Επανάσταση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, σε θέση οδηγού η ΑΕΚ!

Τετ-α-τετ του Μάκη Αγγελόπουλου με τον Πάτρικ Κομνηνό (ΦΩΤΟ)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οι τελευταίες μέρες, φανερώνουν ακόμα πιο καθαρά στο χώρο του μπάσκετ, τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Από τη μια πλευρά, η κατάσταση που δείχνει υγεία: η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο, οι ευρωπαϊκές κληρώσεις ανέδειξαν σημαντικά ζευγάρια, οι εθνικές ομάδες έδωσαν αμφίρροπες αναμετρήσεις. Από την άλλη, γκρίνια και σκοτάδι: επίθεση σε διαιτητές, τιμωρία από την Ευρωλίγκα και περίεργες δοσοληψίες, γρίνια απ’ όλους για το σύστημα και τις αποφάσεις. Είναι πασιφανές, πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και χρήζει αλλαγής.

Στα ελληνικά ΜΜΕ – που σε μεγάλο βαθμό μπασκετικά ελέγχονται από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό – πέρασε στα χαμηλά μια είδηση, που στην ουσία πρόκειται για μια επανάσταση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αναφέρομαι στη συμφωνία της FIBA με στρατηγικό όμιλο επενδυτών από τις ΗΠΑ, που μέσω της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπαίνουν στο παιχνίδι. Πρόκειται για την πρώτη ιδιωτικοποίηση ομοσπονδίας, καθώς μέσω της συμφωνίας προβλέπεται η απόκτηση μετοχών από επενδυτές.

Το σημαντικό σε αυτήν τη διαδικασία είναι πως δεν πρόκειται για τυχαίους επενδυτές, που απλά βλέπουν την ευκαιρία. Ο αμερικανικός όμιλος αποτελείται από 5-6 δισεκατομμυριούχους, που έχουν εμπλοκή σε ομάδες του ΝΒΑ και υπάρχουν CEO από κορυφαίες εταιρείες του χώρου. Μέσω αυτής της κίνησης, θα ανέβει κατακόρυφα η δυναμική της FIBA, που πλέον θα λειτουργεί στα πρότυπα του ΝΒΑ, του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη.

Υπερδιπλάσια έσοδα

Η εκτίμηση που υπάρχει με βάση τη συμφωνία είναι πως από τον πρώτο χρόνο, τα έσοδα για τις ομάδες θα είναι υπερδιπλάσια εκείνων που προσφέρει η Ευρωλίγκα! Η διαφορά έγκειται στη βάση από την οποία ξεκινά η διαδικασία. Η Ευρωλίγκα αποτελεί τον ορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού. Κλειστά πολυετή συμβόλαια, που καταργούν τα εθνικά πρωταθλήματα και τη θέση μιας ομάδας. Γι’ αυτό, η Ευρωλίγκα προσφέρει περιορισμένα έσοδα στις ομάδες της. Πρόκειται για διοργάνωση δύο ταχυτήτων, που ουσιαστικά είναι πλέον παιχνίδι τριών χωρών: Τουρκίας, Ρωσίας και Ισπανίας.

Αντίθετα, το BCL έχει διασπορά σε 37 χώρες. Με κριτήρια αξιολόγησης μάλιστα, τα εθνικά πρωταθλήματα. Στην πράξη δηλαδή, αποτελεί πραγματικό Κύπελλο Πρωταθλητριών, με τη συμμετοχή των καλύτερων ομάδων απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ετσι, γίνεται κατανοητό γιατί επελέγη το BCL, καθώς αποτελεί τεράστιο πρότζεκτ που εκτείνεται σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο και δεν περιορίζεται σε κάποιες λίγες χώρες.

Όλα αυτά αναμφίβολα αποτελούν μια δικαίωση της ΑΕΚ, που επέμεινε και στήριξε αυτήν τη διαδικασία και τώρα, έχει ρόλο ναυαρχίδας στα επενδυτικά σχέδια. Ακόμα και αν θεωρείται δεδομένο, πως μέχρι το καλοκαίρι, πολλές ομάδες που τώρα αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα ή στο Eurocup, θα ενταχθούν στη διαδικασία. Η ΑΕΚ πρωτοπορεί, οι άλλοι θα ακολουθήσουν. Αλλά το πρωτεύον είναι πως θα λυθεί το σχίσμα που πλήγωσε το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Οι εξελίξεις θα σημάνουν το τέλος του διχασμού. Παίρνοντας παράδειγμα από το ποδόσφαιρο και την άριστη λειτουργία του Champions League, η νέα τάξη πραγμάτων στο μπάσκετ προχωρά σε ευθυγραμμισμένες λύσεις, που θα προσφέρουν κίνητρα και οικονομική ισορροπία. Διαδικασία που προέκυψε έπειτα από εκτεταμένες μελέτες, οι οποίες δεν προσέφεραν απλά τη διάγνωση του προβλήματος, αλλά και τη θεραπεία.

Η ΑΕΚ είναι πλέον ρυθμιστής των εξελίξεων και σημαντικός παίκτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο, πως πολλές ομάδες ανά την Ευρώπη, έχουν στοιχηθεί πίσω από την ΑΕΚ. Κυρίως, επειδή δείχνει πως λειτουργεί με σεβασμό στον αντίπαλο και στους κανόνες. Δεν είναι τυχαίο, πως υπάρχει σολντ άουτ σε κάθε εκτός έδρας αναμέτρηση της Ενωσης για το BCL. Η ΑΕΚ είναι leader στο παιχνίδι και ο χρόνος θα τη δικαιώσει απόλυτα.

Ο Ενωσίτης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X