Μόρας: «Δεν είναι καλό να γίνονται ματς σε τέτοια γήπεδα»

Μόρας: «Δεν είναι καλό να γίνονται ματς σε τέτοια γήπεδα»
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για το κακό που κάνει στην εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου να διεξάγονται αγώνες σε αγωνιστικούς χώρους σαν αυτόν του “AEL FC Arena”, αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Μόρας σε δηλώσεις του στον Sport24 Radio 103,3 .

Ο 38χρονος πρώην στόπερ της ΑΕΚ και νυν της Λάρισας, αναφέρθηκε παράλληλα στην τεράστια κουβέντα που γίνεται για το VAR.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μόρα:

Για το αν έπρεπε να γίνει το παιχνίδι στο AEL FC Arena λόγω του τραγικού αγωνιστικού χώρου: “Για εμένα θα έπρεπε να γίνει εφόσον έδωσε άδεια η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος. Από την στιγμή που έγιναν οι έλεγχοι και το γήπεδο κρίθηκε κατάλληλο, δεν γίνεται μετά από δύο αγωνιστικές να λένε πως ο αγωνιστικός χώρος δεν είναι σε κατάσταση για να γίνει το ματς. Οπότε, απ’ αυτή την άποψη το λέω. Θα πρέπει οι υπεύθυνοι να κάνουν σωστούς ελέγχους από την αρχή και να αποφασίζουν αν ένα γήπεδο είναι κατάλληλο ή όχι. Δεν νομίζω πως άλλαξε το γήπεδο, έτσι ήταν και το καλοκαίρι. Απλά η βροχή δυσκόλεψε την κατάσταση”.

Για το αν το γήπεδο ήταν στην ίδια κατάσταση και στον αγώνα με τον Ολυμπιακό: “Ήταν στην ίδια κατάσταση, απλά είχε περισσότερο νερό λόγω της βροχής, με αποτέλεσμα να φεύγουν μεγαλύτερα κομμάτια χόρτου από τον αγωνιστικό χώρο”.

Για το αν πρέπει να γίνονται γενικότερα παιχνίδια στο συγκεκριμένο γήπεδο: “Δεν κάνει καλό στην εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου να διεξάγονται αγώνες σε τέτοιους αγωνιστικούς χώρους. Δεν είναι, όμως, μόνο της ΑΕΛ. Είναι κι άλλα γήπεδα που δεν βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Οπότε, πρέπει να βρεθεί μία λύση, είτε μέσω της Λίγκας, είτε μέσω κάποιας εταιρείας, προκειμένου να υπάρχει ένας γενικότερος έλεγχος.

Τώρα, επειδή γίνεται συζήτηση για τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ΑΕΛ αγωνίζεται για περισσότερα από 15 ματς τη χρονιά στο συγκεκριμένο γήπεδο. Επομένως, αυτός που χάνει περισσότερο από την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, είμαστε εμείς”.

Για το πώς μπορούν να αντιδράσουν οι ποδοσφαιριστές και να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση των αγωνιστικών χώρων: “Οι ποδοσφαιριστές, αν αποφασίζουν να διαμαρτυρηθούν, δεν νομίζω πως θα το κάνουν για ένα και μόνο γήπεδο. Δεν νομίζω πως θα γίνει αποχή επειδή η κατάσταση σε ένα γήπεδο δεν είναι καλή. Αρμόδια για την κατάσταση των αγωνιστικών χώρων δεν είναι η Πολιτεία, αλλά η Super League. Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση με όλα τα γήπεδα προκειμένου να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Σίγουρα δεν μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει την πολυτέλεια να έχει ένα σύγχρονο γήπεδο με όλες τις ανέσεις, διότι υπάρχουν σημαντικά ποσά που επενδύονται στον συγκεκριμένο τομέα. Αντίθετα, μία ομάδα με το μπάτζετ της ΑΕΛ, δεν μπορεί να έχει αυτές τις ανέσεις”.

Για τη βελτίωση που παρουσιάζει η ΑΕΛ στις τελευταίες αγωνιστικές, ύστερα κι από την ενσωμάτωση των Κάτσε και Ουάρντα: “Η αλήθεια είναι πως ο κ. Γρηγορίου δεν άλλαξε την ταυτότητα της ομάδας. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Παραμείναμε μία σφιχτή ομάδα, δεμένη, με συγκεκριμένο αγωνιστικό προσανατολισμό. Παράλληλα, έφερε μία πιο επιθετική φιλοσοφία, με σκοπό τη δημιουργία με την μπάλα, με αποτέλεσμα να είμαστε η ποιοτική ομάδα της ΑΕΛ τα τελευταία χρόνια. Ήρθαν κάποιοι παίκτες λίγο πιο ποιοτικοί και ανέβασαν το επίπεδο της ομάδας. Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να παίξουμε καλύτερο ποδόσφαιρο και να διεκδικήσουμε το κάτι παραπάνω τη φετινή σεζόν”.

