Για να μην τρελαθώ…

Οσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην ΑΕΚ, είναι «μια ακόμα μέρα στη δουλειά». Ισως να μην υπάρχει άλλος οργανισμός που να ομοιάζει τόσο με την τρέλα που κυριαρχεί στο σύνολο της κοινωνίας. Η ΑΕΚ έχει το θλιβερό προνόμιο, να εμπλέκεται σε κάθε πιθανή και απίθανη ιστορία. Από τα γκομενικά του Βράνιες ως τα πρωτοπαλίκαρα του Ερντογάν, βρίσκει ο καθένας δεκάδες ακόμα μικρά και μεγάλα πραγματάκια για να απασχολείται και να χάνει το νόημα.
Είναι τρέλα όλο αυτό. Χάος. Αλλά μήπως στην υπόλοιπη ζωή μας υπάρχει ισορροπία; Η Ελλάδα είναι η χώρα που με έναν απίθανο τρόπο μπορεί να «σφάζεται» από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής ως την υπόθεση της παρέλασης και το σκετς που επιχειρήθηκε να δείξει μια αντίδραση. Ζούγκλα. Και ως γνωστόν, στη ζούγκλα επικρατεί ο πιο δυνατός. Αυτός που φωνάζει πιο έντονα. Αυτός που μπορεί να διαμορφώνει την κοινή γνώμη κατά το δοκούν.
Δείτε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον αθλητισμό. Δυο γάιδαροι μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα. Καθημερινή, αδιάκοπη ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ. Κραυγές, τσακωμοί, αποπροσανατολισμός. Κυρίως, προσπάθεια να χαθεί το αυτονόητο. Θαρρείς και αν φωνάξουν και άλλο, θα καταφέρουν να μας αποτρελάνουν όλους. Εάν παρακολουθήσετε με προσοχή όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες, θα χάσετε το μυαλό σας.

Οι μετακινήσεις οπαδών

Αποφασίζει ο Υπουργός να επιτρέψει από εδώ και πέρα τις μεμονωμένες μετακινήσεις φιλάθλων. Όπως διευκρίνισε μάλιστα, ως πρώτο βήμα προκειμένου στο μέλλον να επιτραπεί κανονικά η μετακίνηση φιλάθλων και με οργανωμένο τρόπο. Να μπορούμε να διοργανώσουμε έστω έναν τελικό που δεν θα έχει μόνο προσκλήσεις, αλλά κανονικό κόσμο. Να πάψει το θλιβερό θέαμα των άδειων εξεδρών ή ακόμα χειρότερα, της παρουσίας των χειρότερων από κάθε ομάδα.
Ο κακός χαμός. Γιατί αναρωτιέμαι; Για όποιον έχει προλάβει, έχει ζήσει τη χαρά του να πηγαίνεις στο γήπεδο, δεν είναι θεμιτό τουλάχιστον αυτό να επιτρέπεται; Μου μετέφεραν με οργή φίλοι της ΑΕΚ, όσα συνέβησαν λίγες εβδομάδες πριν στο Αγρίνιο. Όταν έγδυναν μικρά παιδιά επειδή φορούσαν μπλούζες της ΑΕΚ. Όταν αφαιρούσαν κασκόλ και διακριτικά. Που; Σε ματς της ΑΕΚ με τον Παναιτωλικό; Δεν θέλουμε τον κόσμο στα γήπεδα;
Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο – εφόσον βέβαια η αστυνομία και οι εταιρείες φύλαξης κάνουν σωστά τη δουλειά τους – να βλέπουμε οπαδούς των δύο ομάδων και στις εξέδρες; Ποιος είναι ο λόγος που προξενεί έκπληξη και οργή; Γιατί πρέπει να γίνεται σπέκουλα και σε αυτόν τον τομέα; Δεν μπορεί να γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί το αυτονόητο και αυτό να γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης και επίδειξης δύναμης.

