Όλη η συνέντευξη-σταθμός του Λούκα Μπάνκι στην «Ωρα»

Μπάνκι: «Αυτά αλλάζουν στην ΑΕΚ με Θίοντορ και Τζέιμς»
Photo Credits: INTIME

Αύριο, η ΑΕΚ φιλοξενεί την Μπάμπεργκ στην ρεβάνς της ήττας της Βαμβέργης, με τον Λούκα Μπάνκι να μιλάει στην «Ώρα των σπορ» για όλους και για όλα.

Διαβάστε την συνέντευξη-σταθμό του Ιταλού κόουτς της Βασίλισσας:

-Πρώτα από όλα, είναι μεγάλη τιμή μας, ως εφημερίδα, που μας επιλέξατε για να μας πείτε το μήνυμα που θέλετε να στείλετε, ενόψει της ρεβάνς της ΑΕΚ με αντίπαλο την Μπάμπεργκ στο ΟΑΚΑ.

«Είναι και δική μου τιμή. Καθημερινά, αξιολογώ την εφημερίδα σας και τη θεωρώ μέρος της κουλτούρας αυτού του κλαμπ! Πιστεύω ότι είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της περιόδου την οποία διανύουμε και είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε την ψυχολογική μας κατάσταση από εδώ και πέρα. Οπότε θεωρώ ότι το σωστό θα ήταν, η εφημερίδα σας, να είναι το μέσο το οποίο διαμορφώνει και μεταφέρει τα συναισθήματά μας, προς τον κόσμο. Ξέρω ότι οι τρόποι και τα κανάλια μέσω των οποίων γίνεται η ενημέρωση, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Η δημοσιογραφία γίνεται πλέον και online, αλλά ξέρω ότι πάντα η εφημερίδα θα έχει μία δικιά της ταυτότητα, πόσο μάλλον η καθημερινή εφημερίδα. Σε σας, βλέπω τη θέληση, όχι μόνο να δίνετε τις ειδήσεις στην πραγματική τους διάσταση, αλλά και να συνεισφέρετε στην καθημερινότητα και τη βελτίωση της ομάδας, αλλά κυρίως να προσπαθείτε να δημιουργηθεί μία κουλτούρα και μία εμπιστοσύνη. Ξέρω ότι η καθημερινή εφημερίδα είναι αυτή που μπορεί να συνεισφέρει και να βοηθήσει στο να δημιουργηθεί μία γενική ιδέα και μία εικόνα προς τα έξω. Αυτή η στιγμή είναι για μένα η ιδανική για να μοιραστώ συναισθήματα και σας ευχαριστώ που είστε εδώ. Είναι μία αγωνιστική περίοδος, στην οποία έχουμε μεγάλη ευφορία. Νιώθουμε τιμή για αυτό που κάνει η ομάδα. Είναι γνωστές όμως και οι δυσκολίες που έχουμε περάσει, αλλά είμαστε και περήφανοι για τον τρόπο που τις αντιμετωπίσαμε. Πλησιάζει μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της χρονιάς και πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε μία μοναδική ατμόσφαιρα. Την ατμόσφαιρα την οποία, όποιοι ήταν πέρυσι εδώ, είχαν την ευκαιρία και την ευκολία να τη ζήσουν στο Final-4. Φυσικά για κάποιους θα είναι μία νέα, μοναδική ατμόσφαιρα».

-Πήρε ωστόσο η ομάδα και φέτος, μια πρώτη εντύπωση από την ώθηση που μπορεί να της δώσει ο κόσμος, στο ματς με τον ΠΑΟΚ.

«Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Δεν ήταν όμως όλοι έτοιμοι και προετοιμασμένοι μέσα στην ομάδα να αντιμετωπίσουν και να παίξουν με μία τέτοια ατμόσφαιρα, τόσο πιεστική. Τώρα όμως, πρέπει να… μεταφράσουμε την ατμόσφαιρα αυτή σε κάτι θετικό, σε ενέργεια και να μας εμπνεύσει. Γνωρίζουμε πολύ καλά την αξία των αντιπάλων μας. Αυτό το είδαμε ξεκάθαρα και στον αγώνα της Γερμανίας. Η ομάδα αυτή έχει πολύ μεγάλους αθλητές. Βάζουν στο παρκέ τέσσερις τίτλους Ευρωλίγκας, έναν τίτλο ΜVP από Final-4 της Ευρωλίγκας το 2014 και επειδή προσωπικά έχω συμμετάσχει στην αρχική δόμηση αυτής της ομάδας, ξέρω μέσα από ποιους τρόπους και ποιες ιδέες έχει δομηθεί. Η εμπειρία που έχουν από 4-5 συνεχόμενες χρονιές στην Ευρωλίγκα. Που υπήρχαν και υπάρχουν συμβόλαια όπως των Ρούμπιτ, Ζήση, Χάρις, Χέκμαν, Ράις τα οποία είναι πολύ υψηλά συμβόλαια από εποχές… Ευρωλίγκας και συνεχίζουν στην ομάδα. Έχουμε αντιμετωπίσει ήδη τρεις φορές την Μπάμπεργκ, αυτή τη χρονιά. Τώρα είναι η ανάγκη να παίξουμε το τέλειο παιχνίδι. Ελπίζω όλοι να καταλαβαίνουν ότι η ομάδα μας, έχει κάνει κάτι το εξαιρετικό μέχρι στιγμής. Παλεύουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα σε υψηλό επίπεδο, κερδίσαμε την κανονική περίοδο στον Όμιλο μας, στο Βasketball Champions League, παρά τις τόσες ατυχίες, οι οποίες μας έχουν αποτρέψει από το να έχουμε έστω μία και μοναδική μέρα προπόνησης με όλους τους παίκτες μαζί. Δεν μιλάω για αγώνα, μιλάω για προπόνηση, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Καταφέραμε να κερδίσουμε το Διηπειρωτικό Κύπελλο και να κλείσουμε έτσι έναν τέλειο κύκλο, που ξεκίνησε πέρυσι. Αυτή είναι η στιγμή ώστε να μπορέσουμε να μεταφράσουμε και για να καταλάβουμε πόσο ξεχωριστή δουλειά έχει γίνει και πραγματικά δεν είναι εύκολο να το βρεις. Είναι εξαιρετικό. Εμείς έχουμε δουλέψει από την αρχή της σεζόν, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι για τα όποια συναισθήματα. Αθλητές όπως οι Λαρεντζάκης, Σάκοτα, Ξανθόπουλος, Καββαδάς, Χάντερ και Τζέιμς, γνωρίζουν την ιστορία του συλλόγου και είχαν την τύχη πέρυσι να ζήσουν μία εξαιρετική χρονιά και να κερδίσουν πράγματα. Αυτά δεν είναι πράγματα που βρίσκεις καθημερινά, δεν είναι εύκολο να γίνουν. Οπότε από αυτούς, ειδικά τώρα, περιμένω έναν πολύ δυναμικό ρόλο. Δεν θα χρειαστεί να γίνουν ήρωες για να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε, αλλά καθένας από αυτούς θα πρέπει να πιέσει τους υπόλοιπους και να κάνουν με τη συμπεριφορά τους, μοναδική την ατμόσφαιρα που θα συναντήσουμε την Τετάρτη, ούτως ώστε όλοι να κάνουμε το τέλειο παιχνίδι».

-Για τον κόσμο που θα έρθει την Τετάρτη (σ.σ. αύριο) στο γήπεδο, προτιμάτε να έχει την ψυχολογία, ότι πρέπει να βοηθήσει την ομάδα να πετύχει κάτι για το οποίο δεν είναι φαβορί;

«Τόσο εμείς, όσο και ο κόσμος πρέπει να προσεγγίσουμε το παιχνίδι γνωρίζοντας τη δυναμική των αντιπάλων μας και επίσης να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Είμαστε όλοι γνώστες αυτής της κατάστασης. Θα πρέπει να είμαστε πολύ δημιουργικοί, ακόμα και στην προετοιμασία της στρατηγικής του παιχνιδιού. Δεν θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα τετριμμένα, αυτά που κάνουμε συνήθως, θα πρέπει να βρούμε κάτι εξαιρετικό για το ματς αυτό. Γιατί αναγκαστικά, οι ατυχίες που έχουμε, αλλά και η τωρινή κατάσταση, μας αναγκάζουν να το κάνουμε. Κανένας από εμάς δεν είναι καινούριος στην ΑΕΚ σήμερα. Όμως όταν ήρθαμε στον σύλλογο, γνωρίζαμε ότι το πάθος των οπαδών μας, μας έδωσε την άδεια να ζήσουμε αυτές τις στιγμές, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε κιόλας ότι για αυτές τις στιγμές, μεγάλο ρόλο έχει παίξει η συμπεριφορά των οπαδών και φυσικά η δυναμική της ομάδας. Όταν μπορείς να δημιουργείς εντός γηπέδου μία φωτογραφία σαν και αυτή (σ.σ. εννοεί μία φωτογραφία με γεμάτο ΟΑΚΑ στο γραφείο του), πρέπει να είσαι υπερήφανος για αυτό που έχεις κάνει. Γιατί αυτό δεν είναι κάτι… φυσιολογικό, είναι κάτι το εξαιρετικό. Είχα την επιθυμία, ονειρεύτηκα πριν έρθω εδώ, να μπορέσω να ζήσω μία τέτοια φωτογραφία, έναν τέτοιο κόσμο. Οπότε θα θέλω οι οπαδοί να έρθουν στο γήπεδο με τη συνείδηση ότι έχουν πολύ σημαντικό ρόλο, να σπρώξουν την ομάδα σε μία μεγάλη επιτυχία, γιατί για μία τέτοια πρόκειται. Να μπεις στο Final-4, με τέτοιες συνθήκες θα είναι επιτυχία, αλλά και έκπληξη. Ξέρω βέβαια ότι το να ξεπερνάς τις δυσκολίες και να παλεύεις μέσα από ατυχίες, είναι μέρος της ταυτότητας της ΑΕΚ και αφού το ξέρω αυτό, είμαι σίγουρος ότι ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν θα σταματήσουν να μας βοηθούν και φυσικά μεγαλύτερη επιτυχία για εμάς, θα είναι το να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την πίεση. Οι τραυματισμοί των Ματσιούλις, Ξανθόπουλου, Καββαδά και τα συνεχόμενα προβλήματα του Θίοντορ, δεν μας δείχνουν ότι μας λείπει το ταλέντο, αλλά αυτό που θα μας λείψει είναι η προσωπικότητα και η εμπειρία. Δουλεύουμε ούτως ώστε όσοι έχουμε μείνει, ο καθένας από εμάς, να κάνουμε τις σωστές επιλογές στο παρκέ. Κάθε κατοχή θα έχει μία ιδιαίτερη σημασία, το δικό της βάρος, στην τελική επιτυχία. Όλοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν καταλάβει τι ακριβώς δουλεύουμε, αυτούς τους μήνες, όλοι μαζί. Να δείξουν την προσωπικότητά τους και τη συνείδησή τους, σε αυτό το παιχνίδι, αλλά και τη συνεχόμενη εμπιστοσύνη που έχουμε μεταξύ μας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταφέρουμε στο τέλος, το στόχο μας».

