Μπάνκι: «Mε περίμεναν στην γωνία...»

Μπάνκι: «Να κάνουμε μια εμφάνιση - δήλωση κόντρα στον Ολυμπιακό»!
Photo Credits: INTIME

Η νέα σεζόν θα βρει την ΑΕΚ με νέο προπονητή, με τον Λούκα Μπάνκι να αποτελεί παρελθόν από το μεσημέρι της Δευτέρας (17/06,).

Λίγες ώρες μετά την αποχώρησή του από τη «Βασίλισσα», ο Ιταλός τεχνικός μίλησε στο Sport24.gr για τα καλώς και τα κακώς κείμενα της Ένωσης. Γι αυτά που θα άλλαζε και για εκείνα που δεν μετανιώνει.

– Έχοντας γράψει πλέον τον επίλογο της συνεργασίας σας με την ΚΑΕ ΑΕΚ, τι είναι αυτό που σας μένει ως γεύση;

Μου άρεσε πολύ η εμπειρία εδώ. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος που ήρθα να δουλέψω στην Ελλάδα και δη σε έναν τόσο ιστορικό σύλλογο. Η ΑΕΚ είναι ένα σπουδαίο brand. Οι κουβέντες που έκανα πέρσι το καλοκαίρι με τον πρόεδρο ήταν πολύ ευθείς, οπότε ήξερα ακριβώς πώς έχει η κατάσταση εδώ. Ξέραμε ότι η φετινή σεζόν θα ήταν κάπως ιδιαίτερη γιατί πέρσι η ΑΕΚ έκανε πολύ σπουδαία πράγματα, παραπάνω ενδεχομένως κι από αυτά που περίμεναν όλοι. Το καλοκαίρι υπήρχε μεγάλη επιθυμία για αλλαγές και ανανέωση, όχι μόνο σε επίπεδο παικτών, αλλά και στο στυλ που θα έπαιζε η ομάδα και το work ethic.

Αυτά ήταν τα στοιχεία που με έπεισαν αμέσως να αποδεχθώ την πρόταση, συν τη δική μου επιθυμία να δείξω τις δυνατότητές μου και να δοκιμαστώ σε ένα πολύ δύσκολο και σκληρό πρωτάθλημα.

Η σεζόν ξεκίνησε καλά. Δυστυχώς όμως από νωρίς υποχρεωθήκαμε να ζούμε με τους τραυματισμούς και τις απουσίες. Τέτοιες (απουσίες) καθόρισαν εν πολλοίς την πορεία μας.

Χάσαμε τον Βασίλη Καββαδά από την έναρξη (έπαιξε μόνο δύο αγώνες), ο Βασίλης Ξανθόπουλος είχε αρκετούς τραυματισμούς και δεν μπόρεσε να βοηθήσει όσο θέλαμε με την εμπειρία του, ενώ ο Γιόνας Ματσιούλις έμεινε εκτός στους τελευταίους τρεις κρίσιμους μήνες της χρονιάς.

Πέραν αυτών, νομίζω ότι η ΑΕΚ έδειξε πως έχει αγωνιστική κατεύθυνση και διαχειρίστηκε καλά τα προβλήματα. Ήμασταν ανταγωνιστικοί σε κάθε αγώνα. Απλά μας έλειπαν κάποια μικρά πράγματα στα παιχνίδια που έκριναν τα πάντα, όπως για παράδειγμα την πρόκριση στο Final Four ή στους τελικούς του πρωταθλήματος.

Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι κατακτήσαμε έναν τίτλο στη Βραζιλία. Η ΑΕΚ πήρε τρεις τίτλους σε έναν χρόνο και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερο.

Αυτή είναι η ιστορία μας, με καλές αναμνήσεις και κάποια πράγματα για τα οποία μετάνιωσα. Θέλω όμως να κρατάω τα καλά και με την ΑΕΚ αυτό είναι εύκολο. Μαζί με το επιτελείο μου δουλέψαμε πολύ σκληρά, οι παίκτες έκαναν σπουδαία δουλειά.

Δείξαμε ότι είχαμε ταυτότητα και ήμασταν σκληροί πνευματικά, μείναμε όρθιοι μετά τις ήττες από την Μπάμπεργκ και τη σειρά με τον Προμηθέα“.

