Στον δρόμο του BCL η Ευρωλίγκα: «Εξετάζεται το Final 8»

Επιφυλακτικός ο Κοντονής για Μπερτομέου
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Τζόρντι Μπερτομέου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και μίλησε για το μέλλον της Euroleague, τα… deadlines λήψης κι εφαρμογής αποφάσεων, τα συμβόλαια των παικτών και όχι μόνο.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο πώς μπορεί να επηρεαστεί η επόμενη σεζόν, ενώ σχολίασε και τις σχέσεις της Euroleague με την Turkish Airlines και την IMG.

O Μπερτομέου ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση: «Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, σας εύχομαι να είστε καλά και υγιείς σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Έχει περάσει ένας μήνας από όταν σταμάτησε η διοργάνωση. Δεν είχαμε την ευκαιρία να σας μιλήσουμε, όπως κάνω συνήθως όταν έχουμε αγώνες. Είναι ώρες να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις και ιδέες.

Προφανώς, είμαστε σε μία κατάσταση δυσκολίας για όλους, μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας, αλλά την υγεία όλων. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Αναγκαστήκαμε να σταματήσαμε τις διοργανώσεις μας στις 12 Μάρτιου. Το κάναμε μερικές ώρες πριν γίνει γνωστό το κρούσμα στη Ρεάλ και νωρίτερα από πολλές άλλες διοργανώσεις. Εκτότε μιλάμε για την επίδραση αυτής της πανδημίας. Έχουμε κάνει δύο Συμβούλια, έχουμε βρεθεί σε σταθερή επαφή με προπονητές και παίκτες ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση. Προσδοκούμε να έχουμε σύντομα κάποια αποτελέσματα. Μαζί με την IMG εκτιμούμε την επίδραση της διακοπής στα οικονομικά μας στοιχεία, αλλά είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, αφού δεν ξέρουμε αν η σεζόν θα τελειώσει και με ποιον τρόπο. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μας για την κατανόηση και την υποστήριξη. Σκεφτόμαστε τους φιλάθλους και πιστεύουμε ότι σκοπός της διοργάνωσης είναι να δίνει μπάσκετ υψηλότατου επιπέδου. Και θέλουμε να αρχίσουμε ξανά τη διοργάνωση. Ίσως ο κόσμος να μην μπορεί να είναι στο γήπεδο, αλλά τα media θα τον βοηθούν να το κάνει. Δεν θα βάλουμε κανέναν σε κίνδυνο. Όταν θα ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ρίσκο, θα επανεκκινήσουμε τη σεζόν. Και θέλουμε να τελειώσουμε τη σεζόν με αυτό το φορμάτ. Κι έχουμε ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει κάποιες μέρες για επιστροφή των παικτών στις χώρες των ομάδων, δύο εβδομάδες καραντίνας και τουλάχιστον δύο εβδομάδες προετοιμασίας. Προφανώς το F4 δεν θα διεξαχθεί τον Μάιο στην Κολωνία, αλλά είμαστε σε διαρκή επικοινωνία για να βρεθούν άλλες ημερομηνίες.

Είναι πιθανό να μην μπορέσουμε να κρατήσουμε το τρέχον φορμάτ. Δουλεύουμε σε εναλλακτικά πλάνα, όπως το να ολοκληρωθεί η σεζόν σε μία χώρα και το να διεξαχθεί Final 8 αντί για Final 4. Προφανώς, δουλεύουμε και σε πλάνα για το Eurocup. Υπάρχουν μόνο οκτώ ομάδες εκεί. Δουλεύουμε σε σενάρια, όπως αυτό για τη λήξη σε μία χώρα.

Μιλάμε καθημερινά με άλλες διοργανώσεις, ώστε να καθιερώσουμε υψηλού επιπέδου περίθαλψη για όλους. Θέλουμε να παρέχουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας. Δουλεύουμε για όλα αυτά, αλλά σήμερα δεν μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις. Υπάρχει αβεβαιότητα παντού, αλλά έχουμε αφοσίωση από τους φιλάθλους. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους για τη στήριξη που παρέχουν

Σκεφτόμαστε επίσης το μέλλον. Η αθλητική βιομηχανία θα έχει προφανώς επιπτώσεις. Ξέρουμε ότι πρέπει να βγούμε από αυτή την κρίση προετοιμασμένοι, με ξεκάθαρες ιδέες και πιστεύω ότι αυτή η κρίση θα μας δώσει επιχειρήματα, ώστε να συνεχίσουμε τα projects μας. Έχουμε όμως χρόνο να μιλήσουμε για όλα αυτά».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Για το αν υπάρχει κάποια πόλη ως φαβορί σε περίπτωση διεξαγωγής F8: «Όχι ακόμη. Υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα που αποκλείουν πόλεις. Θα χρειαστούμε γήπεδα που αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να υποδεχθούν αγώνες της Euroleague. Επίσης, πρέπει να δούμε ποιες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό. Είναι αδύνατο να πούμε κάτι από τώρα. Υπάρχουν πολλές επιλογές και είναι πολύ νωρίς για υποθέσεις».

