Την κατάλληλη στιγμή δείχνει να ξαναβρίσκει τον εαυτό της η ΑΕΚ

Εικόνες από το Ράστα Βέχτα-ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πολύ μεγάλη και σημαντική νίκη για την Βασίλισσα που νίκησε μέσα στην Γερμανία την ομάδα που είχε δεχτεί την μοναδική της ήττα σε εκείνο το μεγάλο σερί νικών (16/17) στο τέλος της χρονιάς. Έτσι πλέον μπορεί η ΑΕΚ να κοιτάει την 2η θέση του ομίλου, αφού η Μπούργκος έχασε στο Ισραήλ, με μια απλή νίκη την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην αδιάφορη Ανβίλ. Το σημαντικό όμως είναι ότι η ομάδα δείχνει να συνέρχεται από το σοκ των απωλειών και να ξαναβρίσκει τον ρυθμό της με διαφορετικό τρόπο.

Μαγικό 1ο ημίχρονο

Σίγουρα από αυτό το παιχνίδι θα μείνει σε όλους το φανταστικό πρώτο ημίχρονο, που η ΑΕΚ θύμισε την ομάδα που κέρδιζε μέσα-έξω όποιον έβρισκε μπροστά της. Οι παίκτες ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι στο πλάνο του προπονητή, η τακτική στην άμυνα και στην επίθεση ήταν άρτια και το αποτέλεσμα που βγήκε ήταν μια ΑΕΚ ισοπεδωτική για 20 λεπτά. Ξέρετε ότι στέκομαι πάντα στην πνευματική προετοιμασία των παικτών πριν από ένα παιχνίδι και αυτή την φορά έδειξαν από το 1ο δευτερόλεπτο ότι ήταν απόλυτα έτοιμοι για μάχη.

Μετά και την απώλεια του Λάνγκφορντ η ομάδα δεν έχει ένα προφανή πυλώνα επίθεσης και παίρνει περισσότερα πράγματα από πολλούς ώστε να καλυφτεί η απουσία του. Έτσι βλέπουμε πολλούς πρωταγωνιστές κατά την διάρκεια του αγώνα με τον Ηλία Παπαθεοδώρου να ανοίγει το ροτέισον για να τους βάλει όλους στο παιχνίδι. Ειδικά στο πρώτο δεκάλεπτο η ΑΕΚ καθοδηγούμενη από τον Νίκο Ζήση ήταν εκπληκτική σημαδεύοντας στο ποστ παιχνίδι με τον Βλάντο Γιάνκοβιτς.

via GIPHY

Ο Βλάντο όπως έχουμε πει, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ αποτελεσματικός στο χαμηλό ποστ, ειδικά από την αριστερή μεριά της ρακέτας ώστε να τελειώνει τις φάσεις με δεξί hook. Εκτός όμως από τους πόντους που προσφέρει, έχει την ικανότητα της δημιουργίας καθώς αργά η γρήγορα πηγαίνει βοήθεια επάνω του και πασάρει στον ελεύθερο παίκτη της περιφέρειας και έτσι δημιουργούνται ελεύθερα σουτ. Όσο νοιώθει καλύτερα μετά τον τραυματισμό του και ενσωματώνεται στην ομάδα τόσα πιο πολλά θα προσφέρει.

Η Ράστα Βέχτα αντιμετώπιζε το πικ εν ρολ του Ζήση με δυναμικό hedge out αλλά ο Νίκος με μεγάλη οξυδέρκεια έβρισκε την κατάλληλη πάσα στο σωστό χρόνο και έτσι η ΑΕΚ διέλυσε τις περιστροφές των Γερμανών και έβρισκε πολύ εύκολα καλάθια γυρνώντας την μπάλα ιδανικά. Βέβαια όταν βρίσκει τέτοιο ρυθμό η ομάδα, αρχίζουν και μπαίνουν και τα σουτ, με τον Τολιόπουλο να ευστοχεί σε 2 τρίποντα και να εκτοξεύει την διαφορά.
Το σημαντικό όμως για μένα ήταν η συμπεριφορά της ΑΕΚ στην άμυνα. Η σκληράδα που είδαμε με το Περιστέρι, συνεχίστηκε και εχθές (χωρίς 35 φάουλ βέβαια) με τους παίκτες της ΑΕΚ να μην δίνουν τίποτα εύκολο στους Γερμανούς, να κλείνουν σωστά την ρακέτα και να κάνουν πολλά κλεψίματα για να πετύχουν εύκολους transition πόντους.

