Έλεγχος προόδου της «Βασίλισσας»: Μέρος Α

Επιστροφή στις προπονήσεις με πολλές απουσίες η ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Λένε ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια ή ότι η στατιστική είναι ένας εύκολος τρόπος να πεις ψέματα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια στατιστική ανάλυση της εικόνας της ΑΕΚ σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν, έχοντας σαν δείγμα τα 7 ματς της Basket League (5-2) και τα 7 ματς του Basketball Champions League (6-1), για να δούμε αν η θέση της ΑΕΚ δικαιολογείται από τους αριθμούς. Εκτός από τα απλά στατιστικά, θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά και προηγμένα στατιστικά (advanced stats) ομαδικά και ατομικά, για να γίνει κατανοητό πως δουλεύουν τα προπονητικά επιτελεία και πως προετοιμάζουν τους αγώνες και την τακτική που θα ακολουθήσουν.

Κατοχές και Ρυθμός

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές είτε τους προπονητές, είτε τους μπασκετικούς αναλυτές να μιλάνε για κατοχές μιας ομάδας. O όρος κατοχή (pos) περιλαμβάνει όλες τις επιθέσεις μιας ομάδας που καταλήγουν σε σουτ, φάουλ ή λάθος. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι οι κατοχές έχουν σχέση με τον ρυθμό (pace) μιας ομάδας, όσο πιο γρήγορα παίζει, τόσο πιο πολλές κατοχές θα έχει, άρα και μεγαλύτερες πιθανότητες για υψηλότερο σκορ. Επειδή όμως όλες οι ομάδες παίζουν σε διαφορετικό ρυθμό (άρα και σε διαφορετικό αριθμό κατοχών) για να μπορέσουμε να τις συγκρίνουμε και να δούμε πόσο αποτελεσματικές είναι επιθετικά και αμυντικά, ανάγουμε τα στατιστικά τους στις 100 κατοχές ( pos). Έτσι υπάρχει ένα κοινό μέτρο σύγκρισης σε άμυνα και επίθεση, που βάση των μ.ό. που παρουσιάζουν, αποφασίζουν οι προπονητές να χαμηλώσουν τον ρυθμό της ομάδας τους για να μην παρασυρθεί ή να τρέξουν περισσότερο όταν βλέπουν ότι η άλλη ομάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει στο σκοράρισμα. Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνονται οι επιθετικοί μ.ό. και ο ρυθμός ανά 100 κατοχές στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Έλεγχος προόδου της «Βασίλισσας»: Μέρος Α

Βλέπουμε ότι η ΑΕΚ ενώ παίζει σε ένα καλό ρυθμό (72,8), η επίθεση της παράγει 106 πόντους, δηλαδή πιο κάτω από άλλες 5 ομάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναποτελεσματικής ομάδας είναι η Κύμη, που παίζει στον υψηλότερο ρυθμό στο πρωτάθλημα(75,5) αλλά παράγει τους λιγότερους πόντους (91,6). Η διαφορά που υπάρχει μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, ο οποίος παίζει πιο αργά αλλά σκοράρει σχεδόν 6 πόντους παραπάνω, μπορεί να δικαιολογηθεί από τον δείκτη TS%. Αυτός ο δείκτης μετράει σε ποσοστό ευστοχίας, την αποτελεσματικότητα μιας ομάδας στα συνολικά σουτ, τα σουτ τριών πόντων και τις ελεύθερες βολές. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν είναι τρίτος στο δείκτη TS% δηλαδή παρόλο που κάνει λιγότερες επιθέσεις, η ευστοχία του είναι τέτοια που τον κάνει να σκοράρει παραπάνω.

2018-2019TS%
ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ59,1
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΒΙΚΟΣ COLA58,7
ΠΑΟΚ58,2
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ56,3
ΑΕΚ54,5
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ53,4
ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ52,8
ΛΑΥΡΙΟ AEGEAN CARGO52,5
ΚΥΜΗ51,4
ΡΕΘΥΜΝΟ CRETAN KINGS51,1
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ50,9
ΧΟΛΑΡΓΟΣ50,6
ΑΡΗΣ50
ΚΟΛΟΣΣΟΣ H HOTELS48,6

 

Έχουμε πει και σε προηγούμενα blog ότι η σταθερά της ΑΕΚ φέτος είναι η άμυνα, που της έχει δώσει λύσεις σε δύσκολα ματς όταν έπρεπε να υπερκεράσει τις απουσίες σημαντικών παιχτών. Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε τους αμυντικούς μ.ό. των ομάδων, δηλαδή πόσο αποτελεσματικές είναι στην άμυνα ανά 100 κατοχές.

Έλεγχος προόδου της «Βασίλισσας»: Μέρος Α

 

Όπως βλέπουμε η ΑΕΚ έχει την 3η πιο αποτελεσματική άμυνα μετά από Ολυμπιακό Παναθηναϊκό και αυτό γιατί αναγκάζει τους αντιπάλους της να σουτάρουν με μόλις 40,6% που είναι το 3ο καλύτερο στο πρωτάθλημα.

