Η (πρώτη) στιγμή της αλήθειας

Η (πρώτη) στιγμή της αλήθειας
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Κάθε φορά που ξεκινά η χρονιά και έχεις την ευκαιρία να δεις τη νέα ΑΕΚ, υπάρχει ενδιαφέρον. Από την εποχή των ανταποκρίσεων που είχαν μέχρι και…αλλοιωμένα σκορ σε φιλικά και τις μυθικές περιγραφές για παίκτες, μέχρι τα τελευταία χρόνια και τα ματς με μεγάλους αντιπάλους, που επιχειρούσαν να θυμίσουν το μέγεθος που αποτελούσε η Ενωση, το αίσθημα είναι πάντα ίδιο. Απόψε πάντως, υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο από την αγωνία που κρύβει κάθε πρεμιέρα της ΑΕΚ.

Το σημερινό φιλικό είναι διαφορετικό γιατί είναι αυτό που θα δώσει απαντήσεις για πολλά απ’ όσα συζητάμε και μας απασχολούν από τη μέρα που άνοιξε και επίσημα η σεζόν. Μέχρι τώρα, είχαμε την αναλυτική παρουσίαση της προετοιμασίας που έκανε ο Ουζουνίδης στην Πολωνία. Μόνο που εκεί δεν υπήρχαν τα μεταγραφικά αποκτήματα που ήρθαν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της ομάδας, ενώ ο Μαρίνος δούλεψε περισσότερο στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης.

Στο Περιστέρι που υπήρξε μια πρώτη γεύση, φάνηκαν αρκετά σημεία που εμφάνισαν βελτίωση, αλλά υπήρχαν ερωτηματικά. Δεν έπαιξαν οι νέοι με εξαίρεση την ολιγόλεπτη συμμετοχή του Μπογέ, ήρθε η κακή στιγμή με τον Τσιγκρίνσκι. Τώρα, μια εβδομάδα πριν από το πρώτο καθοριστικό τεστ με τη Σέλτικ (ή τη Ρόζενμποργκ), η ΑΕΚ θα δείξει σε ποιο σημείο βρίσκεται.

Ετσι και αλλιώς, στο δικό μου μυαλό, το μεγαλύτερο ζήτημα σε αυτήν τη φάση δεν αποτελεί ποιος είναι ο αντίπαλος. Με μικρές διαφορές, όλες οι πιθανές αντίπαλοι της ΑΕΚ, βράζουν στο ίδιο καζάνι. Αυτό που έχει σημασία είναι σε ποια κατάσταση θα εμφανιστεί η ΑΕΚ. Τα ζητήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις που έχουμε μέχρι τώρα δεν είναι πειστικές. Εξηγούμαι.

Μείζον θέμα για αγώνες με σημασία και όχι χαλαρά ματς δίχως ενδιαφέρον, είναι η συνοχή και η εξασφάλιση μιας συμπαγούς αμυντικής λειτουργίας. Στοιχείο που έκανε την ΑΕΚ να καταγράψει αήττητη πορεία για μεγάλο διάστημα πέρυσι και οδήγησε κατά τη γνώμη μου σε μεγάλο βαθμό στις επιτυχίες. Εχοντας αλλάξει σε σημαντικό βαθμό μέρος του κορμού της και επιχειρώντας παράλληλα να θέσει νέα – πιο επιθετικά – στοιχεία στο παιχνίδι της, μπορεί να διατηρήσει αυτό το χαρακτηριστικό; Σε τρία ματς μέχρι τώρα, έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ. Αλλά η δυναμικότητα των αντιπάλων δεν θεωρείται υψηλή.

Σε επιμέρους στοιχεία, πως θα επιλέξει να βρει λύση στο κέντρο της άμυνας ο Ουζουνίδης. Το προφανές αυτή τη στιγμή, μοιάζει το δίδυμο Οικονόμου, Λαμπρόπουλου. Ο Οικονόμου έτσι και αλλιώς «Τσιγκρινσκίζει», είναι αμυντικός που στηρίζεται στο διάβασμα του παιχνιδιού, στη δυνατότητα να κατεβάζει την μπάλα, να κατευθύνει την άμυνα. Εχει «δέσει» με τον Λαμπρόπουλο; Μπορούν να κάνουν όσα έδιναν πέρυσι μαζί οι Τσιγκρίνσκι, Βράνιες; Μπορεί να αποτελέσει λύση η τριάδα με μετάθεση του Μπακάκη; Θα εμφανιστεί βελτιωμένος ο Τσόσιτς; Ερωτήματα που από απόψε θα πάρουν απαντήσεις.

Ανάλογα ερωτηματικά στη μεσαία γραμμή. Είναι έτοιμος ο Αλεφ; Τελικά είναι περισσότερο εξάρι και θα βοηθήσει στην απελευθέρωση του Σιμόες, ώστε ο Πορτογάλος να ανεβαίνει ψηλά στις αντίπαλες άμυνες; Είναι περισσότερο οκτάρι και θα είναι εκείνος που θα μπορεί να βοηθά στη δημιουργία, να ανοίγει παιχνίδι και να προωθεί την μπάλα; Μπορεί να λειτουργήσει το δίδυμο Σιμόες, Γαλανόπουλου; Υπάρχει κάποια ελπίδα να εμφανιστεί ως κανονικός παίκτης ο Μοράν;

Ακόμα πιο πολλά είναι τα ζητούμενα για την επίθεση. Οσο και αν ο Ουζουνίδης λέει – και έχει δίκιο σε σημαντικό βαθμό – πως δεν ανησυχεί γιατί το σπουδαίο είναι να δημιουργείς ευκαιρίες σε αυτήν τη φάση, έφτασε ο καιρός που οι ευκαιρίες πρέπει να γίνονται γκολ. Ειδικά από μια ομάδα που θα χρειαστεί να σκοράρει, που της έλειψε το γκολ ακόμα και πέρυσι και έχει δύο νέα εργαλεία για να βρει τις λύσεις. Ποια θα είναι η προσαρμογή του Μπογέ και του Πόνσε; Πόσο εύκολα μπορούν να ταιριάζουν με τον Λιβάγια και τον Μάνταλου, που κατά τα φαινόμενα θα έχουν προβάδισμα στις επιλογές του Ουζουνίδη;

Ολα αυτά, αλλά και πολλά ακόμα επιμέρους, που αφορούν το βάθος του πάγκου, τις επιλογές για να αλλάξει η ροή ενός αγώνα με κάποια κίνηση από τον πάγκο, την κατάσταση παικτών που και πέρυσι ήταν κομβικοί στη λειτουργία της ΑΕΚ (όπως οι Μπάρκας, Μπακάκης, Λόπες, Σιμόες, Λιβάγια), κάνουν το ματς να είναι περισσότερο από ενδιαφέρον. Αποτελεί πρόβα τζενεράλε, την πρώτη απάντηση για όσα μπορεί να προσδοκά και να περιμένει κάποιος, την πρώτη στιγμή της αλήθειας. Οι απαντήσεις στο γήπεδο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X