγή στο ματς με τον Πανιώνιο. Πολύ καλά και ιδανικά όλα μέχρι εδώ. Για πείτε μου κάτι, πως ακριβώς θα αξιοποιήσει η ΑΕΚ τον Μαχαίρα;

Φυσικά και όταν λέμε «αξιοποίηση» του πιτσιρικά, δεν εννοούμε να κάνει προπονήσεις με την πρώτη ομάδα και να μπαίνει στις αποστολές για το κύπελλο, επειδή η προκήρυξη της ΕΠΟ το επιβάλλει. Δεν έφτασε ο Ντε Λιχτ να πουληθεί 75 εκατομμύρια στην Γιουβέντους στα 20 του χρόνια, κάνοντας μόνο προπονήσεις με την πρώτη ομάδα του Άγιαξ. Ήταν αρχηγός από τα 18 του. Και μάλιστα ο Μαχαίρας δεν είναι καν στα 18. Θα κλείσει σε έναν μήνα τα 20. Σ’ αυτές τις ηλικίες, κανένας ποδοσφαιριστής ανά την Ευρώπη, δεν θεωρείται πλέον πιτσιρικάς. Αλλά εμείς εδώ απέχουμε έτσι κι αλλιώς απ’ αυτό.

Όμως για πείτε μου, θα πάει η ΑΕΚ την επόμενη σεζόν, με τον Μαχαίρα ως μια από τις βασικές λύσεις για την θέση του αριστερού εξτρέμ; Αντέχει (επικοινωνιακά και πρακτικά) να το κάνει. Ακόμα και αν ο Καρέρα αποφασίσει πως ο Μαχαίρας έχει όλα τα προσόντα, να μπει και να παίξει βασικός στην ΑΕΚ, ο οργανισμός της ομάδας μπορεί να το στηρίξει. Προφανώς και ο Μαχαίρας (και ο κάθε Μαχαίρας) είναι άπειρος και δεν είναι ο νέος Μέσι να μπει στο γήπεδο και να οργιάσει. Θα περάσει αναγκαστικά και από το στάδιο των (πολλών) λαθών απειρίας. Κάτι που το ξέρει και το έχει προβλέψει ο προπονητής και σ’ αυτή την φάση του παίκτη του θα είναι δίπλα του για να τον στηρίξει. Ο οργανισμός ΑΕΚ όμως, θα στηρίξει αυτή την στήριξη του προπονητή στον πιτσιρικά; Ο κόσμος έχει ανοχή ή θα μπει στην λογική του «που πάμε με τους Μαχαίρες» και θα κράξει που δεν έγινε ακριβή μεταγραφή ενός αριστερού εξτρέμ;

Και δεν είναι μόνο το παράδειγμα του Μαχαίρα. Υπάρχει και αυτό του Λάτσι. Που είναι ακόμα πιο μικρός, μόλις στα 18 του. Η ΑΕΚ διέγνωσε ταλέντο και προοπτική και έσπευσε να αποκτήσει με μεταγραφή και πολύ καλά έκανε. Έπαιξε βασικός στο ματς με τον Πανιώνιο. Έδειξε πως έχει προσόντα αλλά χρειάζεται πολύ ψήσιμο. Ψήσιμο, που έρχεται μέσα από την φωτιά των παιχνιδιών, όχι από τις προπονήσεις. Για πείτε μου, μπορεί η ΑΕΚ ως οργανισμός, μπορεί ο Καρέρα ως προπονητής, να επιλέξει πως θα πάει του χρόνου με βασικό στόπερ τον Λάτσι, δίπλα στον Βράνιες; Το αντέχει άραγε;

Και προσέξτε κάτι για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Δεν εννοώ να μπει η ΑΕΚ στην διαδικασία, όπου δει 18χρονο και 19χρονο να τον ρίχνει στην πρώτη ομάδα και να πορεύεται. Ούτε φυσικά το νεαρό της ηλικίας και ένα απλό ταλέντο, είναι κριτήρια αρκετά για να πάρει ένας ποδοσφαιριστής θέση και στήριξη στην ΑΕΚ. Ωστόσο όταν σε κάποια παιδιά το τεχνικό τιμ διακρίνει στοιχεία και κυρίως προοπτική να βγουν μπροστά, θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική αξιοποίηση. Ουσιαστικά και πραγματική. Κάτι που η ΑΕΚ έχει δείξει πως δυσκολεύεται πολύ να το κάνει. Όχι μόνο τώρα. Διαχρονικά.

Δείτε τι έχει γίνει με τον Γαλανόπουλο. Το κορυφαίο προϊόν των Ακαδημιών της ΑΕΚ, δεν έγινε ποτέ βασικό στέλεχος της ομάδας και έχει φτάσει στα 23 του χρόνια και έγινε βασικός στην εθνική ομάδα. Δείτε τι έχει γίνει με παιδιά που κατά καιρούς τα έχουν ξεχωρίσει οι προπονητές και τα έχουν πάρει σε καλοκαιρινή προετοιμασία. Για παράδειγμα ο Μπάμπης, για τον οποίο όλοι μιλούσαν και έλεγαν για ντελικάτο χαφ, κατέληξε δανεικός στον Πλατανιά. Βεβαία τον πήγε πίσω και ο σοβαρός τραυματισμός του. Δείτε τι έχει γίνει και ακόμα πιο πίσω χρονικά.

Ο Κονέ, που ήρθε ως τεράστια ταλέντο και με… αρπαγή από τον Ολυμπιακό, στην ΑΕΚ δεν βρήκε ποτέ θέση. Θυμίζω πως έφυγε κακήν κακώς για τον Ηρακλή και μετά έκανε την σούπερ καριέρα στην Ιταλία. Ο Τόζερ και ο Χετεμάι, αμφότεροι ανακάλυψη του Ίβιτς, ήρθαν στα 21 και τα 20 τους. Έπαιζαν κυρίως ως αλλαγή και για περιορισμένο χρόνο. Έφυγαν και ο ένας έκανε καριέρα σε Αγγλία και Ιταλία και ο άλλος μόνο σε Ιταλία. Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα πολλά τέτοια παραδείγματα που διαχρονικά υπάρχουν στην ΑΕΚ.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως πάντα γίνεται μεγάλη συζήτηση για την ανάγκη η ΑΕΚ να προχωρήσει με νεαρούς ποδοσφαιριστές και με δικά της παιδιά. Όμως εκείνο που έχει αποδείξει, μέχρι τώρα, η ιστορία, είναι πως δεν μπορεί να το διαχειριστεί κάτι τέτοιο. Ούτε η ίδια η ομάδα ως οργανισμός, ούτε η κερκίδα. Θέλουμε να έχουμε και να βλέπουμε πιτσιρικάδες στην ομάδα, θέλουμε να τους μοσχοπουλήσουμε, αλλά παράλληλα δεν θέλουμε και να κάνουν λάθη απειρίας, ούτε να πιάνουν την θέση μιας καλής μεταγραφής. Συγχωρέστε με, αλλά αυτό δεν γίνεται. Και αυτή η λογική είτε θα πρέπει να αλλάξει, είτε θα πρέπει να σταματήσει η κουβέντα για τους πιτσιρικάδες που θέλουμε (δήθεν) να τους βλέπουμε και να τους γουστάρουμε και μετά να βάλουμε απ’ αυτούς εκατομμύρια στο ταμείο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X