Για το πώς σκοπεύει η Euroleague να αντιμετωπίσει τον φόβο που όλοι θα έχουν στο εξής: «Πρέπει να σεβαστούμε όλες τις απόψεις. Ασφαλώς κατανοούμε την ανησυχία όλων. Δεν σκοπεύουμε να αρχίσουμε ξανά τη διοργάνωση, αν δεν έχουμε λάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια παικτών, προπονητών κι όλων των υπόλοιπων. Είναι προφανές αυτό. Το ερώτημα είναι πώς να τους πείσουμε. Μόνο με ειλικρίνια μπορεί να γίνει αυτό. Θα τους δώσουμε την ευκαιρία να κατανοήσουν αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε. Θα κάνω ο,τι είναι δυνατόν ώστε όλοι να νιώσουν άνετα με την απόφαση. Θα είμαστε απόλυτα διαυγείς σχετικά με μέτρα που θα λάβουμε αν αρχίσει ξανά η σεζόν».

Για τα δομικά θέματα της διοργάνωσης: «Νομίζω ότι υπάρχουν θέματα που όλοι καταλαβαίνουν. Η λίγκα είναι συνέχεια μια διαρκούς προόδου που έχει γίνει από τα κλαμπ όλα τα χρόνια. Δεν κάνουμε τίποτα στην τύχη. Έχουν υπάρξει βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά δομικά θέματα, που συζητάμε μεταξύ μας διαρκώς. Θα πρέπει να υπάρχει μια στόχευση σε χώρες – μεγάλες αγορές όπως έχουμε κάνει ήδη. Κάποιες χώρες που είναι τώρα για εμάς προτεραιότητα, όπως η Γερμανία, δεν ήταν δίπλα μας όταν αρχίσαμε πριν από 20 χρόνια. Ίσως τώρα να έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε περαιτέρω την πολιτική μας σχετικά με αυτό. Θα χρειαστούμε τη βοήθεια των ανθρώπων των business ώστε οι ομάδες να παραμείνουν βιώσιμες και να γίνει η λίγκα καλύτερη».

Για το πότε είναι το… deadline για τη διεξαγωγή αγώνων: «Είναι καλό αυτό για να ξεκαθαρίσουμε τις εναλλακτικές. Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να πάμε μετά το τέλος Ιουλίου. Είμαστε αντίθετοι στο να παίξουμε αγώνες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, γιατί αυτό θα δημιουργήσει θέματα στην επόμενη σεζόν. Πρέπει να αποφύγουμε κάτι τέτοιο. Αν παίξουμε τον Σεπτέμβριο, θα υπάρχουν θέματα στην επόμενη σεζόν».

Για το ζήτημα με τα συμβόλαια των παικτών: «Συζητήσαμε για μία κοινή γραμμή που να μπορούμε να ακολουθήσουμε. Οι ομάδες θα έχουν απώλειες από τον κορωνοϊό. Πιστεύουμε -και συμφωνούν οι παίκτες- ότι πρέπει να είναι μέρος της λύσης σε όλο αυτό. Εκτιμώ τις απόψεις της Ενωσης Παικτών, γιατί καταλαβαίνουν ότι πρέπει να βοηθήσουν από τη μεριά τους τις ομάδες, ώστε να παραμείνουν υγιείς. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τις Ενώσεις Παικτών και Προπονητών, ανάλογα με το ποιο σενάριο για τη συνέχιση ή μη της διοργάνωσης θα εφαρμοστεί τελικά. Θα προσπαθήσουμε να σιγουρέψουμε ότι δεν θα υπάρχουν οφειλές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που θα κάνει την λίγκα βιώσιμη είναι το να υπάρχει ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα σε όλες τις πλευρές. Περιμένω σύντομα να βρεθεί μία συμφωνία».

Για το πώς θα παραταχθούν κάποιες ομάδες – συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Εurocup – που έχουν αφήσει τους παίκτες τους να φύγουν: «Δεν μπορώ να δώσω μία ακριβή απάντηση. Αν οι ομάδες διέκοψαν συμβόλαια, είναι δικό τους θέμα. Εμείς προτείναμε στις ομάδες να ζητήσουν από τους παίκτες να παραμείνουν στις χώρες. Οι παίκτες είναι επαγγελματίες. Φυσικά, οι ομάδες δεν μπορούν να υπογράψουν νέους παίκτες απλά και μόνο για να τελειώσουν τη σεζόν, αν έχουν αποδεσμεύσει τους φετινούς του ρόστερ».

