Η σύγκρουση των δύο δυνατών και το «εργαλείο» - ΠΑΟΚ

Η σύγκρουση των δύο δυνατών και το «εργαλείο» - ΠΑΟΚ
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οι εξελίξεις στην Super League για την ΑΕΚ δεν ήταν καλές και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επεξήγηση γι’ αυτό. Σίγουρα ως θεσμικό «κέντρο εξουσίας» η Super League δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυναμική, ούτε επιτρέπεται στον εκάστοτε πρόεδρο της να κινείται αυτόνομα.

Σημειολογικά όμως έχει σημασία, ενώ υπάρχουν … και ψήγματα ουσίας. Ας πούμε για την υπόθεση του Χριστοδουλόπουλου που μπαίνει για τα καλά στο προσκήνιο μέσα στα επόμενα 24ωρα, υπάρχουν πτυχές της που περνάνε από τα διοικητικά όργανα της Λίγκας και δεν είναι ασήμαντες.

Τα «πως» και τα «γιατί» δεν έχουν τόση σημασία τώρα. Ούτε και ιδιαίτερο ψάξιμο, αφού οι απαντήσεις είναι εύκολες.

Ο τρόπος με τον οποίο «τορπίλισε» ο ΠΑΟΚ την πραγματικότητα που δημιουργήθηκε τόσο σε επίπεδο ΕΠΟ, όσο και σε επίπεδο Λίγκας, την προηγούμενη διετία, είναι ο βασικός λόγος για το ότι ο ΟΣΦΠ επανακάμπτει και επικοινωνιακά και ουσιαστικά σε σημαντικό βαθμό.

Ένας οργανισμός που συνειδητοποιεί με κάθε δυνατό τρόπο πως δεν έχει τη δυναμική να προχωρήσει αυτόνομα, παρά την οικονομική ευχέρεια κι άλλοτε συμπλέει με την ΑΕΚ εναντίον του ΟΣΦΠ κι άλλοτε – τώρα δηλαδή- συμπλέει με τον ΟΣΦΠ, εναντίον της ΑΕΚ. Με τον ΟΣΦΠ μάλιστα είχε βρεθεί πολύ κοντά σε «σύμπλευση» και στις αρχές του 2017.

Το μόνο που δεν έχει γίνει σε αυτή την τετραετία, ούτε κατά διάνοια, είναι προσέγγιση ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΟΣΦΠ. Αυτό σε οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα, για το ποιοι είναι οι «δυνατοί παίκτες» σε αυτή την ιστορία.

Η βασική σύγκρουση σε επίπεδο θεσμικών «κέντρων εξουσίας» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΟΣΦΠ.

Εδώ και μια τετραετία γεμάτη. Ο ΠΑΟΚ με κάθε τρόπο αποδεικνύει, πως ο μόνος τρόπος που μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε αυτό το σκηνικό, είναι ως το «εργαλείο» που πότε θα ωφελήσει την ΑΕΚ και πότε τον ΟΣΦΠ.

Η ΑΕΚ έχει καταφέρει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια στην κατοχύρωση της θέσης της στο σύστημα επιρροής στα θεσμικά «κέντρα εξουσίας» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε τέτοιο βαθμό που δίνει κίνητρο σε ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ, να συσπειρωθούν.

Οπωσδήποτε μια τέτοια κατάσταση δυσκολεύει τη θέση της, αλλά μέχρις ενός σημείου. Έτσι κι αλλιώς σε επίπεδο ΕΠΟ, έχει παγιωθεί μια κατάσταση, ειδικά με την ολοένα αυξανόμενη παρουσία των ανθρώπων της FIFA και της UEFA εδώ, που όσο υπάρχει, είναι σαφέστατο πως περιορίζει πολύ τις δυνατότητες του οποιουδήποτε μπορεί να έχει στόχο την κυριαρχία μέσω του παρασκηνίου.

«Τρύπες» μέσα από τις οποίες ίσως θα μπορείς να καταφέρνεις πράγματα, πάντα θα υπάρχουν. Αλλά κάποιος να έχει καθαρά το «πάνω χέρι», δεν είναι εύκολο πλέον.

