Άλλη μια μέρα στη δουλειά για Λάνγκφορντ και το... καμπανάκι

Η «Βασίλισσα» βρήκε τον... Βασιλιά της! (ΦΩΤΟ-VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μεγάλη νίκη για την Βασίλισσα απέναντι στην Μπούργκος που τελικά ήρθε δύσκολα και με πολύ άγχος για την ομάδα. Οι Ισπανοί που είναι μια πολύ καλή ομάδα από πλευράς ρόστερ πήγαν να κλέψουν το ματς στο τελευταίο δεκάλεπτο αλλά η άμυνα της ΑΕΚ και ο αξεπέραστος Κιθ Λάνγκφορντ κατάφεραν την κρίσιμη στιγμή να κλειδώσουν το ματς.

2 διαφορετικά ματς

Βλέποντας ξανά το παιχνίδι μπορούμε να πούμε ότι ο αγώνας χωρίζεται σε 2 χρονικές περιόδους. Η πρώτη είναι από το ξεκίνημα του αγώνα μέχρι το 27 και από το 27 έως το τέλος που η Μπούργκος έπαιξε ζώνη και γύρισε το σκορ. Πάμε να δούμε όμως το κάθε κομμάτι ξεχωριστά.
Πριν το ματς γνωρίζαμε ότι η Μπούργκος έχει την 2η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με μεγάλο αριθμό ασιστ αλλά και την 20ή άμυνα. Άρα αυτό που είχε να κάνει η ΑΕΚ ήταν να χαμηλώσει τον ρυθμό, να ρίξει τις κατοχές του αγώνα, να παίξει σκληρή άμυνα και να τους χτυπήσει στην επίθεση αφού δεν μπορούν να αμυνθούν αποτελεσματικά.

Η ΑΕΚ άρχισε με την κλασική της πεντάδα στα παιχνίδια της Ευρώπης με Γκίκα-Λάνγκφορντ-ΣαντΡοος-Γιάνκοβιτς-Μαυροειδή. Επιθετικά ξεκίνησε πολύ καλά αλλά κλασικά στην άμυνα είχε πρόβλημα μέχρι που μπήκε ο Σλότερ και θωρακίστηκε η ρακέτα, επιτρέποντας στην ΑΕΚ να κάνει ένα σερί και να πάρει διψήφια διαφορά. Η Μπούργκος το πάλευε και με κάποια ξεσπάσματα μπορούσε να μειώνει την απόσταση από την ΑΕΚ αλλά χωρίς να την έχει απειλήσει ουσιαστικά. Τα γρήγορα φάουλ του Γκίκα (3) και του Τσάλμερς (2) ανάγκασαν τον κόουτς Παπαθεοδώρου να παίξει πολύ ώρα με τον ΣαντΡοος στον άσσο, ενώ είδαμε και για πρώτη φορά κάποια πολύ ψηλά σχήματα με τον Γιαννόπουλο στο 2, τον Ματσιούλις στο 3 και τον Γιάνκοβιτς στο 4. Η άμυνα παρέμενε σε υψηλά επίπεδα αλλά όπως ήταν λογικό η δημιουργία στην επίθεση περιορίστηκε με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να σκοράρει πιο δύσκολα αλλά ήλεγχε απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα που έδειχνε ότι ήθελε απλά ένα καλό 3 τρίλεπτο για να ξεφύγει και να καθαρίσει το ματς.

Αδιέξοδο στην ζώνη

Αντί να γίνει αυτό το ξέσπασμα από την ΑΕΚ, έγινε το ακριβώς αντίθετο. Ο προπονητής των Ισπανών τράβηξε άσσο από το μανίκι του δοκιμάζοντας μια 3-2 match-up ζώνη, με όλα τα μεγάλα κορμιά του στο παρκέ, κάτι που έβγαλε εντελώς εκτός ρυθμού την ΑΕΚ και βραχυκύκλωσε την επίθεση της. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη ζώνη την έπαιξαν οι Ισπανοί στο 27:30 με το σκορ να είναι στο 53-43 και 3 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα το σκορ είχε γίνει 64-66, δηλαδή η ΑΕΚ δέχτηκε ένα σερί 11-23 σε δέκα λεπτά ζώνης. Σε αυτό το διάστημα, οι παίκτες της ΑΕΚ κόλλησαν, δεν σκέφτονταν γρήγορα, δεν κινούσαν την μπάλα γρήγορα και το κυριότερο δεν έπαιρναν αποφάσεις γρήγορα εμφανίζοντας δισταγμό στην επιλογή τους. Σίγουρα έπαιξε ρόλο ότι ο κόουτς ξέχασε λίγο παραπάνω τον Γκίκα στον πάγκο και τον έβαλε στο 32:25 με το σκορ στο 58-55, αλλά ήδη το μομέντουμ είχε αλλάξει.

