ΑΕΚ: Η «μεγάλη κυρία» του Καρέρα

ΑΕΚ: Η «μεγάλη κυρία» του Καρέρα
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είχα γράψει, από την πρεμιέρα του Μάσιμο Καρέρα στην Ξάνθη, για τις αγωνιστικές πρακτικές που είχαν θυμίσει «vecchia signora» αλλοτινών εποχών. Μία ομάδα πιο σφιχτή στην άμυνα, σκληρότερη στις διεκδικήσεις, με τα μπακ να μην ανεβαίνουν στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, δηλαδή στοιχεία από τις αρχικές σκέψεις του Ιταλού για την επανεκκίνηση της ΑΕΚ, από τα άδυτα της σχολής Γιουβέντους.

Σταδιακά διαπιστώνουμε πως ο Ιταλός προπονητής δημιουργεί μία «μεγάλη κυρία» για την Ελλάδα. Φτιάχνει ένα σύνολο από ατσάλι, με ξεκάθαρο προσανατολισμό κι ατόφια θέληση. Με την γνώση του τρόπου πώς να νικήσει, πώς να διαχειριστεί κάθε δυσκολία, πώς να προσαρμοστεί σε διαφορετικές συνθήκες αγώνα. Να θυμίσω τι είχε δηλώσει ο Αντρές Σιμόες όταν η ΑΕΚ είχε λιποθυμήσει απέναντι στον ΠΑΟ στο ματς-εφιάλτη του πρώτου γύρου; Είχε πει πως υπάρχει φόβος όταν η ΑΕΚ προηγείται στον αγώνα! Φόβος!

Τέρμα ο φόβος

Τώρα βλέπετε στα μάτια των ποδοσφαιριστών να καθρεφτίζεται η αποφασιστικότητα της επιτυχίας. Η αυτοπεποίθηση πως ένα γκολ στα πρώτα δέκα λεπτά είναι αρκετό για να κρίνει το ματς. Μία ψυχολογία που διαπέρασε όπως ο ηλεκτρισμός και το μυαλό του οπαδού. Προτού έρθει ο Καρέρα δεν τολμούσε να κάνει ζάπινγκ ούτε στο 90ο λεπτό. Τώρα φέρνει τα ξηροκάρπια από την κουζίνα χωρίς σπριντ γύρω από το τραπέζι του σαλονιού μήπως προλάβει το κακό!

Η ψυχολογία είναι αλήθεια πως αλλάζει με τ’ αποτελέσματα. Τ’ αποτελέσματα, όμως, φτιάχνονται στην προπόνηση. Εκεί χτίζεται η συνοχή της εμπιστοσύνης. Μία σχέση αμφίδρομη μεταξύ προπονητή και παίκτη. Όταν ο ποδοσφαιριστής καταλάβει πως ο προπονητής ξέρει τι θέλει τότε ακούει καλύτερα. Κι όταν ο προπονητής βλέπει ποδοσφαιριστές που καταλαβαίνουν τι θέλει τότε αξιολογεί καλύτερα.

Ο πολύτιμος Κρίστιτσιτς

Οι προσθήκες του Ιανουαρίου έχουν ήδη βοηθήσει. Ο Αραούχο έφερε την… καψούρα στο γήπεδο, ο Σιμάνσκι το κλειδί της απελευθέρωσης για τον Κρίστιτσιτς. Ο Σέρβος έδειξε από την πρώτη στιγμή στην Ξάνθη πόσο άλλαξε η ποδοσφαιρική σκέψη του μόλις είδε στον πάγκο τον Ιταλό προπονητή.

Τότε με το τακουνάκι στον Ολιβέιρα έφτιαξε την φάση της νίκης με το γκολ του Γαλανόπουλου. Στο Περιστέρι έβαλε το νικητήριο, στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ ξεκίνησε την επίθεση προτού ο Λιβάια περάσει στον Αραούχο για τα… διαδικαστικά. Στο «Βικελίδης» έβγαλε την ασίστ με κλειστά μάτια στον Αλμπάνη.