Για το αν υπάρχουν πλάνα για wild cards εν όψει της επόμενης σεζόν, δεδομένου πως κάποια εθνικά πρωταθλήματα δεν θα ολοκληρωθούν: «Μεγαλώνει το επίπεδο των υποθέσεων με αυτή την ερώτηση. Δεν το σκεφτόμαστε καν αυτό. Μας νοιάζει να τελειώσουμε τις φετινές διοργανώσεις. Οι wild cards δεν είναι στο μυαλό μας αυτή τη στιγμή. Αν οι διοργανώσεις τελειώσουν, τότε υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες. Το μόνο πρόβλημα που θα έχουμε είναι ότι κάποιες χώρες ακύρωσαν ήδη τη σεζόν κι αυτό θα είναι δύσκολο για να προκύψουν οι ομάδες του επόμενου Eurocup, που βασίζονται σε βαθμολογικά κριτήρια. Οσον αφορά στην Euroleague, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε για κάτι».

Για το ρόλο που παίζουν τα κανάλια που έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα: «Προφανώς εμπλέκονται όλες οι πλευρές σε αυτή την κατάσταση και όλοι θέλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Είμαστε σε διαρκείς επαφές με όλους τους συνεργάτες μας σχετικά με όσα σκεφτόμαστε για το μέλλον της διοργάνωσης. Ακούμε την άποψη όλων. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα τελειώσει όλο αυτό. Είμαι αισιόδοξος, με βάση την καλή επικοινωνία που υπάρχει, ότι όλοι πιστεύουν πως είναι καλύτερο να τελειώσει κανονικά η σεζόν. Όταν ξέρουμε κάτι γι’ αυτό, θα μπορούμε να πούμε και κάτι παραπάνω γι’ αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται φυσικά να βάλουμε κανέναν παίκτη σε κίνδυνο, μόνο και μόνο επειδή τα τηλεοπτικά δίκτυα θέλουν να τελειώσουμε τη σεζόν».

Για όσα συνέβησαν με τις συνεχείς αναβολές στο πρωτάθλημα της Κίνας: «Φυσικά βλέπουμε τι συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Κοιτάζουμε τις προσεγγίσεις όλων, γιατί μπορούμε να μαθαίνουμε καθημερινά πράγματα από άλλους. Δεν μπορώ να γνωρίζω 100% τα πράγματα για την απόφαση της Κίνας. Δεν θα προτείνω καμία ρισκαδόρικη λύση, το επαναλαμβάνω. Αν χρειαστεί να ακυρώσω τη σεζόν, θα το κάνω».

Για το γεγονός πως εμπλέκονται ομάδες από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό: «Αν η ερώτηση είναι σχετικά με τη συνέχιση της Euroleague με το ήδη υπάρχον φορμάτ, προφανώς, μιλάμε για κάτι που είναι δύσκολο να δούμε. Υπάρχουν περιορισμοί από τις αεροπορικές εταιρείες και το γνωρίζουμε, τα λαμβάνουμε όλα υπ’ όψη. Αν η ερώτηση είναι σχετικά με τα εναλλακτικά πλάνα, πρέπει να επιλέξουμε μία χώρα που μπορεί να διοργανώσει κάτι τέτοιο, που θα πληροί όλα τα κριτήρια που θα θέσουμε για την ασφάλεια όλων. Εξετάζουμε διάφορες πόλεις και τις προδιαγραφές τους. Είναι κάτι δύσκολο. Υπάρχουν χώρες που μαστίζονται περισσότερο κι άλλες που μαστίζονται λιγότερο».

Για το ότι υπάρχουν πολλές ομάδες γύρω από την 8η θέση κι ότι ένα ενδεχόμενο F8 θα έμοιαζε περιοριστικό: «Δεν μου αρέσουν πολύ οι υποθέσεις. Από την 6η μέχρι την 15η θέση υπάρχουν ομάδες με πιθανότητες να βρεθούν στα πλέι οφ, αν δεν κάνω λάθος. Οποιαδήποτε λύση αποκλείσει τις ομάδες, θα είναι άδικη. Και δεν μας αρέσουν άδικες λύσεις».

Για την Turkish Airlines και το αν θα συνεχιστεί η συνεργασία της Euroleague μαζί της: «Έπειτα από 10 χρόνια συνεργασίας, υπάρχει μεγάλη κατανόηση ανάμεσά μας. Πριν από ένα μήνα, συμφωνήσαμε ότι θέλουμε και οι δύο πλευρές να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν δυσκολίες για τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά ελπίζω ότι αυτό θα είναι κάτι προσωρινό. Οι συμφωνίες μας μαζί της είναι πάντα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και είμαι αισιόδοξος πως θα συνεχίσουμε μαζί».

