Το «1968» στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Μελβούρνη

Το όμορφο αφιέρωμα στο Κύπελλο Ευρώπης της ΑΕΚ το 1968 (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Ακόμα ένα υπέρατλαντικό ταξίδι για το «1968»!

Με την δραματική ταινία «1968» για τον επικό αγώνα μπάσκετ μεταξύ της ΑΕΚ και της Σλάβια Πράγας (Τσεχοσλοβακία), του βραβευμένου και καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη (A Touch of Spice, Mythopathy), θα ανοίξει το 26ο Delphi Bank Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Μελβούρνης, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Προγραμματίζονται δύο ειδικές εκδηλώσεις για τα εγκαίνια: Η επίσημη βραδιά των εγκαινίων (Opening Night Gala) με προβολή της ταινίας στο The Astor Theatre, ακολουθούμενη από πάρτι με μουσική ορχήστρα ($59 δολάρια) και η βραδιά των εγκαινίων (OpeningNight) που διοργανώνεται στο Palace Cinema Como, το οποίο περιλαμβάνει ποτά και σνακ κατά την άφιξη ($39).

Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία της ελληνικής ομάδας μπάσκετ A.E.K. και τη μάχη Δαυίδ και Γολιάθ που έδωσε για να κερδίσει το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα από οποιαδήποτε ελληνική ομάδα, σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του κλιμακούμενου πολέμου στο Βιετνάμ.

Το έτος είναι το 1968, ημερομηνία 4 Απριλίου, η Ελλάδα διοικείται από στρατιωτική χούντα και ένα ρεκόρ 80.000 ανθρώπων έχει συγκεντρωθεί στο Καλλίμαρμαρο για να παρακολουθήσει το παιχνίδι. Ενώ αυτό συμβαίνει, εκατομμύρια είναι κολλημένοι στα ραδιόφωνα τους… όπως και ο οδηγός του τραμ που γίνεται μάρτυρας ενός θαύματος εκείνο το βράδυ, η χήρα που επισκέπτεται το νεκροταφείο, ένα κοριτσάκι που ονειρεύεται την ημέρα του γάμου της και τον φυλακισμένο κομμουνιστή που φωνάζει από τη φυλακή του. Έχουμε επίσης μια ματιά στις ζωές των προστατών στο κατάστημα στοιχημάτων ΠΡΟΠΟ, όπου παλιά και νέα τραύματα επανεμφανίζονται.

Συνυφασμένη με την ταινία είναι το πρωτότυπο υλικό από τον Ευρωπαϊκό τελικό του 1964, συνεντεύξεις / σχόλια από τους παίκτες των δύο ομάδων καθώς και προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτό το θρυλικό αθλητικό επίτευγμα. Επισημαίνονται επίσης τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην επική νίκη, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την ίδρυση της ΑΕΚ το 1924 από Έλληνες πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που προβάλλουμε αυτή τη νοσταλγική, εξαιρετική ταινία στα εγκαίνια του φεστιβάλ, καθώς είναι μια καλή αρχή για ένα φεστιβάλ με μερικούς από τους πιο γνωστούς και βραβευμένους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου”, λένε οι συμπρόεδροι του Φεστιβάλ Δημήτρης Μποσινάκης και Λεωνίδας Βλαχάκης. “Το «1968» είναι μια ταινία που υπογραμμίζει ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά επιτεύγματα στην ελληνική ιστορία που χρειάζεται να αναγνωριστούν, να προωθηθούν και να γιορταστούν. ”

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης παρουσιάζει με υπερηφάνεια το 26ο DelphiBankΦεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο επιστρέφει με μια ένεση ελληνικού πολιτισμού, ιστορίας και ιστοριών για πάνω από δώδεκα ημέρες μέχρι την Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Φέτος, σηματοδοτείται και η 10η επέτειος του Ελληνο-Αυστραλιανού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που θα περιλαμβάνει μια σειρά από τις καλύτερες ταινίες του είδους. Συνώνυμο με το Φεστιβάλ είναι το Ελληνικό Φεστιβάλ Μαθητικού Κινηματογράφου που ξαναεπιστρέφει και φέτος με εκπληκτικές δημιουργίες μαθητών παροικιακών σχολείων.

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σύντομα.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X