Γνωρίζοντας τη δυναμική της Μπάμπεργκ, είχατε πει και στο πρώτο ματς: «να κάνουμε τέλειο παιχνίδι». Το ίδιο είπατε και τώρα. Στο πρώτο ματς, είδαμε στα πρώτα οχτώ λεπτά, η ομάδα να έχει άγχος και να μην σκοράρει, κάτι που ευτυχώς δεν στοίχισε στη συνέχεια. Είναι ένα από τα «κλειδιά», το να μπει η ΑΕΚ με τη δυναμική, όπως στον περσινό τελικό με τη Μονακό, δηλαδή να… αιφνιδιάσει την Μπάμπεργκ από την αρχή;

«Το τέλειο παιχνίδι σημαίνει να βγούμε έξω και να παίξουμε με συνέχεια και συνοχή για 40 λεπτά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο όταν παίζεις παιχνίδια 80 λεπτών. Σε αυτά τα παιχνίδια, η δουλειά του σκάουτινγκ και η γνώση που έχει η μία για την άλλη ομάδα, ουσιαστικά εξισώνει το επίπεδο των δύο ομάδων. Για εμάς, εκείνα τα πρώτα οχτώ λεπτά του αγώνα, δεν ήταν καθοριστικά, γιατί ήταν οχτώ από τα ογδόντα που θα δούμε στο σύνολο. Ωστόσο, ξεκάθαρα έδειξαν την ένταση με την οποία θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει το παιχνίδι.
Από την άλλη πλευρά, είμαι πολύ ικανοποιημένος, από το πώς μπορέσαμε να αντεπεξέλθουμε στη ροή του παιχνιδιού, χωρίς να μας πάρει από κάτω και να χάσουμε το πλάνο μας και χωρίς να παίξουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι η ταυτότητα του παιχνιδιού μας. Έτσι θα πρέπει να πάει το παιχνίδι μας και την Τετάρτη. Θα έχει πολλά πάνω-κάτω το παιχνίδι, γιατί έτσι είναι και το άθλημα του μπάσκετ. Η διαφορά θα γίνει για κάποια ομάδα που θα έχει τα λιγότερα πάνω-κάτω. Επειδή θα υπάρχουν πάνω-κάτω και για τις δύο ομάδες, θα πρέπει να προσπαθήσεις να μη βγάλεις το πλάνο που έχεις στο μυαλό σου. Για εμάς, η τελειότητα σε αυτό το παιχνίδι, σημαίνει το για πόσο θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε αυτό που θα έχουμε στο μυαλό μας. Δεν υπάρχουν παιχνίδια χωρίς λάθη, αλλά υπάρχουν ομάδες που μπορούν να μειώσουν τα λάθη. Αυτό για εμάς θα ήταν ένα πρώτο λιθαράκι για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο στόχο μας. Το να δούμε αθλητές που θα είναι ευσυνείδητοι για τη σημασία του αγώνα, αλλά όχι πιεσμένοι από τη σημασία αυτού».

