Yeni Safak: Ο Ερντογάν ζήτησε από την Τυνησία λιμάνι για πολεμικά πλοία και στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην Τυνησία ζήτησε λιμάνι για πολεμικά πλοία, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σκοπός είναι να πλοία να επιχειρούν σε περίπτωση που χρειαστεί, στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη.

Με τη νέα αυτή κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω… Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της γείτονος χώρας υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ και παράλληλα να ανοίξει… τα πανιά της επονομαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη θάλασσα «Ασπίδα της Μεσογείου».

«Όλοι αναρωτιόντουσαν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τυνησίας», γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, με την απάντηση να τη δίνει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος και εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζεμ Γκιουρντενίζ, όπως αναφέρει το sigmalive.com.

«Θα ήταν σημαντικό η Τυνησία να λειτουργήσει ως λιμάνι για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου” να επεκταθεί μέχρι την Λιβύη, προκειμένου να αποτραπούν κινήσεις της Ελλάδας», δηλώνει ο Γκιουρνενίζ και αναφέρει πως μια συμφωνία με την Τυνησία θα ενίσχυε την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή. Όπως ισχυρίζεται μέχρι το τέλος του εμφυλίου στη Λιβύη θα ήταν χρήσιμο για την Τουρκία να διατηρεί μία ναυτική βάση στην περιοχή.

«Η Λιβύη αποτελεί μία περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο. Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η εξασφάλιση του ελέγχου των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της στην ανατ. Μεσόγειο, γι’ αυτό και πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ισχυρά την κυβέρνηση με την οποία υπέγραψε το μνημόνιο», εκτιμά ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Ο Ερντογάν στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη 
Τουρκικά στρατεύματα αναμένεται να παραταχθούν απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στον Χαφτάρ.

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Θα ζητήσουμε βοήθεια αν κλιμακωθεί ο πόλεμος 
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης (GNA) θα ζητήσει επισήμως στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα.

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο.

«Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της», είπε από την πλευρά του ο Φάτι Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.
Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

Πηγή: Reader.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X