Γιάννης Χριστόπουλος: «Ντράπηκα να βάλω μάσκα, δεν φορούσε κανείς»

Γιάννης Χριστόπουλος: «Ντράπηκα να βάλω μάσκα, δεν φορούσε κανείς»
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Εδώ και δυόμιση μήνες σχεδόν ο Γιάννης Χριστόπουλος όντας ο νέος προπονητής της Akropolis εργάζεται και κυρίως ζει στη Σουηδία και την πρωτεύουσα της, την Στοκχόλμη. Στη χώρα που έως τώρα έχει πάρει τα λιγότερα μέτρα για τη μάχη κατά του κορονοϊού. Την ίδια ώρα αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Ελλάδα, την πατρίδα του 47χρονου τεχνικού τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι αρκετά αυστηρά με κλείσιμο μαγαζιών, καταστημάτων, σχολείων και πλέον εδώ και λίγες μέρες απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τα επίσημα κρούσματα στη Σουηδία το βράδυ της Τρίτης (24/3) είχαν φτάσει τα 2.286 και οι θάνατοι τους 36 ενώ στην Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός έχει φτάσει στα 743 κρούσματα και οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη μάχη με τη ζωή είναι είκοσι.

Μιλώντας στο Sport24.gr ο Γιάννης Χριστόπουλος για το πως είναι τα πράγματα στην Σουηδία, τι συμβαίνει στους δρόμους, στα μαγαζιά στην καθημερινότητα της πρωτεύουσας της Σουηδίας και το πως αφουγκράζεται ο ίδιος την κατάσταση.

Για τον ίδιο φυσικά είναι δύσκολο να βρίσκεται τόσα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο καταγωγής του, την Καλαμάτα, όπου ζει η οικογένεια του ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός πως ούτε στο ποδόσφαιρο της Σουηδίας έχουν παρθεί ανάλογα μέτρα και η μόνη ιδέα που υπάρχει είναι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις αρχές Ιουνίου αλλά… με κόσμο.

Πως είναι γενικότερα τα πράγματα στη Σουηδία με το θέμα του κορονοϊού;

“Δυστυχώς επικρατεί η λογική που επικρατούσε αρχικά στην Αγγλία και δεν υπάρχει ουσιαστικά κανείς περιορισμός. Μόνο την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν πως τα πανεπιστήμια, τα λύκεια και τα γυμνάσια θα είναι κλειστά. Όχι όμως τα σχολεία καθώς δεν ήξεραν που θα αφήσουν τα παιδιά τους.

Όλα τα καταστήματα είναι ανοιχτά, εστιατόρια, καφέ, τα πάντα, ότι μπορείς να φανταστείς. Ο κόσμος πάει κανονικά στη δουλειά του και δεν χρησιμοποιούν καμία προφύλαξη. Χθες πήγα στο σούπερ μάρκετ, είχα πάρει μάσκα μαζί μου, γιατί φροντίζω να προσέχω όσο περισσότερο μπορώ, αλλά είδα πως κανείς δεν φορούσε και… ντράπηκα να τη βάλω εγώ”.

Γιατί θεωρείς πως δεν έχουν πάρει σκληρά μέτρα;

“Αυτές είναι οι εντολές του κράτους και οι κάτοικοι εδώ της ακολουθούν πιστά. Ναι μεν θέλουν να προστατεύσουν τους μεγάλους ανθρώπους, πράγμα που δεν το βλέπω να συμβαίνει, και αυτό που καταλαβαίνω είναι πως θέλουν να αρρωστήσει το μεγαλύτερο μέρος”.

Σαν τη θεωρία πέρι “ανοσίας της αγέλης” που ακολούθησαν αρχικά και στην Αγγλία;

“Ναι και τώρα το άλλαξαν και έχουν πάρει μέτρα σκληρά”.

Θεωρείς πως αυτό γίνεται επειδή είναι μακριά από τις μεσογειακές χώρες που έως τώρα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα;

“Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό είναι μια πολιτική της κυβέρνησης της Σουηδίας γιατί σε αντίθεση στη Νορβηγία και τη Δανία έχουν κλείσει τα σύνορα τους νωρίτερα”.

Ζώντας εκεί τους τελευταίους μήνες και επειδή έρχεσαι σε επαφή καθημερινά με αρκετούς Σουηδούς βλέπεις κάποια αλλαγή. Εδώ στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες υπάρχει το σλόγκαν “μένουμε σπίτι”;

“Όχι. Αυτό που έχω την αίσθηση είναι πως υπάρχει ένας φόβος στους πολίτες και ατομικά γίνεται μια προσπάθεια απ’ αυτούς ώστε κάπως να προφυλαχθούν”.

Εσείς εδώ και λίγες μέρες σταματήσατε τις προπονήσεις, υπήρξε ενημέρωση από την ομοσπονδία;

“Όχι. Πήρα την πρωτοβουλία εγώ να το προτείνω στη διοίκηση και σε συνεργασία μαζί της βλέποντας πως κάποιες μεγάλες ομάδες στη χώρα όπως η ΑΪΚ, η Γκέντεμποργκ σταμάτησαν και αυτοί αποφασίσαμε να σταματήσουμε και εμείς αρχικά μέχρι τις 31 Απριλίου. Φυσικά οι παίκτες έχουν πάρει ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης καθημερινά το οποίο και ακολουθούν μόνοι τους”.

Και τι λένε εκεί από την ομοσπονδία για το πρωτάθλημα που ήταν να ξεκινήσει στις αρχές Απρίλη;

“Δεν υπάρχει καμία οδηγία. Όποια ομάδα θέλει μπορεί να προπονείται και όποια όχι. Η εκκίνηση του πρωταθλήματος πηγαίνει για δύο μήνες μετά, είναι μια ιδέα αυτή, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ώστε να γίνει με κόσμο. Αυτή τη στιγμή επιτρέπεται η διεξαγωγή φιλικών αγώνων αλλά χωρίς κόσμο”.

Πως και ακόμα δεν έχει γίνει κάτι επίσημο;

“Ακόμα δεν μας έχουν ενημερώσει επίσημα για κάτι, ο καθένας κάνει ότι θέλει”.

Εσύ παρακολουθείς τις εξελίξεις με τον κορονοϊό;

“Ναι καθημερινά, έχω φροντίσει να βάλω έναν αποκωδικοποιητή που πιάνω και τα ελληνικά κανάλια, οπότε καθημερινά βλέπω τα νέα, μιλάω με τους δικούς μου στην Καλαμάτα”.

Πως είναι αυτές οι στιγμές για σένα, μακριά από τους δικούς σου στην Καλαμάτα;

“Είναι δύσκολο αυτές τις στιγμές να βρίσκεσαι μακριά από την οικογένεια σου. Είμαι προβληματισμένος γιατί παρακολουθώ τη συμβαίνει στην Ευρώπη και τις μεσογειακές χώρες. Περιμένω και εγώ με αγωνία να δω τις εξελίξεις που θα υπάρξουν και στην Ελλάδα και τη Σουηδία”.

Έχεις μάθει φυσικά για τους περιορισμούς που υπάρχουν εδώ;

“Ναι φυσικά τόσο από την τηλεόραση όσο και με τις συνομιλίες που έχω με τους δικούς μου. Και αυτοί μένουν καθημερινά σπίτι, δεν πάνε πουθενά, ακουλοθώντας πιστά τις οδηγίες. Μάλιστα και εγώ θα ήθελα να πω σε όλους στην Ελλάδα, μείνετε σπίτι, εύχομαι όλα να πάνε καλά και να τελειώσει το συντομότερο αυτή η περιπέτεια”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X