Αγνωστοι ιδιοκτήτες και δανεικοί

Τα ίδια συνέβησαν και με άλλα θέματα που άνοιξαν μέσα στην εβδομάδα. Είπε ο Αυγενάκης για το φαινόμενο της πολυϊδιοκτησίας. Ποιος διαφωνεί; Ποιος σοβαρός μπορεί να επιθυμεί να υπάρχουν ομάδες με αδιαφανείς ιδιοκτησίες; Δεν είναι καλό να ξέρεις πως υπάρχει ένας παράγοντας σε κάθε ομάδα; Καλός, κακός, ένα πρόσωπο. Ποιος και για ποιον λόγο επιθυμεί να βρίσκονται ομάδες που κανείς δεν ξέρει ή φημολογούνται διάφορα για το πώς διοικούνται και από ποιον ελέγχονται;
Να πούμε για δανεικούς; Μάλλιασε η γλώσσα μας επί χρόνια να φωνάζουμε για αυτήν τη φάμπρικα. Να γίνουν ομάδες Β’, να απαγορευθούν σύμφωνα με το σχέδιο της FIFA για τον περιορισμό της παρουσίας τους μόνο σε μια ομάδα, να βρεθεί μια λύση. Αλλά είναι λογικό να υπάρχουν 3, 4, 5 και 6 δανεικοί σε μια ομάδα; Δίνει κάποια αίσθηση ισονομίας αυτό; Δεν γίνεται αντιληπτό, πως προκαλείται η κοινή γνώμη; Απαντες τα κατανοούν αυτά.

Τέλος στην ασυδοσία

Βέβαια, φτάσαμε και στην κλήση Θεοδωρίδη. Μα είναι απορίας άξιο, που τόσα χρόνια λέει όσα λέει και δεν υπάρχει καμία ποινή. Πόσον καιρό θα γίνονται ανεκτά τα προσβλητικά, απαράδεκτα και τραγικά που λέει ο συγκεκριμένος κύριος. Δεν μπορεί ο σεβασμός στην προχωρημένη ηλικία του και στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει να είναι η απάντηση για όλα. Να μπει στην άκρη, να βλέπει την ομάδα του, αλλά να πάψει αυτή η κωμωδία.
Όλα αυτά δεν είναι θέματα Αυγενάκη ή Κοντονή. Δεν μπορεί να είναι ζητήματα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν πρέπει να επιτρέπουμε να είναι πεδίο διαμάχης Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ. Γιατί πέρα από κάθε συμφέρον, υπάρχει η κοινή λογική. Εάν επιτρέψουμε να κάνουν μπλέντερ το μυαλό μας, εάν τους αφήσουμε να λένε πως ο γάιδαρος πετάει και εμείς να συνηγορούμε, θα έχουμε χάσει. Επί του παρόντος, επιλέγω να μην τρελαθώ.

Υ.Γ.: Για να βάλουμε και τα θέματα της ΑΕΚ σε μια σειρά. Σωστά τιμωρήθηκε ο Βράνιες. Κακώς επέστρεψε στην ομάδα ο Βράνιες όπως αποδείχθηκε, διότι είναι αδιόρθωτος. Το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ωφελιμιστικά. Δεν μπορεί να συνδέει κανείς τις ισορροπίες – που ήδη έχουν χαθεί – εντός αποδυτηρίων, με την πιθανή αγωνιστική απουσία ενός καλού παίκτη. Οσο καλός και εάν είναι ένας παίκτης, εάν δεν παίζει για την ομάδα και δημιουργεί σκηνικά σαν την κωμωδία με τον Τσιντώτα στο γκολ που ακυρώθηκε, δεν έχει κανένα νόημα.
Το ίδιο ισχύει και στο χάντμπολ. Αντιλαμβάνομαι την αγωνιστική σημασία του Τούρκου για την ομάδα και την επένδυση που έχει γίνει. Αλλά θεωρώ πως ακόμα και κώνο να βάλουν για τέρμα, θα ήταν καλύτερο από το να υπήρχαν κυνηγητά, γιούχες και άλλα που φαίνονταν προ των πυλών, ωσότου να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X