Η ΑΕΚ και η πόρτα της Τριγκόρια

Αν έχω καταλάβει καλά απ’ αυτά που μαζεύω ένθεν και ένθεν, εκείθεν και εντεύθεν, η μεταγραφή του Ντανιέλε Βέρντε μπορεί και να γίνει. Παρόλο που πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η εμπλοκή ομάδων από την Ισπανία, δεν είναι ποτέ για καλό. Εκτός αν αυτή η εμπλοκή είναι περισσότερο κόλπο της Ρόμα για να πιέσει την ΑΕΚ και λιγότερο εμπεριέχει ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Για τον Βέρντε δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα, εκτός από τα βιντεάκια που έχω δει. Τα βιντεάκια δεν τα εμπιστεύομαι καθόλου, από εποχής Κρισάντους. Ο Βέρντε ωστόσο είναι ένα παιδί της Τριγκόρια. Γέννημα, θρέμμα. Όπως γέννημα, θρέμμα της Τρίγκορια ήταν ο Φραντζέσκο Τότι, η μεγαλύτερη προσωπικότητα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Προσέξτε, όχι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής. Αλλά η κορυφαία προσωπικότητα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, κυρίως διότι έφτυσε κατάμουτρα ότι ακριβώς πρεσβεύει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δίδαξε πίστη σε ομάδα, αρχηγιλίκι και παράλληλα δίδαξε και μπάλα. Επίσης γέννημα, θρέμμα της Τριγκόρια ήταν ο Ντε Ρόσι, που προτιμά τελικά να σταματήσει το ποδόσφαιρο, από το να φορέσει την φανέλα άλλης ομάδας πλην της Ρόμα. Παρόλο που τα αμερικανάκια που διοικούν την Ρόμα, σχεδόν τον πέταξαν έξω από την Τρίγκόρια.

Προφανώς και ο Βέρντε, δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον Τότι, ούτε και με τον Ντε Ρόσι. Αλίμονο. Όμως ένας παίκτης που έχει μεγαλώσει σ’ ένα τέτοιο ποδοσφαιρικό περιβάλλον, έτσι κι αλλιώς παίζει σ’ άλλα επίπεδα. Επίσης ο Βέρντε έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του μεσοεπιθετικού που λείπουν από την ΑΕΚ. Ενώ πρόκειται και για έναν παίκτη που, εάν τελικά έρθει, θα έρθει με ελεύθερη μεταγραφή. Στα 23 του χρόνια. Επομένως μπορεί να αποτελέσει αυτό που λέμε επένδυση. Ειδικά αν βγει περίπτωση Πόνσε.

Βεβαίως η μεταγραφή του Βέρντε, που εύκολη δεν είναι, μπορεί και τελικά να χαλάσει. Εκτός αν την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, ο παίκτης έχει ήδη συμφωνήσει με την ΑΕΚ ή έχει χαλάσει οριστικά η μεταγραφή, οπότε σε κάθε περίπτωση ψιλοξεφτυλίζομαι. Όπως και να έχει, σ’ όλη αυτή την ιστορία υπάρχει μια σημαντική παράμετρος. Και έχει να κάνει με τον δίαυλο συνεργασίας που έχει ανοίξει η ΑΕΚ με την Ρόμα και που πρέπει πάση θυσία να τον διατηρήσει ανοικτό. Είναι κομβικό για το μέλλον της ΑΕΚ, να κρατήσει ανοικτή την πόρτα της Τρίγκόρια.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, τέτοιου είδους συνεργασίες, με ομάδες κολοσσούς όπως η Ρόμα, είναι ζωτικής σημασίας. Η ΑΕΚ μόνο κερδισμένη βγήκε από την υπόθεση του Πόνσε. Δεν φαντάζομαι πως υπάρχει κάποιος εξ ημών που θα ήθελε να φανταστεί πόσο χειρότερα θα είχε πάει μια τέτοια χρόνια, αν δεν υπήρχε ένας τέτοιος σκόρερ. Επίσης κερδισμένη μπορεί να βγει, αν τελικά καταφέρει να αποκτήσει έναν παίκτη σαν τον Βέρντε και μάλιστα με ελεύθερη μεταγραφή.

