Οι «πελάτες» Ούγγροι, η αλησμόνητη Ντίναμπουργκ, οι «Βίκινγκ» και η...απάτητη (VIDEO)

Οι «πελάτες» Ούγγροι, η αλησμόνητη Ντίναμπουργκ, οι «Βίκινγκ» και η...απάτητη (VIDEO)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αναμφίβολα, για την ΑΕΚ το πρωτεύον είναι να περάσει τη Σέλτικ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Με αυτήν την πρόκριση, η Ενωση διασφαλίζει αφ’ ενός την ευρωπαϊκή προοπτική της και αφ’ ετέρου, έχει ορθάνοιχτο δρόμο για την πρόκριση στους ομίλους. Δεν είναι μόνο πως δεν τρομάζουν τα ονόματα των πιθανών αντιπάλων στα play off και των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά και πως το παρελθόν δείχνει πως η ΑΕΚ έχει – συνήθως – τον τρόπο της.

Οι πλέον συνηθισμένες κόντρες με ομάδες από αυτές τις χώρες, είναι με τους Ούγγρους. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν η Βίντι (η παλιά Βιντεότον δηλαδή) υπερβεί το εμπόδιο της Μάλμε, αλλά θα είναι ευχής έργον για την ΑΕΚ. Βλέπετε, σε πέντε κόντρες με Μαγυάρους, η Ενωση μετρά τέσσερις προκρίσεις και μόνο έναν αποκλεισμό (με επεισοδιακό τρόπο μάλιστα).

Η πρώτη κόντρα μας πάει στο μακρινό 1972-73. Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τη Σαλγκοτάριαν για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στο πρώτο ματς της Νέας Φιλαδέλφειας, η Ενωση είναι καταιγιστική και προηγείται με 3-1 χάρη σε γκολ των Νικολάου, Βισέντε και Νικολαϊδη (με πέναλτι). Οι Ούγγροι μείωσαν στο 89′ με πέναλτι του Φέρεντς, αλλά δεν είχαν τύχη. Η ΑΕΚ έμεινε όρθια στην Ουγγαρία με γκολ του Λάκη Νικολάου και με το 1-1 πήρε την πρόκριση, προτού έρθει η μεγάλη Λίβερπουλ.

Το μοναδικό κακό συναπάντημα ήρθε την περίοδο 1983-84. Το…αγγλικό μοντέλο του Τέρη Παναγίδη με τον Μπάρνγουελ προπονητή και τους Ρος, Λάνγκλεϊ, δε στέφθηκε από επιτυχία. Η ΑΕΚ κληρώθηκε με την Ούϊπεστ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Μολονότι επιβλήθηκε με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια με γκολ των Κώττη και Ρος (στο μοναδικό που άφησε να θυμάται κανείς ο Αγγλος μέσος), στην Ουγγαρία ήρθε η κατάρρευση. Η ΑΕΚ βρέθηκε να χάνει από νωρίς με 2-0, μείωσε με τον Βλάχο στο 17′, αλλά με δύο πέναλτι στο δεύτερο μέρος ήρθε η ήττα με 4-1 και ο αποκλεισμός.

Η ΑΕΚ ξαναντάμωσε με Ούγγρους το καλοκαίρι του 1998. Τότε ήταν η Φερεντσβάρος, που είχε αφήσει…βάρος στον Ολυμπιακό έναν χρόνο πριν. Η ΑΕΚ έπαιξε με τη φωτιά στο εκτός έδρας ματς και βρέθηκε να ηττάται με 4-0, προτού σώσει την παρτίδα με γκολ των Νικολαϊδη και Σέμπουε στις καθυστερήσεις. Στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας, οι Ούγγροι τα έχασαν και η ΑΕΚ θριάμβευσε με το επιβλητικό 4-0 (χατ τρικ Νικολαϊδη και ένα από τον Δώνη).

Ραντεβού ξανά με Ούγγρους το επόμενο καλοκαίρι. Αυτήν τη φορά, η ΜΤΚ. Την επομένη της απώλειας του Λουκά Μπάρλου, η ΑΕΚ ηττήθηκε με 2-1 στην Ουγγαρία με τον Τσίριτς να σκοράρει και να κρατά την πρόκριση. Ο Σέρβος καθάρισε και στη ρεβάνς της Νέας Σμύρνης, όταν σκόραρε με πέναλτι και η ΑΕΚ με το ισχνό 1-0 πήρε την πρόκριση.

Τελευταία κόντρα με Μαγυάρους το 2000. Πάλι πρώτος γύρος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, με αντίπαλο της Βάσας. Το εύκολο 2-0 που διαμορφώθηκε με αυτογκόλ του Τάμας και σουτ του Νικολαϊδη στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, έγινε αγχωτικό 2-2 στις καθυστερήσεις. Στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας όμως, οι Μαλαδένης και Νικολαϊδης (με πέναλτι), καθάρισαν από νωρίς τη σεμνή τελετή.

Με Σουηδούς η ΑΕΚ δεν χάνει εύκολα, αλλά δεν είναι και το φόρτε της. Η πρώτη εμπειρία, ήταν η τραυματική του 1999 με την ΑΪΚ Στοκχόλμης. Ισοπαλία με 0-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, με ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών και τρία δοκάρια. Στη Στοκχόλμη η ΑΕΚ κυριάρχησε, έχασε τα…άχαστα και τελικά την πρόκριση από εκείνο το σουτ του Νοβάκοβιτς.

Αντάμωσε ξανά με Σουηδούς το 2007-08, με αντίπαλο την Ελφσμποργκ στους ομίλους του Europa League. Σε φάση ομίλων με μονούς αγώνες, η ΑΕΚ ταξίδεψε στη Σουηδία και πήρε την ισοπαλία με 1-1 χάρη σε μακρινή βολίδα του Χάρη Παππά!

Παρελθόν υπάρχει και με Λετονούς. Ηταν η Ντίναμπουργκ, τη σεζόν 1997-98. Με επίδειξη δύναμης η ΑΕΚ επικράτησε με 5-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια με γκολ των Κοπιτσή (2), Κατσαβού, Καλιτζάκη και Μαρτσέλο, ενώ επικράτησε με 4-2 και στη ρεβάνς με γκολ των Νικολαϊδη (2), Βλάχο, Κωστή. Με λιθουανική ομάδα πάντως, δεν υπάρχει παρελθόν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X