Κοπιτσής: «Η ψυχολογία είναι το παν στα ντέρμπι»

Κοπιτσής: «Η ψυχολογία είναι το παν στα ντέρμπι»
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Χάρης Κοπιτσής που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τα δύο τελευταία πρωταθλήματα της Ένωσης, πριν από αυτό του 2018, παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ανέλυσε τα δεδομένα ενόψει του αθηναϊκού ντέρμπι σήμερα (19:30) στο ΟΑΚΑ. Υπήρξε ο μεγάλος πρωταγωνιστής δύο διαδοχικών ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου κρίθηκαν τα πρωταθλήματα του 1993 και του 1994.

Στις 4 Απριλίου 1993 με «βολίδα» από το ύψος της περιοχής διαμόρφωσε το τελικό 3-1 στο 86΄, με το οποίο η ΑΕΚ προσπέρασε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή και παρέμεινε εκεί έως το τέλος. Στην αμέσως επόμενη σεζόν και στις 23 Ιανουαρίου 1994 με νέα «οβίδα», αυτή τη φορά με το αριστερό, άνοιξε στο 75΄ το δρόμο για το τελικό 2-0 που έδωσε στην Ένωση «αέρα» εννέα βαθμών από τον δεύτερο, Παναθηναϊκό, και ουσιαστικά «τελείωσε» πρόωρα το πρωτάθλημα.

«Δεξί μπακ έπαιζα, που να το περιμένω ότι θα συνέβαιναν όλα αυτά» εξομολογείται με περίσσια ειλικρίνεια ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που υπηρέτησε τον «Δικέφαλο» για περισσότερα από 20 χρόνια.

Εννέα ως ποδοσφαιριστής (1992-2001) και 15 ως στέλεχος των ακαδημιών, από το 2004 έως την αποχώρησή του το περασμένο καλοκαίρι. «Σε ένα ντέρμπι, ποτέ δεν ξέρεις.

Μπορεί να είναι ένας στόπερ που θα σκοράρει με κεφαλιές και θα γίνει ήρωας» σχολίασε ο 50χρονος Κοπιτσής και σε ερώτηση ποιο από τα δύο γκολ του έχει μείνει περισσότερο χαραγμένο στη μνήμη, απάντησε: «Το πρώτο γιατί ήταν το πρώτο μου ντέρμπι, που πρακτικά έκρινε τίτλο. Είχαμε καιρό να κερδίσουμε τον Παναθηναϊκό, μας είχε προσπεράσει στη βαθμολογία και ξέραμε ότι αν δεν κερδίσουμε τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα.

Γενικά τέτοιοι αγώνες μένουν στη μνήμη για πάντα, δεν ξεχνιούνται. Μερικές φορές δεν πιστεύεις ότι είχες την τύχη να παίξεις σε τέτοια ματς. Η χαρά, η τιμή και η τύχη να φοράς τη φανέλα της ΑΕΚ είναι ανεκτίμητη».

– Σε ποιον θα έδινες τον πρώτο λόγο για το ματς της Κυριακής;

«Ποτέ δεν υπήρχε φαβορί στα αθηναϊκά ντέρμπι. Αλλά πρόκειται για δύο ομάδες που έχουν διαφορετική προσέγγιση. Η ΑΕΚ στηρίζεται στην τακτική και την ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση. Ο Παναθηναϊκός έχει ως κύριο στοιχείο την ένταση και το ρυθμό. Θα προσεγγίσουν το παιχνίδι με άλλη σκέψη κι αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που ίσως δώσει ποιότητα στον αγώνα.

– Είναι θετικό που οι δύο ομάδες βρίσκονται σε πολύ καλό φεγγάρι;

«Είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό, η φόρμα και η χημεία που έχουν βρει μετά από σκαμπανεβάσματα που είχαν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Δείχνει ότι μπορεί να γίνει ένα μας που να είναι ευχάριστο και θεαματικό για τους θεατές.

