Την πληγώνουν τα ίδια λάθη!
Photo Credits: INTIME

Για ακόμα μια φορά το εκτός έδρας νοκ άουτ ματς για το Κύπελλο, αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη Βασίλισσα, που γνώρισε τον τρίτο συνεχόμενο αποκλεισμό παίζοντας μακριά από το ΟΑΚΑ.

Όπως γράφαμε και στο pregame, αν το ματς πάει στο καλάθι και στο κρίσιμο σουτ στο τέλος, ο ΠΑΟΚ θα έχει πλεονέκτημα λόγω έδρας και εμπειρίας, όπως και έγινε.

1ο ημίχρονο με ρυθμό στην επίθεση αλλά πρόβλημα στην άμυνα

Η ΑΕΚ ξεκίνησε το ματς με την καλή της πεντάδα, με Λάρυ βασικό, μπαίνοντας καλά στο ματς και βρίσκοντας ρυθμό στην επίθεση.

Ο κόουτς Παπαθεοδώρου, για να αντιμετωπίσει το μέγεθος των περιφερειακών της ΑΕΚ, ξεκίνησε μαζί και Τέπιτς και Κόνιαρη, δύο ψηλά παιδιά, για να μην δημιουργηθούν mismatch με Μέις-Λαρετζάκη. Επέλεξε μια άμυνα hedge out (βοήθεια του ψηλού για να καθυστερήσει την κίνηση και γρήγορη επιστροφή στον παίχτη του) σε κάθε πικ εν ρολ, όμως η ΑΕΚ με καλή κυκλοφορία έβρισκε λύσεις.

Το πρόβλημα όμως είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται στην άμυνα όπου το πικ εν ρολ του ΠΑΟΚ με τον Μορέιρα δεν είχε σωστή αντιμετώπιση. Ο Ανγκολέζος σέντερ σκόραρε μέσα στη ρακέτα της ΑΕΚ, αλλά και δημιουργούσε ανισορροπία στις περιστροφές της άμυνας, με αποτέλεσμα ο Τζόουνς να βρίσκεται ελεύθερος στην περιφέρεια και όντας σε καλή μέρα να πυροβολεί από τα 6,25.

Στο τέλος του 1ου δεκαλέπτου, έγινε μια μίνι περίληψη του προβλήματος της ΑΕΚ μέχρι τώρα στη σεζόν. Ενώ βγάζοντας σωστούς αιφνιδιασμούς και βάζοντας κάποια σουτ το σκορ γίνεται 19-24, ξαφνικά η ΑΕΚ χάνει τη συγκέντρωσή της, κάνει λάθη σε άμυνα και επίθεση και δέχεται 2 τρίποντα σε 20 δευτερόλεπτα, κλείνοντας το δεκάλεπτο στο -1 τελικά.

Το νεκρό διάστημα συνεχίστηκε, η ΑΕΚ δέχτηκε σερί 12-0 με το σκορ να γίνεται 31-24 και τον κόουτς Μπάνκι να ψάχνει στον πάγκο του λύση, για να αλλάξει τον ρυθμό. Εκεί κάπου γίνεται η έκπληξη.

Ενώ περιμέναμε να δούμε Ξανθόπουλο και Σάκοτα (που τελικά ήταν τραυματίες και δεν μπορούσαν να βοηθήσουν), το ματς αρχίζει και γυρίζει λόγω της παρουσίας του Μωραΐτη στον άσο και του Τσαλμπούρη στο τέσσερα.

Η ΑΕΚ απέκτησε ξανά ψυχραιμία και με τρίποντα των δύο μικρών πλησίασε στο σκορ. Ο Τσαλμπούρης παίζοντας πολύ καλή προσωπική άμυνα στο ποστάρισμα του Μαργαρίτη, έσφιξε την άμυνα στην ρακέτα, πήρε τα ριμπάουντ και βοήθησε την ΑΕΚ να ξαναβρεί ρυθμό και στην επίθεση.

Το μοναδικό μη αντιμετωπίσιμο πρόβλημα συνέχιζε να είναι το spot shooting του Τζόουνς από την αδύνατη πλευρά (weak side) της ΑΕΚ, που ουσιαστικά κράτησε κοντά στο σκορ τον ΠΑΟΚ και το ημίχρονο έληξε 44-45.

Η κλασική πλέον κακή 3η περίοδος της ΑΕΚ

Σε όλα τα ημίχρονα της ΑΕΚ φέτος πάντα αναρωτιέμαι ποια ομάδα θα εμφανιστεί μετά την ανάπαυλα. Η ομάδα του 3ου δεκαλέπτου της Ντιζόν ή του 3ου δεκαλέπτου της Χάποελ και Νίμπουργκ. Δυστυχώς εμφανίστηκε η δεύτερη κακή ΑΕΚ και φυσικά αυτό έχει εξήγηση.

Παρόλο που η ΑΕΚ βρήκε 2 εύστοχα τρίποντα και προηγήθηκε 46-53 στο ξεκίνημα, ο ΠΑΟΚ βγήκε στο γήπεδο αποφασισμένος να παίξει σκληρή άμυνα στο όριο του φάουλ. Όλοι οι παίχτες του είχαν εντολή να παίξουν άρνηση πάσας (deny), ακόμα και οι ψηλοί, κάτι που διέλυσε την κυκλοφορία της μπάλας της ΑΕΚ.

Η μπάλα πλέον κόλλαγε στα χέρια του Μέις, ο χρόνος των επιθέσεων τελείωνε και τα σουτ γίνονταν υπό πολύ κακές συνθήκες. Το σκληρό παιχνίδι εκνεύρισε τους παίχτες της ΑΕΚ και ήρθαν και οι τεχνικές ποινές.

Ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε την έλλειψη συγκέντρωσης για μια ακόμα φορά της ΑΕΚ και με σωστό μπάσκετ, αιφνιδιασμούς και σουτ έκανε ένα απίθανο σερί 21-5 κλείνοντας το δεκάλεπτο 67-58. Άλλο ένα 3ο δεκάλεπτο της φετινής ΑΕΚ που εξαφανίζεται από το γήπεδο και το χάνει με 23-13.

Ο κόουτς Μπάνκι στην 4η περίοδο, θέλησε να κατεβάσει μια ομάδα που θα έπαιζε πιο σκληρή άμυνα για να μπορέσει να βρει τον ρυθμό της και στην επίθεση. Ενώ πλησίασε σε αρκετά σημεία ο εκνευρισμός του Χάντερ και οι τεχνικές ποινές δεν της επέτρεψαν να φτάσει σε απόσταση βολής.

Στο 35’, ο Ιταλός αποφάσισε να παίξει το τελευταίο του χαρτί στο ματς, εφαρμόζοντας smallball με Μωραΐτη, Λαρετζάκη, Μέις, Μασιούλις και Ρόμπερσον, με σκοπό να πιέσει πολύ για να χαλάσει την κυκλοφορία του ΠΑΟΚ.

Το τρικ έπιασε, η ΑΕΚ άρχισε να βγάζει άμυνες και να κλέβει μπάλες και έτσι έφτασε 1:08 πριν τη λήξη να προηγείται με 78-79.

Το ματς πήγε στην ρουλέτα των βολών μέχρι να φτάσουμε στην κρίσιμη φάση του χαμένου επιθετικού ριμπάουντ, που έδωσε το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να πάρει αέρα τριών πόντων στο σκορ. Παρόλα αυτά με το επιθετικό ριμπάουντ του Μασιούλις και το τζάμπολ η ΑΕΚ είχε 3,1 δεύτερα για ένα τελευταίο σουτ, δίποντο ή τρίποντο.

Προσωπικά μιλώντας, από όλο το ματς, πιο πολύ με προβλημάτισε η τελευταία φάση. Η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία με ένα καλό sideline play να βγάλει ένα σουτ νίκης η παράτασης και αντ’ αυτού έπαιξε ένα σύστημα που έχει παίξει άλλες 10 φορές στο ίδιο ματς, χωρίς κάποιο σκριν και με μία απλή hand-off pass (πάσα χέρι με χέρι), που είναι πολύ εύκολα αντιμετωπίσιμη σε κατάσταση αλλαγών. Αποτέλεσμα ένα σουτ της απελπισίας από τον Μέις από τη σέντρα και αποκλεισμός.

Τα προβλήματα της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή έχει 2 προβλήματα. Το κυριότερο είναι στη θέση 5. Πρέπει στην ΚΑΕ να αποφασίσουν τι θα γίνει με τον μόνιμα τραυματία Καββαδά, καθώς ο Ρόμπερσον παίρνει μεγαλύτερο ρόλο και χρόνο από ότι αρχικά υπολογιζόταν, εμφανίζοντας τις λογικές αδυναμίες ενός παιδιού που μόλις βγήκε από το Κολλέγιο.

Συνυπολογίζοντας ότι και στη θέση 4 υπάρχει ο Σάκοτα που είναι ελαφρύ stretch-4 και ο πολύ έμπειρος Μασιούλις που όμως δεν είναι τεσσάρι, αλλά μπορεί να παίξει κατά συνθήκη, εμφανίζεται μια front line αρκετά light, κοντή, με προβλήματα απέναντι σε καλά τεσσαροπεντάρια στην άμυνα.

Κατά τη γνώμη μου ο παίχτης που λείπει, είναι ένας στο στυλ του Ντελρόι Τζέιμς, δηλαδή ένα αθλητικό τεσσάρι, καλός αμυντικός, που όμως μπορεί να παίξει και στο 5 σε καταστάσεις αλλαγών στα σκριν στο τέλος των αγώνων. Μη ξεχνάμε ότι έτσι κατάφερε η ΑΕΚ να πάρει τα 2 κύπελλα πέρσι.

Δεύτερο πρόβλημα είναι στον άσσο, καθώς ο Ρατάν Μέις είναι ένας ταλαντούχος επιθετικά παίχτης αλλά δεν είναι play maker οργανωτής.

Ο Γκρίφιν σίγουρα δεν μπορεί και αυτός να βοηθήσει στη δημιουργία, και μέχρι στιγμής είναι η απογοήτευση στους ξένους της ΑΕΚ. Μοιραία η ΑΕΚ μένει με τον Ξανθόπουλο και τον Μωραΐτη, που παρότι εξέθεσε τον Μπάνκι που δεν τον χρησιμοποιούσε καθόλου τόσο καιρό, δεν μπορεί να επωμιστεί τόσο μεγάλο βάρος ακόμα.

Είναι σίγουρο ότι 1-2 αλλαγές θα γίνουν στην ΑΕΚ, μόλις η ομάδα παίξει σε κάποια ματς κομπλέ (δεν έχει γίνει μέχρι τώρα) και διαγνωστεί από το προπονητικό επιτελείο που υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες.

Απλά και ο κόσμος της ΑΕΚ θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει. Θέλει να παίζουν τα νέα παιδιά και ας χάνει ή να προσπαθεί να κερδίζει και να παίρνει τρόπαια, γιατί και τα δύο μαζί δεν γίνονται.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X