Τζανακόπουλος: "Oι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται"

Τζανακόπουλος: "Oι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται"

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στην επίσημη ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου προς τους πολιτικούς συντάκτες διευκρινίστηκαν πολλά και ανακοινώθηκαν αποφάσεις “που μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας, στις διαχρονικές της ευθύνες”.

Για να είναι είναι έμπρακτη η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή οι διαδικασίες να είναι απλές, χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ήδη γίνεται υλοτόμηση στην περιοχή. Από την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, που ανέρχονται σε 3.676, από αυτές 1046 κτίρια κρίθηκαν κόκκινα. Από αύριο οι αποζημιώσεις, που ξεκινούν από 5.000 ευρώ ανά κάτοικο. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται καθημερινά. Θα τεθεί σε λειτουργία ειδική γραμμή για οδηγίες προς τους πολίτες από την ΑΑΔΕ. Η χορήγηση του επιδόματος των 10.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων θα γίνει αυτόματα, και το ίδιο θα γίνει και για το επίδομα των 1.000 ευρώ στα παιδιά των θυμάτων. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους €1200 για την ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους πιστώνοντας τους λογαριασμούς τους μέσω του σχετικού καταλόγου του Υπ. Υποδομών. Εκείνοι δε θα χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια”.

Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε επίσης ότι ο σεβασμός προς τα θύματα “επιτάσσει να σταθούμε δίπλα στις οικογένειες, αλλά και να πάρουμε πρωτοβουλίες και μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί αυτή η τραγωδία. Aυτή μπορεί να είναι η έμπρακτη «συγγνώμη» της πολιτείας, στις διαχρονικές της ευθύνες”.

Σε ερώτηση για το αν υπάρξουν παραιτήσεις, ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι “κάτι τέτοιο αυτή την ώρα θα εξυπηρετούσε μόνο τις επικοινωνιακές ανάγκες και θα αφορούσε επικοινωνιακή αποσυμπίεση. Η αποτίμηση θα γίνει όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα“, ενώ η συζήτηση περί ανασχηματισμού “είναι το τελευταίο που απασχολεί αυτή την ώρα τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση“.

Επικοινωνιακή τυμβωρυχία

Όταν κλήθηκε να απαντήσει αν η κυβέρνηση ήξερε -όπως γράφτηκε και ειπώθηκε από την αντιπολίτευση- για τους νεκρούς, στην πρώτη ενημέρωση που είχε γίνει από τον κ. Τσίπρα, τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, είπε ότι “οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εκτάκτως από τη Βοσνία και βρέθηκε στις 23.30 στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένοι νεκροί. Μετά βρέθηκε σε διαρκή σύσκεψη και επέβλεπε το έργο συντονισμού για τον απεγκλωβισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τα ξημερώματα διέκοψε για να δηλώσει το πρώτιστο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το δευτερόλεπτο που η κυβέρνηση διασταύρωσε τις πληροφορίες για νεκρούς, εγώ ο ίδιος στις 02.30 ενημέρωσα τους δημοσιογράφους και τους πολίτες. Νομίζω ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα σε όσους λένε πως η κυβέρνηση επιχείρησε να κρύψει τους νεκρούς. Πρόκειται για επικοινωνιακή τυμβωρυχία“.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, πλην όσων έχουν δημοσιευθεί, διευκρίνισε ότι “η ενημέρωση θα είναι συνεχής. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ασχοληθεί με τις οικοδομικές στρεβλώσεις“. Επισήμανε πως η βελτίωση της Πολιτικής Προστασίας θα γίνει με μελέτη και αφότου ερευνηθούν όσα συμβαίνουν και στο εξωτερικό, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αποτελεσματικότητα, στην ενίσχυση του επιτελικού και συντονιστικού της ρόλου.

Αρμόδιος για την εκκένωση είναι ο Δήμαρχος της εκάστοτε περιοχής

Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης; “Η επιχειρησιακή αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει με νηφαλιότητα, όταν βγούμε από την κρίση. Από την αρχή η Πυροσβεστική είχε ενημερώσει ότι εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής. Αρμόδιος για αυτή είναι ο Δήμαρχος της εκάστοτε περιοχής. Αυτό δεν σημαίνει πως έχω διάθεση να επιρρίψω ευθύνη στον οποιονδήποτε. Η πυρκαγιά κατέκαψε 5 χιλιόμετρα σε μιάμιση ώρα. Δεν θα ήταν δυνατόν οικισμός 15-20.000 ατόμων να έχει εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο, σε αυτό το διάστημα“.

Έχει η κρατική μηχανή ανεπάρκειες και δεν είχε διασταυρωμένα θύματα, πέντε ώρες μετά τον όλεθρο; “Όλες εκείνες τις ώρες η μάχη δινόταν για τον απεγκλωβισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όπως είπε και ο κ. Μπαλτάκος ήταν αδύνατον να υπάρξει ταυτοποίηση, επιβεβαίωση και διασταύρωση οτι υπάρχουν νεκροί, χωρίς αποστολή ειδικών κλιμακίων. Το πρωί βρέθηκαν 26 νεκροί στο χωράφι που είχε κλείσει την πρόσβαση προς την παραλία. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εικάζει ή να κρύβει νεκρούς”.

Αν χρειαστούν κατεδαφίσεις, θα γίνουν

Όταν επισημάνθηκε πως ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε πολύ νωρίς σήμερα, το Μάτι “σαν να μην ήθελε να συναντήσει πολλούς κατοίκους” όπως είπε ο δημιοσιογράφος, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι “αν πήγαινε με κάμερες θα μας κατηγορούσατε για επικοινωνιακό σόου. Ηθελε να δει την περιοχή και τα έργα που γίνονται. Να μιλήσει με πολίτες. Έμεινε για περίπου μια ώρα. Από τις 8.45 έως 9.45. Επομένως ούτε κρυφά, ούτε νωρίς πήγε. Νομίζω ότι η όλη συζήτηση το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί εντύπωση πολιτικής σκοπιμότητας για κάθε κριτική“.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με συμφέροντα και να δούμε μπουλτόζες στις περιοχές αυτές, απάντησε “δεν μπορώ να προκαταβάλω τα αποτελέσματα της μελέτης που θα κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αν χρειαστούν κατεδαφίσεις για τη δημιουργία όρων ασφαλέστερης οικιστικής κατάστασης, προφανώς και θα γίνουν“.

Τελικά, η φωτιά ξεκίνησε από ανθρώπινο λάθος ή επρόκειτο για εμπρησμό; “Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχω από Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως η κατεύθυνση των ερευνών είναι αυτή που ανακοινώθηκε στη ΣΤ. Ενδείξεις εμπρησμού και στη Κινέτα και στο Μάτι. Το προανακριτικό της πυροσβεστικής όταν ολοκληρώσει την έρευνα θα ενημερώσει επισήμως“.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X