Προβληματικό 2ο ημίχρονο

Ήταν δεδομένο ότι οι Γερμανοί θα αντιδράσουν για να προσπαθήσουν να μπουν ξανά στο παιχνίδι και ξεκίνησαν από το πρώτο δευτερόλεπτο της 3ης περιόδου. Ο προπονητής τους έδωσε εντολή για ασφυκτική πίεση στην μπάλα ακόμα και στο μισό γήπεδο της ΑΕΚ, πράγμα που προβλημάτισε την ομάδα. Λίγο η χαλάρωση από την μεγάλη διαφορά, λίγο οι κακές επιλογές λόγω πίεσης από την Ένωση, έδωσαν ευκαιρία στη Ράστα να ροκανίζει την διαφορά και από εκεί που σε κάποιο σημείο στο 1ο ημίχρονο είχε φτάσει στους 28 (20-48) να μειωθεί στο 4ο δεκάλεπτο μέχρι και τους 8. Σίγουρα όταν χάνεις 20 πόντους μέσα σε 15 λεπτά κάτι δεν έχεις κάνει καλά και πρέπει να το διορθώσεις. Θεωρώ πως ο κόουτς άργησε να ξαναβάλει στο παιχνίδι τον Τσάλμερς (αν και καταλαβαίνω ότι είχε στο μυαλό του συγκεκριμένους χρόνους για το ροτέισον), που εχθές έκανε την καλύτερη του εμφάνιση με την φανέλα της ΑΕΚ και θύμισε λίγο τον παίκτη που βλέπαμε στο ΝΒΑ. Με την είσοδο του η ομάδα απέκτησε πάλι ηρεμία και σιγουριά στην κυκλοφορία της μπάλας και μπόρεσε να αντέξει το πρώτο κύμα αντεπίθεσης των Γερμανών.

Στο τέλος πάλι έκαναν την τελευταία απέλπιδα προσπάθεια τους οι Γερμανοί, αλλά ένα καλάθι και φάουλ του Βλάντο και 2-3 εκπληκτικές άμυνες του Σλότερ καθάρισαν την υπόθεση νίκη και η ΑΕΚ έφυγε με το ροζ φύλλο αγώνα από μια δύσκολη έδρα.

Προσαρμογές

Στα 2 τελευταία ματς που η ΑΕΚ πέτυχε μεγάλες εκτός έδρας νίκες απέναντι σε απαιτητικούς αντιπάλους, παρατηρούνται κάποιες αλλαγές που έχουν γίνει στο παιχνίδι της ΑΕΚ αμυντικά και επιθετικά. Όπως είπαμε παραπάνω, επιθετικά η μπάλα γυρνάει περισσότερο, δίνεται έμφαση στο ποστ με Λίνο, Βλάντο και Γιόνας είτε σαν εκτελεστές είτε σαν δημιουργοί και ο Ζήσης μπορεί καλύτερα από τον οποιονδήποτε στην ΑΕΚ να παίξει πικ εν ρολ και είτε να εκτελέσει ο ίδιος από κοντά είτε να πασάρει σε ψηλούς. Μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά ο προπονητής της ΑΕΚ ξαναμοντάρει την ομάδα με τους καινούργιους παίκτες και την απώλεια των παλιών, κάτι που αναγκαστικά θέλει χρόνο και βέβαια στοίχησε σε κάποια παιχνίδια που υπό άλλες συνθήκες η ΑΕΚ θα τα κέρδιζε εύκολα.