Σε κάθε περίπτωση στην ΑΕΚ υπάρχει και η δυναμική και το «know how», για να προσπαθήσει και να καταφέρει να προστατέψει αποτελεσματικά τα συμφέροντα της, σε ένα περιβάλλον που παρουσιάζεται ευμετάβλητο. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει πως μαθαίνεις από τα λάθη σου. Κι αυτό καλούνται να δείξουν τώρα στην ΑΕΚ.

Μπορεί ο ΟΣΦΠ να μην μπορεί πλέον να έχει την επιρροή και τις δυνατότητες εκτός γηπέδων, που είχε μέχρι τα τέλη του 2016, αλλά έχει καταφέρει τον τελευταίο χρόνο να περιορίσει πολύ τη ζημιά που έπαθε. Αν αναλογιστεί κανείς που ήταν την επόμενη μέρα των εκλογών στην ΕΠΟ πέρσι τον Αύγουστο, η πρόοδος είναι περισσότερο κι από αξιοσημείωτη.

Σήμερα πήρε την προεδρία της Λίγκας, ενώ μια σειρά από αιτήματα που προωθούσε με κάθε τρόπο μέσα στη σεζόν, έχουν περάσει σε επίπεδο ΕΠΟ, μέσω των «έξω».

Μπορεί αυτό να οφείλεται βασικά στην διαμάχη της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ και κυρίως στην ανεύθυνη και χωρίς στρατηγική στόχευση, παρά μόνο κινούμενη από κομπλεξισμό πολιτική του ΠΑΟΚ, αλλά σίγουρα έχει κάνει και η ΑΕΚ τα δικά της λάθη.

Κυρίως  στην εκτίμηση της σοβαρότητας κάποιων κινδύνων. Θεωρώ δεδομένο πως τα λάθη θα αφήσουν διδάγματα και πως η ΑΕΚ … θα δικαιώσει κι άλλο στη συνέχεια την ανάγκη που αισθάνθηκαν στον ΠΑΟΚ για προσέγγιση με τον ΟΣΦΠ, προκειμένου να της προκαλέσουν – όπως νομίζουν- ζημιά.

Η αλήθεια είναι πως αυτή η εξέλιξη και με τη Λίγκα, ήρθε να συμπληρώσει ένα «παζλ» εξελίξεων κατά κανόνα όχι θετικών στα βασικά ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η ΑΕΚ, από το τέλος της σεζόν και μετά.

Και αλήθεια είναι πως αναζητείται σιγά – σιγά η αναστροφή του κλίματος. Κάτι που πρώτιστα και κυρίως, όχι μόνο χρονικά αλλά και από άποψη ουσίας, χρειάζεται να γίνει μέσα από τα αγωνιστικά.

Νομίζω πως ο μεγαλύτερος φόβος που έχει καλλιεργηθεί στον κόσμο της ΑΕΚ, είναι πως από τον τελικό απολογισμό του μεταγραφικού «πάρε δώσε», θα βγει «λαβωμένη». Κυρίως με μέτρο σύγκρισης τα κενά που έχουν δημιουργηθεί και καλείται να καλύψει η ομάδα, ενώ πάντα πρέπει να έχουμε και στο μυαλό μας την λέξη «ενίσχυση». Όταν τελείωσε η σεζόν, μιλάγαμε για ενίσχυση και βελτίωση εκεί που έπρεπε να υπάρξει.

Έχω πολύ σοβαρούς λόγους να πιστεύω πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί τελικά. Δεν θα βγει «λαβωμένη» από το «πάρε δώσε».

Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά υπάρχουν για όλους. Βάλτε τα κάτω. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο τι γίνεται με τους ανταγωνιστές της ΑΕΚ και θα δείτε.

Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία ή κριτήριο, όμως δεν γίνεται και να παρουσιάζουμε μια κατάσταση που δεν υπάρχει. Ο ΟΣΦΠ βρίσκεται σε μια απίστευτη κατάσταση από πλευράς διαμόρφωσης ρόστερ. Στον δε ΠΑΟΚ, όσο περισσότερο κοιτάς, τόσα περισσότερα ερωτηματικά εμφανίζονται, μαζί… με ανεξήγητα φαινόμενα.

Η ΑΕΚ έχει τα δικά της. Είναι συγκεκριμένα. Θα τα λύσει. Πιστεύω με τον τρόπο που πρέπει και με περιορισμό των αστοχιών στο ελάχιστο δυνατό.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X