Ο Μελισσανίδης, οι «ΛΙΓΟΙ» και η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ!

Όλοι το έχουμε καταλάβει, τουλάχιστον όσοι έχουμε σχέση άμεση με το ποδόσφαιρο κι όλοι το λέμε, πως η κρίση με την πανδημία δημιουργεί άλλα δεδομένα στα οικονομικά τον ομάδων. Στον σχεδιασμό τους, στα μπάτζετ, σε όλα.

Μετά κι από τις ανακοινώσεις της FIFA, που αφήνει αρκετά πράγματα «φλου» σε ό,τι έχει να κάνει με ζητήματα μειώσεων συμβολαίων και σε καμιά περίπτωση δεν κατοχυρώνει τους συλλόγους για μονομερείς ενέργειες, το πράγμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο.

Μετά από αυτό, η πίεση θα πέσει λογικά ακόμη περισσότερο στα ζητήματα ενίσχυσης ενόψει της επόμενης σεζόν. Δηλαδή οι ομάδες, ό,τι δεν καταφέρουν να γλιτώσουν φέτος, θα κοιτάξουν να το κερδίσουν στους προϋπολογισμούς της επόμενης σεζόν.

Αυτό κάνει τα θέματα σχεδιασμού και των επιλογών για τον τρόπο που θα βαδίσεις, ακόμη πιο περίπλοκα. Και πιο άμεση την ανάγκη στους υπεύθυνους των ομάδων, να «διαβάσουν» όσο καλύτερα γίνεται τα πιο κεφαλαιώδη αγωνιστικά ζητήματα και να τα φέρουν σε προτεραιότητα.

Την ΑΕΚ η κρίση με την πανδημία την βρήκε σε μια περίοδο αγωνιστικής βελτίωσης, που κατά κύριο λόγο προήλθε από την βελτίωση στην ανασταλτική λειτουργία. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αν δει κανείς τα χάλια του πρώτου μισού του πρωταθλήματος σε αυτόν τον τομέα. Μόνο από εκεί μπορούσες να περιμένεις αλλαγή που θα οδηγούσε σε συνολική βελτίωση.

Το γεγονός πως με το ίδιο ρόστερ συν τον Σιμάνσκι στην ουσία, η ΑΕΚ έκανε πορεία πρωταθλητισμού στον δεύτερο γύρο, οφείλεται στο γεγονός πως αυτό το δυναμικό έβγαλε καλύτερα πράγματα στην αμυντική λειτουργία. Με τον Καρέρα φυσικά.

Προτεραιότητα η άμυνα

Με τα πιο στενά οικονομικά δεδομένα που βλέπουμε όλοι να προδιαγράφονται, εκτιμώ πως ο πρώτος τομέας που θα δώσει προτεραιότητα η ΑΕΚ, πρέπει να είναι αυτός. Αυτό πρέπει να κρατήσει

Για να το πω πιο χαρακτηριστικά, πιο ακραία ας πούμε, αν υποθέσουμε πως έχεις …το μαχαίρι στον λαιμό να επιλέξεις μόνο μια γραμμή που θα μπορέσεις πραγματικά να κάνεις ουσιαστικά αναβάθμιση, αυτός πρέπει να είναι η άμυνα.

Αν δεν συμβεί αυτό, εκτιμώ πως οποιαδήποτε αναβάθμιση σε άλλη γραμμή, θα έχει υπονομευτεί από την αρχή της.

Την διαδικασία αμυντικής βελτίωσης πρέπει να συνεχίσει και να θωρακίσει η ΑΕΚ. Κι αυτό δεν θα γίνει με εύκολες και βολικές αναγνώσεις των δυνατοτήτων του δυναμικού που έχεις σήμερα κι απαρτίζει την αμυντική γραμμή.

Η ΑΕΚ με Βράνιες, χρειάζεται ένα ακόμη πολύ καλό στόπερ. Χωρίς Βράνιες, χρειάζεται δύο στόπερ, με προοπτική πρώτη, να είναι οι βασικοί.

Αυτό θα διασφαλίσει και την ομαλή συνέχεια της εξέλιξης του Σβάρνα, που σαφέστατα θα βρει τον χώρο του, μέσα σε μια σεζόν μακρά και με πολλά απαιτητικά ματς, όπως είναι κάθε σεζόν για την ΑΕΚ.

Θα ενισχύσει την αίσθηση του ανταγωνισμού και για τους δύο Έλληνες στόπερ που έχει σήμερα η ΑΕΚ και το σημαντικότερο, θα δώσει τέλος στην εξάρτηση από τον Τσιγκρίνσκι, εφόσον μείνει τελικά. Η ΑΕΚ δεν έχει περιθώριο για μια ακόμη σεζόν, στην οποία να στηρίζεται στον Ουκρανό ως έναν από τους δύο βασικούς της, ενώ αυτό ποτέ δεν επαληθεύεται στην πορεία.

Χρειάζεται επίσης σοβαρή μελέτη για το τι θα γίνει στα ακραία μπακ. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον που στα σοβαρά θα διαφωνούσε, πως η σύνθεση της εκεί, χρειάζεται μια αλλαγή της τάξης του 50%. Δύο στους τέσσερις από τους σημερινούς.

Κάνεις αυτά, θωρακίζεις την άμυνα σου και για τα υπόλοιπα, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν. Προσωπικά αυτόν βλέπω τον πιο λογικό δρόμο, ενόψει μιας περιόδους πολύ στριμωγμένης οικονομικά για όλες τις ομάδες.

Η ποιότητα της ΑΕΚ μπροστά δεν της λείπει, με το δυναμικό που έχει σήμερα. Το χτίσιμο μιας συνολικής λειτουργίας με συνοχή της έλειπε, αυτό άρχισε να βρίσκει με τον Καρέα και είναι ξεκάθαρο πως ξεκινάει από την άμυνα. Οπουδήποτε αλλού η Ένωση μπορεί ίσως να έχει το περιθώριο να πάει και με κάποια ερωτηματικά. Στην άμυνα όχι. Δεν γίνεται.

ΥΓ: Αύριο Πέμπτη, το βραδάκι και σε ώρα που θα μάθετε έγκαιρα από το site, θα μπορέσουμε να τα πούμε άμεσα, μέσω live chat, από το enwsi.grΕδώ, για να συζητήσουμε ό,τι θέλετε και να πιάσουμε όποιο θέμα θέλετε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X