Της ΑΕΚ τα παράλογα

Σε αυτήν τη θέση, δεν βρίσκεται πρώτη φορά ο οργανισμός ΑΕΚ. Δυστυχώς, αρκετές φορές κατά το παρελθόν βρίσκεται στο ναδίρ, έπειτα από μια απογοητευτική χρονιά. Φέτος, ίσως να υπήρχε και ένα παραπάνω, δεδομένου ό,τι πέραν της απώλειας των δύο τίτλων, δεν υπήρξε και κάποιο σημείο αναφοράς σε όλη τη σεζόν. Το χειρότερο όμως, δεν είναι αυτό. Χειρότερο είναι ότι όσα εκτυλίσσονται και δίνουν στίγμα για το μέλλον, δεν φαίνεται να γεννούν ελπίδα.

Φαινόταν πως έπειτα από όσα συνέβησαν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και κορυφώθηκαν στον τελικό του κυπέλλου, θα υπήρχαν κινήσεις που θα έδιναν άλλον αέρα. Υπήρχε η προσδοκία, ότι θα δινόταν το σύνθημα της αντεπίθεσης με κάποιες σημειολογικές και ουσιαστικές αλλαγές, που θα έκαναν τη διαφορά. Αντ’ αυτού, η ΑΕΚ δείχνει εγκλωβισμένη σε αδυναμίες και ζητήματα που είναι αμφίβολο κατά πόσον μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα.

Το θετικό της χθεσινής μέρας, ήταν η εμφάνιση του Μελισσανίδη και η παρουσία του σε Σπάτα και ΠΑΕ. Για μια τόσο έντονα προσωποπαγή εταιρεία όπως η ΑΕΚ, υπήρχε κενό εξουσίας ωσότου αναλάβει δράση ο Μελισσανίδης. Η ανάληψη της ευθύνης αποτελεί αναμφίβολα μια κίνηση που μόνο κάποιος που αισθάνεται σίγουρος μπορεί να κάνει. Για όσα ακολούθησαν όμως, δεν είμαι διόλου βέβαιος πως είναι 100% σίγουρος και ο ίδιος.

Φαινόταν το προηγούμενο διάστημα, ότι ο Μελισσανίδης και πολλοί ακόμα γύρω από την ΑΕΚ, είχαν αμφιβολίες για την επιλογή του Χιμένεθ. Ενδεχομένως, εάν κρίνω και από την απόλυτη σιωπή της ΑΕΚ στην πρεμούρα που υπήρξε από την πλευρά του προπονητή να θεωρηθεί η χθεσινή συνάντηση ως επικύρωση της παραμονής του, να υπάρχουν ακόμα. Αρα, ελλοχεύει ο κίνδυνος, η ΑΕΚ να προχωρά με μια επιλογή που δεν την πιστεύει απόλυτα, αλλά τη βολεύει ή ίσως να μην έχει άλλη διαθέσιμη.

Το θέμα προπονητή είναι άκρως κομβικό για την ΑΕΚ και συνιστά ένα ανοιχτό πρόβλημα στην εποχή Μελισσανίδη. Από την εποχή του Τουμπάκοβιτς ακόμα, αναζητείται απεγνωσμένα ο νέος Μπάγεβιτς. Το πρόβλημα στα δικά μου μάτια, ξεκινά από την αδυναμία της ΑΕΚ να ορίσει τις συντεταγμένες που θα πρέπει να υπηρετήσει ένας προπονητής. Δεν ξέρει δηλαδή που θέλει να πάει, ώστε να βρει και ποιος είναι αυτός που θα την οδηγήσει εκεί.

Κάποιοι λένε, ο καλός προπονητής κοστίζει και έχει απαιτήσεις. Εχετε την εντύπωση πως η ΑΕΚ έδωσε λίγα λεφτά στον Κετσπάγια, τον Ουζουνίδη ή πληρώνει με…ψίχουλα τον Χιμένεθ; Κάνετε λάθος. Το συμβόλαιο του Ισπανού πέρυσι, ήταν το υψηλότερο στη χώρα. Το ζήτημα δεν είναι το οικονομικό, ούτε ο Χιμένεθ είναι κάποιος «βολικός» όπως κάποιοι ενδεχομένως νομίζουν. Το θέμα είναι πως στην ΑΕΚ, δεν υπήρχαν οι εναλλακτικές επιλογές που θα έδιναν άμεσα την απάντηση στο ζήτημα του προπονητή.

Ελεγε κάποτε ο Νικολαϊδης, ότι από τη στιγμή που η ΑΕΚ δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τα λεφτά που ξόδευαν οι άλλοι για μεταγραφές, θα έκανε το αντίστροφο: «Εκείνοι επενδύουν στους πολλούς, εμείς θα το κάνουμε στον έναν». Και το έκανε. Επί Νικολαϊδη, στην ΑΕΚ εργάστηκαν οι Σάντος και Φερέρ. Στην εποχή Νικολαϊδη, η ΑΕΚ συζήτησε σοβαρά με τον Βαλβέρδε και τον Πιελ. Με τα λεφτά των άλλων θα πει κάποιος. Με προπονητές που η ΑΕΚ δεν έφταναν τα πόδια της να ακουμπήσει και γι’ αυτό βρέθηκε χρεωμένη, θα πει άλλος. Δεν διαφωνώ. Αλλά οι κινήσεις έγιναν και τα αποτελέσματα ήταν ορατά.

