Ο χαμός που θα γίνει την Δευτέρα και το άρθρο... που εξαφανίστηκε

Ο χαμός που θα γίνει την Δευτέρα και το άρθρο... που εξαφανίστηκε
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μεγάλες πιένες θα γνωρίσουν τα κεντρικά της Super League την Δευτέρα. Μαθαίνω πως η εκδίκαση της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας, δεν θα γίνει στην συνηθισμένη μικρή αίθουσα στο ισόγειο του κτιρίου, αλλά στην μεγάλη αίθουσα πάνω, που γίνονται οι συνεδριάσεις του Δ.Σ του περιβόητου συνεταιρισμού.

Θα υπάρχουν και διαπιστεύσεις για τους δημοσιογράφους που θέλουν να την καλύψουν, δεν θα είναι σαν τις άλλες φορές. Λογικό, αφού το ενδιαφέρον αναμένεται άνευ προηγουμένου.

Ο ΠΑΟΚ θα πάει για να πάρει αναβολή, δεν υπάρχει αμφιβολία. Θα επικαλεστούν τις μηνύσεις που κάνουν στα μέλη της Ε.Ε.Α και την προσφυγή στο διοικητικό εφετείο κατά της απόφασης, για να επικαλεστούν εκκρεμοδικίες που αφορούν την ουσία της υπόθεσης.

Αν το πειθαρχικό όργανο κάνει δεκτό τέτοιο αίτημα, δεν ανοίγει ο δρόμος για να «παγώνουν» ανάλογες υποθέσεις;

Μια απορία έχω προσωπικά πάνω σε αυτό. Αν το πειθαρχικό όργανο κάνει δεκτό τέτοιο αίτημα, δεν ανοίγει ο δρόμος για να «παγώνουν» εσαεί ανάλογες υποθέσεις, με αιτιολογία προσφυγές σε πολιτικά δικαστήρια; Που μη ξεχνάμε, είναι και κάτι που αντιβαίνει τις πρακτικές και τους κανονισμούς της FIFA.

Κι όταν λέω θα «παγώνουν» εσαεί, φυσικά λαμβάνω υπόψη και τους ρυθμούς της ελληνικής δικαιοσύνης. Δηλαδή αναβολή, για να εκδικαστούν μηνύσεις, που μπορεί να εκδικαστούν σε ένα δυο χρόνια κι αν.

Άρα, διατηρώ πολύ μεγάλη επιφύλαξη για το αν θα περάσουν αιτήματα για αναβολή, βασισμένα σε αυτά τα επιχειρήματα. Αν υπάρξει καθυστέρηση γενικά στην υπόθεση, βλέπω πιο πιθανό να είναι καθυστέρηση στις ανακοινώσεις των αποφάσεων του πειθαρχικού οργάνου της Super League. Ή για κάποιον άλλο λόγο που τώρα δεν τον ξέρουμε.

Το πλαίσιο για να αποφύγει ο ΠΑΟΚ τον υποβιβασμό υπάρχει ήδη

Δεν θυμάστε τον Σκουτέρη που μας είχε ένα μήνα και βάλε να περιμένουμε να επικυρώσει την απόφαση του πρωτοβάθμιου της Λίγκας, που δεν σήκωνε και καμιά αμφιβολία; Γιατί καθυστερούσε ο Σκουτέρης, μια που το έφερε η κουβέντα; Ρητορικό το ερώτημα …

Στα δικά μου μάτια, το πλαίσιο για να αποφύγει ο ΠΑΟΚ τον υποβιβασμό, υπάρχει ήδη. Εκεί έχω καταλήξει και θα εξηγήσω το γιατί.

Πρόσφατα, έκανα μια σχετική ανάλυση και στην «ΩΡΑ» και στην «Εφημερίδα Των Συντακτών». Θα τα αναφέρω κι εδώ όσο μπορώ λιγότερο κουραστικά.

Το καλοκαίρι πήγε να τροποποιήσει το Άρθρο 30 του πειθαρχικού κώδικα η ΕΠΟ, το οποίο ήταν συγκεκριμένα για την περίπτωση της πολυϊδιοκτησίας. Πήγε να επιτρέψει να έχεις σε άλλη ΠΑΕ ποσοστό, αρκεί να ήταν κάτω του 5%. Έγινε η φασαρία, το πήραν πίσω.

Αλλά δεν πήραν μόνο πίσω την τροποποιήση. Το Άρθρο 30 που ήταν στους αμέσως προηγούμενους πειθαρχικούς κώδικες, εξαφανίστηκε γενικώς! Μοιάζει εξωφρενικό, αλλά αυτό συνέβη ακριβώς. Και κοιτάξτε τώρα να δείτε πως κολλάει αυτή η ιστορία τόσους μήνες πίσω, με όσα συμβαίνουν σήμερα.

Αυτό το Άρθρο 30 που λέμε… Το εξαφανισμένο τώρα!

Στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, υπάρχει πλέον μόνο το Παράρτημα Α, που λέει τι γίνεται όταν ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις από πορίσματα της Ε.Ε.Α. Αλλά για τι υποθέσεις μιλάει; Μιλάει για πορίσματα με αποφάσεις για ανάκληση ή μη χορήγηση πιστοποιητικών. Βάσει του άρθρου 77α του αθλητικού νόμου. Μόνο που αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας. Αυτή καλύπτεται από άλλο άρθρο του αθλητικού νόμου, το οποίο μέχρι το καλοκαίρι ήταν περασμένο και στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ. Αυτό το Άρθρο 30 που λέμε, του πειθαρχικού κώδικα. Το εξαφανισμένο τώρα.