-Υπάρχει περιθώριο σε τέτοια παιχνίδια, να περιμένετε κάτι έξτρα από παίκτες που δεν έχουν πολύ χρόνο στο ροτέισον ή θα στηριχτείτε σε 7-8 παίκτες, όπως είναι τα πράγματα;

«Ας αρχίσουμε από το ότι γνωρίζουμε τις απουσίες. Σίγουρα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο ρόστερ για να αντικαταστήσει αυτούς τους αθλητές επάξια. Μία ομάδα μπάσκετ δεν χτίζεται με τα κριτήρια που χτίζεται μια ομάδα ποδοσφαίρου καθώς υπάρχουν 3 ή 4 αθλητές στο ποδόσφαιρο, που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Δεν θα είναι εύκολο να πούμε ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε ένα τέτοιο παιχνίδι μειώνοντας το ροτέισον σε 7-8 παίκτες, δεν θα ήταν σωστό να το σκεφτώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει κιόλας. Γιατί όποιος μπει στο παρκέ, θα πρέπει να μας αποδείξει ότι είναι έτοιμος να κάνει αυτό που θέλουμε. Κάθε κατοχή θα έχει πολύ σημαντική αξία, θα πρέπει να μειώσουμε τα λάθη, έτσι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την εμπειρία κάποιων παικτών και τα σωματικά προβλήματα που θα έχουν κάποιοι άλλοι, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη διαφορά ύψους και αθλητικότητας με τους αντιπάλους. Έτσι λοιπόν, κάθε αθλητής και κάθε μέλος της ομάδας που έχει ενεργό ρόλο, θα πρέπει να είναι έτοιμος να συνεισφέρει, χωρίς να έχει σημασία πόσα λεπτά θα παίξει και αν παίξει. Αλλά σίγουρα το πλάνο μας, θα πρέπει να αφορά σε ένα σχετικά μικρό ροτέισον. Κυρίως επειδή το επίπεδο της αθλητικότητας θα σε κάνει να ρισκάρεις στα φάουλ. Δεν μπορείς βέβαια να προβλέψεις ποιο θα είναι το κριτήριο των διαιτητών σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Όπως είδαμε και στο πρώτο παιχνίδι, ο αντίπαλος “χτύπησε” σε συγκεκριμένους παίκτες, για να τους δημιουργήσει πρόβλημα με τα φάουλ. Αυτή είναι μία φυσιολογική στρατηγική όταν παίζεις παιχνίδια τέτοιου επίπεδου».

-Κατά πόσο θα είναι έτοιμος ο Θίοντορ να παίξει κι αν παίξει, σε τι ποσοστό ετοιμότητας θα είναι;

«Ήταν δύσκολο να προβλέψουμε ακόμα και στη Βαμβέργη, το πως θα ήταν. Μην ξεχάσουμε κάτω από ποιες συνθήκες ήρθε ο Τζόρνταν στο πρώτο ματς, καθώς ήταν ύστερα από έναν τραυματισμό και δύο εβδομάδες απραξίας. Αυτό ήταν ένα γεγονός που “χάλασε” το μυαλό, την αθλητικότητα και την ετοιμότητά του. Κάτι που είχε καταφέρει να δημιουργήσει και να βελτιώσει από την πρώτη μέρα της άφιξής του μέχρι και πριν από έναν μήνα. Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε το ματς στη Βαμβέργη και η ανάγκη να τον έχουμε στο παρκέ για να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία του, δημιούργησε μία εικόνα ενός αθλητή πιο έτοιμου από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Ειλικρινά, ταξίδεψε με την ομάδα χωρίς να γνωρίζουμε πριν τον αγώνα, σε τι κατάσταση μπορεί να είναι. Εγώ πραγματικά μπορώ να πω ότι ήταν και αυτός αποφασισμένος να παίξει ένα παιχνίδι με μεγάλα διαστήματα, που θα μπορούσε να ικανοποιήσει την ομάδα μας. Παρόλο αυτά, να μην ξεχνάμε ότι χάσαμε αυτή τη νίκη, αλλά και έναν πολύ μεγάλο αθλητή, όπως είναι ο Ματσιούλις. Εγώ ειλικρινά δεν είχα τη χαρά μίας μικρής ήττας, αλλά την πικρία μίας νίκης η οποία δεν ήρθε. Ο Τζόρνταν έπαιξε έναν μεγάλο ρόλο, προκειμένου η ομάδα να είναι ανταγωνιστική μέχρι το τέλος. Και κόντρα στον Άρη, είχαμε αποδείξεις ότι το κορμί του, δεν είναι έτοιμο για παιχνίδια τέτοιας έντασης. Θέλει πάρα πολύ να παίξει και να ενισχύσει την ομάδα. Δέχθηκε να έρθει στην ΑΕΚ σε μία αποστολή και δεν θέλει τίποτα να τον εμποδίσει. Θα είναι πολύ δύσκολο να τον κρατήσω έξω από το παρκέ, αλλά είναι και αδύνατο να μπορέσω να προβλέψω σε τι κατάσταση θα είναι. Ας ξεκινήσουμε από την επιθυμία του και μετά σιγά-σιγά θα αξιολογήσουμε σε τι κατάσταση θα είναι».

