Για να εξηγούμαστε…
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Από τα όσα ειπώθηκαν από τους παίκτες της ΑΕΚ στα Σπάτα, όταν τους ζήτησε την άποψή τους, ο Μιγκέλ Καρντόσο (σ.σ. παρεμπιπτόντως έχει εξαιρετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ο Κώστας Τσίλης στην «ΩΡΑ» της Κυριακής), αποτυπώνεται ότι προπονητής και παίκτες, έχουν συνειδητοποιήσει τις ευθύνες τους, τόσο για αυτό το… σοκαριστικό θέαμα που μας «προσέφεραν» Δεκαπενταυγουστιάτικα στη ρεβάνς με την Κραϊόβα, όσο και για αυτά που έρχονται.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι μπορεί να αλλάξει άμεσα ώστε να εμφανιστεί η ομάδα όπως πρέπει, στο κρίσιμο και κομβικό ματς της Πέμπτης με την Τραμπζονσπόρ. Υπάρχει θέμα φυσικής κατάστασης, από τη στιγμή που υπήρξαν παίκτες που στο πρώτο εικοσάλεπτο της ρεβάνς με την Κραϊόβα, ένιωθαν ήδη κουρασμένοι. Προλαβαίνει να βελτιωθεί μέσα σε μια εβδομάδα με αλλαγή στους ρυθμούς προπόνησης, αλλά σε τι βαθμό θα το δούμε.

Υπάρχει πρόβλημα με την αμυντική λειτουργία της ομάδας, που δέχτηκε πάρα πολλές φάσεις από τους Ρουμάνους. Και παράλληλα υπάρχει και πρόβλημα με την πρώτη πάσα από την άμυνα, που δεν έχει αφομοιωθεί από την ομάδα, σε βαθμό να επικρατεί συνωστισμός και μπάχαλο μεσοαμυντικά. Προλαβαίνει κι αυτό να βελτιωθεί με την ομάδα να παίζει κάτι εναλλακτικό, το οποίο ήδη δουλεύει στις προπονήσεις και το οποίο προφανώς ξέρουν καλύτερα οι παίκτες της.

Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας μέσα στο γήπεδο. Δεν το λέω εγώ. Οι ίδιοι οι παίκτες το είπαν στη μεταξύ τους συζήτηση, όπου πήρε το λόγο μέχρι και ο… «στόμα έχω και μιλιά δεν έχω» Βίκτωρας Κλωναρίδης για να πει πως έβλεπε το παιχνίδι απ’ έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Κι αν συνδυάσουμε την έλλειψη επικοινωνίας εντός αγωνιστικού χώρου με το ζήτημα που έθεσε ο ίδιος ο Καρντόσο για τα αποδυτήρια, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Η ΑΕΚ είναι τυχερή γιατί όλα τα παραπάνω ζητήματα, δεν τα πλήρωσε ακριβά επειδή είχε απέναντί της, την Κραϊόβα. Και είναι επίσης τυχερή γιατί έκανε τόσο τραγική εμφάνιση που κατάλαβε και η ίδια τα… χάλια της. Και όλοι μαζί, κάθισαν κάτω και μίλησαν για το πώς θα τα διορθώσουν άμεσα.

Σε Καρντόσο και παίκτες, εμφανίζεται μπροστά τους, μια δεύτερη ευκαιρία στα παιχνίδια με την Τραμπζονσπόρ. Για να είναι όπως πρέπει, για να κάνουν αυτά που πρέπει και που μπορούν. Όλοι τους!

Όσον αφορά στο θέμα του Λιβάγια, έστω και με καθυστέρηση, συνειδητοποίησαν (σχεδόν) οι πάντες, ότι είχε κάνει λάθος ο Καρντόσο από το πρώτο κιόλας ματς. Ήταν ξεκάθαρο και το ότι επέμεναν πως καλώς δεν είχε ξεκινήσει στην αρχική ενδεκάδα, όταν το ίδιο το ματς είχε δώσει την «απάντησή» του, δεν είχε λογική. Τα λάθη πρέπει να καταγράφονται στην ώρα τους. Με το να τα κρύβεις κάτω από το… χαλί επειδή δεν κόστισαν, δεν βοηθάς.

