Σημάδι πως άλλαξαν οι εποχές!

Πριν από μερικά χρόνια, ο Ψωμιάδης είχε γράψει ιστορία με την περίφημη ατάκα για τον ανεπανάληπτο Στελάρα του ελληνικού τραγουδιού. «Οι εποχές Καζαντζίδη – Μάτσα τελειώσανε», είχε πει τότε. Βέβαια, τότε τα είχε σπάσει με τη διοίκηση της NetMed, είχε πάρει το πακέτο του Alpha, είχε καταχρεώσει την ομάδα και τελικά την έβαλε σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες.

Το σκεφτόμουν αυτό με τη γνωστοποίηση της διπλής αρνητικής απάντησης της ΑΕΚ προς τη Μονπελιέ για την παραχώρηση του Μπάρκα. Είναι πολύ σημαντικό για τη νοοτροπία και τη λειτουργία του κλαμπ, ότι η ΑΕΚ δεν κρέμεται από την πώληση κανενός παίκτη. Δεν χρειάζεται τσιτάτα, αλλά καθιστά σαφές προς όλους, ότι οι εποχές άλλαξαν. Η ΑΕΚ είναι πλέον εκείνη που ορίζει τις εξελίξεις.

Δεν είναι πολλά χρόνια πίσω, όταν η ΑΕΚ ωθούσε σε πώληση τον Παπασταθόπουλο, έδινε κοψοχρονιά τον Λεονάρντο και τον Σκόκο, παρακαλούσε να αποχωρήσει ο Κλωναρίδης, απλά για να βγει η χρονιά. Δεν είναι μακριά τα χρόνια, που ανιστόρητες διοικήσεις έφταναν να διαπραγματεύονται με τον Παναθηναϊκό για τη ρήτρα του Κατσουράνη, με τον Ολυμπιακό την πώληση του Σκόκο.

Αυτά είναι παρελθόν. Το διπλό όχι της ΑΕΚ για τον Μπάρκα, σε νούμερα που θα αποτελούσαν την πιο ακριβή πώληση στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας, δείχνει την άνεση και την ποδοσφαιρική λογική με την οποία αντιμετωπίζονται τα πράγματα. Ο Μπάρκας είναι τεράστιο πρότζεκτ. Ερχεται από κακή χρονιά, όπου κάποιος έχει να θυμάται ουσιαστικά το ματς στο Μόναχο με την Μπάγερν και το καλοκαιρινό παιχνίδι της Εθνικής με την Ιταλία.

Ωστόσο, ήταν η πρώτη γεμάτη σεζόν στην καριέρα του. Χρονιά κατά την οποία ο Μπάρκας έγραψε αριθμό αγώνων, που δεν είχε κάνει συνολικά σε όλο το παρελθόν του, με τον Ατρόμητο και την ΑΕΚ. Εύλογα, σε μια σεζόν που ξεκινά με τις καλύτερες προοπτικές, η ΑΕΚ δεν έχει καμία πρεμούρα να τον πουλήσει κοψοχρονιά. Οποια ομάδα θέλει τον καλύτερο Ελληνα τερματοφύλακα, πρέπει να φτάσει σε πενταψήφιο νούμερο την προσφορά της.

Ηχηρή απάντηση στις καφενειακές αναλύσεις

Αυτό αποτελεί και μια απάντηση στις καφενειακές αναλύσεις που γίνονται ανά περίοδο. Πως τάχα μου η ΑΕΚ περιμένει να πουλήσει τον Μπάρκα (και τον κάθε Μπάρκα), ώστε να κάνει μεταγραφές. Κύριοι, ας το ξεκαθαρίσουμε για ακόμα μια φορά προς κάθε έναν που δεν το καταλαβαίνει: η ΑΕΚ δεν έχει ανάγκη να δημιουργήσει έσοδα. Είναι ένα κλαμπ που λειτουργεί με βάση τους κανόνες που επιτάσσει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία και είναι ξανά μαγαζί γωνία και ένα από τα μεγαλύτερα brand name στη χώρα.

Μεγάλη κουβέντα υπάρχει κατά καιρούς και για τους μηχανισμούς που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο και χρησιμοποιούν και ελληνικές ομάδες – σημαντικότερο παράδειγμα ο Ολυμπιακός – για τις αγοραπωλησίες παικτών. Είναι εξαιρετικά λεπτά τα όρια που πρέπει να διανύσει μια διοίκηση, για να διατηρήσει μια ομάδα με συνοχή και ταυτότητα ή να τη μετατρέψει σε τράνζιτ ποδοσφαιριστών.

Ο Μπάρκας είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η ΑΕΚ δεν βιάζεται, δεν χρειάζεται, δεν καίγεται να πουλήσει. Νομίζω, ότι είναι το πιο σημαντικό. Για να περνά και μέσα στα αποδυτήρια, την αίσθηση στους παίκτες, ότι δεν είναι μιας χρήσεως. Ότι πρέπει να κερδίσουν πράγματα μέσα από την ομάδα και έπειτα να ανοίξουν τα φτερά τους, εφόσον το επιθυμούν.

Θυμάμαι, ότι στη μεταγραφή Τσιάρτα στη Σεβίλλη, όταν οι πωλήσεις παικτών έμοιαζαν σχεδόν με προπατορικό αμάρτημα για την άμαθη ελληνική ποδοσφαιρική κοινωνία, υπήρχε ατέλειωτη γκρίνια. Οι εποχές άλλαξαν. Οι αγοραπωλησίες είναι μέρος του παιχνιδιού. Το ζήτημα είναι να επιτυγχάνονται με τους δικούς σου όρους. Η υπόθεση Μπάρκα, είναι σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Δεν είναι ψέμα άλλωστε, ότι ο Μπάρκας αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για τον Μελισσανίδη. Δική του επιλογή από τον Ατρόμητο, όταν ο Λόρια είχε φτάσει με το στυλό στο χέρι. Δική του επιλογή και προσωπική υπόθεση η ανανέωση, που έσβησε και κάθε εμπλοκή του Σπανού για το μέλλον. Αυτή η υπόθεση, θα είναι win – win για την ΑΕΚ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X