Κατά τη γνώμη μου, το ζήτημα δεν είναι ο Χιμένεθ. Το θέμα της ΑΕΚ υπερβαίνει κατά πολύ τον Ισπανό και τον εκάστοτε προπονητή. Το πρόβλημα της ΑΕΚ δεν είναι καν το οικονομικό. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που έχει συγκεκριμένη οικονομική πολιτική. Σωστή κατά την άποψη μου. Για να την τηρήσεις και να δημιουργείς ανταγωνιστικό σύνολο, να επαναλάβεις τις επιτυχίες των περασμένων ετών, πρέπει να δουλέψεις περισσότερο. Τον διπλάσιο και τριπλάσιο χρόνο από όσο καταναλώνουν οι άλλοι για τις μεταγραφές τους.

Η κατάσταση μου μοιάζει σαν τις διακοπές μας. Εάν έχεις λεφτά, πας και ανήμερα τον δεκαπενταύγουστο στις σουίτες του Αστέρα, τα σκας και ανοίγουν οι πόρτες. Αν έχει περιορισμένο πορτοφόλι και δεν πας να πάρεις…διακοποδάνειο, τότε ψάχνεις από τώρα για ευκαιρίες και για περιόδους που δεν θεωρούνται ως τοπ της τουριστικής περιόδου. Να βρεις το δικό σου διάστημα, που θα σου δώσει δύναμη για τη συνέχεια.

Κάποιοι λένε πως δεν μπαίνουν λεφτά, το μπάτζετ είναι μικρό και άλλα πολλά εμπριμέ. Προσπαθήστε να κατανοήσετε, ότι δεν είναι αυτό το μείζον. Κανείς από τους παίκτες που υπάρχουν στην ΑΕΚ δεν παίζει τζάμπα. Δεν είναι παραπάνω από πέντε οι παίκτες του ρόστερ που αμείβονται με ποσό κάτω από 200.000 ευρώ. Το ζήτημα είναι πως αξιοποιείς τα λεφτά που έχεις διαθέσιμα για μεταγραφές και κινήσεις.

Αναλογιστείτε μόνο μερικά από όσα συμβαίνουν γύρω μας το τελευταίο διάστημα. Η ΑΕΚ ξόδεψε πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ φέτος για τον Οικονόμου. Η ΑΕΚ συζητά με την Μπράγκα για να αποκτήσει τον Αλεφ έναντι 1 εκατ. ευρώ, με το συμβόλαιο του 1,2. Εχει αποκτήσει τον Σαμπανάτζοβιτς με μισό εκατ. ευρώ., ανανέωσε με τα ίδια χρήματα τον Σιμόες, θα ξοδέψει 1,6 για τον Κρίστισιτς, επιστρέφει ο Μοράν των 350.000 ευρώ. Μάνι μάνι, πάνω από 4 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογιστεί ο Γαλανόπουλος), για μια μεσαία γραμμή που δεν ξέρω πόσους καλύπτει για την επάρκεια της.

Τι πρέπει να γίνει στην ΑΕΚ κατά τη δική μου σκέψη; Να χαραχτεί στρατηγική και πλάνο για να πορευθεί στο μέλλον. Ποια ΑΕΚ θέλει να εμφανιστεί, τι ποδόσφαιρο θέλει να παίζει. Πρώτα αυτό. Μετά, αφού ο Μελισσανίδης εμπιστεύεται τον Λυμπερόπουλο, να το εφαρμόσει με τον κατάλληλο προπονητή και τους σωστούς παίκτες. Δεν μπορώ να ακούω συνεχώς την ίδια καραμέλα για το περιορισμένο μπάτζετ.

Ξέρω πως όταν δεν έχεις χρήματα να σκορπάς, πρέπει να κινείσαι πιο γρήγορα, πιο έξυπνα, πιο αποφασιστικά. Να φτιάχνεις ρόστερ που δεν θα έχει μέσα παίκτες που γεννούν αμφιβολίες, αλλά θα πηγαίνεις σε επιλογές ποδοσφαιριστών εργαλείων. Παικτών που θα καλύπτουν δύο και τρεις θέσεις μέσα στο γήπεδο, για να σου δημιουργήσουν λειτουργικό ρόστερ. Χρόνος υπάρχει. Αποφασιστικότητα, καθαρές κουβέντες, κρύο μυαλό χωρίς συναισθηματισμούς και πλάνο χρειάζεται. Ας δείξουν, ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

ΥΓ: Κάτι για τα σχόλια, ώστε να μην απαντώ σε κανέναν επί προσωπικού. Σας έχω πει κατά το παρελθόν, ότι θα υπερασπίζομαι πάντα το δικαίωμα στην κριτική και την ελεύθερη έκφραση γνώμης. Προσπάθησα αρκετά για μεγάλο διάστημα, να ορίσω τους κανόνες μια πολιτισμένης συζήτησης. Κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν την απογοήτευση που προκάλεσε η πορεία της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ φέτος και επιχείρησαν να δημιουργήσουν τοξικό περιβάλλον. Μηνύματα γεμάτα μίσος, προσβολές, που έβγαζαν κακία. Αυτό κακώς συνέβη και δεν πρόκειται να επιτρέψω να συμβεί περαιτέρω. Για να μην υπάρχουν απορίες και ερωτηματικά, είναι απόφαση που δεν αλλάζει, ότι πλέον κάθε σχόλιο που θα προσβάλει, θα χρησιμοποιεί ειρωνικούς και μειωτικούς χαρακτηρισμούς, δεν θα εμφανίζεται. Μπορείτε να πείτε ότι πιστεύετε, να διαφωνείτε κάθετα μαζί μου και με κάθε άλλον εδώ μέσα, αλλά αυτό θα συμβαίνει με κανόνες αξιοπρέπειας και σεβασμού. Ευχαριστώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X