Το ότι έκανε ο κόουτς λάθος διαχείριση του πιο ποιοτικού παίκτη της ομάδας είναι αναμφισβήτητο. Ευτυχώς διορθώνεται. Κι ευτυχώς δεν στοίχισε πάρα πολύ. Το αν είναι αντί-επαγγελματική, παιδική ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, η αντίδραση του Λιβάγια, συγχωρήστε με, αλλά δεν έχει καμία σημασία και ουσία να το συζητάμε. Αυτός είναι ο Λιβάγια και τον ξέρουμε εδώ και τρία χρόνια. Όπως ξέρουμε και τον Βράνιες. Κι όπως ξέρουμε ότι χάρη και στη δική τους τρέλα, η ΑΕΚ επέστρεψε στην κορυφή ύστερα από 23 χρόνια.

Ο Λιβάγια, με τα πολλά καλά του και με τα κακά εκείνα, με κυριότερο τα νεύρα του, που αν δεν τα είχε, δεν θα ήταν στην Ελλάδα αλλά σε κορυφαία ομάδα προηγμένου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ξεκάθαρα θέμα του προπονητή είναι να τα διαχειρίζεται όλα αυτά και όλους τους χαρακτήρες, τον καθένα ξεχωριστά.

Και για να μην τρελαθούμε τελείως, η ΑΕΚ είναι στα play offs κυρίως χάρη στον Λιβάγια και τα όσα έκανε στο πρώτο ματς, όταν ήρθε από τον πάγκο. Είναι δηλαδή και άδικο και παράλογο αγωνιστικά το να γίνεται αλλαγή, ο MVP σου πριν από μια εβδομάδα και σίγουρα όχι ο πιο κακός σου, όταν αποφασίζεις να τον βγάλεις.

Εν κατακλείδι, το αγωνιστικό σκέλος θέλει υπομονή και στήριξη. Κι όταν το λέμε, πρέπει και να το εννοούμε όλοι μας και να μην μένουμε μόνο στα λόγια. Αλλά θα πρέπει να καταλάβει πρώτος από όλους ο ίδιος ο κόουτς πως υπομονή και στήριξη δεν σημαίνει και ανοχή στο να δοκιμάζει και να ρισκάρει στα όρια ενός ατιμωτικού αποκλεισμού, κάτι που δεν του βγαίνει με τίποτα, κάτι που δεν μπορεί να παίξει ακόμα η ομάδα του. Όπως επίσης και ότι το καλό κλίμα στα αποδυτήρια είναι πρωτίστως δική του ευθύνη.

Και κάτι τελευταίο. Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Η ΑΕΚ έχει μπροστά της, τα δύο παιχνίδια με την Τραμπζονσπόρ. Οι Τούρκοι είναι καλύτεροι από τους Ρουμάνους, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση φόβητρο. Και σίγουρα, η Τραμπζονσπόρ δεν είναι ανώτερη ομάδα, ούτε από την Μπριζ, ούτε από την Σέλτικ, ομάδες που απέκλεισε πρόπερσι και πέρυσι η ΑΕΚ, κάνοντας πραγματικά υπέρβαση και μπαίνοντας στους ομίλους.

Η ΑΕΚ αν προκριθεί, θα έχει ξεκινήσει επιτυχημένα τη σεζόν, μπαίνοντας σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης για τρίτη σερί σεζόν. Αν αποκλειστεί, θα συνιστά αποτυχία. Τελεία και παύλα.

Το γράφω αυτό, αν και αυτονόητο, για να μην θεωρούν εντός ομάδας και δη η τεχνική ηγεσία, ότι έγινε με την πρόκριση επί της Κραϊόβα αυτό που έπρεπε να γίνει και τώρα… «πάμε για το καλύτερο δυνατό». Με την Τραμπζονσπόρ παίζει η ΑΕΚ. Και οφείλει να προκριθεί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X