Θυμάστε το «UEFA please help us»;

Αρχισαν τα ωραία και τώρα άντε πιάστε τους!
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

H AEK παίζει με τον ΟΣΦΠ την Κυριακή και μου έρχονται ορισμένα πράγματα στο μυαλό. Ο διαιτητής είναι ξένος. Όπως και σε άλλα τρία προηγούμενα ντέρμπι, το τελευταίο διάστημα. Η UEFA και η FIFA είναι στην Ελλάδα, εδώ και καιρό πλέον. Εποπτεύουν. Η ΚΕΔ αποτελείται από ξένους.

 Έχουμε ήδη τρία ντέρμπι, στα δύο έπαιξε η ΑΕΚ, μετά από τα οποία δεν υπήρξε καμιά συζήτηση για την διαιτησία. Ασχολούμαστε όλοι με το αγωνιστικό. Την αμέσως προηγούμενη διετία, είχαμε κάτι ακόμη πιο ακραίο. Τον ΟΣΦΠ να διαμαρτύρεται για… κυνήγι από την διαιτησία.

 Έπιασαν τόπο οι διαμαρτυρίες βέβαια και η πίεση. Έγινε ακόμη πιο έντονη η παρέμβαση των διεθνών συνομοσπονδιών. Αλλά δεν πειράζει. Ας γινόταν αυτό και την προηγούμενη δεκαετία, ας γινόταν αυτό και πριν από τρία τέσσερα χρόνια και μια χαρά θα ήμασταν.

 Πως ήρθε όμως αυτό; Πως στην Ελλάδα πλέον μπορούμε να βλέπουμε ποδόσφαιρο χωρίς να ξέρουμε εκ των προτέρων ποιος θα κερδίσει, όχι για αγωνιστικούς λόγους, αλλά επειδή ήμασταν σίγουροι πως όποτε χρειαστεί το αποτέλεσμα θα το καθορίσει η διαιτησία;

 Έγινε μάχη. Έγινε «πόλεμος» για να καταρρεύσει το απόλυτα ελεγχόμενο από τον ΟΣΦΠ σύστημα της ΕΠΟ. Μέχρι το καλοκαίρι του 2013, μάλλον ακόμη και μέχρι το 2015 με την επιστροφή της ΑΕΚ στην Super League, είχαμε διαμαρτυρίες. Όχι αλλαγές. Όχι «μάχες», όχι «πολέμους» για να αλλάξει η κατάσταση.

 Για ποιο λόγο σήμερα οι… απαιτητικοί ΑΕΚτζήδες μπορούν να συζητούν σήμερα για την ανάγκη ενός χαφ ή ενός εξτρέμ ακόμη, που θα έκαναν την διαφορά για να μπορεί η ομάδα τους να είναι πιο ανταγωνιστική στην μάχη του πρωταθλήματος και του Champions League;

 Γιατί αυτά πλέον έχουν σημασία. Γιατί οι δυνατότητες των ομάδων, μαζί με την τύχη, καθορίζουν πλέον στο συντριπτικά μεγαλύτερο βαθμό τα αποτελέσματα. Γι’ αυτό για παράδειγμα, ο ΟΣΦΠ άλλαξε 20 παίκτες μέσα στο καλοκαίρι. Ψάχνοντας λύσεις για το αγωνιστικό του πρόβλημα.

 Ποια ήταν η κινητήρια δύναμη, ποιος ήταν ο «X factor» στην μάχη αυτή που δόθηκε, για να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για ποδόσφαιρο; Η ΑΕΚ. Υπάρχει η εποχή πριν από το καλοκαίρι του 2015 που επέστρεψε η ΑΕΚ και η εποχή μετά το 2015. Και πριν το 2015 υπήρχαν ο Σαββίδης με τα λεφτά τα πολλά για ξόδεμα, όπως υπήρχε κι ένας Παναθηναϊκός που έδινε μεγάλη μάχη επικοινωνιακά, στο ξεσκέπασμα της βρώμας και της δυσωδίας. Πλην όμως, κανενός το αυτό δεν ίδρωνε. Ούτε φυσικά των ξένων.

 Η αποφασιστικότητα, η μεθοδικότητα, η ικανότητα και το «θέλω» της ΑΕΚ με τον Μελισσανίδη στα κουμάντα της, ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για να αλλάξουν τα πράγματα. Εκεί επικεντρώθηκε από την αρχή κι εκεί επικεντρώνεται ακόμη η πολεμική του ΟΣΦΠ. Με τον ΠΑΟΚ μπορεί να βρει σημεία προσέγγισης, βρήκε ήδη. Με την ΑΕΚ την σημερινή, δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα. Η αλλαγή στην ΑΕΚ, με την εκ νέου δραστηριοποίηση του Μελισσανίδη έφερε την ανατροπή.

Κάποτε, κάπου στα τελειώματα της διοικητικής εποχής του Ντέμη Νικολαΐδη, αν θυμάμαι καλά μετά τα όσα απίστευτα στέρησαν από την ΑΕΚ το πρωτάθλημα του 2008, θυμάμαι ένα πανό στο ΟΑΚΑ, που έλεγε «UEFA please help us». «UEFA σε παρακαλούμε βοήθησε μας».