Λάθη

Άλλος ένας σημαντικός δείκτης για την επιτυχία μιας ομάδας είναι τα λάθη που κάνει στον ρυθμό που παίζει, υπό το πρίσμα των 100 κατοχών (TO%). Στο παρακάτω πίνακα φαίνεται αυτό που βλέπουμε και με γυμνό μάτι στους αγώνες της Ένωσης. Η έλλειψη συγκέντρωσης σε μεγάλα κομμάτια των αγώνων και οι επιπολαιότητες την οδηγούν σε αρκετά λάθη, κάποια από αυτά τις στοίχησαν στις ήττες που έχει κάνει έως τώρα.

ΟμάδαTO%
ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ10
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ11,7
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ11,8
ΚΟΛΟΣΣΟΣ H HOTELS13,8
ΡΕΘΥΜΝΟ CRETAN KINGS14,5
ΑΕΚ14,6
ΛΑΥΡΙΟ AEGEAN CARGO15,2
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ15,8
ΑΡΗΣ15,9
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΒΙΚΟΣ COLA16,1
ΠΑΟΚ16,2
ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ16,3
ΧΟΛΑΡΓΟΣ16,7
ΚΥΜΗ20,5

 

Σίγουρα το να έχει ο Κολοσσός ή το Ρέθυμνο μικρότερο ποσοστό λαθών από την ΑΕΚ, είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να διορθωθεί. Υπάρχει η δικαιολογία των απουσιών των 2 άσσων της που έλλειψαν από την οργάνωση του παιχνιδιού και ειδικά του Ξανθόπουλου, ο οποίος λόγω εμπειρίας έχει το πιο καθαρό μυαλό μέσα στην ομάδα.

 

Καλύτερη ΑΕΚ στην Ευρώπη

Δυστυχώς για το Basketball Champions League δεν υπάρχουν προηγμένα στατιστικά καθώς όλα τα φώτα πέφτουν στην Ευρωλίγκα, οπότε θα κάνουμε μια σύγκριση των απλών στατιστικών της ΑΕΚ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το παρακάτω γράφημα δείχνει τους μέσους όρους σε πόντους (PPG),ευστοχία στις προσπάθειες για σουτ (FG%),ευστοχία στα τρίποντα (3Ρ%),βολές (FT%),ριμπάουντ (RPG),ασίστ (APG),τάπες (BLKPG),κλεψίματα (STLPG) και λάθη (TOPG).

Έλεγχος προόδου της «Βασίλισσας»: Μέρος Α

Αυτό που φαίνεται αμέσως, είναι ότι η ΑΕΚ παίζει λίγο καλύτερα στην Ευρώπη, με μεγαλύτερη συγκέντρωση, σκοράρει περισσότερο, δίνει περισσότερες ασίστ, κάνει περισσότερα κλεψίματα και λιγότερα λάθη. Αυτό που είναι ανησυχητικό και στις 2 διοργανώσεις αλλά κυρίως στο Champions League, είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό στις βολές (66,5%). Ακόμα δεν έχει στοιχίσει αλλά σίγουρα στο μέλλον σε κλειστά παιχνίδια μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Μπορεί καλύτερα

Συμπερασματικά αν θέλουμε να δούμε τη συνολική εικόνα, η ΑΕΚ έχει 11 νίκες και 3 ήττες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Βλέποντας τη βαθμολογία στην Ελλάδα, η ΑΕΚ είναι στην 5η θέση της κατάταξης, όπως περίπου είναι σε όλες τις βασικές στατιστικές κατηγορίες. Αν εξαιρέσουμε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό που είναι σε άλλο επίπεδο, βλέπουμε ότι το εκπληκτικό Περιστέρι επιβεβαιώνει την βαθμολογική του θέση από την στατιστική απεικόνιση, όπως επίσης και ο Προμηθέας. Η Βασίλισσα, πλήρωσε το κακό της ξεκίνημα σε Ελλάδα και Ευρώπη, αφού και οι 3 ήττες της, ήρθαν στα πρώτα παιχνίδια της χρονιάς. Από τότε η ομάδα έχει σίγουρα βελτιωθεί, έχει αποκτήσει χαρακτήρα και με την επιστροφή των τραυματιών μπορεί να κάνει βήματα παραπάνω, ειδικά επιθετικά αλλά και στην διατήρηση του ρυθμού σε μεγαλύτερα διαστήματα του αγώνα.

Στο επόμενο blog (Μέρος Β) θα παρουσιάσουμε τα προηγμένα ατομικά στατιστικά για κάθε παίχτη της ΑΕΚ για να δούμε τη σημαντικότητα του καθένα στο παιχνίδι της ομάδας, τι ακριβώς προσφέρει και σε ποιους τομείς.

 

ΥΓ. Όλα τα προηγμένα στατιστικά για το Ελληνικό πρωτάθλημα προέρχονται από την εκπληκτική δουλειά του χρήστη του τουίτερ twitter.com/ldcystats

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X