Αυτήν τη φορά, η ΑΕΚ πρέπει μόνο να κερδίσει

Κεραυνό εν αιθρία δεν το λες. Εδώ και μέρες υπήρχαν πληροφορίες πως υπήρχε κινητικότητα για πρόταση που θα αφορούσε την αγορά του Ολιβέιρα. Ετσι και αλλιώς, ήταν αναμενόμενο σχεδόν από τη στιγμή που έπεσαν οι υπογραφές το καλοκαίρι, πως ο Πορτογάλος θα ήταν μια ειδική περίπτωση για την ΑΕΚ. Από τη στιγμή που – φαντάζομαι προκειμένου για να πειστεί – έγιναν δεκτοί όροι που αφορούν τη μόνο διετή διάρκεια του συμβολαίου και τη ρήτρα των 6.5 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων στην Ενωση μπορούν να καταλήξουν περίπου 5,7 εκατ. Ευρώ (εάν αφαιρέσουμε το ποσό που κράτησε ο παίκτης και τις προμήθειες ατζέντηδων).

Η ΑΕΚ απάντησε αρνητικά στην πρόταση της Γουλβς. Δεν μπορεί να ξέρει κάποιος με βεβαιότητα εάν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν οι Αγγλοι ή μπορεί να γίνει κάποια κίνηση από άλλο σύλλογο. Αλλωστε, ο Ολιβέιρα δεν είναι κάποιος άγνωστος παίκτης, ενώ το ποσό που απαιτείται για τη μετακίνηση του, δεν είναι απαγορευτικό σχεδόν για κάθε ομάδα άνω του μέσου όρου από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εάν υπάρξει κάποιος που θα καταβάλει το ποσό της ρήτρας, δεν υπάρχει και κουβέντα. Ερχεται, τα ακουμπά και πάμε γι’ άλλα.

Η ΑΕΚ και οι άλλοι

Το θέμα είναι πως θα χειριστεί η ΑΕΚ την περίπτωση Ολιβέιρα (αλλά και του Λιβάγια, που επίσης το καλοκαίρι οδηγείται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του). Πως θα καταφέρει να διατηρήσει σε αυτήν την υπόθεση το πάνω χέρι και θα πετύχει να αποκομίσει οφέλη σε όλα τα επίπεδα από τη διαδικασία. Διότι, με εξαίρεση τον Βράνιες, η ΑΕΚ υστερεί χαρακτηριστικά σε θέματα πωλήσεων και μέχρι τώρα έχει βγάλει κάποια ψιλοποσά, ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα από παίκτες όπως οι Μπακασέτας, Μπαρμπόσα, Ντίντακ και άλλοι.

Μέχρι τώρα, ο ΑΕΚτζής ακούει να σφάζονται μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης για παίκτες του Ολυμπιακού (κυρίως) και του ΠΑΟΚ. Να δίνει η Γουλβς – που δεν ανεβαίνει καν στο ποσό της ρήτρας που υπάρχει για τον Ολιβέιρα και δεν είναι τεράστια διαφορά – κοντά στα 25 εκατ. Ευρώ για τον Ποντένσε, να δίνει η Νάπολι κοντά στα 15 εκατ. Ευρώ για τον Τσιμίκα, να περιμένει άλλα τόσα για τον Ομάρ. Αναλογιστείτε μόνο, πως από τρεις παίκτες της Ακαδημίας του (Τσιμίκα, Ρέτσο, Νικολάου) θα βγάλει πάνω από 50 εκατ. Ευρώ. Με μεγάλες προμήθειες; Ναι. Με χαρακτήρα τράνζιτ σε πολλές καταστάσεις; Ναι. Αλλά και τεράστια έσοδα.

Οσο έχει τον πρώτο λόγο η ΑΕΚ

Ας δούμε τα δεδομένα της ΑΕΚ στο θέμα του Πορτογάλου. Βρισκόμαστε στα μέσα της σεζόν. Ο Ολιβέιρα, παρά τις δύο σημαντικές περιόδους που χρειάστηκε να λείψει λόγω τραυματισμού, έχει αποδείξει πως είναι το πιο πλήρες φορ του πρωταθλήματος. Παίκτης με ικανότητα στο ένας εναντίον ενός, δυνατός μέσα στην περιοχή, καλά χτυπήματα. Φάνηκε από το καλοκαίρι και τους δισταγμούς που είχε για να έρθει στην ΑΕΚ, πως το όνειρο του είναι να επιστρέψει στην Αγγλία. Μην κοροϊδευόμαστε. Πρόκειται για το σημαντικότερο πρωτάθλημα του κόσμου, ακόμα και αν δεν παίζεις σε ομάδα της πρώτης γραμμής.