Είναι θέμα επιλογής, προφανώς και ικανότητας, αλλά κυρίως επιλογής. Η προσπάθεια που έγινε στην ΑΕΚ το 2004, καταστράφηκε, πήγε άπατη, κυρίως επειδή το σύστημα που κυριαρχούσε δεν θα επέτρεπε ποτέ να χάσει ο ΟΣΦΠ το πρωτάθλημα. Και η ΑΕΚ δεν είναι ένας club που μπορεί μόνιμα να συμβιβαστεί με το να θεωρεί την κατάκτηση του πρωταθλήματος, άπιαστο όνειρο, επειδή θα υπάρχει ένα σύστημα που δεν θα την αφήνει, ό,τι και να κάνει.

Δεν ήταν βέβαια η εποχή της «σκληρής παράγκας» των τελών της δεκαετίας του 1990, αλλά το ποιος είχε το πάνω χέρι, ήταν ξεκάθαρο. Όταν χρειάστηκε έκανε την διαφορά. Με την αλλαγή για παράδειγμα της τιμωρίας του ΟΣΦΠ για τα επεισόδια στην Νέα Σμύρνη, που ήταν κομβική για την εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Και φυσικά πάνω απ’ όλα, με όλη την μεθόδευση, την απίστευτη μεθόδευση, που είχε εκ των προτέρων εξασφαλισμένο για τον ΟΣΦΠ πως ότι και να γινόταν στο γήπεδο στον αγώνα με την Καλαμαριά στην Θεσσαλονίκη, θα έπαιρνε το ματς. Μια μεθόδευση, που είχε στόχο να ευνοήσει και τον ΟΣΦΠ και ομάδες που ήταν στο άρμα του και είχαν κοινούς στόχους με την Καλαμαριά. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Για να μη πάμε καν στα ματς του ΟΣΦΠ και σε εκείνη τη σεζόν και σε προηγούμενες, για να διαπιστώσουμε σε ποια και σε πόσα, είχε την βοήθεια στα κρίσιμα σημεία, που ποτέ δεν θα μπορούσαν να έχουν η ΑΕΚ ή ο Παναθηναϊκός. Αλλά κυρίως η ΑΕΚ.

Οπότε «UEFA please help us». Μόνο που η UEFA δεν θα σε «help», έτσι στα καλά του καθουμένου, επειδή κλαις. Μια χαρά ήταν η UEFA με το υποκατάστημα της στην Ελλάδα. Αν δεν κάνεις την κατάσταση πρακτικά πρόβλημα για την FIFA και την UEFA, δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθούν και στην Ελλάδα το ξέρουμε καλά αυτό. Αν δεν θες να σπάσεις αυγά, αυτό είναι άλλη ιστορία. Αλλά τέτοιες καταστάσεις χωρίς να σπάσεις αυγά δεν αλλάζουν.

Αυτό έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την ΑΕΚ.

Και κάπως έτσι φτιάχτηκε ένα «σετάκι» ωραίο. Η ΑΕΚ έφτιαξε μια καλή ομάδα και σε ένα περιβάλλον που πλέον ποντάρεις στο ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πάρεις ότι αξίζεις στο γήπεδο, κατάφερε να κατακτήσει ένα κύπελλο, ένα πρωτάθλημα, να επιστρέψει στην Ευρώπη δυναμικά, πέρσι σε επίπεδο Europa League και φέτος στο κορυφαίο επίπεδο, στο Champions League.

Αυτά κατάφερε να τα συνδυάσει με έργα υποδομής που θα σημαδέψουν την ιστορική της πορεία από εδώ και πέρα, για δεκαετίες. Το νέο γήπεδο, η αγορά του προπονητικού κέντρου και οι βελτιώσεις που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται σε αυτό.

Ακόμη και το νέο πούλμαν, που κάποιοι το ειρωνεύονται γιατί μέχρι εκεί πάει το μυαλό τους, δείχνει το πόση σημασία δίνεται στην ΑΕΚ στο να ξοδεύονται τα χρήματα της ομάδας, της ομάδας της ίδιας κι όχι από την τσέπη του οποιουδήποτε, σε υποδομές που θα την στηρίξουν μακροπρόθεσμα.

Και θα της εξασφαλίζουν πως με τα πάνω και τα κάτω που φυσιολογικά πάντα έχει κάθε ομάδα ανά χρονικές περιόδους, όσο μεγάλη και να είναι, θα είναι πάντα πρωταγωνίστρια, γιατί θα μπορεί να υπολογίζει σε μια βάση ευρύτερη.

Αλλά για να πιάνουν όλα αυτά τόπο, το λέω ξανά, σημασία έχει να γίνονται για μια ομάδα, η οποία να ζει και να υπάρχει σε ένα περιβάλλον που να μπορεί να διεκδικεί πράγματα στα ίσια. Και μέσα σε όλα τα τεράστια βήματα από πλευράς υποδομών που έχει κάνει η ΑΕΚ, στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το πιο σημαντικό ήταν ο ρόλος της στο να αλλάξει η άρρωστη κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Ας ελπίσουμε λοιπόν η ομάδα μας να παίξει καλά την Κυριακή και να κερδίσει τον ΟΣΦΠ. Μπορούμε να το κάνουμε, γιατί κάποιοι φρόντισαν να σκεφτόμαστε μόνο τις δυνατότητες της ομάδας μας και τον παράγοντα τύχη, πριν από αυτά τα παιχνίδια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X