Για το αν η ΑΕΛ μπορεί να έχει το ρόλο του ρυθμιστή στο πρωτάθλημα όσον αφορά στον τίτλο: “Το θέμα για την ΑΕΛ είναι να δημιουργήσει μία ομάδα που θα βρίσκεται συνέχεια στην πρώτη εξάδα έτσι έστω να διεκδικεί το κάτι παραπάνω. Χρειάζεται, όμως, πολλή δουλειά, πολλή οργάνωση και πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Το θετικό είναι πως έμειναν αρκετοί παίκτες και δημιουργήθηκε ένας κορμός στην ομάδα”.

Για το αν σε τέτοια γήπεδα ευνοούνται ποδοσφαιριστές με χαμηλότερη τεχνική κατάρτιση: “Σίγουρα τέτοιοι αγωνιστικοί χώροι δεν βοηθούν τους πιο τεχνίτες παίκτες. Όμως, όλοι έχουμε παίξει σε άσχημα γήπεδα και είναι δυσκολότερο για εκείνους που παίζουν 15 και 20 παιχνίδια και όχι ένα ή δύο. Επειδή έχω αγωνιστεί σε μεγάλη ομάδα, γνωρίζω πώς είναι να παίζεις σε ένα τέτοιο γήπεδο με μία υποδεέστερη ομάδα.

Ωστόσο, οι μεγάλες ομάδες έχουν την ποιότητα να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο παιχνίδι. Για ένα ματς, θεωρώ πως η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου είναι περισσότερο δικαιολογία, παρά κάτι άλλο. Δεν θέλω, όμως, να μείνω άλλο σ’ αυτό γιατί έχει κουράσει. Όπως και να έχει, είναι απαράδεκτο να αγωνίζεσαι σε τέτοια γήπεδα γιατί μπορεί κάποιος ποδοσφαιριστής να τραυματιστεί”.

Για την κουβέντα που γίνεται για το VAR κι αν οι ποδοσφαιριστές έχουν κάνει σεμινάρια για τους νέους κανονισμούς: “Δεν μπορεί να το καταλάβει κανείς, γιατί δεν έχουμε καταλάβει ποιος αποφασίζει. Από ό,τι διάβασα, στον αγώνα του Παναθηναϊκού υπήρχαν δύο φάσεις που υπήρχε οφσάιντ και φαινόταν στο VAR, αλλά το ένα γκολ μέτρησε κανονικά. Άρα και πάλι, εκείνος που αποφασίζει στο τέλος είναι ο διαιτητής. Ποιος είναι, όμως, υπεύθυνος για τους ανθρώπους που αποφασίζουν; Εκεί θα πρέπει να σταθούμε. Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος. Θα γίνουμε η μοναδική χώρα που θα βγάλει και το VAR άχρηστο.

Η αλήθεια είναι πως οι ποδοσφαιριστές δεν έχουμε καταλάβει 100% σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το VAR, αλλά θεωρώ πως η φετινή είναι μία δοκιμαστική σεζόν για να μάθουμε όλοι κάποια πράγματα. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν υπάρξουν κάποια λάθη μέσα στη χρονιά. Το θέμα είναι να μην είναι σκόπιμα γιατί το VAR μπήκε στο ποδόσφαιρο για να το κάνει πιο δίκαιο και καλύτερο”.

Για τις κλήσεις της Εθνικής και την απόφαση του Τζον φαν Σιπ να αποκλείσει τον Σωκράτη και τον Μανωλά: “Δεν γνωρίζω αν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα με τους προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές. Αν δεν βγουν οι ίδιοι να μιλήσουν, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα. Σίγουρα ο κ. Φαν Σιπ θέλει να δει κάποια νέα πρόσωπα γιατί η αλήθεια είναι πως πρέπει να γίνει ένα restart στην Εθνική.

Θα πρέπει να αρχίσουν όλα από το μηδέν, να δημιουργηθεί μία ομάδα που θα αποκτήσει τη δική της ταυτότητα. Ας μην μένουμε στο 2004, το 2010 ή το 2014. Ας δούμε το σήμερα, όπου είναι φανερό πως η ομάδα δυσκολεύεται να αποκτήσει μία ταυτότητα. Πρέπει να χτιστεί μία ομάδα που μελλοντικά θα καταφέρει να επιστρέψει στις επιτυχίες. Χρειάζεται, όμως, χρόνος και υπομονή.