Αν θέλουμε να δώσουμε μια εξήγηση για αυτή την δυσκολία απέναντι στην ζώνη, θα πούμε ότι αυτή η αμυντική τακτική είναι κάτι που δεν δοκιμάζουν οι περισσότερες ομάδες συχνά. Για αυτό και οι εργατοώρες που βάζουν στην προπόνηση οι ομάδες για επίθεση απέναντι σε ζώνη είναι υποπολλαπλάσιες των αντίστοιχων για όλα τα άλλα. Πόσο μάλλον σε μια καινούργια ομάδα, όπως είναι η ΑΕΚ, που έχει τόσα άπειρα πράγματα ακόμα να δουλέψει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού της. Φυσικά αυτό δεν είναι δικαιολογία, αφού σε περίπτωση ήττας κανείς δεν θα το σκεφτόταν, αλλά είναι η πραγματικότητα και ένα καμπανάκι για την ομάδα, αφού όποιος μελλοντικός αντίπαλος είδε αυτό το ματς, ξέρει τι πρέπει να κάνει σε μια ύστατη στιγμή για να δυσκολέψει την ΑΕΚ.

Βλέποντας σε επανάληψη αυτά τα 13 λεπτά απέναντι σε ζώνη, είναι ζήτημα αν η ΑΕΚ έκανε 4-5 σωστές επιθέσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να σπάσεις μια ζώνη, εκτός από τον αιφνιδιασμό, είναι να κάνεις μια εισαγωγική πάσα στον παίκτη που στέκεται στο ύψος των βολών. Δεν είναι εύκολο καθώς η άμυνα κοιτάζει να αρνηθεί αυτή τη πάσα, αλλά με την σωστή κυκλοφορία και γρήγορη σκέψη μπορεί να γίνει και τότε είναι που λέμε ότι η ζώνη «έσπασε». Η παρακάτω φάση είναι ενδεικτική για αυτό που λέμε, η οποία οδήγησε ίσως στο κρισιμότερο σουτ του αγώνα μαζί με αυτό του Λάνγκφορντ.

via GIPHY

Φυσικά είναι καλύτερα να συζητάς για το τι πρέπει να βελτιώσεις μετά από νίκη, έστω και δύσκολη, παρά μετά από ήττα.

Ποιοι ξεχώρισαν

Εντάξει για τον Λάνγκφορντ τι να πούμε. Όπως είχε γραφτεί εδώ στο μπλογκ όταν είχε αποκτηθεί, σε αυτό το επίπεδο δεν «βλέπει» κανέναν. Δεν υπάρχει κανένας παίκτης που να μπορεί να τον σταματήσει εκτός από την κακή του μέρα. Είναι πολυτέλεια για την ΑΕΚ να έχει αυτόν το παίκτη που κάνει τεράστια διαφορά. Ο ΣαντΡοος κλασικά καταπληκτικός σε ένα ακόμα ματς που πρόσφερε και ένα κάρφωμα highlight στο τέλος για να σφραγίσει την νίκη της ομάδας. Έπαιξε αρκετή ώρα στον άσσο ενώ είχε και 8 ριμπάουντ και 3 ασιστ.

Ο Σλότερ ήταν και πάλι καθοριστικός με τις άμυνες του, ειδικά στο τέλος πάνω στον Τοκοτό που του έκλεισε τον δρόμο προς το καλάθι. Ο Αμερικανός δείχνει παιχνίδι με το παιχνίδι βελτίωση στην φυσική του κατάσταση και δεν αργεί η ώρα να τον δούμε στο 100%.