Επίσης, είναι ξεκάθαρο πως ο Ολιβέιρα επιθυμεί να χριστεί ξανά διεθνής και να μπει στις επιλογές του Σάντος για την Εθνική Πορτογαλίας ενόψει του Euro του καλοκαιριού. Εφικτό; Αρκετά πιθανό θα έλεγα. Μπορεί η Ελλάδα να μη συγκρίνεται με την Αγγλία, αλλά ο Σάντος έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα στη χώρα μας και οι καλές παρουσίες του Ολιβέιρα με την ΑΕΚ δεν περνούν απαρατήρητες. Αλλά το θέμα μας εδώ είναι πρώτιστα πως θα χειριστεί το θέμα η ΑΕΚ.

Για την ΑΕΚ είναι μονόδρομος να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Ενδεχομένως, όσο περνά ο καιρός, οι συγκυρίες να γίνουν πιο ευνοϊκές. Δηλαδή, ο Ολιβέιρα να σκοράρει συνεχώς και να αυξάνει την τιμή του στο χρηματιστήριο αξιών. Δεδομένο είναι πως εάν επανακληθεί στην Εθνική, αυτό θα είναι ακόμα ένα μεγάλο συν. Θα μπορέσει η ΑΕΚ να τον πείσει να υπογράψει νέο συμβόλαιο; Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος. Αυτό σημαίνει, πως από το καλοκαίρι και έπειτα, η ΑΕΚ αρχίζει να μην είναι εκείνη που έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις.

Η ομάδα του μέλλοντος

Δεν είμαι εγώ αυτός που αποφασίζει. Για να πω τη δική μου αλήθεια, με ποσό που θα έφτανε κοντά στα 5 εκατ. Ευρώ εγώ θα συναινούσα. Κυρίως, επειδή θεωρώ πως με τέτοιο ποσό – ακόμα και στη συγκεκριμένη, δύσκολη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου – ο Ιβιτς θα μπορούσε να βρει για την ΑΕΚ και επιθετικό που θα τα κολλάει, αλλά να κλείσει και τα άλλα κενά που επιθυμεί, στο κέντρο της άμυνας και στα άκρα της επίθεσης. Αλλά είπαμε. Δεν αποφασίζω εγώ.

Πάντως, η ΑΕΚ πρέπει – ανάμεσα στα πολλά ακόμα που πρέπει να κάνει – να αποφασίσει πως θα χειριστεί τις υποθέσεις Ολιβέιρα και Λιβάγια, πολύ πριν καλοκαιριάσει. Οσο η ΑΕΚ έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις και μπορεί να ελέγχει τις καταστάσεις. Να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι παίκτες που θέλει για την ομάδα του μέλλοντος, να βρει κατά πόσον ταιριάζουν μεταξύ τους. Γιατί φαντάζομαι πως άπαντες έχουν κατανοήσει πλέον, πως το δίδυμο Ολιβέιρα – Λιβάγια δεν είναι το πλέον συμβατό. Ή να το πω αλλιώς, είναι το πλέον ασύμβατο συγκριτικά με όσα δημιούργησε ο Κροάτης κατά την προηγούμενη διετία.

Το ζητούμενο είναι να αποφασίσει η ΑΕΚ με ποιους θα πορευθεί. Οσοι κριθούν πως για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μείνουν άλλο εδώ, πρέπει να φέρουν έσοδα στο ταμείο της ομάδας. Σταδιακά, η ΑΕΚ πρέπει να μπει στο κλαμπ των ομάδων που παίζουν με δεκάδες εκατομμύρια στις μεταγραφές. Η περίπτωση Ολιβέιρα είναι μια καλή αφορμή για να αρχίσουν τα μυαλά να σκέφτονται διαφορετικά και να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X