Περισσότερες επιτυχίες για τις ΠΑΕ-ΚΑΕ θα φέρει η μείωση της φορολογίας σε 22%

Περισσότερες επιτυχίες για τις ΠΑΕ-ΚΑΕ θα φέρει η μείωση της φορολογίας σε 22%
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο διακεκριμένος νομικός Διαμαντής Μπασαράς αναλύει την νέα φορολογική πραγματικότητα στις ΠΑΕ-ΚΑΕ, αναφέρει πως η φορολόγηση του 45% ήταν άστοχη, ενώ πιστεύει πως με την νέα φορολόγηση της τάξεως του 22% θα υπάρξουν επιτυχίες για τις ΠΑΕ-ΚΑΕ, αλλά και νέες θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

«Φίλαθλοί και οπαδοί ομονοούν γύρω από το ότι η λειτουργία ενός επαγγελματικού αθλητικού συλλόγου είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από τη λειτουργία μιας οποιασδήποτε άλλης εταιρείας, άποψη που φαίνεται να έχει απήχηση και στην κοινωνία. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν έβρισκε περισσότερους υποστηρικτές… το επιχείρημα της οικογένειας Βαρδινογιάννη περί ισοσκελισμένων οικονομικών καταστάσεων, όταν ο Παναθηναϊκός (με επιτυχίες είναι η αλήθεια στην Ευρώπη) έχανε το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο…

Στις περιπτώσεις των αθλητικών ανώνυμων εταιρειών προέχει η εκδήλωση και ανάπτυξη του συναισθηματικού δεσμού της διοίκησης και του κόσμου της με την ομάδα, που σφυρηλατείται με τις αγωνιστικές επιτυχίες, έναντι της επίτευξης κέρδους που αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο κάθε εμπορικής δραστηριότητας.

Περαιτέρω, στο μέτρο που στην Ελλάδα η επίτευξη κέρδους και η ανάπτυξη του συναισθηματικού δεσμού δεν είναι δυνατόν συγχρόνως να επιδιωχθούν και να επιτευχθούν, αφού υπόκεινται στους περιορισμούς του μεγέθους της ελληνικής αγοράς, το πρωτείο (θα πρέπει να) έχει η ανάπτυξη του συναισθηματικού δεσμού, που, ως επί το πλείστον, συνεπάγεται την καταγραφή ζημιογόνων αποτελεσμάτων για ΠΑΕ και ΚΑΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε η μέχρι πρότινος ισχύουσα φορολογική διάταξη για αυτοτελή φορολόγηση, με την καταβολή φόρου 45% στις περιπτώσεις υπογραφής συμβολαίου μετεγγραφής ή ανανέωσης συμβολαίου ή λύσης συμβολαίου συνεργασίας αθλητή από τις ΠΑΕ και ΚΑΕ. Αυτή η φορολόγηση, πέραν του ότι ήταν, φρονώ, ασύμβατη με τη λειτουργία στην Ελλάδα των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών, ήταν, κυρίως, εξόχως τιμωρητική για όλους όσοι μπορούσαν και ήθελαν να συμμετέχουν ως χρηματοδότες στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Κι αυτό, διότι αυτή η κατ’ εξαίρεση αυτοτελής φορολόγηση των ΠΑΕ και ΚΑΕ για τις αγορές των αθλητών τους(!), χωρίς αυτή η εξαίρεση να βρίσκει επαρκείς δικαιολογητικούς λόγους, φαίνεται άδικη και παράλογη, αφού θα αρκούσε η φορολόγηση των κερδών τους, όπως στις λοιπές εταιρείες, εάν και εφόσον προκύπτουν τέτοια.

Αυτή η προφανής αστοχία/αδικία εν μέρει διορθώθηκε πρόσφατα με την πτώση του σχετικού φορολογικού συντελεστή από το 45 στο 22%, που, από το 2020 που θα εφαρμοσθεί το μέτρο, θα δώσει οικονομική ανάσα στις ΠΑΕ και ΚΑΕ και θα δημιουργήσει χώρο για περισσότερες και ποιοτικότερες επενδύσεις σε αγορές αθλητών, πράγμα που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αγωνιστική και οικονομική ανάπτυξή τους.

Αυτή ήταν η αρχή ενός δρόμου που στην ελεύθερη αγορά μπορεί και πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη κατάργηση αυτής της αδικαιολόγητης, κατ’ εξαίρεση, αυτοτελούς φορολόγησης. Βεβαίως, ο “φορολογικός λαϊκισμός” λέει “αφού έχουν, γιατί να μην τους τα πάρουμε;…”, πλην όμως η απάντηση είναι, θεωρώ, αυτονόητη· αν πας να “κλέψεις” τον εύπορο πολίτη ή δεν θα πάρεις τίποτε ή εν πάση περιπτώσει θα πάρεις πολύ λιγότερα απ’ ό,τι σε άλλη περίπτωση.

Στον αντίποδα, εάν βοηθήσεις τον εύπορο πολίτη να επενδύσει, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Είναι πολύ πιθανό να διευρυνθεί, ποιοτικώς και ποσοτικώς, η συμμετοχή, η σχετική φορολογική βάση και τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία. Ωστόσο, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αναπτυχθεί το προϊόν του επαγγελματικού αθλητισμού και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, με περισσότερο ανταγωνιστικές και οικονομικά εύρωστες ΠΑΕ και ΚΑΕ στον ευρωπαϊκό χώρο έτσι, ώστε να ζήσουμε και στο μέλλον στιγμές, όπως αυτές που μας πρόσφεραν στο παρελθόν οι επαγγελματικοί σύλλογοι καλαθοσφαίρισης.

Διαμαντής Δ. Μπασαράς»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X