Φτιάξε την ΑΕΚ των ονείρων σου στο enwsi.gr: Επιλέξτε το καλύτερο δεκάρι-επιτελικό χαφ! (poll)

Φτιάξε την ΑΕΚ των ονείρων σου στο enwsi.gr: Επιλέξτε το καλύτερο δεκάρι-επιτελικό χαφ! (poll)
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΑΕΚ σημαίνει επίθεση, λέει ένα κλασικό πλέον σύνθημα. Όχι άδικα.

Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που συνδυάστηκε στη φίλαθλη μνήμη με το θεαματικό ποδόσφαιρο. Κάθε πρωτάθλημα ή κύπελλο που κατέκτησε, προέκυψε έπειτα από ποιοτική διαφορά με τους ανταγωνιστές της. Ακόμα και σε σεζόν που έμεινε Βασίλισσα χωρίς στέμμα ωστόσο, η Ενωση είχε πάντα κάποιους παίκτες στην επίθεση που αποτελούσαν σημείο αναφοράς.

Ετσι, φτάσαμε στο πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας. Να επιλέξουμε τους καλύτερους μεταξύ ίσων, για τις τρεις θέσεις των επιθετικών. Για να χωρέσουν όλα τα κολοσσιαία ονόματα που φόρεσαν τη φανέλα της ΑΕΚ, δημιουργήσαμε τρεις κατηγορίες: του σέντερ φορ, του «κανονιέρη» δηλαδή, που κινούνταν κυρίως μέσα στην περιοχή. Του δεύτερου επιθετικού, του περιφερειακού φορ με σημερινές συνθήκες ή που σε άλλες εποχές ήταν και αυτός φορ.

Αλλά η αρχή θα γίνει απόψε με το «10άρι». Τον επιτελικό χαφ, το δημιουργό, τον εκτελεστή. Βλέπετε, όπως θα διαπιστώσετε μεταξύ των υποψηφίων, υπάρχουν ονόματα που έκαναν τα πάντα και ακόμα περισσότερα. Σκόραραν, έδιναν ασίστ, ξεσήκωναν τον κόσμο. Προφανέστατα, υπήρξαν παίκτες που κατά περιόδους δεν αγωνίστηκαν μόνο πίσω από τον φορ, αλλά έπαιξαν είτε δεξιά, είτε αριστερά. Αλλά είναι όλοι, ένας και ένας.

Ο Μίμης και οι άλλοι

Εν αρχή, ο συγκλονιστικός Μίμης Παπαϊωάννου. Ο κορυφαίος Ελληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, εκείνος που άλλαξε το ρου της ιστορίας. Εδωσε άλλη διάσταση στη φανέλα με το 10 και έκανε θραύση για δύο σχεδόν δεκαετίες. Αλλοτε ως επιθετικός, κάποτε από τα αριστερά, πίσω από τον φορ, ο Μίμης έγινε σημαία και σημείο αναφοράς για την ΑΕΚ.

Στο διάστημα που αγωνιζόταν ο Μίμης στην ΑΕΚ, υπήρξαν και άλλοι παίκτες για τη συγκεκριμένη θέση. Ο μυθικός Λαβαρίδης, με τη φοβερή 60άρα μπαλιά. Ο μέγας Παπαεμμανουήλ, μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό. Από εκεί που ήρθε και ο «στρατηγός», Μίμης Δομάζος, σε ένα μοναδικό γαλαξία αστέρων που συγκεντρώθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια στα τέλη τω ‘70ς.

Όταν ο Μίμης σταμάτησε το ποδόσφαιρο και ταξίδεψε στην Αμερική, η ΑΕΚ έψαξε άλλες λύσεις. Βρήκε τον Βλάντιτς από την ενιαία Γιουγκοσλαβία, που έμεινε για μια διετία. Επειτα «γέννησε» τον Βαγγέλη Βλάχο, ένα αυθεντικό ταλέντο με «κιτρινόμαυρη» ψυχή, που δεν πρόλαβε να μεγαλουργήσει με τη φανέλα της.

Εστερχάζι και «Οκο»

Επειτα, ήρθε ο κόμης. Ο Μάρτον Εστερχάζι, αντικατέστησε τον Φράντισεκ Στάμπαχερ και συνέθεσε με τους Μαύρο και Σάντμπεργκ μια τριάδα φωτιά, που δεν κατέκτησε όμως τρόπαιο. Τον διαδέχθηκε ο Γιάνγιανιν, που είχε δώσει ήδη διαπιστευτήρια στον ΟΦΗ. Σπουδαίος τεχνίτης, αλλά αργός και σε μια ΑΕΚ που δεν μπορούσε να ανοίξει φτερά.

Εκείνος που έκανε τη διαφορά και άλλαξε σε σημαντικό βαθμό την ιστορία, υπήρξε ο Μίροσλαβ Οκόνσκι. Τεράστιος παίκτης, μέλος του Αμβούργου και κορυφαίος ξένος παίκτης του γερμανικού πρωταθλήματος το 1987. Στην ΑΕΚ έκανε τη διαφορά και συνέβαλε τα μέγιστα στο μαγικό πρωτάθλημα του ’89, όντας πρώτος σκόρερ της Ενωσης εκείνη τη σεζόν.

El mago

Ο «Οκο» αποχώρησε από την ΑΕΚ, αλλά ο Μπάγεβιτς βρήκε τη λύση στο πρόσωπο ενός ταλαντούχου πιτσιρικά από τη Νάουσα. Ο Βασίλης Τσιάρτας ήταν ένα αυθεντικό ταλέντο, αλλά μετατράπηκε στον πιο τεχνίτη ποδοσφαιριστή που πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα την τελευταία 25ετία.

Απαράμιλλη τεχνική κατάρτιση, φοβερές εκτελέσεις στημένων φάσεων, μοίρασμα ασίστ με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, πολλά γκολ από το μαγικό αριστερό του πόδι. Ο Τσιάρτας είχε δύο θητείες στην ΑΕΚ και ενδιάμεσα έκανε την Ισπανία και τη Σεβίλλη να υποκλιθούν στο ταλέντο του.

Τιμούρ και Ρίμπο

Στην υπέροχη ΑΕΚ που ετοιμαζόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια, ήρθε και «κούμπωσε» ο Τιμούρ Κετσπάγια. Ο Τσιάρτας μεταφέρθηκε στα δεξιά (και έκανε…όργια), ο τρελός…καραφλός έκανε θραύση πίσω από τον φορ. Με πόδια δυναμίτες, με φοβερή διεισδυτικότητα, με ασίστ, με μεγάλο ποδόσφαιρο που τον έστειλε ως την Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Τσίριτς πέρασε και δεν ακούμπησε παρά τη φήμη που τον συνόδευε, αλλά το μεγαλύτερο όνομα που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ ήταν ο Ριβάλντο. Παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Βραζιλία, έπαιξε σε Μπαρτσελόνα και Μίλαν και ήρθε στην Ενωση για την «απογείωση». Οδήγησε την ΑΕΚ στην πρώτη θέση εντός γηπέδων, αλλά…

Ο γαλαξίας αστέρων είναι στα χέρια σας. Εσείς, μπορείτε να κάνετε την τελική επιλογή.

 

[poll id=”362″]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X