Οι διαφορές της ΑΕΚ με ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ…

Οι διαφορές της ΑΕΚ με ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ…
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Προφανώς, ζούμε όλοι μας, σε ρυθμούς Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά την υπερβατική πρόκριση επί της Σέλτικ και τη νίκη μέσα στη Βουδαπέστη, αλλά και με «κληρονομιά» την περσινή σεζόν και το συνολικό σερί των 13 ματς δίχως ήττα, είναι λογικό να μην μπορεί κανένας, εντός ή γύρω από την ΑΕΚ, να διανοηθεί πλέον ότι η ομάδα δεν θα μπει στους ομίλους.

Σημασία έχει βέβαια να γνωρίζουμε παράλληλα ότι με το… ενάμιση πόδι δεν μπαίνεις στους ομίλους. Πρέπει να βάλεις και τα δύο πόδια! Και για να μπει και το υπόλοιπο… μισό, απαιτείται να δώσεις ξανά το 101% των δυνατοτήτων σου και να καταθέσεις κάθε ικμάδα των σωματικών και ψυχικών σου δυνάμεων μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Το βράδυ της Τρίτης, όλη η ομάδα, αλλά και όλος ο «Ενωσίτικος» κόσμος, το περιμένουμε πως και πως. Απλά, να μην μπερδευτούμε και νομίζουμε ότι πρώτα είναι η γιορτή και μετά το παιχνίδι. Πρώτα είναι το παιχνίδι, το οποίο είναι πολύ δύσκολο, πολύ σοβαρό και πολύ κρίσιμο και στο τέλος του, είναι η γιορτή. Άλλη μια γιορτή, για αυτή την ομάδα και τα όσα εκπληκτικά, μοναδικά και ασύλληπτα έχει πετύχει την τελευταία πενταετία, ξεκινώντας κυριολεκτικά από το μηδέν σε όλα τα επίπεδα.

Από την Τετάρτη το πρωί, θέλοντας και μη, η ομάδα θα σκέφτεται το Σάββατο και την επόμενη δύσκολη, σοβαρή και κρίσιμη αναμέτρηση, με τον Αστέρα στην Τρίπολη. Και θα έχει τεράστια σημασία να τη σκέφτεται με την ψυχολογία στα ύψη και έχοντας εκπληρώσει από τα τέλη Αυγούστου, το μεγάλο της ευρωπαϊκό στόχο. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη επεξήγηση επ’ αυτού.

Στην Τρίπολη, η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει την ομάδα που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ την 1η αγωνιστική. Κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και δεν έδωσε κάποιος ιδιαίτερη σημασία είναι πως η κλήρωση του πρωταθλήματος τα… έφερε έτσι ώστε η «Ένωση» να ακολουθεί το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ.

Παίζει ο ΠΑΟΚ την 1η αγωνιστική με τον Αστέρα, παίζει στα… καπάκια η ΑΕΚ με τον Αστέρα. Παίζει ο ΠΑΟΚ την 2η αγωνιστική με τον Πανιώνιο, παίζει στα… καπάκια η ΑΕΚ με τον Πανιώνιο κ.ο.κ. Η ΑΕΚ θα πάει, λοιπόν, το Σάββατο στην Τρίπολη, με τους Αρκάδες να έχουν ηττηθεί άδικα – βάσει διαιτητικής απόφασης – στην πρεμιέρα τους στην Τούμπα και λογικά να διακατέχονται από το συναίσθημα του αδικημένου.

Επίσης, η ΑΕΚ θα πάει το Σάββατο στην Τρίπολη, με +2 από τον ΠΑΟΚ και όχι με +4 όπως θα έπρεπε να συμβεί, αν ο Πρίγιοβιτς δεν έπεφτε όπως πέφτει ο Σεφερλής στις επιθεωρήσεις του και ο Κουτσιαύτης δεν σφύριζε το πέτσινο πέναλτι.

Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας, σε τι βαθμό θα κοβόταν ο… αέρας ανωτερότητας και το αίσθημα του γκραν φαβορί που νιώθει ο «οργανισμός ΠΑΟΚ» για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αν με το… καλημέρα, έκανε γκέλα μέσα στην έδρα του.

Ή για φανταστείτε, να φτάναμε στην 4η αγωνιστική και στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στην Τούμπα με την «Ένωση» στο +4, αν πάρουμε ως δεδομένο ότι θα πάρουν τους ίδιους βαθμούς την 2η και την 3η αγωνιστική. Να παίξει δηλαδή ο ΠΑΟΚ, το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν με την πλάτη στον τοίχο και η ΑΕΚ με… αέρα τεσσάρων βαθμών.

Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο; Ότι ο ΠΑΟΚ θα ήταν υποχρεωμένος να κερδίσει προκειμένου να μην κυνηγά την ΑΕΚ, με 4 ή ακόμα και με 7 πόντους, από την 4η κιόλας αγωνιστική. Κι έχει τεράστια σημασία, όπως μας έχει διδάξει το παρελθόν στο ελληνικό πρωτάθλημα, το να ξεφεύγει ο πρώτος της βαθμολογίας από τους διώκτες του, στον πρώτο γύρο.

Αφήνω στην άκρη τις υποθέσεις και μένω στα δεδομένα. Κι αυτή τη στιγμή, το μοναδικό δεδομένο είναι ότι η μια από τις τρεις ομάδες που θα διεκδικήσουν το φετινό πρωτάθλημα, πήρε από το πρώτο της κιόλας παιχνίδι, δύο κάλπικους πόντους από διαιτητικό λάθος.

Μια άλλη κουβέντα που γίνεται από το βράδυ του Σαββάτου και μετά την κλοπή στην Τούμπα, είναι η αντίδραση που έχει ο «οργανισμός ΠΑΟΚ» σε όλο αυτό. Λοιπόν, για να το τελειώνουμε, να μην το κουράζουμε και κυρίως να μην εθελοτυφλούμε. Ο ΠΑΟΚ έχει πάρει απόφαση ότι δεν τον νοιάζει καθόλου ο τρόπος, αρκεί να πετύχει το στόχο του. Τελεία και παύλα.

Δεν θα βγει φυσικά και να το ξεφωνίσει, αλλά δεν το κρύβει κιόλας. Πήρε το κάλπικο Κύπελλο του 2017, ξεσκίζοντας διαιτητικά τον ΠΑΟ στη ρεβάνς του ημιτελικού με τις αποφάσεις του Κύζα και στον τελικό με το γκολ τρία μέτρα οφσάιντ που… δεν είδε ο Καλφόγλου. Έστειλε τον ΠΑΟ στα… Τάρταρα με τους «θεατρινισμούς» του Ίβιτς, παίρνοντας στα χαρτιά, ματς που έχανε και λίγους μήνες αργότερα, χάλασε τον κόσμο για τους «θεατρινισμούς» του Γκαρθία.

Κι ενώ γλίτωσε την τιμωρία αφαίρεσης βαθμών με μια απόφαση-σκάνδαλο που έμεινε στην ιστορία και βγήκε ξημερώματα Κυριακής του ντέρμπι με την ΑΕΚ, έκανε και το «ντου» με τον οπλισμένο Σαββίδη και τους μπράβους του, επειδή ο διαιτητής έκρινε ότι μετά από το Κύπελλο της προηγούμενης σεζόν που είχε κριθεί με γκολ-οφσάιντ, θα πήγαινε πολύ να κριθεί με γκολ-οφσάιντ και ένα ολόκληρο πρωτάθλημα.

Ένα πρωτάθλημα, δηλαδή το περσινό, που ούτως ή άλλως δεν παίχτηκε με ίσους όρους, όταν για παράδειγμα, η ΑΕΚ έχασε πέντε βαθμούς στα δύο παιχνίδια με τον Ατρόμητο και τον Ουάρντα, που είχε δικαίωμα να παίξει (όπως και οι Γιαννούλης, Χατζηισαϊας) και να σκοράρει κόντρα στην «Ένωση» αλλά όχι στην ομάδα στην οποία άνηκε και εξακολουθεί να ανήκει αλλά και να παίζει πλέον, δηλαδή στον ΠΑΟΚ.

Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω, αλλά όλα τα σκηνικά που καταδεικνύουν ότι ο ΠΑΟΚ την τελευταία διετία έχει πάθει ψύχωση με το να πάρει το πρωτάθλημα, με κάθε τρόπο. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου αν η φίλαθλη κοινή γνώμη θα του το αναγνωρίσει, δεν ιδρώνει το αυτί του που το σύνολο των οπαδών όλων των άλλων ομάδων αισθάνεται επιεικώς την ίδια αντιπάθεια, που αισθάνονταν όλοι οι μη Ολυμπιακοί και μεταξύ όλων και οι ίδιοι οι ΠΑΟΚτσήδες για τις μεθόδους του ΟΣΦΠ την 20ετία της «ποδοσφαιρικής χούντας», δεν σκέφτεται οτιδήποτε άλλο εκτός από το να πάρει τον τίτλο.