Για το πόσοι παίκτες εκπροσωπούνται από την Ενωση Παικτών (ΕLPA): «Ίσως είναι καλύτερο να απαντήσουν οι ίδιοι. Νομίζω ότι εκπροσωπούνται τα 2/3 των παικτών της διοργάνωσης. Αυτό που θέλω όμως να πω είναι ότι ξέρουμε και πιστεύουμε πως είναι ο κατάλληλος συνεργάτης. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Ένωσης σε αυτή την κατάσταση, γιατί είναι ο μόνος συνομιλητής που μπορούμε να έχουμε σχετικά με τη σχέση μας με τους παίκτες».

Για το πώς θα επηρεαστεί η επόμενη σεζόν: «Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρχει αντίκτυπος και στην επόμενη σεζόν, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος ακριβός θα είναι αυτός. Πρέπει να μη βασιζόμαστε όμως στο ένστικτό μας. Αυτή τη στιγμή, όλοι -και είναι φυσικό- σκέφτονται το μέλλον και πώς θα είναι σε όλους τους τομείς. Ακόμη και σ’ αυτό όμως χρειάζεται μία ακριβής κατανόηση για το πώς θα τελειώσουμε απ’ αυτή την κατάσταση. Όταν ξέρουμε για πόσο καιρό δεν θα μπορούμε να έχουμε κόσμο στις εξέδρες, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα και για το θέμα των εισιτηρίων. Αυτή τη στιγμή είμαι επικεντρωμένος στην τρέχουσα σεζόν, αν και ήδη λαμβάνουμε feedback για τις επόμενες».

Για το ότι οι Αμερικανοί παίκτες θα χρειαστούν να περάσουν εξτρα χρόνο στην καραντίνα επιστρέφοντας στην Ευρώπη από την πατρίδα τους: «Δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη για μία απόφαση που δεν αφορά εμάς. Είχαμε στείλει το μήνυμα στις ομάδες και ήξεραν ποιο περίπου θα είναι το πλάνο μας. Πήραν αποφάσεις με βάση τις δικές τους επιλογές. Αν ένας παίκτης δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα ματς, αυτό είναι κάτι που βαραίνει μία ομάδα. Εμείς κατανοήσαμε τη θέση των παικτών, που ήθελαν να επιστρέψουν, και το σεβόμασδτε αλλά προτείναμε στις ομάδες να τους κρατήσουν κοντά τους. Θα είναι δική τους ευθύνη να είναι μαζί με τις ομάδες τους ξανά, όταν εκείνες τους χρειαστούν».

Για το αν αυτή η κρίση είναι η πιο δύσκολη που έχει βιώσει όλα αυτά τα χρόνια: «Είναι η χειρότερη κρίση που έχω βιώσει και ως άνθρωπος, όχι μόνο ως υπεύθυνος της Euroleague. Νομίζω ότι όλοι έχουμε το ίδιο συναίσθημα. Δεν έχω βιώσει κάτι αντίστοιχο. Αν αυτό θα έχει και τις χειρότερες συνέπειες στη λίγκα, είναι κάτι που θα το δούμε μελλοντικά».

Για την επίδραση που έχουν τα oικονομικά προβλήματα της IMG στη χορηγική της σχέση με την Euroleague: «Μιλάμε κάθε μερά με την IMG. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί όλες οι εταιρείες βιώνουν δυσκολίες. Ακόμη και εμείς η Euroleague έχουμε προβεί σε αλλαγές στην εταιρεία μας λόγω αυτής της κρίσης. Η IMG είναι ένα πολύ μεγάλο γκρουπ, με συμφέροντα παγκοσμίως σε πολλά αθλήματα. Δεν έχουμε όμως λόγους να φοβόμαστε για το μέλλον. Ίσως υπάρξουν κάποιες προσαρμογές βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν πρέπει ανησυχούμε».

Για το αν υπάρχει deadline για τη λήψη οριστικής απόφασης: «Όπως είπα, πρέπει να αποφασίσουμε μες στον Μάιο. Όχι νωρίτερα από τα μέσα Μαΐου. Αυτός είναι ο προγραμματισμός που έχουμε. Σε αυτές τις συνθήκες, όμως, συμβαίνουν πολλά και τα χρονοδιαγράμματα μπορεί να αλλάξουν, γιατί εξετάζουμε τα δεδομένα από όλες τις χώρες που διαφέρουν μεταξύ τους».

Για το αν θα υπάρχει κόσμος σε ενδεχόμενο F8: «Νομίζω πως θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο. Για αυτό και θα επιστρέψουμε τα χρήματα σε όλους όσοι είχαν προμηθευτεί εισιτήρια για το Final Four. Ελπίζω όμως ότι τα παιχνίδια της επόμενης σεζόν θα διεξαχθούν με κόσμο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X