– Μιλήσατε για πράγματα που μετανιώσατε, υπάρχει κάτι συγκεκριμένο; Ή κάτι που σας έρχεται πιο έντονα στο μυαλό;

Κάθε προπονητής μπορεί να μετανιώσει για μια απόφασή του, δεν μιλάω μόνο για τις επιλογές σε παίκτες, αλλά και για αυτές που παίρνει σε έναν αγώνα. Με αυτή την έννοια το λέω.

Όταν για παράδειγμα χάνεις από την Μπάμπεργκ την πρόκριση ή από τον Προμηθέα στον πέμπτο αγώνα από μια κατοχή, δεν γίνεται να μην μετανιώνεις για κάτι, για μια απόφαση. Μια απόφαση που παίρνεις με υψηλούς παλμούς και ένταση φυσικά.

Υπάρχουν πράγματα που ελέγχεις και κάποια άλλα που δεν μπορείς να τα ελέγξεις“.

“ΕΙΧΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΦΥΓΩ”

– Πέραν των αποφάσεων βεβαίως, υπάρχει κι η τύχη στους αγώνες. Ένα σουτ που μπαίνει και σε κάνει ήρωα ή ένα που χάνεται και σε στέλνει στον πάτο.

Ναι, δεν αντιλέγω, αλλά δεν θεωρώ ότι η τύχη είναι βασικός παράγοντας. Γιατί να μιλάμε για αυτή; Έτσι είναι η ζωή, γεμάτη από τέτοια πράγματα. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι ανταγωνιστικός και να παλεύεις, παρά τις ατυχίες. Κάτι που δείξαμε με τη δουλειά μας στο γήπεδο, δείξαμε ότι έχουμε σκληρή ταυτότητα. Όλα αυτά παρά τις βλακείες που γράφονταν. Συνεχίσαμε τη δουλειά μας κανονικά.

Υπήρχε κόσμος που περίμενε στη γωνία για να χάσουμε, για να σκαλίσει πράγματα και να βρει κάτι να πει. Υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να βάλουν μαύρα σύννεφα πάνω από την ομάδα“.

– Αναφέρεστε στο κομμάτι των media ή σε κάτι εντός της ομάδας;

Δεν ξέρω γιατί δεν διαβάζω ελληνικά, δεν ξέρω τη γλώσσα για να μαθαίνω τι γράφεται κάθε φορά. Είμαι όμως αρκετά έμπειρος για να καταλάβω πότε άλλαζε η διάθεση και η ψυχολογία των ανθρώπων γύρω μου, που επηρεάζονταν από πράγματα. Εγώ δεν είχα τέτοια θέματα αφενός γιατί είμαι έμπειρος, αφετέρου γιατί δεν ξέρω ελληνικά. Άρα δεν επηρεαζόμουν από τα γύρω γύρω. Κι αυτό με βοήθησε να κρατήσω τα καλύτερα από αυτή την εμπειρία.

Είμαι όμως αρκετά έξυπνος για να δω πως συγκεκριμένα βλέμματα και συγκεκριμένες συμπεριφορές άλλαξαν.

Εγώ δεν άφησα όλα αυτά να μπουν στη δουλειά μου. Συνεχίσαμε να παλεύουμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια και με το κεφάλι ψηλά, μέχρι την τελευταία μέρα, σεβόμενοι τον σύλλογο.

Να μιλάω για τύχη και ατυχία δεν είναι του στυλ μου“.

– Ολα αυτά λοιπόν επηρέασαν την απόφασή σας να μη συνεχίσετε;

Η απόφαση μου να μην ανανεώσω το συμβόλαιο μου με την ΑΕΚ δεν προέκυψε επειδή είμαι καμικάζι. Δεν είναι γιατί έχω ήδη κάποια άλλη δουλειά στα χέρια μου. Δεν επηρεάστηκε από το αποτέλεσμα της σειράς με τον Προμηθέα ή την Μπάμπεργκ. Ή από ένα σουτ“.

– Ήταν μια απόφαση καθαρά δική σας ή από κοινού με τον πρόεδρο αποφασίσατε να μη συνεχίσετε;

Κοίτα, δεν είχα κάποια άλλη δέσμευση με την ΑΕΚ για την επόμενη σεζόν. Μονοετές συμβόλαιο είχα υπογράψει πέρσι, είναι μεγάλο ψέμα ότι ήταν διετής η συμφωνία. Δεν υπήρχε κάποια οψιόν, αυτό είναι μεγάλο ψέμα. Η ομάδα μου έκανε πρόταση επέκτασης τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο. Κι αυτό που έλεγα κάθε φορά ήταν να περιμένουμε μέχρι το τέλος της σεζόν. Να αποφασίσουμε όταν έχουν τελειώσει όλα. 