Η μεταστροφή, όμως, έχει γίνει σε όσα δεν φαίνονται. Στα τρεξίματα, στα κλεψίματα, στην δημιουργία από τον άξονα, στις επιστροφές, στ’ ανεβάσματα. Συνολικά η ομάδα λειτουργεί καλύτερα. Υπάρχει ένα αξίωμα στο ποδόσφαιρο για τον βαθμό συμβατότητας ενός προπονητή σε μία ομάδα.

Η ΑΕΚ βρήκε προπονητή

Η αξία, η καταλληλότητα ενός τεχνικού είναι ανάλογη της ομαδικής λειτουργίας ανάδειξης ποδοσφαιριστών. Δηλαδή, ο προπονητής δημιουργεί την ομαδική λειτουργία ώστε ν’ αναδειχθούν οι μονάδες. Κι οι μονάδες (ανάλογα με την ποιότητά τους) να κρίνουν τους αγώνες.

Η συμβατότητα του Καρέρα με την ΑΕΚ είναι υψηλή. Ο Ιταλός τεχνικός κάνει τους πάντες καλύτερους. Έφτασε να κερδίζει κρίσιμους αγώνες με Αλμπάνη, Κλωναρίδη δίδυμο, κάνοντας τις απουσίες στατιστικό στοιχείο προετοιμασίας αντί άλλοθι δικαιολογίας.

Ο Καρέρα αποδεικνύει καθημερινά πως δεν ήρθε στην ΑΕΚ επειδή δεν είχε κάτι άλλο καλύτερο να κάνει. Δεν ήρθε με το τουπέ ενός πρώην Γιουβεντίνου από την χλιδή του καμπιονάτο. Ηρθε να δουλέψει, να βελτιώσει όσα ξέρει, να γνωρίσει νέες καταστάσεις, να προσαρμοστεί σε διαφορετικά δεδομένα, να εμπνεύσει και να εμπνευστεί, να κερδίσει εμπειρίες, να κατακτήσει χωρίς να προσβάλλει. Κι έπεται συνέχεια…

ΥΓ: Ήταν συναρπαστική και γλυκιά η επιτυχία στο μπάσκετ. Η Βασίλισσα ξανά Κυπελλούχος. Χωρίς υπερβολή, η ΑΕΚ πολέμησε ένα σύστημα που με θράσος χαρακτήρισε την δυναμική της ως γραφικότητα. Και το συνέτριψε! Και στα γραφεία και στο γήπεδο και στ’ αποδυτήρια με τ’ αποκαλυπτήρια Γιατρά… Ο καθείς έλαβε όσα του αναλογούσαν.

ΥΓ2 Όταν η FIFA και η UEFA κάνουν εκλογές για την ανάδειξη της προεδρίας τους δίνοντας ψήφο στις… ποδοσφαιρικές ενώσεις κάθε ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, τότε να συζητήσουμε για το σώμα εκλεκτόρων στην Ελλάδα για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΠΟ. Δημοκρατία σημαίνει σεβασμός στην νομιμότητα για την δικαιοσύνη και την ισονομία. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική δεν λύνει το ελληνικό πρόβλημα. Αντιθέτως παρουσιάζει ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα.

Η προθυμία αλλαγής νόμων και κανονισμών για την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Να θυμίσω πως το εκλογικό σύστημα στην ΕΠΟ (εναρμονισμό στους διεθνείς κανόνες) δεν άλλαξε στα είκοσι χρόνια οραματισμού της… παράγκας. Παρέμεινε αναλλοίωτο στα χρόνια της εξυγίανσης (με μία μεταβατική παρένθεση ΠΔΕ) υπό την τριετή κηδεμονία των διεθνών ομοσπονδιών. Άλλωστε FIFA – UEFA έχουν κρίνει πως οι δημοκρατικές διαδικασίες, συμβατές με το διεθνές καταστατικό, είναι η πεμπτουσία του αυτοδιοίκητου. Γι’ αυτό απέρριψαν ασυζητητί κάθε σκέψη για προσωρινή διοικούσα επιτροπή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X