-Αν ήταν να πάρετε από τον Θίοντορ, μόνο αυτό που πήρατε κόντρα στον ΠΑΟΚ, θα μπαίνατε σε σχετική διαδικασία;

«Δεν ξέρω, γιατί αυτό που συνέβη κόντρα στον Άρη, είναι ένα καμπανάκι. Αλλά έχω πολύ εμπιστοσύνη στην εμπειρία του. Επίσης και στην εμπειρία άλλων αθλητών, όπως οι Σάκοτα, Τζέιμς και Λαρεντζάκης. Αλλά ξέρω και για τον Θίοντορ, ότι παρά τα προβλήματα και την κατάσταση που έχει, θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το παιχνίδι. Δεν θέλω να κάνω καμία σύγκριση ανάμεσα στα δύο παιχνίδια. Θέλω μόνο να δείξω ότι και εκείνη η περίπτωση, μας έκανε να καταλάβουμε το πόσο θέλει να βοηθήσει και να καταφέρει τους στόχους του».

-Ήταν μεγάλο σοκ η απώλεια του Ματσιούλις, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και για τον ρόλο του… μεγάλου αδελφού που έχει στα αποδυτήρια. Όπως ζείτε την ομάδα, θεωρείτε ότι το έχουν ξεπεράσει άπαντες, αυτό το ψυχολογικό σοκ;

«Δεν μπορείς ποτέ να εγκαταλείψεις τις κακές σκέψεις που αφήνει ένας τέτοιος τραυματισμός. Όπως έγινε και νωρίτερα μέσα στη χρονιά, με τους Ξανθόπουλο και Καββαδά. Είναι τύποι τραυματισμών οι οποίοι πραγματικά… ενοχλούν την ομάδα. Κυρίως επειδή αυτοί οι αθλητές κάνουν μία εξαιρετική δουλειά μέσα στην ομάδα, όπως υπογραμμίσατε, όχι μόνο για τεχνικούς λόγους. Χρειαστήκαμε μία μέρα για να μεταβολίσουμε αυτό που μας συνέβη. Θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε την ταυτότητά μας και τη στρατηγική μας, αλλά πραγματικά θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε ακόμα και αυτές οι ατυχίες, να.. σπρώξουν τους αθλητές, με σκοπό να φτάσουμε σε υψηλό επίπεδο απόδοσης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε χρόνο για στεναχώριες, υπάρχει χώρος μόνο για να βάλουμε κάτω το κεφάλι και να δημιουργήσουμε τη θέληση. Ο τρόπος με τον οποίο εμείς έχουμε δείξει συνοχή τη φετινή χρονιά, συνδέεται και με τις ατυχίες μας. Δεν έχω μπορέσει μέσα στη χρονιά να σχεδιάσω το επόμενο ματς με τους ίδιους αθλητές που είχα και στο προηγούμενο. Θα ξεχωρίσουμε αυτό το παιχνίδι από όλα τα υπόλοιπα, θα το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά».

-Επειδή στην Ελλάδα υπάρχει συγκεκριμένο όριο στους στόχους, η κρισιμότητα του αγώνα αυτού, προβληματίζει για την επόμενη μέρα; Αν δηλαδή, θα είναι άλλη σεζόν μετά;

