Το θέμα είναι πως θα το κάνεις να κριθεί από Ολιβέιρα, Λιβάγια, Μάνταλο

Η «χρυσή» τριπλέτα της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στα δικά μου μάτια, η υπόθεση Παναθηναϊκός την Κυριακή, είναι απλή. Το ζήτημα είναι αν η ΑΕΚ πίσω από το Ολιβέιρα, Λιβάγια, Μάνταλος, θα μπορέσει να παρουσιάσει κάτι με συνοχή.

Κάτι που θα βγάλει ένταση κι ενέργεια και θα σταθεί όρθιο απέναντι στην πίεση που θα προσπαθήσει να ασκήσει ο Παναθηναϊκός, ειδικά στο κέντρο. Επίσης κάτι που δεν θα πανικοβληθεί σε αυτή την πίεση και μπορεί να κρατάει σωστά μπάλα και να κοντρολάρει τον ρυθμό.

Απλό, ε; Κάθε άλλο βέβαια. Για την ΑΕΚ που βλέπουμε εδώ και κάμποσο καιρό, είναι πολύ περίπλοκο και πολύ δύσκολο. Για την ακρίβεια, χρειάζεται να δούμε μια ξαφνική αλλαγή σε σχέση με τα συνηθισμένα. Οι ξαφνικές αλλαγές δεν είναι εύκολες στο ποδόσφαιρο. Ειδικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη, από την στιγμή που επιβεβαιώνεται απόλυτα και το ρεπορτάζ του Κώστα του Τσίλη στην «ΩΡΑ», από τις αρχές της εβδομάδας, για το πρόβλημα του Οικονόμου. Και στο καπάκι και Λόπες. Μπορεί και οι δύο να προέρχονται από άσχημα παιχνίδια, αλλά μιλάμε για δύο πολύ πιθανές πλέον απουσίες που αφαιρούν πολλές δυνατότητες.

Απελπιστική κατάσταση

Ειδικά στο κέντρο της άμυνας η κατάσταση είναι πλέον σχεδόν απελπιστική, αφού μη ξεχνάμε πως υπάρχει και το θέμα του Βράνιες. Που είναι εκτός ομάδας με μια τιμωρία που δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα και δεν γνωρίζουμε ποιας μορφής και κυρίως χρονικής διάρκειας είναι ακριβώς. Θα φαινόταν ευνόητο το «τον φέρνεις πίσω», αλλά η κατάσταση έχει μπλέξει πολύ για να γίνει ομαλά πλέον κάτι τέτοιο.

Από κει και πέρα είναι ντέρμπι. Και τα ντέρμπι έχουν τις ιδιαιτερότητες τους. Δεν είναι ασυνήθιστο σε ένα τέτοιο ματς να βγουν και κάποια στοιχεία που δεν έχεις συνηθίσει να τα βλέπεις. Η ΑΕΚ έχει μεγαλύτερη δεξαμενή από τέτοια στοιχεία ως προοπτική, σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Απλά της είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλει. Ενίοτε και να τα ανακαλύψει.

Με βάση καθαρά ποδοσφαιρική λογική και τα δεδομένα της λειτουργίας των δύο ομάδων όπως τα ξέρουμε ως τώρα, λυπάμαι που το λέω και σίγουρα δεν ακούγεται ωραίο, αλλά ο Παναθηναϊκός μου φαίνεται περισσότερο φαβορί.

Δεν είναι καλύτερη ομάδα από την ΑΕΚ από πλευράς δυνατοτήτων γενικώς. Κάθε άλλο. Η ΑΕΚ είναι καλύτερη και οι πιο ποιοτικοί της παίκτες είναι μακράν πολύ καλύτεροι από το καλύτερο που έχει να παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός σε ατομικό επίπεδο.

Ωστόσο στην καλή του μέρα, αν βγει η τακτική του προπονητή του και οι παίκτες του ανταποκριθούν, ως ομάδα είναι σε θέση να λειτουργήσει πολύ καλύτερα.

Με τέτοιο τρόπο, που ομάδες σαν την ΑΕΚ, χωρίς ιδιαίτερη συνοχή τακτικά δηλαδή και με θολά ζητούμενα από πλευράς πλάνου, τις δυσκολεύει πολύ. Όπως έγινε και στα δύο περσινά ματς, από τα οποία στην ισορροπία μεταξύ των δύο ομάδων, δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα.

Επιπλέον ένας ακόμη λόγος που είμαι επιφυλακτικός, είναι το γεγονός πως δυσκολεύομαι να καταλάβω το τελευταίο διάστημα πως το πάει η ΑΕΚ.

Κρας τεστ

Εντός ομάδας ας πούμε, είναι κολλημένος στο μυαλό στόχος η με κάθε τρόπο παραμονή κοντά στην κορυφή; Ή έχει περάσει σε μια φάση συμβιβασμού, με την γενική εκτίμηση πως είναι πολύ πίσω από τους άλλους δύο και η ζωή συνεχίζεται; Το ματς που έρχεται θα είναι ένα πολύ καλό κρας τεστ γι’ αυτό, αλλά προς το παρόν δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση.

