BCL: Ο Σάκοτα και οι άλλοι προπονητές που έχουν αφήσει το στίγμα τους

Στο Galis Basketball 3on3 της Ρόδου ο Ντράγκαν Σάκοτα!
Photo Credits: INTIME

Με βάση το ποσοστό νικών τους και τον συνολικό αριθμό αγώνων τους, το BCL εστιάζει σε αφιέρωμά του, στους προπονητές που άφησαν το στίγμα τους στη διοργάνωση.

Μεταξύ τους, βρίσκεται, φυσικά, και ο Ντράγκαν Σάκοτα, που με την ΑΕΚ έχει κατακτήσει το BCL το 2018.

Αναλυτικά το αφιέρωμα του BCL:

Ας ξεκινήσουμε από το εύκολο, αδιαμφισβήτητο κομμάτι: το μπάσκετ είναι το πιο λαμπρό σπορ (αν δεν το πιστεύατε φυσικά, δεν θα διαβάζατε μάλλον αυτό το κείμενο).

Επιπλέον, και σε αντίθεση με άλλα αθλήματα, όλοι πλέον έχουν αποδεχθεί πως η εμφάνιση των προηγμένων στατιστικών έχει αποκαλύψει σε μεγάλο βαθμό πτυχές που θεωρούνταν εντελώς απόκρυφες στο παρελθόν.

Tώρα μπορούμε να συλλέγουμε και να αξιολογούμε αρκετά δεδομένα, ώστε να κρίνουμε την επίδοση και την αποτελεσματικότητα κάθε παίκτη και μάλιστα υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να προβλέψουν πώς θα συμπεριφερθεί ένας αθλητής σε κάθε σενάριο.

Ωστόσο, ακόμη δεν μπορούμε να κρίνουμε με απόλυτο βαθμό επιτυχίας την συνεισφορά των προπονητών. Καμιά φορά, τείνουμε να αδιαφορούμε για πάρα πολλούς παράγοντες – από τη χημεία μέχρι τους τραυματισμούς – και να κρίνουμε τους προπονητές μόνο με βάσει τον αριθμό νικών των ομάδων τους.

Ακόμη και οι ίδιοι οι προπονητές έχουν αποδεχθεί πια αυτή την προσέγγιση και σπάνια τονίζουν ότι η δουλειά τους περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη παικτών, την δημιουργία μιας ομαδικής κουλτούρας κι άλλες, μη προφανείς, παραμέτρους.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ξέρουμε αν ένας προπονητής θα είχε νικήσει μεγαλύτερο ή μικρότερο αριθμό αγώνων από οποιονδήποτε άλλο με την ίδια ομάδα, τις ίδιες συνθήκες και στην ίδια σεζόν.

Υπάρχουν όμως ορισμένα επιτεύγματα στα οποία οι προπονητές μπορούν να φτάσουν και θα τα δούμε στην προσπάθειά μας να τιμήσουμε κάποιους από τους προπονητές που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο Basketball Champions League.

Eνας θρύλος γεννιέται

Κανείς προπονητής δεν έχει σημειώσει μεγαλύτερη επίδραση στο BCL από τον Txus Vidorreta, που έχει ήδη βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για τους συναδέλφους του. Ο 54χρονος Ισπανός κόουτς είναι ο μοναδικός που έχει φτάσει στον τελικό και στις δύο γεμάτες του σεζόν στον πάγκο ομάδας της διοργάνωσης. Κέρδισε τον τίτλο στην πρώτη σεζόν του BCL με την Iberostar Tenerife, το 2016-17, στη συνέχεια αποχώρησε, αλλά επέστρεψε και οδήγησε πέρσι την ομάδα του στον τελικό, όπου γνώρισε την ήττα από την Virtus Bologna.

