Η αντιπολίτευση στα Σκόπια θέλει πρόωρες εκλογές

Η αντιπολίτευση στα Σκόπια θέλει πρόωρες εκλογές

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Tην ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ θριαμβολογεί για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική βουλή αλλά και την επιβράβευση της διεθνούς κοινότητας στο πρόσωπό του, η αντιπολίτευση δια στόματος του αρχηγού της Κρίστιαν Μίτσκοτσκι, ζητά επιτακτικά πρόωρες εκλογές οι οποίες θα μπορούσαν να συμπέσουν με τις Προεδρικές εκλογές στη χώρα, καθώς τον Απρίλιο λήγει η συνταγματική θητεία του νυν Προέδρου, Γκεόργκι Ιβάνοφ.

Πρόκειται για ένα σενάριο που δεν έχει αποκλείσει ο Ζόραν Ζάεφ αν και τις τελικές του αποφάσεις θα τις πάρει αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο αρχικά με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, αφετέρου με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την προηγούμενη χρονιά τα Σκόπια είχαν εξασφαλίσει αυτό που στη διπλωματική γλώσσα αποκαλείται “ημερομηνία για την ημερομηνία”, διασφαλίζοντας ότι τον φετινό Ιούνιο θα συζητηθεί η δυνατότητα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, γεγονός που θα αποτελέσει ένα ακόμη ισχυρό χαρτί για τον Ζάεφ, στην καμπάνια του περί “ευρωπαϊκής” Μακεδονίας.

Παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος, SDSM, καμία σχετική απόφαση  δεν ελήφθη, με τα στελέχη που πρόσκεινται στον Ζόραν Ζάεφ να μην θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Κάποιοι υπουργοί μίλησαν ανοικτά για την ανάγκη επίσπευσης των εκλογών, χωρίς πάντως να καταλήξουν σε συγκεκριμένη απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, οι υπουργοί της κυβέρνησης οφείλουν να παραιτηθούν 100 ημέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών και στη θέση τους πρέπει να διοριστούν υπηρεσιακοί. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση για την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη θα πρέπει να ληφθεί άμεσα, καθώς η πιθανότερη ημερομηνία για την προεδρική εκλογή είναι η 21η Απριλίου, με το δεύτερο γύρο να ορίζεται στις 5 Μαΐου.

Στην γειτονική χώρα, ο Πρόεδρος εκλέγεται από το λαό και όχι από τη βουλή. Αυτό σημαίνει πως τα κόμματα υποδεικνύουν υποψηφίους και έχουν αποφασιστική σημασία και επιρροή στους ψηφοφόρους τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X