Είδα έναν Νίκο Κωστένογλου πολύ προβληματισμένο στην συνέντευξη Τύπου μετά τον Ατρόμητο. Να μιλάει για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα για τα αρνητικά στοιχεία και να τα παραδέχεται. Νομίζω ως τώρα πόνταρε περισσότερο στην ανακάλυψη κάποιων λύσεων σε ατομικό επίπεδο, που θα μπορούσαν να κάνουν – ακόμη κι από το πουθενά …- διαφορά ή να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο.

 Πιστεύω πως καταλαβαίνει και ο ίδιος πως δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα έτσι. Ο Ντέλετιτς είναι ο Ντέλετιτς. Ο Γιακουμάκης είναι ο Γιακουμάκης. Ο Βέρντε δεν είναι «10άρι». Ο Σιμάο δεν γίνεται σε 30 λεπτά συμμετοχής μέσα σε 2,5 σχεδόν μήνες, να σου αλλάξει την μοίρα σε αυτά τα 30 λεπτά. Πήγε να το κάνει στο Φάληρο, αλλά θα ήταν ένα θαύμα σχεδόν τελικά. Και πόσα θαύματα μπορούν να γίνουν; Άσε που ακόμη δεν έχει γίνει κανένα …

 Δεν είναι θέμα επιμέρους επιλογών από παιχνίδι σε παιχνίδι και τακτικής προσαρμογής μόνο.

 Πρέπει να υπάρχει κι ένα σύνολο που να μπορεί να υπηρετήσει δύο τρία μίνιμουμ ζητούμενα.

 Θέλει προφανώς περισσότερο σκάψιμο μέσα στις δυνατότητες που σου δίνει το έμψυχο δυναμικό, για να βρεις τι είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα και πιθανώς καλύπτει κι όσο το δυνατόν περισσότερες αδυναμίες.

 Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά στην ΑΕΚ, μετά την αποτυχία ειδικά της ιστορίας με τον Καρντόσο. Και δεν είναι εύκολο να έρθει και ο Νίκος Κωστένογλου μέσα σε δύο μήνες, μετά από τόσο καιρό μακριά από τους πάγκους και να κάνει πράγματα σε αυτό το επίπεδο. Που στην ουσία κάνουν και την διαφορά στους προπονητές.

 Ο Κωστένογλου για να είμαστε και δίκαιοι, θα χρειαζόταν έτσι κι αλλιώς πολύ χρόνο για αρχίσει να βγάζει κάτι σε αυτόν τον τομέα, εφόσον είναι μέσα στις δυνατότητες του. Χρόνος που στην ΑΕΚ ποτέ δεν υπάρχει. Και γι’ αυτό ίσως είναι και δικαιολογημένο σε μεγάλο βαθμό, να ψάχνει πρώτα κάποια στοιχεία που θα μπορούσαν να του φέρουν κάτι παραπάνω όπως το βλέπει ο ίδιος, από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Κι αφού η κουβέντα γίνεται με βάση το ματς που έρχεται, εκεί είναι η αδυναμία της ΑΕΚ σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Αυτό που είναι σήμερα ο Παναθηναϊκός, είναι ό,τι είναι, αλλά είναι πιο ομοιογενές, όταν λειτουργεί τουλάχιστον και με πιο ξεκάθαρα αγωνιστικά στοιχεία σε σχέση με την ΑΕΚ.

Δεν έχει σημασία αν είναι παικταράδες. Αλλά αν σε βρουν όπως στο περσινό ματς του πρώτου γύρου και σε πιέσουν με κάθε τρόπο, θα σου βγάλουν την ψυχή. Κι αυτό στις καλές τους ξέρουν να το κάνουν. Και η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που παθαίνει πολύ εύκολα «κοκομπλόκο» στην πίεση.

Ακριβώς επειδή υστερεί ως τώρα στο κέντρο, εκεί που κρίνεται δηλαδή το πως τα βγάζεις πέρα με την ενεργητική πίεση του αντιπάλου. Οτιδήποτε έχουμε δει από την ΑΕΚ ως τώρα στο κέντρο, στοιχηματίζεις με ευκολία, πως θα έχει τεράστιο θέμα με πίεση από τον Παναθηναϊκό, αντίστοιχη του περσινού ματς, ακριβώς ένα χρόνο πριν. Και προσθέτεις τώρα και μια άμυνα με επιλογές στο όριο και ίσως κάτω από το όριο.

Εσύ πρέπει να βρεις τον τρόπο, το ματς να μην το κρίνουν λοιπόν αυτά τα στοιχεία, αλλά να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για να κριθεί σε αυτό που έχεις εσύ κι όχι ο Παναθηναϊκός. Τους τρεις παικταράδες μπροστά. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την Κυριακή. Στοίχημα πολύ δύσκολο, με βάση την συνηθισμένη αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ και την εύθραυστη ψυχολογία της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X