Η Ρόμα είναι τέτοιου μεγέθους κλαμπ, που σε κάθε μεταγραφική περίοδο, θα έχει πάντα παίκτες επιπέδου Πόνσε για να δανείσει και επιπέδου Βέρντε για να παραχωρήσει με μεταγραφή. Και αν η ΑΕΚ διατηρήσει τέτοια σχέση με τους Ιταλούς, ώστε να έχει καταρχάς πρόσβαση και κατά δεύτερον προτεραιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι προφανές το πόσο μεγάλο θα είναι το όφελος. Άλλωστε δείτε ήδη πως έχει πάει το πράγμα. Πέρυσι η ΑΕΚ πήρε δανεικό έναν 22χρονο από την Ρόμα. Ενώ η πρόοδος στην σχέση των δυο ομάδων, μπορεί να φέρει φέτος έναν 23χρονο στην ΑΕΚ, με ελεύθερη μεταγραφή.

Εννοείται πως για να διατηρηθεί ένας δίαυλος συνεργασίας ανάμεσα στις δυο ομάδες, τα οφέλη δεν μπορεί να είναι μονόπλευρα. Πρέπει να έχει κέρδος και η Ρόμα. Για να ξέρουμε και τι λέμε, στην υπόθεση του Πόνσε, δεν βγήκε ωφελημένη μόνο η ΑΕΚ. Είχε κέρδος και η Ρόμα. Σκεφτείτε πως πέρυσι τέτοια εποχή, όσο και αν ψάχτηκε ο Αργεντινός (αλλά και ο ιταλικός σύλλογος), μετά την κακή σεζόν στην Γαλλία, δεν βρέθηκε καμία αξιόλογη πρόταση αγοράς. Εξ ου και πείστηκε ο Πόνσε να έρθει με δανεισμό στην Ελλάδα.

Όμως μετά την σούπερ σεζόν στο περιβάλλον της ΑΕΚ, ο Αργεντινός πωλήθηκε στην Σπαρτάκ Μόσχας εν ριπή οφθαλμού. Η Ρόμα βρήκε τρόπο να εισπράξει κοντά στα οκτώ εκατομμύρια, από έναν παίκτη που δεν υπολόγιζε αγωνιστικά και του οποίου το συμβόλαιο έληγε το επόμενο καλοκαίρι. Εξαιρετικό ντιλ δηλαδή, το οποίο ήταν αποτέλεσμα της περυσινής επιλογής των Ιταλών, να δανείσουν παίκτη στην ΑΕΚ. Με λίγα λόγια, ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας με την ΑΕΚ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ενδεχομένως να προχωρήσει και η υπόθεση του Μπάρκα. Και από το απλό ενδιαφέρον, να πάμε σε επίσημη πρόταση. Κάτι που ακόμα δεν έχει προκύψει. Όταν οι Ιταλοί άρχισαν να πρωτογράφουν για το ενδιαφέρον της Ρόμα για τον Έλληνα τερματοφύλακα, είχαν βάλει στο τραπέζι ένα ποσό της τάξεως των οκτώ εκατομμυρίων.

Ενδιαφέρον υπάρχει. Πρόταση προς το παρόν, δεν υπάρχει. Και χωρίς επίσημη πρόταση, όλα τα υπόλοιπα είναι να είχαμε να λέγαμε. Οι Ιταλοί έγραψαν για οκτώ εκατομμύρια. Δεν ξέρω αν είναι λίγα ή πολλά. Έχω ξαναγράψει όμως πολλές φορές, πως δεν θέλω να μπαίνω στην διαδικασία να αξιολογώ ποσά. Αυτή είναι μια δουλειά που πρέπει να κάνουν οι λογιστές των ομάδων και αυτοί που είναι υπεύθυνοι για να διαχειρίζονται τα οικονομικά.

Όλοι οι υπόλοιποι εκείνο που θέλουν να βλέπουν, είναι παίκτες που να μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα και συμφωνίες από τις οποίες μπορούν να προκύψουν οφέλη για την ομάδα. Και μια συμφωνία της ΑΕΚ με την Ρόμα για τον Μπάρκα, δεν θα έχει μόνο τα οφέλη από τα εκατομμύρια που θα μπουν στο ταμείο. Θα ρίξει και νερό στο μύλο μιας συνεργασίας, που μόνο κερδισμένη μπορεί να βγάλει την ΑΕΚ μακροπρόθεσμα. Βεβαίως για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, στον βωμό της διατήρησης αυτής της συνεργασίας, δεν πρέπει να θυσιαστεί ο Μπάρκας. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως μιλάμε για ένα από τα πλέον σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της ομάδας. Από την άλλη μεριά, αν η Ρόμα φτάσει να δίνει εννέα εκατομμύρια και ένας οποιοσδήποτε άλλος σύλλογος δίνει δέκα για τον Μπάρκα, σόρι κιόλας, αλλά ως ΑΕΚ προτιμάς τους Ιταλούς. Γιατί η ανοικτή πόρτα συνεργασίας με την Ρόμα, αξίζει πολλά περισσότερα από ένα εκατομμύριο .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X