«Αν δεν καταφέρουμε να μπούμε στο Final-4, πρώτα από όλα δεν θα ικανοποιήσουμε τους δικούς μας στόχους, γιατί κάθε ένας από εμάς, ονειρεύεται να πετύχει αυτόν το στόχο. Όπως είπα από σήμερα, ξεκινάει μία ξεχωριστή σεζόν. Σηκώσαμε το Διηπειρωτικό και συνεισφέραμε ώστε να κλείσει ένας τέλειος κύκλος, ανταγωνιζόμαστε στο εθνικό πρωτάθλημα, αλλά πάνω από όλα δίνουμε ισορροπία και συνέχεια στο πρόγραμμα της ομάδας. Τη μέρα που μου παρουσίασαν την πόλη, τους οπαδούς μας, μιλήσαμε για τη βάση της συμφωνίας με την ΑΕΚ. Στην ΑΕΚ είχαν ανάγκη να κάνουν αλλαγές, να μειώσουν το μπάτζετ, αλλά δεν μπορούσαν να αλλάξουν τους στόχους, γιατί η ΑΕΚ από την αρχή θα έπρεπε να είναι ανταγωνιστική. Καμία ομάδα δεν κερδίζει τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως έκανε η ΑΕΚ. Κάθε ένας από εμάς, δέχθηκε αυτή τη δουλειά εν γνώσει του, πως ο στόχος ήταν να συνεχίσουμε αυτή την ιστορία. Δεν μπορούν να μας σταματήσουν οι τραυματισμοί ή μία κακή διαιτησία. Ίσως να μπορούν να μας σταματήσουν μόνο οι αντίπαλοί μας, αν είναι καλύτεροι από εμάς μέσα στο παρκέ. Πρέπει να πω πραγματικά ότι με αυτές τις συνθήκες, το να καταφέρουμε να φτάσουμε στον προορισμό μας, θα ήταν κάτι εξαιρετικό. Ονειρεύομαι να φτάσουμε στο στόχο μας γιατί έχουμε αθλητές που αν καταφέρουν να ξεπεράσουν την πίεση, θα έχουν καταφέρει κάτι εξαιρετικό στην καριέρα τους. Αυτή τη στιγμή, το γκρουπ που έχουμε είναι πιο… μαζεμένο και δυνατό, γιατί έχουν καταλάβει άπαντες, ότι έχοντας το στόχο να δώσουμε ισορροπία και συνοχή στο κλαμπ, στο εσωτερικό της ομάδας, υπάρχει η λογική ότι πρέπει να γίνει ένας κορμός, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε ως το τέλος. Το να καταφέρουμε αυτή την πρόκριση, θα είναι κάτι μαγικό. Αν δεν το καταφέρουμε δεν είναι μόνο ότι θα στεναχωρήσουμε τους οπαδούς μας, αλλά πάνω απ’ όλα τους εαυτούς μας. Γνωρίζουμε τις δυνατότητες που έχουμε, δεν θα αφήσουμε να μας επηρεάσουν, ούτε οι τραυματισμοί, ούτε κάτι άλλο».

-Ψυχολογικά πως είναι να ξέρετε, ότι ο κόσμος είναι καλά με την ομάδα, όλα πηγαίνουν καλά, ξέρεις δηλαδή ότι έχεις δουλέψει καλά, αλλά έρχονται παράγοντες που δεν μπορείς να ελέγξεις, με ατυχίες και συνεχείς τραυματισμούς; Δεν… τρελαίνεσαι;

«Αυτό είναι μέρος της προσέγγισης της δουλειάς μου. Υπάρχουν οπτικές που μπορείς να κοντρολάρεις και άλλες που δεν μπορείς. Η ομάδα δουλεύει καθημερινά με συνοχή και με πειθαρχία και για εμένα αυτό είναι κάτι βασικό. Ξέρω ότι υπάρχουν κομμάτια που μπορώ να ελέγξω και μέσα από αυτά που μπορώ να ελέγξω, είναι βασικό το να μειώσω τα λάθη. Ξέρω ότι αν δεν καταφέρω αυτόν το στόχο, δεν θα μπορέσω να κοιμηθώ για πολλά βράδια. Αυτή είναι η ζωή μας. Όταν μπορείς να μεταφράσεις την καθημερινότητα. Ακόμα και από τις ήττες, μπορείς να βρεις τρόπους για να μεγαλώσεις την ομάδα και να βελτιωθείς. Από την στιγμή που έχω κερδίσει αρκετά και έχω χάσει πολλά, δεν θέλω να χάσω ξανά».

-Ο κόσμος ήταν πολύς στα μεγάλα ματς, αλλά λιγότεροι σε πιο μικρά ματς. Μια από τις δικαιολογίες είναι ότι θα ήθελε κάποια στιγμή ο κόσμος να δει την ΑΕΚ να διεκδικεί τον τίτλο και να προσπερνά, τον ΠΑΟ και τον ΟΣΦΠ. Θεωρείτε ότι είναι εφικτό αυτό, να κάνει η ΑΕΚ δηλαδή ένα θαύμα στο πρωτάθλημα;