Πρέπει να στηριχθεί η απόφαση του προπονητή, ακόμα κι αν χρειαστεί να φάμε κι άλλες σφαλιάρες. Γιατί παιδιά, ας μην τον ξεχνάμε, είμαστε στην Ελλάδα. Ούτε στην Ολλανδία, ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Αγγλία, ούτε στην Ιταλία. Κάποια στιγμή, πιστέψαμε πως είμαστε η καλύτερη ποδοσφαιρικά χώρα. Όμως, όλα αυτά που πετύχαμε, αν τα βάλουμε κάτω, είναι ξεκάθαρα μία υπέρβαση”.

Για το αν υπάρχει έλλειψη πλάνου μετά το 2014: “Το ότι υπάρχει έλλειψη πλάνου είναι ξεκάθαρα απ’ όλες αυτές τις αλλαγές που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν είναι θέμα προπονητή. Πρέπει να επιλεγεί ένας άνθρωπος που θα δουλέψει σκληρά και θα αφήσει έργο. Εάν πιστεύουμε πως η επιλογή που κάναμε, σε ένα μήνα δεν θα θεωρείται η κατάλληλη, τότε σημαίνει πως κάτι κάναμε πάλι λάθος”.

Για το αν υπάρχει αδιαφορία από τους διεθνείς: “Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο. Επειδή έχω βρεθεί σ’ εκείνη την πλευρά και βρίσκομαι ακόμα, ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιος παίκτης μπαίνει μέσα, φοράει το εθνόσημο και δεν δίνει το 100% των δυνατοτήτων του. Αν δεν υπάρξει, όμως, μία κοινή γραμμή από όλους τους ποδοσφαιριστές ως προς τον τρόπο που βλέπουν την Εθνική, δεν θα είναι εύκολο το μέλλον. Αν υπάρχει η λογική ‘έρχομαι 10 μέρες στην Εθνική για ξεκούραση από την ομάδα μου’ ή ‘εγώ είμαι καλύτερος απ’ όλους’ δεν θα πετύχουμε τίποτα. Πρέπει να σκέφτονται πως είναι όλοι ισάξιοι και αγωνίζονται στην Εθνική για τον ίδιο σκοπό”.

Για την εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση που βρίσκεται κι αν σκέφτεται να συνεχίσει και μετά το καλοκαίρι, παρότι είναι πλέον 38 ετών: “Ας ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν και θα δούμε (σ.σ. γέλια). Η αλήθεια είναι πως είμαι καλά, αισθάνομαι καλά σωματικά και ψυχικά. Για εμένα, το να δοκιμάζω τις δυνάμεις μου στα 38 μου απέναντι σε καλούς παίκτες, είναι πολύ σημαντικό. Γιατί αποδεικνύω ότι μπορώ να σταθώ στο υψηλότερο επίπεδο ακόμα και σ’ αυτή την ηλικία.

Όταν θα πάω μία ημέρα στην προπόνηση και δεν θα έχω καμία διάθεση να προπονηθώ, σημαίνει πως ήρθε το τέλος. Αυτή την στιγμή είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, καθώς αγωνίζομαι στην ομάδα που αγαπάω από μικρό παιδί. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να βρίσκομαι σε κάποια άλλη ομάδα, με τα προβλήματα που έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμένα με καλύπτει το ότι βρίσκομαι στην ΑΕΛ. Θέλω να σταματήσει η λογική ‘στο πρώτο λάθος, γέρασες, είσαι 38 ετών. Θέλω όλοι να κρίνονται με βάση αυτά που προσφέρουν και όχι με βάση την ηλικία τους. Έχω κάνει θυσίες για να βρίσκομαι εδώ. Δεν ξύπνησα μία ημέρα και μου έδωσε ο Θεός αυτό το κορμί, τη διάθεση ή το μυαλό. Το έχτισα μόνος μου όλα αυτά τα χρόνια”.

Για το εγχείρημα “Save MORAS” κι αν βλέπει ο κόσμος να ευαισθητοποιείται και να γίνεται δότης μυελού των οστών: “Το εγχείρημα πηγαίνει πολύ καλά. Προσπαθούμε να δημιουργούμε όσο το δυνατόν περισσότερες γιορτές και κάποια σεμινάρια για να ενημερώνεται ο κόσμος. Προς το παρόν, είναι στην περιφέρεια Θεσσαλίας, γιατί δεν είμαστε ένα μεγάλο σωματείο. Είμαστε 10 άτομα που αφιερώνουμε προσωπικό χρόνο με διάθεση και αγάπη για το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Χαίρομαι που ο κόσμος και τα Μέσα έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα και το στηρίζουν με ιδιαίτερη θέρμη”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X