Είναι λάθος του, που δεν μπορεί ή δεν θέλει ή και τα δύο, να δει, πως με ένα πρωτάθλημα δεν τελειώνει η ζωή.  Είναι λάθος του, που δεν μπορεί ή δεν θέλει ή και τα δύο, να δει, ότι είναι πολύ καλύτερα να έχεις ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος.

Η ΑΕΚ, για παράδειγμα, πληρώνοντας λάθη στις επιλογές προπονητή, με τους Κετσπάγια και Μοράις, έκανε μια πολύ κακή πορεία στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, τη σεζόν 2016-2017, μέχρι να φέρει τον Χιμένεθ, που την αναγέννησε, πρώτα ψυχολογικά και μετά αγωνιστικά. Η ΑΕΚ συνήλθε και πέτυχε όσα πέτυχε στη συνέχεια γιατί πολύ απλά, ομολόγησε τα λάθη και τις παραλείψεις της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΠΑΟΚ είναι τα τελευταία χρόνια, ένας δυνατός «παίκτης» στο ελληνικό ποδόσφαιρο επειδή ο Ιβάν Σαββίδης είναι ισχυρός, όπως το ίδιο ισχύει για τον ΟΣΦΠ λόγω Μαρινάκη και για την ΑΕΚ ελέω Μελισσανίδη. Οι μεταξύ τους διαφορές εστιάζονται στον τρόπο που θέλει η κάθε ομάδα να αποδεικνύει την ισχύ της και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να πετυχαίνει τους στόχους της.

Το μεγαλύτερο κέρδος της ΑΕΚ, τα τελευταία χρόνια, δεν είναι ούτε το Κύπελλο που πήρε κόντρα στον ΟΣΦΠ, ούτε το περσινό πρωτάθλημα, ούτε η ευρωπαϊκή της επιστροφή. Είναι ότι αφενός κερδίζει νέους οπαδούς και αφετέρου τυγχάνει της αναγνώρισης όλων των υγιώς σκεπτόμενων Ελλήνων φιλάθλων για τους τρόπους που λειτουργεί σε όλους τους τομείς.

Μια ομάδα που χτίστηκε από την αρχή, με υπομονή, επιμονή, σοβαρότητα, μεθοδικότητα και χωρίς να παρεκκλίνει ποτέ, από τις αρχές και τις αξίες που προστάζει η ιστορία της. Μια ομάδα που δεν ακολουθεί νεοπλουτίστικες μεθόδους, με σεβασμό στο κάθε ευρώ που επενδύεται, μια ομάδα που κάθε χρόνο κάνει ολοένα και περισσότερα βήματα προόδου.

Εν κατακλείδι, όπως ο καθένας κάνει τις επιλογές του για το πώς θα πορευτεί στη ζωή, έτσι ισχύει και στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο και παντού. Ή αλλιώς έκαστος εφ’ ω ετάχθη, που σημαίνει ο καθένας για το σκοπό που είναι προορισμένος. Η ΑΕΚ, που μας ενδιαφέρει εμάς, θα συνεχίσει έτσι όπως ακριβώς κάνει. Και δεν έχει να φοβάται τίποτα και κανέναν…

Υ.Γ.: Δεν υπάρχει κάτι να προσθέσεις για το αυριανό ματς. Τα είπε όλα ο Μαρίνος… «Να μπούμε, να παίξουμε, να νικήσουμε».

Υ.Γ.2.: Από αύριο, θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο δυναμικά για τα μεταγραφικά, αλλά επειδή ο χρόνος πιέζει πλέον, πρέπει να επισημανθεί το εξής. Η ΑΕΚ πρέπει πάση θυσία να ολοκληρώσει την ενίσχυσή της, με έναν ακόμα “Σιμόες” στα χαφ και με ένα εξτρέμ-σφαίρα. Αν δεν το κάνει, θα το βρει μπροστά της. Και θα το βρει μπροστά της, πολύ απλά επειδή δεν βγαίνει το rotation σε τρεις διοργανώσεις, ακόμα κι αν όλοι είναι καλά και δεν προκύψουν σοβαροί τραυματισμοί σαν τους περσινούς. Και θα είναι κρίμα μια τόσο καλή, συμπαγής και σοβαρή ομάδα, που είναι ήδη ΑΕΚ, με έναν προπονητή που της προσθέτει κι άλλα πλεονεκτήματα σε σχέση με πέρυσι, να την… πατήσει κάποια στιγμή επειδή αντί να είναι 100% πλήρης, θα είναι 95%. Στο ποδόσφαιρο, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και μάλιστα αυτές οι δύο κινήσεις που απαιτούνται να γίνουν, δεν είναι λεπτομέρειες…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X