«Σήμερα δεν είναι ρεαλιστικό να το σκεφτόμαστε. Για να το προσεγγίσουμε θα πρέπει να είμαστε πρακτικοί και ρεαλιστικοί και να ξεκινήσουμε με βάση τα δύο ματς που έχουμε παίξει με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Σέβομαι την ετυμηγορία του γηπέδου. Έχουμε το όνειρο να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το επίπεδο. Σήμερα που κάνουμε αυτή τη συζήτηση, τόσες ατυχίες και τραυματισμοί επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία. Εγώ πιστεύω ότι θα είναι καθοριστικό για την ΑΕΚ να μείνει σταθερά σε αυτό το επίπεδο. Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν τόσες πολλές ατυχίες σε μία χρονιά, ας είμαστε ρεαλιστές. Πιστεύω, ο πρώτος στόχος θα είναι η ΑΕΚ να έχει το ίδιο επίπεδο αποδοτικότητας και όταν το καταφέρει αυτό, θα μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρή ανταγωνίστρια. Αυτό το έχουμε καταφέρει και το καταλαβαίνω από το πώς μας αντιμετωπίζουν. Βλέπω κάθε σαββατοκύριακο, κάθε παιχνίδι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού που παίζουν στον ΕΣΑΚΕ. Ποτέ, σε κανένα παιχνίδι δεν έπαιξαν με τη σοβαρότητα, τη θέληση και την πειθαρχία που αντιμετώπισαν τα δικά μας παιχνίδια. Κι αυτό δείχνει ότι μόνο την ΑΕΚ αντιμετωπίζουν με τόσο σεβασμό και με προσοχή. Αυτοί πρώτοι από όλους, μας θεωρούν ανταγωνιστές. Έχουμε κερδίσει το σεβασμό των ανταγωνιστών. Η προηγούμενη σεζόν έδειξε ότι σε ξεχωριστές στιγμές, η ΑΕΚ μπορεί να τους κερδίσει. Αν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οπαδοί μας δεν έρχονται στα περισσότερα παιχνίδια του πρωταθλήματος, συγχωρήστε με, αλλά είναι κάτι που δεν μου αρέσει και δεν συμφωνώ. Είναι μία προσέγγιση πολύ απλή και πολύ άσχημη. Η εικόνα είναι πολύ πιο βαθιά και μεγάλη. Είναι κοινωνική, οικονομική, έχει να κάνει με την οργάνωση του πρωταθλήματος. Αλλά το να έχεις κερδίσει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό σε Κύπελλο και πρωτάθλημα πέρυσι, δεν είδα να βοήθησε την ομάδα να δει περισσότερους οπαδούς στο γήπεδο, συνολικά. Εγώ είμαι περήφανος και ικανοποιημένος που σε παιχνίδια όπως με τον ΠΑΟΚ και της Τετάρτης (σ.σ. αύριο), θα έχουμε μία νέα προσέγγιση από τους οπαδούς, που θα αποδείξει ότι αυτή η διοίκηση κάνει κάτι καλό, για να κρατήσει την ομάδα σε υψηλό επίπεδο. Ο Μάκης Αγγελόπουλος και αυτοί που δουλεύουν μαζί του, το αξίζουν. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να τελειώσουμε τη δουλειά και να πετύχουμε ακόμα ένα στόχο της χρονιάς. Έχω μικρή εμπειρία από εδώ, αλλά έχω μία διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που οι οπαδοί πρέπει να προσεγγίζουν τους αγώνες».

-Τι συμπεράσματα έχετε βγάλει για τον κόσμο της ΑΕΚ, όχι μόνο από την παρουσία του ή τη μη παρουσία του στο γήπεδο, αλλά και από την καθημερινότητά σας, στην Αθήνα;

«Το γεγονός ότι μένω στο Μαρούσι, με κάνει να καταλαβαίνω το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ΑΕΚ για τους οπαδούς της. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την ΑΕΚ είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα. Στη Σιένα έχω δει μία παρόμοια αντιμετώπιση του κόσμου στην ομάδα, αλλά εκεί μιλάμε για μία περιοχή με πληθυσμό 70.000 κατοίκων και όχι εκατομμυρίων όπως είναι η Αθήνα. Το να είσαι μέλος ενός οργανισμού όπως ΑΕΚ, εμπεριέχει μία υπερηφάνεια. Εγώ νιώθω ότι είμαι κάτι ξεχωριστό εδώ. Δεν χρειάζεται να τροφοδοτήσω το εγώ μου, αλλά είναι μία καθημερινότητα αυτό που ζω με τους οπαδούς της ΑΕΚ, που με ωθεί να δώσω όλο και περισσότερα. Στην Ιταλία, το ονομάζουμε ιδιότητα της κατοχής, ότι ανήκεις σε ένα σύνολο. Αυτός ο οργανισμός, πολλών και διαφορετικών σπορ που έχει η ΑΕΚ, συνεισφέρουν στο να νιώσεις κι εσύ κομμάτι αυτής της ιδιότητας, αυτού του συνόλου. Από εκεί και πέρα, το ελληνικό μπάσκετ, το θεωρώ πολύ υψηλού επιπέδου. Όμως, κάποιες συμπεριφορές του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, οι φιλονικίες που έχουν, το “δηλητήριο” που ρίχνουν στο μπάσκετ, δεν είναι κάτι που μου αρέσει και που προσφέρει στο ελληνικό μπάσκετ. Πιστεύω ότι σίγουρα θα πρέπει να συζητηθεί ο τρόπος διεξαγωγής και η κανονικότητα του πρωταθλήματος. Η προετοιμασία των διαιτητών και σίγουρα η ουδετερότητά τους. Αυτές είναι οι βασικές αρχές του αθλητικού ανταγωνισμού. Δεν μπορείς να μιλήσεις για ανταγωνισμό, αν δεν υπάρχει ουδετερότητα. Οπότε αυτή η δύσκολη στιγμή, θα πρέπει να είναι η βάση στην οποία πρέπει να πατήσουμε. Είναι κάτι που λέω και στους Έλληνες φιλάθλους. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτήν την αγωνιστική περίοδο, ώστε να φτάσουμε στις βασικές αρχές του αθλήματος, οι οποίες χρησιμεύουν στις αλλαγές. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει».

