Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα για την απαγόρευση πολιτών-Τι ισχύει από αύριο το πρωί

Κορωνοϊός: Αδιανόητο -Γέμισαν πάλι τις παραλίες! (ΦΩΤΟ)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πραγματοποιήθηκαν οι ανακοινώσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο.

«Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται για όσους εργάζονται, για επίσκεψη σε γιατρό ή στο φαρμακείο, μετάβαση σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, μετάβαση για παροχή βοήθειας, μετάβαση για τελετή», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Γενικής προστασίας πρόσθεσε: «Η εύκολη μετάβαση του κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδας αλλά και το σύστημα υγείας. Η κατάσταση άλλων χωρών μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση με ρητές εξαιρέσεις σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατά ασφαλής στο σπίτι μας. Ήταν αναγκαίο να γίνει τώρα.

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα στις 06.00

Τίθεται σε ισχύ από την Δευτέρα 23/03 στις 6 το πρωί ως τις 6 Απριλίου τις 6 το πρωί και αφορά όλη την ελληνική επικράτεια. Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται σε πολίτες για την μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες και μόνο. Μετάβαση σε φαρμακείο ή σε γιατρό. Μετάβαση σε μαγαζί προμήθειας αγαθών. Μετάβαση στην τράπεζα. Κίνηση για παροχή βοήθειας ανθρώπων που είναι σε ανάγκη. Σωματική άσκηση ατομικά ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Παράλληλα, σε κάθε όχημα επιτρέπεται μόνο οδηγός και ως ένα άτομο. Δύο άτομα στο κάθε όχημα συνολικά.

Για την κίνησή του ο πολίτης θα έχει δυο τύπους εγγράφου. Ο τύπος «Α» και πρόκειται για κίνηση προς την εργασία και ο τύπος «Β» που πρόκειται για όλες τις άλλες περιπτώσεις».

Λευτέρης Οικονόμου: «Οι συνετοί πολίτες δεν θα καταλάβουν κάποια διαφορά»

Παίρνοντας τον λόγο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί απαγορεύουν κάθε άσκοπη μετακίνηση πολιτών. Επιβάλλεται αυστηρός περιορισμός της κυκλοφορίας. Οι συνετοί πολίτες, το μόνο που θα δουν να αλλάζει είναι η χρήση της βεβαίωσης κυκλοφορίας. Θα πηγαίνουν στην εργασία τους, το σούπερ μάρκετ, τον γιατρό, ακόμα και προσωπική άθληση με το απαραίτητο έγγραφο.

Τα έργα κρίνονται απαραίτητα για εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τώρα είναι η ώρα της θωράκισης της κρίσης. Έχουμε καταρτίσει ειδικό σχεδιασμό για όλη την επικράτεια. Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι και η επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ. Υπάρχουν και σοβαρότερες διώξεις που θα εφαρμόζεται αυτόφωρη διαδικασία. Θα υπάρχει επί αέρος επιτήρηση με drones και ελικόπτερα. Αυστηροί έλεγχοι και στα διόδια όπου θα επιβάλλεται επιστροφή. Είναι η ώρα του πολίτη. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αδύναμος κρίκος σε όλο αυτό το σχεδιασμό»

Πώς θα βγαίνει η φόρμα για τις μετακινήσεις;

Τον λόγο έλαβε υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έδωσε την ιστοσελίδα forma.gov.gr όπου μπορεί κανείς να βρει τους δύο τύπος εγγράφων, τον Τύπο Α που αφορά τις μετακινήσεις εργαζομένων και τον Τύπο Β για τις άλλες αιτίες μετακίνηση.

Τρεις είναι οι τρόποι για την συμπλήρωση της φόρμας, για μετακίνηση που δεν αφορά στην εργασία. Ο πρώτος είναι να κατεβάσει ο πολίτης την φόρμα από την ιστοσελίδα και να την συμπληρώσει πριν από κάθε του μετακίνηση. Ο δεύτερος είναι σε ένα λευκό χαρτί να γράψει μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία και το ονοματεπώνυμο.

Τέλος, με ένα μήνυμα SMS στο 13033 όπου γράφει κανείς έναν από του 6 αριθμούς που αντιστοιχούν στην αιτία μετακίνησης. Ο πολίτης μπορεί να αποστείλει μήνυμα στον αριθμό αυτό, γράφοντας τον κατάλληλο αριθμό, αφήνοντας κενό και συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμό και τη διεύθυνση κατοικίας του.

Οδηγίες προς τους Πολίτες

Μετακινήσεις πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:
• Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
• Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
• Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
• Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
• Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
• Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
• Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου Α) και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Πώς εκδίδεται το έντυπο βεβαίωσης κίνησης;

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:
• Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)
• Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (MS-Word)

Μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπου Β)

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1 Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

2 Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.
• Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)
• Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (MS-Word)

3 Χειρόγραφη βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X