Είχαμε μια πολύ ειλικρινή και ξεκάθαρη συζήτηση με τον πρόεδρο, όπως κάναμε κάθε φορά. Είχαμε δημιουργήσει μια πολύ καλή σχέση, μιλούσαμε σχεδόν κάθε μέρα στο τηλέφωνο.

Πριν από ένα μήνα, είχαμε συζητήσει για επέκταση και του είπα ότι υπάρχει χώρος για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Ήθελα να μείνω για να αφήσω πιο ξεκάθαρο το αποτύπωμά μου στην ομάδα. Μετά όμως άρχισε να αλλάζει η οπτική μου, δεν ήμουν τόσο σίγουρος και μίλησα μαζί του, ευθέως, ότι δεν ήθελα να μείνω.

Συναντηθήκαμε το βράδυ της Δευτέρας, τα είπαμε όλα, σαν φίλοι και όχι με την ιδιότητα του προέδρου και του προπονητή. Όλοι ήξεραν την απόφαση μου. Ήταν ξεκάθαρο.

Όπως είπα, δεν είμαι καμικάζι να δουλεύω μια κι έξω. Παρότι αποφάσισα να μη συνεχίσω, μέχρι την τελευταία μέρα δουλέψαμε σκληρά με τους συνεργάτες μου“.

– Τα σύννεφα που λέτε ότι κάποιοι έβαζαν πάνω από την ομάδα, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην απόφασή σας αυτή;

Μόνο ένα μέρος της απόφασής μου είχε να κάνει με αυτό, δεν ήταν εξ ολοκλήρου αυτό το ζήτημα που με επηρέασε. Σίγουρα κάποιοι πρέπει να κριθούν για αυτό το κλίμα που δημιουργείται, όταν η ομάδα χάνει και όταν κερδίζει. Μπορείς να καταλάβεις πολλά από τις συμπεριφορές των άλλων“.

– Δηλαδή κάποιοι μέσα από την ομάδα δεν έμειναν κοντά σας μετά τις ήττες, δεν έδειξαν ότι είστε δυνατός εντός των τειχών της ΑΕΚ;

Είμαι αρκετά δυνατός από μόνος μου, δεν χρειάζομαι άλλους. Όπως είπα, είναι ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν κάποιοι, πώς επηρεάστηκαν. Αυτό δεν έχει να κάνει με μένα, αλλά με αυτούς. Ήμουν προκατειλημμένος με αυτό. Μίλησα με τον πρόεδρο και για αυτό. Όπως μιλούσαμε ανοιχτά για όλα. Κάθε μέρα, συνήθως ήταν η τελευταία κλήση που είχα στο τηλέφωνό μου κάθε βράδυ. Τα λέγαμε όλα. Ήταν πολύ ωραία η επικοινωνία που είχαμε“.

– Άρα να υποθέσω πως οι σχέσεις σας ήταν μέχρι τέλους εξαιρετικές.

Ναι, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος, με όραμα και ωραίες ιδέες. Είναι πολύ ικανός στο να κατανοεί και να αντιλαμβάνεται ποιον έχει απέναντί του. Είναι καλό για όλους να τον ακούνε, τι συμβουλές έχει να δώσει. Μπορεί να μην είναι ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία από τον χώρο, αλλά καταλαβαίνει περισσότερα πράγματα απ’ ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος“.

“Ο ΧΑΝΤΕΡ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ”

– Στη σειρά με το Περιστέρι, δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με τον Βινς Χάντερ. Ένα γεγονός που εσείς ο ίδιος αποκαλύψατε μετά το τέλος της πρώτης αναμέτρησης. Αργότερα υπήρχε διαρροή από την ομάδα ότι ο παίκτης δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά έκανε θεραπεία. Τότε δεν νιώσατε ότι η διοίκηση σάς άδειασε κάπως, κυρίως με το πώς έβλεπαν όσοι ήταν έξω από την ομάδα τι γινόταν σε αυτή;

Δεν με νοιάζει αυτό. Είναι δικό τους πρόβλημα, όχι δικό μου. Εγώ κάθε βράδυ κοιμάμαι με καθαρή τη συνείδησή μου. Τα έχω καλά με τον εαυτό μου. Αν θέλει κάποιος να μιλήσουμε για τις κακές πλευρές της σεζόν, μπορούμε να το κάνουμε. Δεν έχω κάτι να κρύψω“.