Αν πάτε στο πόρισμα της Ε.Ε.Α για ΠΑΟΚ – Ξάνθη, θα δείτε δύο πράγματα. Ανάκληση πιστοποιητικού στο διατακτικό υπάρχει για την Ξάνθη. Όχι για την πολυϊδιοκτησία, αλλά για τις άλλες παραβάσεις, επίσης «βαρείες».

Στο κομμάτι του διατακτικού που αφορά την υπόθεση πολυϊοδιοκτησίας, δεν υπάρχει ανάκληση πιστοποιητικού, γιατί δεν προβλεπόταν. Προβλεπόταν υποβιβασμός ή αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα γενικώς. Γι΄αυτό η ΕΕΑ λέει απλά, το παραπέμπουμε στα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου για τις προβλεπόμενες ποινές.

Αλλά τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, στον φετινό πειθαρχικό κώδικα βάσει του οποίου υποχρεωτικά δικάζουν, δεν έχουν πλέον Άρθρο για υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας. Εξαφανίστηκε. Για τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ τον φετινό, δεν υπάρχει η παράβαση! Ελλαδάρα μου σε αγαπώ.

Αυτό σημαίνει πως δεν τιμωρούνται; Όχι. Θα σας πω τι μπορεί να σημαίνει κατά την προσωπική μου εκτίμηση. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά προσωπικά εκεί έχω καταλήξει.

Πολύ προβληματικό να τιμωρηθούν με βάση τις προβλέψεις του Παραρτήματος Α

Πρώτον βλέπω πολύ προβληματικό να γίνεται να τιμωρηθούν με βάση τις προβλέψεις του Παραρτήματος Α, που εξακολουθεί να είναι στον κώδικα της ΕΠΟ. Η πλευρά του ΟΣΦΠ λέει πως μπορεί να γίνει, προσωπικά πιστεύω πως δεν έχουν δίκιο.

Από την στιγμή που ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ δεν το έχει πια το αδίκημα της πολυϊδιοκτησίας, ο δικαστής έχει μόνο τον αθλητικό νόμο που προβλέπει τις ποινές για πολυΐδιοκτησία. Στον αθλητικό νόμο λοιπόν έγινε η πρόσφατη τροπολογία, που άλλαξε τις ποινές από υποβιβασμό σε αφαίρεση βαθμών. Ο τακτικός δικαστής λοιπόν, θα μπορούσε να στραφεί εκεί, λέω εγώ.

Θα ήταν αυτό παραβίαση του αυτοδιοίκητου; Σχετικό, κατά την γνώμη μου. Ποιο αυτοδιοίκητο θα παραβιαστεί αν το πειθαρχικό της ΕΠΟ δεν προβλέπει την παράβαση; Δεν δίνεται μια δυνατότητα και στις FIFA – UEFA να συναινέσουν σιωπηρά, αφού δεν θα έχουμε παραβίαση κάποιου άρθρου του ποδοσφαιρικού πειθαρχικού κώδικα;

Αν λοιπόν έχω δίκιο και το σενάριο εκτός από λογικοφανές είναι και βάσιμο, τότε πάμε χωρίς αναταράξεις μάλλον, σε αφαίρεση βαθμών από τον ΠΑΟΚ και υποβιβασμό της Ξάνθης. Γιατί η Ξάνθη, έχει ανάκληση πιστοποιητικού για «βαρεία» παράβαση. Προβλέπεται από τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ και τιμωρείται με υποβιβασμό ή και αποβολή γενικώς από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Μια τέτοια απόφαση, στο τέλος της ημέρας, πιθανότατα θα άφηνε ικανοποιημένους και τους ξένους. Που βασικά δεν θέλουν στο ίδιο πρωτάθλημα, δύο ομάδες με κοινή ιδιοκτησία και θέλουν και βέβαια και κάποιες σοβαρές τιμωρίες για τους παραβάτες.

Αντιδρούν σε αυτό με μεγάλη ένταση, αλλά δεν αντιδρούν στην εξαφάνιση του άρθρου

Θα πει κάποιος, με τόσες φωνές από τον ΠΑΟΚ πως δεν έχει κάνει παράβαση, θα πέρναγε η οποιαδήποτε τιμωρία; Δεν ξέρω. Δεν υπάρχουν απαντήσεις σε όλα. Εξαρτάται υποθέτω από το πόσο θεωρούν στ’ αλήθεια ότι μπορούν να την γλιτώσουν τελείως.

Τι μένει απ’ όλα αυτά; Μα φυσικά ο τρόπος με τον οποίο έφυγε από τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, η πρόβλεψη για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα. Αυτό είναι το εκπληκτικό της ιστορίας. Και το ακόμη πιο εκπληκτικό, είναι πως αυτό έγινε υπό την άμεση καθημερινή εποπτεία των FIFA – UEFA. Οι οποίες στα πρόσωπα των Φούσεκ και Χούμπελ, αν ανατρέξετε στα ρεπορτάζ τότε, στο τέλος Ιουλίου, φαίνονται να αντιδρούν με μεγάλη ένταση στην προσπάθεια για τροποποίηση του Άρθρου 30 για την πολυϊδιοκτησία.

Αντιδρούν λοιπόν σε αυτό με μεγάλη ένταση, αλλά δεν αντιδρούν στην εξαφάνιση του άρθρου γενικώς …Πως είπατε;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X