Ο Vidorreta είναι ο μοναδικός προπονητής που έχει νικήσει σε πάνω από 40 ματς της διοργάνωσης (42 συνολικά) και έχει επίσης τις περισσότερες νίκες (34) στην Κανονική περίοδο. Έχει κοουτσάρει την Tenerife σε 56 αγώνες κι αυτό σημαίνει ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 75%.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Vidorreta επέκτεινε το συμβόλαιό του με την Tenerife κι έτσι θα επιστρέψει στη διοργάνωση για το φινάλε της σεζόν τον Σεπτέμβριο και θα έχει την ευκαιρία να πάει για τρίτη φορά σε τελικό της διοργάνωσης.

Με όρους γεωγραφίας πάντως, το Βελιγράδι είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη πηγή προπονητών-πρωταθλητών στο BCL. Και οι δύο προπονητές που διαδέχθηκαν τον Vidorreta στην κορυφή προέρχονται από την πρωτεύουσα της Σερβίας. Ο Dragan Sakota οδήγησε την AEK στον τίτλο τη σεζόν 2017-18 και στη συνέχεια ο Sasha Djordjevic έκανε το ίδιο με την Virtus Bologna τη σεζόν 2018-19.

Σωστό μέρος, λάθος στιγμή;
To ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως και οι δύο προπονητές που έκατσαν στον πάγκο Tenerife, όσο απουσίαζε ο Vidorreta, άφησαν το στίγμα τους στη διοργάνωση. Ο Nenad Markovic, που έμεινε στον πάγκο της ομάδας από τις αρχές της σεζόν 2017-18 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2017 είναι ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία της διοργάνωσης που έχει κοουτσάρει σε 20+ ματς με δύο διαφορετικές ομάδες.

Ο Βόσνιος κόουτς είχε τα ηνία της Pinar Karsiyaka για 20 ματς πριν πάει στην Tenerife και στη συνέχεια ανέλαβε την Gaziantep, την οποία έχει καθοδηγήσει σε 28 αναμετρήσεις της λίγκας.

Ο Φώτης Κατσικάρης, που διαδέχθηκε τον Markovic στην Tenerife τη σεζόν 2017-18, έκατσε στον πάγκο της ομάδας για 16 ματς και έκανε δύο ρεκόρ BCL σ’ αυτή τη σύντομη θητεία.

Υπό τις οδηγίες του Έλληνα προπονητή, η ισπανική ομάδα νικούσε τα ματς της με μέση τιμή διαφοράς τους 14.3 πόντους κι αυτό είναι η μεγαλύτερη διαφορά για οποιονδήποτε προπονητή. Επίσης, ο Κατσικάρης έχει το καλύτερο ποσοστό νικών εκτός έδρας με 88%.

Σαν τυφώνας
Ήρθε, είδε, νίκησε κι ας μην κράτησε πολύ. Ο Javier Juarez κέρδισε 11 από τα 12 παιχνίδια του ως προπονητής της UCAM Murcia κι αυτό μεταφράζεται στο υψηλότερο ποσοστό νικών (92%) στην ιστορία της διοργάνωσης.

Πάντως, ο Zvezdan Mitrovic κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στους προπονητές που έχουν τουλάχιστον 20 ματς στη διοργάνωση. Με την AS Monaco επικράτησε στο 83% των αγώνων και την οδήγησε σε δύο σερί παρουσίες στα Final Four των σεζόν 2016-17 και 2017-18.

Το ποσοστό του Mitrovic είναι τόσο εντυπωσιακό που θα πιστεύατε ότι κανείς δεν μπορεί να τον πλησιάσε. Όμως, ο David-Oded Kattache δεν είναι απλά σε καλή θέση για να εκθρονίσει τον συνάδελφό του, αλλά έχει την ευκαιρία να το πετύχει και να το συνδυάσει με την κατάκτηση του τίτλου.