Βέβαια, ακόμα και να μην ήταν στα καλά τους, ο αγώνας αυτός πάντα είναι ξεχωριστός για την Ιστορία τους. Δεν είναι μόνο οι 3 βαθμοί. Είναι πολλά περισσότερα κι αυτό φάνηκε και στο αντίστοιχο παιχνίδι του πρώτου γύρου, όταν λέγαμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν καλά» (σ.σ. οι «πράσινοι» επικράτησαν 3-2 με μεγαλειώδη ανατροπή).»

– Σε τέτοια ματς μετράει πάντα λίγο παραπάνω η ψυχολογία;

«Μετράει πάρα πολύ η ψυχολογική ετοιμότητα. Πως θα προετοιμάσει τον εαυτό του ο κάθε ένας ξεχωριστά. Τέτοια παιχνίδια είναι μετρημένα στην καριέρα σου. Όσο πιο έτοιμος είσαι ψυχολογικά, τόσο πιο καλά θα παίξεις και θα προσφέρεις. Ο τομέας αυτός πολύ σημαντικός, δεν το συζητάμε.

Έχουν παρελάσει απίστευτα ονόματα από αυτά τα ντέρμπι και έχουν ζήσει την ξεχωριστή ατμόσφαιρα που υπάρχει σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας. Από τη Δευτέρα αλλάζει όλη η εβδομάδα σου.

Είναι ματς που περιμένεις να παίξεις από μικρός. Τα συναισθήματα που σε γεμίζουν είναι ανυπομονησία, χαρά, άγχος».

– Υπάρχει νοσταλγία για τα αντίστοιχα ματς του παρελθόντος, με γεμάτα γήπεδα, με κόσμο και από τις δύο πλευρές;

«Από το παρελθόν θα μπορούσαμε να έχουμε χτίσει το σήμερα. Τότε ήταν πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές, οπαδοί και των δύο ομάδων στις κερκίδες, πιο ήπια κριτική. Οι διαφορές ήταν πολλές.

Με την πάροδο του χρόνου δεν κρατήσαμε τίποτα από αυτά, παρότι κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο παρόν.

Μάλιστα δεν χρειάζεται καν να πάμε στο υπέροχο παρελθόν των δύο αυτών ομάδων, αλλά στο παρόν του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αυτά που ζούσαμε εμείς πριν από 20 και 30 χρόνια με τα γεμάτα γήπεδα τα ζει τώρα η Ευρώπη.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να προσαρμόσουμε το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον.

«Δυστυχώς έχουμε λοξοδρομήσει, χάσαμε τα βήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και βρεθήκαμε σε δρόμο που δεν ξέρει κανείς που οδηγεί.

Ελπίζω σταδιακά -γιατί άμεσα δεν γίνεται- να διαφοροποιηθούν τα πράγματα. Αρχής γενομένης από την Κυριακή να δούμε ένα ματς με ήθος, αξιοπρέπεια, ευ αγωνίζεσθαι την Κυριακή. Να γίνει η αρχή για κάτι διαφορετικό για τους οπαδούς, τους παίκτες, τους παράγοντες, γιατί δεν πάει άλλο… »

– Αν δεν προκύψει κάποιος… Κοπιτσής, ποιος θεωρείς ότι μπορεί να αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο του ντέρμπι;

«Δεν μπορείς να καθορίσεις ποιος θα είναι ο πρωταγωνιστής. Με μια ατομική προσπάθεια ή ακόμα ολοκληρώνοντας μία ομαδική, μπορεί οποιοσδήποτε να κρίνει το παιχνίδι.

Δεν θέλω να προβλέψω τον MVP, αλλά συνήθως ξεχωρίζουν παίκτες που συνδυάζουν την ποιότητα με τη φαντασία, που είναι δυνατοί στο 1vs1.

Υπάρχουν τέτοιοι και στις δύο ομάδες, όπως ο Λιβάγια και ο Χατζηγιοβάνης. Γενικά όμως, από τους 11 ψάχνεις να βρεις αν κάποιος είναι πιο έτοιμος ή αν θα του κάτσει το παιχνίδι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X