Ο Τσάλμερς

Δεν γίνεται να μην σχολιάσουμε και το ντεμπούτο του Τσάλμερς στην ΑΕΚ. Ο Αμερικανός άσσος έπαιξε σχεδόν 6 λεπτά, νοικοκύρεψε αρκετά το παιχνίδι της ομάδας που κέρδισε σε αυτό το διάστημα με +11 αλλά γενικά έδειξε ότι θέλει ακόμα τριβή με την ομάδα για να μάθει το παιχνίδι της. Να πω την αλήθεια δεν μου άρεσε που σε αυτά τα λεπτά πήρε 5 προσπάθειες, αλλά έδειξε ότι έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και βέβαια μεγάλη προσωπικότητα. Αθλητικά μου έμοιαζε πιο ελαφρύς από ότι ήταν πέρσι στην Μπολόνια, οπότε αναμένουμε την πλήρη ενσωμάτωση του στην ομάδα.

Πολύ γεμάτη ομάδα

Πέραν της σημαντική χθεσινής νίκης, θα μπορούσαμε να αναλογιστούμε κάποια πράγματα σχετικά με την ομάδα τώρα που την έχουμε δει σε έναν ικανοποιητικό αριθμό αγώνων και με δύσκολους αντιπάλους. Στο ματς, έλειπαν ο Ρέι (ο 2ος σκόρερ της ΑΕΚ θυμίζω) ενώ θα μπει και ο Γιάνκοβιτς και σιγά σιγά θα έχει μεγαλύτερο ρόλο και ο Τσάλμερς. Η Ένωση αυτή τη στιγμή έχει ένα γεμάτο ρόστερ με πολλούς ποιοτικούς παίκτες που όμως θα πρέπει να γίνει ΟΜΑΔΑ. Οι δυνατότητες και η ποιότητα αυτού του γκρουπ παικτών είναι μεγάλες, πλεόν θα γίνεται μάχη για την δωδεκάδα και αν όλα πάνε καλά και δεν έχει η ομάδα τραυματισμούς, όταν ρολάρει και βρουν όλοι οι παίκτες ξανά τους ρόλους τους μετά τις τελευταίες προσθήκες, υπάρχει δυνατότητα να δούμε ωραία πράγματα. Αρκεί να υπάρχει υπομονή, ώστε να δουλεύει η ομάδα σωστά. Ήδη μετράει ένα 5-0 σερί μετά το κακό ξεκίνημα (2-4) και έρχονται δύσκολα ματς στην συνέχεια αρχής γενομένης με τον εκτός έδρας αγώνα στον Ηρακλή.

ΥΓ1. Γιαννούλη, επειδή είσαι και συμπάθεια μου, όταν βγαίνεις στις συνεντεύξεις και λες, τι σου είπε η ΑΕΚ και δεν σου άρεσε, για να έχουν όλοι ολοκληρωμένη άποψη, να λες τι είπες και εσύ στην ΑΕΚ μετά το τέλος του πρωταθλήματος πέρσι. Έτσι θα μπορούν να κρίνουν όλοι ποιος ήταν σωστός και ποιος λάθος.

ΥΓ2.Ο Προμηθέας πέτυχε μια τεράστια νίκη και απέκλεισε τον Παναθηναϊκό. Αμέσως είδα και από οπαδούς και από εφημερίδες μια ευφορία και την φράση η ΑΕΚ είναι φαβορί για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Χωρίς να θέλω να δυσαρεστήσω κανέναν, ο Προμηθέας αυτή την στιγμή είναι σαν ΟΜΑΔΑ ένα επίπεδο πάνω από την ΑΕΚ. Φυσικά η ΑΕΚ έχει μεγαλύτερη ποιότητα παικτών και το ταβάνι της είναι πιο υψηλό, οπότε μέχρι το Φεβρουάριο έχει χρόνο να βρεθεί σαν ομάδα και να πάρει το κύπελλο. Άλλο αυτό όμως και άλλο να μιλάμε για φαβορί τώρα, το μπάσκετ όταν δεν το σέβεσαι σε εκδικείται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X