-Ποια είναι η αντιμετώπιση της ΑΕΚ, από τους διαιτητές στο πρωτάθλημα;

«Δεν σκέφτομαι τους διαιτητές. Οι σκέψεις μου, είναι μόνο στην προετοιμασία των παικτών μου. Για το πως θα μπορούν να είναι σε ένα υψηλό τεχνικό επίπεδο και να έχουν την ηρεμία να μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε προκατάληψη. Δεν με αφορά το αν η ΑΕΚ μπορεί να κερδίσει ή να χάσει από τους διαιτητές. Αυτό που με νοιάζει είναι κάθε μέρα που μπαίνω στο γήπεδο, να μπορώ να συνεχίζω αυτές τις αρχές, οι οποίες είναι βασικές, η εμπιστοσύνη, η βελτίωση, η ανταπόκριση. Χωρίς βέβαια να μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη και τα λάθη. Όπως κάνω λάθη εγώ, έτσι κάνουν και ένας διοικητικός παράγοντας, ένας αθλητής, έτσι αναγκαστικά και ο διαιτητής θα κάνει λάθη, αναπόφευκτα. Αλλά τον τελευταίο καιρό είναι σε μεγάλη συζήτηση, η ουδετερότητα των διαιτητών στην Ελλάδα. Πιστεύω πως και η ΑΕΚ στηρίζει πως πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στη διαιτησία. Αν χρειαστεί, η ομάδα μας θα το κάνει με σοβαρό τρόπο και με προτάσεις. Ούτε με βία, ούτε με εγωισμό. Αυτό θα πρέπει να είναι ένα πολύ σοβαρό μήνυμα για τους οπαδούς μας».

-Το συναισθηματικό δέσιμο που έχετε με την ομάδα και η εκτίμησή σας για τον Μάκη Αγγελόπουλο και όλο το τιμ, είναι δύο λόγοι, αρκετά σημαντικοί για να συνεχίσετε στην ΑΕΚ;

«Είναι μερικοί από τους σημαντικούς λόγους. Θα χρειαστεί να περιμένουμε το τέλος της χρονιάς για να κάνουμε την αξιολόγηση, για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε, αν το να μείνω εδώ, θα είναι ο καλύτερος δρόμος και για τις δύο πλευρές».

-Πάντως, οι οπαδοί της ΑΕΚ ασχολούνται πολύ λιγότερο, αρνητικά μαζί σας, σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο προπονητή της ομάδας και βάζουμε και την ποδοσφαιρική μέσα. Δεν έχουμε δει μία ήττα της ομάδας, που να λένε ότι έφταιγε ο Μπάνκι, κάτι που για την ΑΕΚ είναι… περίεργο!

«Έχω πολλά κρυφά προφίλ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και μπαίνω και γράφω τα θετικά σχόλια (σ.σ. γελάει)! Η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολούμαι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πιστεύω ότι ήρθα εδώ με την προσοχή, την προετοιμασία και την κάλυψη του κλαμπ. Ο Μάκης, ο Γιώργος (σ.σ. Χήνας) και ο Ντράγκαν είχαν πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς επηρέασαν την κοινή γνώμη και αυτοί μου εξήγησαν, μου έδειξαν την ΑΕΚ. Κυρίως, το γεγονός ότι έχουν πολύ καλή πίστη προς τον κόσμο της ΑΕΚ, δημιούργησαν τους λόγους για να με δεχθεί θετικά ο κόσμος. Βέβαια, η καθημερινή μου προσπάθεια, σημαίνει ότι προσπαθώ να ανταποκριθώ στη βαρύτητα ενός ονόματος, όπως αυτό του Ντράγκαν, να φανώ αντάξιος των υποχρεώσεων που μου έδωσε ο Μάκης και κυρίως του πάθους του, με το οποίο περικλείει την ομάδα. Δεν μπορώ να μην σας πω την αλήθεια. Στεναχωριέμαι που δεν βλέπω πολλούς οπαδούς της ομάδας στο γήπεδο. Κάθε μέρα που περπατάω στο δρόμο όμως, έχω συναντήσει τη συναισθηματική προσέγγιση που έχει ο οπαδός απέναντι στην ΑΕΚ. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πάρα πολλές δικαιολογίες για να μην έρχονται στα παιχνίδια, αλλά εγώ δεν τις δέχομαι. Εγώ είμαι απλά μία επιλογή της ΑΕΚ. Οι οπαδοί της ΑΕΚ υπεραμύνονται των επιλογών της ομάδας. Αν χάσω πάντως ξανά παιχνίδι, σίγουρα θα πουν κάτι κακό για μένα (γελάει)».

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X