Ο τοίχος Σλότερ, ο κρυφός άσσος Γκίκας και οι …εφιάλτες των Τσέχων

Ο τοίχος Σλότερ, ο κρυφός άσσος Γκίκας και οι …εφιάλτες των Τσέχων
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μεγάλη νίκη και πρόκριση μέσα στην Γερμανία για την ΑΕΚ, που έκανε αυτό που έπρεπε απέναντι σε μια ομάδα που τελικά δεν ήταν όσο κακή νομίζαμε. Δυσκολεύτηκε αρκετά είναι η αλήθεια στα 2 ματς και θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί, αλλά αυτό που μετράει είναι η τέταρτη συνεχόμενη πρόκριση στους 8 της διοργάνωσης που αν μη τι άλλο δείχνει μια συνέπεια και κατατάσσει την Βασίλισσα στις κορυφαίες ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ.

25 λεπτά παθητικότητας

Από το ξεκίνημα του αγώνα και μέχρι τα μέσα της 3ης περιόδου, το παιχνίδι νόμιζες ότι ήταν copy-paste του πρώτου αγώνα στο ΟΑΚΑ. Οι Γερμανοί έκαναν ότι ήθελαν επιθετικά καθώς η άμυνα της ΑΕΚ ήταν εντελώς παθητική, ενώ και η αμυντική μετάβαση είχε πολλά προβλήματα και πάλι, επιτρέποντας 13 πόντους στο τρανζισιον έναντι μόλις 1 της ΑΕΚ. Όπως έχουμε πει από την μέρα που έφυγε ο Κουβανός και για να μην ξεχνιόμαστε, η ΑΕΚ θα έχει πάντα πρόβλημα απέναντι σε αθλητικές ομάδες και ιδιαίτερα απέναντι σε γκαρντ που μπορούν να παίξουν με την μπάλα και να δημιουργήσουν ρήγματα.

Ο λόγος είναι πολύ απλός αφού κανένας περιφερειακός της Ένωσης δεν διαθέτει αθλητικά προσόντα με γρήγορα πλάγια βήματα ώστε να σταματάει τέτοιου είδους παίκτες. Για να εξισορροπεί η ΑΕΚ αυτό το μειονέκτημα που έχει, θα πρέπει να παίζει με μεγάλη επιθετικότητα και τα επίπεδα της έντασης της να είναι στο μάξιμουμ αλλιώς θα έχει πάντα πρόβλημα. Αυτό είδαμε εχθές για 25 λεπτά, με την Ένωση να αδυνατεί να βγάλει στοπ στην άμυνα, με τους περιφερειακούς των Γερμανών να τρυπάνε στο ένας εναντίον ενός τους γκαρντ της ΑΕΚ και να δημιουργούν προϋποθέσεις για εύκολα καλάθια. Οι 49 πόντοι στο ημίχρονο νομίζω τα λένε όλα για την αμυντική επίδοση της ομάδας αλλά το χειρότερο είναι, ότι επειδή η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που βρίσκει ρυθμό από την άμυνα της, είχε αρχίσει και δυσκολευόταν και στην επίθεση.

Όταν πήγε να ξεφύγει το ματς εμφανίστηκε ο… Γκίκαρος

Έτσι λοιπόν στα μέσα της 3ης περιόδου και με το παιχνίδι να αρχίζει να φεύγει από τα χέρια της ΑΕΚ με την διαφορά στους 10 πόντους, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έχοντας δοκιμάσει πολλά σχήματα με 3 γκαρντ, με forward χωρίς να δει αποτελέσματα, πέρασε στον αγώνα τον Νίκο Γκίκα. Ο Έλληνας γκαρντ, που προσπαθεί να βρει ρυθμό ακόμα μετά το σοβαρό τραυματισμό του, ήταν ο απόλυτος game changer αφού στα 9 λεπτά που αγωνίστηκε η ΑΕΚ πέτυχε 12 περισσότερους πόντους από την αντίπαλο της.

Σαν να ξύπνησε τους συμπαίκτες του με την ενέργεια που έβγαλε στο παρκέ, ενώ και στην άμυνα πίεσε πολύ τον Σαιμπού και μάλιστα του προκάλεσε και λάθος στο κατέβασμα της μπάλας. Η ΑΕΚ κατάφερε έτσι να βγάλει συνεχόμενες καλές άμυνες, βρήκε ρυθμό και με 8 συνεχόμενους πόντους του Νίκου και 2 ασιστ έφερε το παιχνίδι σε απόσταση αναπνοής. Να πούμε εδώ ότι το προσόν του Γκίκα που είναι το σουτ μετά από τρίπλα είναι αυτό που έκανε την διαφορά κυρίως λόγω του τρόπου που έπαιζε άμυνα η Βόννη. Όπως βλέπετε στο παρακάτω βίντεο, η επιλογή άμυνας των Γερμανών στο πικ εν ρολ είναι να αφήνουν τον ψηλό στην ρακέτα και ο περιφερειακός να ακολουθεί πίσω από το σκριν (shadow).