– Σας το ρωτάω αυτό γιατί ήταν ένα θέμα που απασχόλησε αρκετά εκείνες τις μέρες.

Εγώ πήγα στη Συνέντευξη Τύπου, όπου μου έγινε σχετική ερώτηση και απάντησα. Με κάθε ειλικρίνεια. Το τι έκανε η ομάδα είναι δική της απόφαση και στρατηγική. Τι να πω; Άκουσα από έναν δημοσιογράφο τι γράφτηκε, αλλά σου είπα. Κοιμόμουν κάθε βράδυ με καθαρή συνείδηση. Ξέρω ότι δεν είμαι ψεύτης. Όταν είσαι υπεύθυνος σε μια ομάδα, κάποιες φορές πρέπει να πεις “ναι” και κάποιες “όχι”, κάποιες να είσαι καλός και κάποιες κακός.

Δεν μεγαλώνω τα παιδιά μου μόνο με καλές ή κακές στιγμές. Όταν κάνουν κάτι λάθος, πρέπει να το καταλάβουν και να μάθουν από αυτό. Όταν κάποιος κάνει μια κίνηση που δείχνει ασέβεια στους άλλους, τότε πρέπει να το πω γιατί είμαστε ομάδα.

Αυτό που έγινε, δεν αλλάζει την άποψη μου για τον Βινς. Είναι ένας εξαιρετικός παίκτης και ένας υπέροχος άνθρωπος. Αυτό που έκανε φέτος ήταν κάτι μοναδικό. Το πώς πάλευε σε κάθε αγώνα και πώς προσπαθούσε σε κάθε προπόνηση, δίχως να υπάρχει ουσιαστικά κάποιος να τον ξεκουράσει. Έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να μην τονίσεις.

Όταν όμως έκανε λάθος, του το είπα. Δεν είχα υποχρέωση να τον καλύψω, αλλά να τον διδάξω κάτι. Ήδη από την επόμενη μέρα ήταν τέλειος και είμαι σίγουρος ότι δεν θα επαναλάβει αυτό το λάθος. Είναι νέος και έχει πολύ χώρο να βελτιωθεί, όχι μόνο στο παρκέ αλλά και σε θέμα χαρακτήρα.

Όλοι μας κάνουμε λάθη, το θέμα είναι να μην τα επαναλαμβάνουμε. Κι αυτό συνεπάγεται ότι χρειάζεσαι κάποιον κοντά σου να τονίσει ότι έκανες λάθος. Δουλειά μου λοιπόν ήταν αυτή. Έκανε ένα λάθος και το πλήρωσε, ζήτησε συγγνώμη και τελείωσε εκεί.

Αν ήταν το πρωί ενός αγώνα των τελικών με τον Παναθηναϊκό, δεν θα ξυπνούσε στην ώρα του; Δεν θα εμφανιζόταν μια ώρα νωρίτερα στο γήπεδο επειδή θα ήταν πολύ ενθουσιασμένος από το παιχνίδι που ακολουθεί;

Αυτό που ήθελα να διδάξω στην ομάδα και το περιβάλλον της είναι ότι πρέπει να υπάρχει η ίδια προσέγγιση για τα πράγματα, κάθε μέρα. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Είτε είσαι στο απόγειο του ενθουσιασμού είτε στο πιο χαμηλό σημείο της απογοήτευσης.

Αυτό που μου άρεσε πολύ στον Βινς ήταν ότι άκουγε. Δεν χρειαζόταν λοιπόν προστασία, ή κάλυψη. Πήρε ευθύνη του λάθους του και τίποτα δεν άλλαξε ανάμεσά μας.

Όσο για το θέμα της διαρροής, θα σου ξαναπώ ότι δεν με απασχολεί“.

