Στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού πιστό αντίγραφο καϊκιού που χρησιμοποιήθηκε κατά την προσφυγιά του 1922!

Στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού πιστό αντίγραφο καϊκιού που χρησιμοποιήθηκε κατά την προσφυγιά του 1922!
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η «Αγιά Σοφιά» που χτίζεται στην Νέα Φιλαδέλφεια δε θα είναι ένα απλό γήπεδο. Θα στεγάζει εκτός από το Μουσείο της ΑΕΚ και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, με την «Ένωση» να αποδεικνύει πως είναι κάτι… παραπάνω από ένας σύλλογος.

Όπως γνωστοποιήθηκε, το πιστό χειροποίητο αντίγραφο καϊκιού, τύπου «Βαρκαλάς» θα κοσμεί το Μουσείο!

Αναλυτικά η ενημέρωση:

Οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας υπήρξαν φορείς μιας σημαντικής και μακραίωνης ναυτικής παράδοσης, καθώς σε διάφορα παράλια μέρη της Ιωνίας, της Προποντίδας, του Πόντου κ.α. δραστηριοποιήθηκαν σπουδαίοι εμπορικοί και αλιευτικοί στόλοι. Ο κ. Ιορδάνης Κανόνης, με καταγωγή από την περιοχή της Κυζίκου, προσφέρει στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «Αγιά Σοφιά» πιστό χειροποίητο αντίγραφο καϊκιού, τύπου «Βαρκαλάς», το οποίο είχε κατασκευάσει ο πατέρας του κ. Αντώνης Κανόνης, παραδοσιακός καραβομαραγκός. Σύμφωνα με τον Παλατιανό ερευνητή Θοδωρή Ηλιάδη, βαρκαλάδες χρησιμοποιούνταν στη θάλασσα του Μαρμαρά, για ταξίδια στις κοντινές ακτές της Θράκης και της Μικρασίας. Με ένα τέτοιο καΐκι διεκπεραιώθηκαν τα μέλη της οικογένειας Κανόνη από την περιοχή της Κυζίκου, στα απέναντι θρακικά παράλια, κατά την προσφυγιά του 1922.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X