Ο Ισραηλινός κόουτς έχει οδηγήσει την Hapoel Bank Yahav Jerusalem σε 28 νίκες στα 34 παιχνίδια της στη διοργάνωση κι αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό επιτυχίας 82%. Αν η Hapoel κατακτήσει το τρόπαιο τον Σεπτέμβριο για τη σεζόν 2019-20 με τον Kattache στο τιμόνι, τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα έχει ανέβει στις 31 νίκες σε 37 ματς και το ποσοστό θα είναι 84%, μεγαλύτερο δηλαδή από εκείνο του Mitrovic.

Ενδαφέρον είναι το στοιχείο πως Mitrovic και Kattache έχουν ποσοστό 90% εντός έδρας και είναι οι μοναδικοί (με 10+ ματς στο BCL) που ξεπερνούν το φράγμα του 90%.

O Mitrovic έχει επίσης το καλύτερο ρεκόρ εντός έδρας στην Κανονική Περίοδο έχοντας νικήσει και στα 14 ματς της Monaco εκείνες τις δύο σεζόν. Πάντως, ο Ronen Ginzburg, προπονητής της Nymburk τη σεζόν 2016-17, είναι ο μόνος που έχει κάνει σερί οκτώ νικών εντός έδρας.

Η Αρετή της Επιμονής
Η προπονητική είναι μία δουλειά υψηλού ρίσκου στο ευρωπαϊκό μπάσκετ κι έτσι κάθε προπονητής εκτιμά το γεγονός ότι του δίνεται αρκετός χρόνιες σε κάποιες περιπτώσεις, όπως εκείνη του Vincent Collet.

Ο Γάλλος κόουτς ήταν προπονητής της SIG Strasbourg για σχεδόν μία δεκαετία κι έγινε ο πρώτος που φτάνει τα 60 παιχνίδια στο BCL, πριν αποχωρήσει από την ομάδα στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Ο τροπαιούχος του EuroBasket 2013 είχε 32 νίκες σε αυτά τα 60 ματς (ποσοστό 53%).

O Dario Gjergja δεν είναι μόνο στο δρόμο για να ξεπεράσει τον Collet σε διάρκεια παρουσίας στον πάγκο μίας ομάδας – ο Κροάτης κόουτς θα κλείσει 10ετία στην Filou Oostende αν μείνει γι’ άλλον έναν χρόνο στους πρωταθλητές Βελγίου – αλλά να τον ξεπεράσει και σε αγώνες για το BCL.

Ο Gjergja θα φτάσει τα 49 παιχνίδια στη διοργάνωση τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Game 3 της σειράς με την Tenerife κι αν η Oostende προκριθεί, θα προσθέσει κι άλλη παρουσία στο Final Eight. Οι πρωταθλητές Βελγίου έχουν 28 νίκες σε 58 ματς του BCL με τονi Gjergja κι αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό 48%.

Η Tenerife θα είναι φυσικά δύσκολο εμπόδιο στο δρόμο των Βέλγων και, όπως είδαμε παραπάνω, ο Txus Vidorreta είναι τρίτος στη λίστα με 56.

Προσπέρασε φέτος τον John Patrick, που καθοδήγησε την Riesen Ludwigsburg σε 54 αγώνες της διοργάνωσης, γεγονός αξιοσημείωτο δεδομένου πως η ομάδα δεν έφτασε ποτέ στον τελικό. Μάλιστα, ο Αμερικανός κόουτς οδήγησε την Ludwigsburg στο Final Four της σεζόν 2017-18 κι αναδείχθηκε Προπονητής της Χρονιάς. Ο Patrick πανηγύρισε 29 νίκες στα 54 αυτά παιχνίδια.

Eνας άλλος προπονητής, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με μία ομάδα για πολλά χρόνια, ο Walter De Raffaele, είναι μόλις ο 5ος προπονητής που έχει σπάσει το φράγμα των 50 αγώνων. Ο 51χρονος κόουτς βρίσκεται στην Reyer Venezia ώς assistant ή head coach από το 2011 κι οδήγησε τους Βενετούς σε 32 νίκες σε 52 ματς στο BCL.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X