– Μιλήσατε νωρίτερα για λάθη που έγιναν. Τώρα που έχουν τελειώσει όλα, μπορείτε να σκεφτείτε ποιο ήταν το μεγαλύτερο;

Το να βρω ένα είναι δύσκολο, σίγουρα έκανα πολλά λάθη φέτος. Αυτό που κάνει ιδιαίτερη τη δουλειά του προπονητή είναι ότι πρέπει να παίρνει αποφάσεις κάθε λεπτό. Από το πώς κάνει προπόνηση μέχρι το πώς μιλάει στους δημοσιογράφους.

Σκέφτομαι ότι κάναμε κάποια λάθη πέρσι το καλοκαίρι, στο χτίσιμο της ομάδας. Το μεγαλύτερο παράπονο μου όμως, σε εισαγωγικά πάντα, είναι ότι δεν κάναμε ούτε μια προπόνηση όλοι μαζί λόγω των τραυματισμών. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να δουλέψουμε όλοι μαζί παρέα ούτε μια μέρα.

Κοιτάζοντας πίσω, θα έλεγα ότι είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα στο περιφερειακό σουτ και το ριμπάουντ. Για το δεύτερο παίζει ρόλο ότι έλειψε ο Βασίλης Καββαδάς, για το πρώτο είδαμε πως όταν είχαμε +30% στα τρίποντα, ήμασταν κοντά στο να θεωρηθούμε άτρωτοι. Για αυτό, άμα μπορούσα να γυρίσω πίσω τον χρόνο, θα έκανα κάποιες τροποποιήσεις“.

“ΠΕΣΑΜΕ ΕΞΩ ΣΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΒΑΔΑ”

– Από την άλλη βέβαια, δεν ξέρατε πέρσι το καλοκαίρι ότι ο Βασίλης Καββαδάς θα λείψει τόσο καιρό.

Με τον Βασίλη, ουσιαστικά υποτιμήσαμε το πρόβλημα που είχε. Δύο ή τρεις φορές μέσα στη σεζόν. Όταν πάρθηκε η απόφαση να αποκτήσουμε τον Ντελρόι Τζέιμς, υπολογίζαμε ότι εκείνη την περίοδο θα μπει στο rotation κι ο Βασίλης, κάτι που δεν έγινε.

Είχαμε κάποιες διαβεβαιώσεις από τους γιατρούς, αλλά δεν αποτυπώθηκαν στην πραγματικότητα. Δυστυχώς η μοναδική φορά που υπήρξε ταύτιση ήταν όταν έμεινε οριστικά εκτός συνέχειας, περίπου δύο μήνες πριν τελειώσει η σεζόν. Πέσαμε έξω με τη δική του υπόθεση. Όταν είχαν τελειώσει όλα και είχαμε αποφασίσει να πάρουμε τον Τρέβορ Εμπάκουε“.

– Μετά από όσα ζήσατε και είδατε, αν σας έπαιρνε κάποιος προπονητής και σας έλεγε ότι έχει πρόταση από την ΑΕΚ και θέλει τη δική σας άποψη για το αν πει “ναι” ή “όχι”, τι θα του λέγατε;

Θα την πρότεινα τη συγκεκριμένη θέση σε όλους, είναι κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό να είσαι μέλος αυτού του κλαμπ. Προσωπικά έγινα καλύτερος μετά το πέρασμα μου από την ΑΕΚ, φεύγω με καλές αναμνήσεις και ωραίες σκέψεις. Το ίδιο θα έλεγα και σε κάποιον παίκτη, αν με ρωτούσε. Με το που μπαίνεις στην ΑΕΚ, αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι κομμάτι κάτι σπουδαίου. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο“.

– Θα του λέγατε όμως κιόλας πόσο “τρελή” είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και το πρωτάθλημα όμως, να υποθέσω.

(γελάει) “Δεν χρειάζονται εμένα για να το καταλάβουν αυτό. Πλέον το ξέρουν σε όλο τον κόσμο. Πριν απλά μπορεί να πίστευαν κάποιοι ότι στην Ελλάδα η κατάσταση είναι κάπως “τρελή”. Πλέον όμως όλοι είναι σίγουροι για αυτό. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από αυτό που έγινε φέτος. Δεν ξέρω να σου πω αν ήμουν τυχερός ή άτυχος που το έζησα αυτό. Σίγουρα θα δυσκολευόμουν να το πιστέψω όλο αυτό, εδώ όμως το έζησα και μπορώ να πω ότι απέκτησα μια ακόμη εμπειρία“.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X