Για να τιμωρήσει η επίθεση αυτόν τον τύπο άμυνας θα πρέπει ο χειριστής της μπάλας να μπορεί να σουτάρει μετά από τρίπλα αφού θα έχει χώρο με τον ψηλό μέσα στην ρακέτα. Αυτό έκανε ο Γκίκας και διέλυσε την άμυνα των Γερμανών δίνοντας το έναυσμα για την αντεπίθεση της ΑΕΚ.

Στάση Σλότερ

Η αυτοπεποίθηση των παικτών ανέβηκε, η ομάδα βρήκε επιτέλους ρυθμό σε άμυνα-επίθεση, πήρε το μομέντουμ του αγώνα και απλά έπρεπε να τελειώσει την δουλειά. Εκεί βγήκε μπροστά ο τεράστιος Μάρκους Σλότερ που εκτός από τον γνωστό τοίχο που παρουσιάζει στην άμυνα, πήρε πολύ κρίσιμα επιθετικά ριμπάουντ και σκόραρε κάνοντας ρεκόρ παραγωγικότητας για φέτος με 17 πόντους και 9 ριμπάουντ, θυμίζοντας τον παίκτη που θαυμάσαμε στην Ρεαλ Μαδρίτης. Κοντά του σε απόδοση και ο έτερος σκληρός της ομάδας, ο Ματσιούλις που έκανε όλη την βρώμικη δουλειά, έδωσε σκληράδα στην ομάδα και φυσικά έδωσε και την ασιστ στον Σλότερ για το καλάθι και (αντιαθλητικό φάουλ) που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ΑΕΚ. Μετά ήρθε απλά ο Λάνγκφορντ και με κρίσιμα καλάθια μεγάλωσε την διαφορά κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στον Βλάντο, που κάλυψε μόνος του την θέση 3 μετά τον τραυματισμό του Γιαννόπουλου και προσπάθησε αρκετά σε όλες τις φάσεις, σκόραρε, πήρε ριμπάουντ ενώ μοίρασε και ασιστ.

Πολύ σημαντικό κομμάτι του αγώνα είναι ότι η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο κάθε λάθος των Γερμανών και μπόρεσε έτσι να εξισορροπήσει τα άσχημα ποσοστά της στα σουτ και τις βολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παίκτες της Βόννης έκαναν 19 λάθη από τα οποία η ΑΕΚ πήρε 29 (!!) πόντους έναντι μόλις 6 των Γερμανών.

Πάλι στον δρόμο της ΑΕΚ η Νίμπουργκ

Η ιστορία επαναλαμβάνεται λοιπόν και η ομάδα της Τσεχίας θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη της Ένωσης. Όλοι νομίζω θυμόμαστε τι είχε γίνει σε εκείνη τη σειρά των πλέι οφ το 2018 και κυρίως οι Τσέχοι που ακόμα βλέπουν εφιάλτες και σας διαβεβαιώ ότι δεν ήθελαν με τίποτα να πέσουν με την ΑΕΚ παρόλο το πλεονέκτημα έδρας. Η Νίμπουργκ είναι μια καλή ομάδα που έχει τον κορμό της Εθνικής Τσεχίας και άρα πολύ καλή ομοιογένεια και συνοχή στο παιχνίδι της, ενώ παίζει και ο γνωστός μας από το πέρασμα του στην ΑΕΚ , Μάικλ Ντίξον. Σε σχέση με την Βόννη, παρόλο που οι Τσέχοι είναι καλύτερη ομάδα, ταιριάζει πιο πολύ στην ΑΕΚ από τους Γερμανούς.

Ο λόγος είναι αυτός που αναφέρθηκε και παραπάνω, δηλαδή η Νίμπουργκ δεν είναι αθλητική ομάδα, δεν έχει παίκτες που να μπορούν να κερδίσουν στο ένας εναντίον ενός τους αντίστοιχους της ΑΕΚ, οπότε θεωρώ ότι η ΑΕΚ θα μπορέσει να πάει το παιχνίδι εκεί που θέλει εκείνη. Βέβαια για να συμβούν αυτά, θα πρέπει να ανεβάσει την απόδοση της, έχει μια εβδομάδα κενό πλέον ώστε να δουλέψει στις προπονήσεις και βέβαια να μην έχει άλλους τραυματισμούς. Το Σάββατο ….τόλμησα να γράψω ότι ήταν το 2ο παιχνίδι φέτος που έπαιξε πλήρης και 3 μέρες μετά, έπαθε διάστρεμμα ο Γιαννόπουλος, αρρώστησε ο Ρέι και τραυματίστηκε ο Τσάλμερς. Φαίνεται ότι η κακοτυχία θα την ακολουθήσει μέχρι το τέλος φέτος, οπότε ας ελπίσουμε να αντέξει και να μην επηρεάσει πολύ το παιχνίδι της ομάδας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X