Η ΑΕΚ τσάκισε Αρη και Πορτογάλο «σφαγέα» (2-1) και σφραγίζει την πρόκριση μέσα στο Χαριλάου!

Για να πω την αλήθεια, είναι τόσα πολλά τα ζητήματα που θέτουν οι επιπτώσεις της πανδημίας και για το ποδόσφαιρο, που όσο και να το σκεφτώ, καταλήγω πως το να μιλάς αυτή την περίοδο για ζητήματα σχεδιασμού στις ομάδες, ενόψει της επόμενης σεζόν, προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει και πολύ ουσία.

Θα το κάνουμε βέβαια αναγκαστικά, μέσα στην ρεπορταζιακή «νέκρα», αλλά ας έχουμε στο μυαλό μας πως η κουβέντα έχει ένα όριο.

Το λέω γιατί πιστεύω πως όπως πάει το πράγμα και ειδικά αν δεν βρεθεί τρόπος να ολοκληρωθεί κανονικά η φετινή σεζόν, κάτι που με την ιστορία που ζούμε κανένας λογικός άνθρωπος νομίζω δεν μπορεί να αποκλείσει, οι επιπτώσεις για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο γενικώς και στην Ελλάδα ειδικώς, θα είναι τέτοιες που αδυνατώ να τις εκτιμήσω.

Το λιγότερο που μπορώ να πω, είναι πως οι αλλαγές στο δυναμικό των περισσότερων ομάδων, αν όχι όλων, θα είναι από σημαντικές, ως δραματικές σε κάποιες περιπτώσεις. Και σίγουρα στην πορεία θα ξεπηδήσουν ζητήματα, που σήμερα δεν υφίστανται. Ίσως μόνο στο μυαλό των πιο προνοητικών.

Αν την ΑΕΚ αυτή η συγκυρία την είχε βρει στην κατάσταση που ήταν το φθινόπωρο για παράδειγμα, πραγματικά θα ήμουν τρομαγμένος.

Αν δηλαδή η Ένωση έπρεπε σήμερα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που μπορεί να δημιουργήσει το άμεσο μέλλον, μέσα από το πρίσμα και με τις προϋποθέσεις που υπήρχαν το φθινόπωρο, πραγματικά θα ήμουν τρομαγμένος.

Σκεφθείτε μόνο το εξής. Ποια εικόνα υπήρχε αρχές Δεκεμβρίου ας πούμε, για το δυναμικό της ΑΕΚ, την προοπτική του και πως έπρεπε να το διαχειριστεί ο σύλλογος και ποια εικόνα υπήρχε όταν μας βρήκε η «καραντίνα».

Έχει τεράστια σημασία αυτό, γιατί τις αποφάσεις σου για τον σχεδιασμό, τις παίρνεις ανάλογα με την εκτίμηση που κάνεις για τις ανάγκες σου και την αξία συγκεκριμένων παικτών.

Βρίσκει τον βηματισμό της

Το ευτύχημα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία και για την ΑΕΚ, είναι πως προέκυψε, ενώ άρχισε πάλι να βρίσκει τον βηματισμό της.

Είναι αλλιώς να έχεις να αντιμετωπίσεις ζωτικές αποφάσεις και να έχεις πλέον ένα προπονητή που πιστεύεις. Είναι αλλιώς να έχεις να αντιμετωπίσεις ζωτικές αποφάσεις κι αυτός ο προπονητής να έχει ήδη μπορέσει να αποκτήσει μια εικόνα για το ρόστερ, που θα τον βοηθήσει να καταθέσει τις εισηγήσεις του με πολύ λιγότερο ρίσκο.

Είναι αλλιώς η ομάδα να έχει αποκτήσει πλέον και τον απαραίτητο συγχρονισμό ανάμεσα στην τεχνική ηγεσία και τον τεχνικό διευθυντή σε ζητήματα σχεδιασμού, πέρα από τις σχέσεις εμπιστοσύνης και κατανόησης.

Αν η ΑΕΚ σήμερα, είχε να αντιμετωπίσει εν μέσω της κρίσης από την πανδημία, προκλήσεις ακριβώς ίδιες με αυτές που είχε μπροστά της πριν από τρεις – τέσσερις μήνες, η κατάσταση θα ήταν πραγματικά δραματική.

Από κει και πέρα, για την κουβέντα σε σχέση με το αν είναι εφικτό να δούμε φέτος ξανά ποδόσφαιρο, θα πω πως φυσικά επιθυμία κι ανάγκη όλων μας, ειδικά όσων ζούμε από αυτό, είναι να δούμε.

Δεν μπορώ να κρύψω πως στις δύσκολες μέρες που περνάμε, ένα από τα ζητήματα που με διασκεδάζει κάπως, είναι οι …παρανοϊκές αντιδράσεις από πλευράς ΟΣΦΠ, όταν ακούγεται οτιδήποτε περί οριστικής διακοπής, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό θα κάνει τεράστια ζημιά σε όλους όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

Αλλά θα πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Γιατί αν κάτι μας διδάσκει αυτή η κρίση με την πανδημία, ειδικά στην γενιά την δική μας, που είχε μέχρι πρότινος την τύχη να ζήσει περιόδους που δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι να γραφτούν στην ιστορία, είναι η επιβαβίωση του ρητού πως όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια γελάει Ο Θεός.

Θα δώσω το εξής παράδειγμα για να γίνει κατανοητό το πόσο θα είναι τα πάντα στον αέρα, από την στιγμή που ας πούμε η βασική σκέψη για να ξεκινήσουμε να έχουμε ποδόσφαιρο έστω από τα τέλη Μαΐου, αρχές καλοκαιριού, γίνει πραγματικότητα.

Ένα κρούσμα, ένα και μόνο κρούσμα σε έναν και μόνο ποδοσφαιριστή μιας και μόνης ομάδας, θα τίναζε τα πάντα στον αέρα. Δεν χρειάζεται ανάλυση αυτό. Εκτός αν υποθέσει κανείς πως σε δύο μήνες από τώρα ή και τρεις, δεν θα προκαλεί συναγερμό ένα κρούσμα προσβολής από τον κορονοϊό.

Σχέδια μπορούν να υπάρχον και πρέπει να υπάρχουν, με την ελπίδα να μείνουμε υγιείς και να γίνει αυτό που θέλουμε και με το ποδόσφαιρο. Αλλά να έχουμε την επίγνωση, πως μιλάμε και θα μιλάμε, απλά και μόνο για σχέδια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X