Αμυντικά που υπήρχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα βλέπουμε μια διαφοροποίηση. Η ταυτόχρονη παρουσία του Ζήση και του Βλάντο στην πεντάδα, πολλές φορές μαζί με τον Τσάλμερς δίνει την δυνατότητα στον προπονητή να κάνει συνεχόμενες αλλαγές μαρκαρισμάτων στην περιφέρεια, μιας και μιλάμε για παίκτες ψηλούς και σκληρούς. Πλέον hedge out βλέπουμε μόνο σε καταστάσεις πικ εν ρολ μεταξύ του 1 και του 5 ενώ σε όλα τα άλλα υπάρχουν αλλαγές. Κάποιες τέτοιες προσαρμογές ήταν απαραίτητες για να μπορέσει τακτικά να συμβαδίσει με τις δυνατότητες του υλικού που έχει αυτήν την στιγμή η ΑΕΚ και δείχνουν να λειτουργούν. Βέβαια για άλλη μια φορά φάνηκε ότι αν βρεθεί γκαρντ που είναι αθλητικό και μπορεί να απειλήσει μετά από τρίπλα, η ΑΕΚ έχει πρόβλημα γιατί δεν έχει τον αμυντικό παίκτη για τέτοιες καταστάσεις. Κάπως έτσι ο Σίμπσον έφτιαξε dvd για να πάρει μεταγραφή σε καλύτερη ομάδα αφού πραγματικά έκανε ότι ήθελε στο 2ο ημίχρονο και αυτό είναι ένα πρόβλημα που η ΑΕΚ θα το βρίσκει μπροστά της ειδικά με ομάδες υψηλότερου επιπέδου από την Ράστα.

Ποιοι ξεχώρισαν

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για διακριθέντες, εκτός από τον φοβερό Ζήση και τον MVP Βλάντο, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Τσάλμερς που εχθές έδειξε κάποια πράγματα που τον έκαναν σημαντικό στην καριέρα του. Πολύ καλή πίεση στην άμυνα, χέρια σε όλες τις μπάλες (3 κλεψίματα), 4 ασιστ και καλή οργάνωση της ομάδας. Αν μπορούσε να βελτιωθεί λίγο επιθετικά και ειδικά στο σουτ (17% τρίποντο) ώστε να απειλεί πιο συχνά θα ήταν ιδανικό, αλλά αν μπορούσε να τα κάνει όλα δεν θα ήταν στην Ευρώπη. Πάντως είναι σημαντικό ότι η ΑΕΚ διαθέτει αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλες προσωπικότητες στο ρόστερ της, που τις κρίσιμες στιγμές ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν και μπορούν να πάρουν τη σωστή απόφαση. Ανυπομονώ να δω την συνύπαρξη που θα έχουν ο Ζήσης με τον Λάνγκφορντ στην περιφέρεια, αφού τουλάχιστον στα χαρτιά, μοιάζουν να αλληλοσυμπληρώνονται ιδανικά.

ΥΓ. 2ο συνεχόμενο ματς που ο Ζήσης τελειώνει με μηδέν λάθη σε 27 λεπτά ενώ όλη η ΑΕΚ έχει 16.

ΥΓ2. Πολλοί αγανακτούν μερικές φορές με τον Σλότερ και την αδυναμία του στην επίθεση αλλά αυτά που κάνει στην άμυνα πρέπει να τα παρουσιάζουν σε σεμινάρια.

ΥΓ3. Το σοκ από την απώλεια του Κόμπι θα κάνει καιρό να περάσει σε όλους τους μπασκετόφιλους. Ένας αθλητής που επηρέασε εκατομμύρια παιδιά να ασχοληθούν με το μπάσκετ έφυγε από την ζωή με τέτοιο τρόπο. Ας το σκεφτόμαστε και αυτό κάποιες φορές που τσακωνόμαστε για ανούσια πράγματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X